Felsefe.NET - Düşünce Eleştiri ve Paylaşım Platformu - vBulletin
Sponporlu Bağlantılar

Kullanıcı Tag Listesi

Kendine Ayna Tutmak

Kendine ayna tutmak nedir? Anladığım kadarıyla kendini doğrularıyla, seçimleriyle ve hatalarıyla birlikte görmek ve bu şekilde kabul etmekle ilgili... "Kendini her gün keşfedeceğine kendine ayna tut" önerisini alan birisi için "Kendine ayna tutmak"ı nasıl açıklarsınız, görüşlerinizi alabilir miyim?


123 SonuncuSonuncu
  1. Kendine Ayna Tutmak


    Kendine ayna tutmak nedir?

    Anladığım kadarıyla kendini doğrularıyla, seçimleriyle ve hatalarıyla birlikte görmek ve bu şekilde kabul etmekle ilgili...

    "Kendini her gün keşfedeceğine kendine ayna tut" önerisini alan birisi için "Kendine ayna tutmak"ı nasıl açıklarsınız, görüşlerinizi alabilir miyim?
    Alıntı ile Cevapla Alıntı ile Cevapla Mesaj Zamanı 04-03-2012, 15:18

  2. Cevap: Kendine Ayna Tutmak

    Kendi soruma kendim cevap vereyim o zaman, kigem.com sitesinden alıntı:

    ...Her zaman ister istemez, sözlü veya sözsüz iletişim halindeyiz. Bir çok farklı gruba dahil oluyor, değişik çevrelere giriyor ve her ortamda etkileşim içinde oluyoruz. Yalnız olduğunu düşünen, son derece izole yaşayan bir insan bile "benlik" duygusunu bu iletişim ve etkileşimlerden oluşturuyor.

    Aslında iletişim teorisinin temel aksiyomlarının birinden söz ediyoruz: Eğer kişi bir ilişki içindeyse iletişim kurmadan edemez. Yani hiçbir şey söylemeden tavana baksa bile, "söylediklerin beni ilgilendirmiyor" demiş olur. En azından öyle demiş gibi algılanabilir. İnsanlar bazen sahneye çıkar, sözlü veya sözsüz olarak mesajlarını iletirler. Bazen de seyirciyle birliktedirler. Olanları izleyerek, tepkileri ve geri bildirimiyle oyunu etkiler, şekillendirir ve oyunun devamına neden olurlar. Bu koreografi ile oluşur kişinin benliği. Üstelik bunun farkında da değildir. Ona sorsanız, "ben buyum işte, ben hep böyleydim" diyebilir.
    Sen nasıl birisin?

    Bu sorunun cevabını kişi nasıl bulur?

    Oturup düşünmüş olabilir ya da hiçbir şekilde buna kafa patlatmamış olabilir. Ama elbette bir cevabı vardır ve kim olursa olsun bu cevap bir değer taşır. Kendini tanıma, aydınlanma, iç yolculuğa çıkıp kendini keşfetmenin önemi hep vurgulanır. Bu oldukça zor ve çaba gerektiren bir arayıştır. Fakat bundan daha kolay olarak insan tek bir şey yapabilir. Aynaya bakar. Bu ayna, duvarda asılı olan değil her gün her etkileşimde başka kişilerin ona tuttuğu aynadır. Amerikalı hümanist sosyolog Charles Cooley bu "ayna benlik" kavramını ilk ortaya atan kişidir.

    Ona göre "ayna benlik" kavramında üç önemli unsur var:

    1. Başkalarına nasıl göründüğümüzü kafamızda canlandırırız

    2. Bu canlandırdığımız görüntünün başkaları tarafından nasıl yargılandığını canlandırırız

    3. Bu canlandırdığımız yargılar ile benliğimizi oluştururuz.

    Bu şekilde hakkımızdaki düşüncelerimiz aslında başkalarının bizim hakkımızda ne düşündüklerini düşünmemiz ile oluşmuş olur. Böylece mesele; "Senin gözünde ne isem, ben oyum" şeklinde formüle edilir. Tabii ki bu tek bir kişinin yargısı hakkındaki düşüncemizden oluşmuyor.

    Hayat boyu karşılaştığımız ve özellikle çocukluk döneminden itibaren algıladığımız her tepki ile oluşan bir benlik duygusu bu. Özellikle çocukluk dönemi dedim çünkü kişinin kimlik oluşturması ve benlik duygusu bu dönemlerde oturmaya başlıyor. Hemen altını çizmek gerekiyor: Burada sözü edilen; başkalarının mutlak ve gerçek yargısı değil algıladığımız tepkilerden bizim vardığımız yargılar ya da yorumlar.

    Bir şey anlatırken birinin gülmesi, kişinin "ben komik birisiyim" düşüncesini içleştirmesine yol açarken, başka bir kişiye "ben yeterince zeki değilim, komik oluyorum" düşüncesini çağrıştırabilir. Bir kişi kendini iyi hissederken diğeri hayat boyu zeki olmadığı düşüncesinin verdiği özgüven sorunuyla boğuşup durabilir. İşin daha da kötü tarafı; artık içselleştirdiği bu düşünce ile çevresinde bu düşünceyi çağrıştıran ne hareket ve etken varsa onu algılamaya başlar. Algıdaki seçicilik ile cımbızla çeker gibi zaman geçtikçe aptal olduğuna dair "kanıtlar" artar. Sonuçta çoğu insan bu şekilde hayatını sürdürür durur ve belki de asla sebebini sorgulamaz. Kendimizle ilgili inançlarımız, ne yazık ki, "gerçeklere" ve "doğrulara" dönüşür.

    Bu bağlamda aslında kendimiz hakkında oluşturduğumuz düşüncelerin bazen yanlış yargılar, yanlış anlaşılmalar ve doğru olmayan inançlardan oluştuğunu görebiliriz. Yani kendimize dair bütün düşüncelerimiz aslında birer illüzyon mu demek oluyor? Hayır, yalnızca benliğimizin algılamalarımız ve yorumlarımızla oluştuğunu ve bunun dışında da bir anlamı olmadığını söylemiş oluyoruz. Budizm'in de söylemek istediği bu değil miydi?
    Alıntı ile Cevapla Alıntı ile Cevapla Mesaj Zamanı 04-28-2012, 16:55

  3. evrensel-insan

    Cevap: Kendine Ayna Tutmak

    elfnrb Nickli Üyeden Alıntı: Kendine ayna tutmak nedir?

    Anladığım kadarıyla kendini doğrularıyla, seçimleriyle ve hatalarıyla birlikte görmek ve bu şekilde kabul etmekle ilgili...

    "Kendini her gün keşfedeceğine kendine ayna tut" önerisini alan birisi için "Kendine ayna tutmak"ı nasıl açıklarsınız, görüşlerinizi alabilir miyim?
    "Kendine ayna tutmak" demek, fenomenal goruntuye bakmak yerine; beyninde olan her seyi sorgulamak, irdelemek, once bilmeye tasimak ve kendini numenal yeti kullanimi olarak tanimak ve tanitmak; ayni sekilde de kendine uygun olmayan dusunce ve davranislari insanlik adina gozden gecirmek, bilimselligi ve cagdasligi gozden gecirmek ve cagi ve bilimselligi yakalayacak sekilde kendini bilinclendirmek, ve bu temeldeki algini, bilgini, birikimini sorgulayarak olene kadar gelistirmek.
    Alıntı ile Cevapla Alıntı ile Cevapla Mesaj Zamanı 04-28-2012, 18:11

  4. Cevap: Kendine Ayna Tutmak

    Tüm insanlar birbirlerinin aynası olabilir mi?
    Alıntı ile Cevapla Alıntı ile Cevapla Mesaj Zamanı 04-28-2012, 19:10

  5. evrensel-insan

    Cevap: Kendine Ayna Tutmak

    glsezinrs Nickli Üyeden Alıntı: Tüm insanlar birbirlerinin aynası olabilir mi?
    Eger her bakan, sadece karsidakini gormezse ve ayna ile bakarsa, olabilir. Yeterki herkes hem kendini numenal yeti olarak aynada gorup degerlendirebilsin, hem de baskalarini onlara olduklari gibi aynada gosterebilsin.
    Alıntı ile Cevapla Alıntı ile Cevapla Mesaj Zamanı 04-28-2012, 20:59

  6. Pyramos

    Cevap: Kendine Ayna Tutmak

    Kendine ayna tuttan kasıt kendine dışardan,objektif olarak bak , böyle analiz et olmalıdır. İyi, güzel, etkileyici wow! ama kendine dışardan bakarken kim olacağım ben? haa başkaları olacağım, sevdiklerim olacağım,sorumluluklarım olacağım,benden beklenenler olacağım,normlar,kurallar kısaca toplum olacağım ! ee demek ki benim aynam toplummuş diğer insanlarmış! toplum kim ki? toplum dedigimiz gelenek,görenek ortak öğretiler değerler vs.. Sonuç insan kendine ayna falan tutamaz ancak karşılaştırır..kimle? diğer insanlarla toplumla..pehh.. saçma geldi birden..Ben bu anlamda tek ayna tanırım Tanrı.. eğer Tanrıya inanmasaydım saçmacı ve hiçci karışımı birşey olurdum sanırım
    Alıntı ile Cevapla Alıntı ile Cevapla Mesaj Zamanı 04-28-2012, 23:01

  7. Cevap: Kendine Ayna Tutmak

    donkişot Nickli Üyeden Alıntı: Kendine ayna tuttan kasıt kendine dışardan,objektif olarak bak , böyle analiz et olmalıdır. İyi, güzel, etkileyici wow! ama kendine dışardan bakarken kim olacağım ben?
    Sevgili donkişot, ayna dışarda değil, içerdedir..Yunus'u anımsa.."Bir ben var vardır, bende benden içeru!"
    Alıntı ile Cevapla Alıntı ile Cevapla Mesaj Zamanı 04-29-2012, 06:07

  8. Cevap: Kendine Ayna Tutmak

    Ayna, Sır ı Alem' dır.
    Her şey O' n da...
    bir/ birine yansır.
    O sana.. sen O na hal-ler-im iz
    yansır, bakar/bakarız iç-içe O aynada-n-
    'n' halimiz varsa an'da yaşarız da tam olarak ne bilir-görürüz! allah bilir : )

    sebepler-sonuçlar; hep...içiçe geç/er karışır.. yine-yeni şekillenirken
    -ben'ce- telaffuzumuz hal'imizi anlatmakta -hep- eksik kalır
    - -
    yine de bir şey diyeceksek

    diyebileceğim ... (ayna da) O Alem de 'bir' aynasın da madem
    bakmak istersen ancak yakın!?! olduğunca (b/ilmini -gönül-ler ile eş edebildiğince)
    görüş ile neşriyat alanı-n- da açılacak, genişleyecektir

    ister bakar gör' sün istemez bakmaz..görmezsin! : )
    Alıntı ile Cevapla Alıntı ile Cevapla Mesaj Zamanı 04-29-2012, 08:35

  9. Cevap: Kendine Ayna Tutmak

    glsezinrs Nickli Üyeden Alıntı: ..Yunus'u anımsa.."Bir ben vardır, bende benden içeru!"
    Düzelttim..
    Alıntı ile Cevapla Alıntı ile Cevapla Mesaj Zamanı 04-29-2012, 08:45

  10. Pyramos

    Cevap: Kendine Ayna Tutmak

    glsezinrs Nickli Üyeden Alıntı: Sevgili donkişot, ayna dışarda değil, içerdedir..Yunus'u anımsa.."Bir ben var vardır, bende benden içeru!"
    Dışardan girmiştir içeri o aslında tam olarak anlayamadım demek istediğinizi sevgili Glsezinrs, o ben, bu ben mi *
    Alıntı ile Cevapla Alıntı ile Cevapla Mesaj Zamanı 04-29-2012, 09:48


123 SonuncuSonuncu

Benzer Konular

  1. ayna tırnağı nedir ?
    Konu Sahibi 5N1K Forum A Harfinden Nedir? Başlıkları
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 12-25-2011, 18:59
  2. ayna taşı nedir ?
    Konu Sahibi 5N1K Forum A Harfinden Nedir? Başlıkları
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 12-25-2011, 18:59
  3. ayna gibi nedir ?
    Konu Sahibi 5N1K Forum A Harfinden Nedir? Başlıkları
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 12-25-2011, 18:57
  4. ayna nedir ?
    Konu Sahibi 5N1K Forum A Harfinden Nedir? Başlıkları
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 12-25-2011, 18:57
  5. Andrei Tarkovsky/Ayna
    Konu Sahibi kırmızıpabuç Forum Sinema
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 12-25-2009, 11:34

Bu Konu için Etiketler


Sosyal Linkler
Sistem Bilgileri

Powered by vBulletin® Copyright © 2014 vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.1

uyarılar
  • Forum kullanıcıları 5651 sayılı kanun'un ilgili maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.