- 15 Ocak 2012
- 150
- 0
- 0
- 42
sevgili dost,Kaynak gösteremeyeceğim. hatırlayamadım ama, İslam öncesi toplumda soy ve mülkiyet silsilesinin kadın üzerinden olduğunu okumuştum.Kız çocuklarının edilginleştirilmesi/ortadan kaldırılması, erkeğe veraset yolunu açan bir uygulama olabilir.Dediğim gibi, ayrıntı ve kaynak hatırlamıyorum ama, bazı söylemleri yeniden gözden geçirmeme neden olmuştu bu bilgi....
eğer İslam öncesi soy kütük kadın üzerinden oluyor ise kadının cahiliye döneminde İslam döneminden daha kötü olduğunu söylemek çelişik olmaz mı? ayrıca veraset kadın üzerinden yürüyorsa kadınları ortadan kaldırmak kız çocuğundan başlamaz, kadınların öldürülmesinden geçer. hem baba neden kız çocuklarını öldürsün de erkek çocuğuna veraset yolu açsın? sonuçta dediğiniz doğru ise verasetin kız çocuğuna geçmesi toplumsal gelenek!
aslında İslam öncesi toplumda kadın hiçte kötü durumda değil fazlasıyla iyi durumdadır. Allah'ın İslam ile ortaya çıkmadığı bugün biliniyor. bu isim İslam öncesinden gelen ve bütün mezepotamya'yı saran "El" Tanrısının Arabistan yarım adasında ismi "El İlah" tan geliyor. Kuran'da adı geçen lat, uzza ve menat ise bu El İlah'n kızları olarak biliniyor. yine İslam tarihçilerinin de üzerinde mutabık olup Kuran tarafından da desteklenen anlayışa göre Kız çocukları Tanrı'nın ve erkek çocukları ise babanın sayılıyor.
Sâffât Sûresinin 149 . Ayetinde
Ey Muhammed! Onlara sor: Kız çocukları Rabbinin de, erkek çocukları onların mı?
Zuhruf Sûresinin 16 . Ayetinde
Yoksa, Allah, yarattıklarından kendisine kızlar edindi de, oğulları size mi seçip ayırdı?
Tûr Sûresinin 39 . Ayetinde
Yoksa, kızlar O’na (Allah’a) da oğullar size mi?
Zuhruf Sûresinin 15 . Ayetinde
Böyle iken (“melekler Allah’ın kızlarıdır” demek suretiyle) kullarından bir kısmını O’nun parçası saydılar. Şüphesiz insan apaçık bir nankördür.
İslam öncesi Arap yarım adasında ki dini anlayış doğu paganizminin bir parçası olarak görülebilir. paganizmde kurban vermek vardır. son ayete bakarsak aslında kız çocuğunun kutsandığını da açıkça görülür. yüksek ihtimalle senenin belirli döneminde verilen bir kurban ritüelinin bir parçası olmalıdır bu kız çocuğunu gömülmesi meselesi. yoksa kitlesel bir kız çocuğu öldürmesi olmadığı gibi bunun kız çocuklarından utanma ile de ilgisi yoktur. bu anlayışa göre melekler dişidir ve baş ilah olan El İlah'a insanın yaklaşması içinde bir vesiledir. bu kız çocuğu gömme olayıda bu anlamda değerlendirilmelidir.
cevabınızı anlıyorum. konudan sapmamak adına Tanrı'nın değişmesi meselesini başka bir topiğe bırakıyorum. ancak varlığı sadece madde olarak algılanmasının bir yanlış olduğunu vurgulamam gerekiyor.Bİraz konudan konuya atlamış olabilirim.Ki konuda amacından bir hayli saptı zaten.Bunda benim de payım var.
Otobüste yer verme meselesi sadece bir örnekti. Bu araçlardayken, bir çok kez bu yüzden tartışmalar çıktığını gördüm. O yüzden böyle bir örnek verdim ve böyle bir fikre vardım.
Değişim konusuna gelince, denilmek isteneni anladım. Değişimin hızı değişse de, değişmese de, sonuçta değişim, değişen bir yapı.
Tanrı değişiyor mu? Tanrının da değişmesi için, değişen şeyler gibi, maddesel olması gerekmiyor mu?
Tanrı nın yapısını bilmediğim için ben bu soruya cevap veremem.
Yorumlarınız için de teşekkür ederim.
dostlukla...