Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Bazı düşüncelerim..

Konu Görüntülenme İstatistikleri

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 1,117

non

düşünemeyen
Yeni Üye
Çoğu çocuksu, bir kaçı okumaya değmez. Belki topluca zaman kaybı. Herhangi bir partiye sempati duymuyorum. Atatürkten nefret etmiyorum. Kendimi herhangi bir dine mensup olarak görmüyorum. Bana, optimist'te diyebilirsiniz. Ya da karamsarım. İkisinin arasında bir birey olabilirim. Bazı şeylere karşıyım, ve hayır, kendim de yapmıyorum..

Mesela, bir bayanın giyinişi şu sıralar sanırım en çok konuşulan konulardan birisidir. Benim sevgilimde, giyinmeyi seviyor. Ben de güzel şeyler giymesini isterim. Neden istemeyeyim? Yani ben şort giyip o kıllı bacaklarımı açabilirim de, o açamaz mı? Bana garip geliyor. Başkasının sevgilisi de taş gibi giyinince dönüp bakmam. Takdir eder ve geçerken hep şunu düşünürüm; "Umarım ipsiz sapsız birisi laf edipte keyiflerini kaçırmaz."

Birbirimize vermediğimiz desteklerdende nefret ediyorum mesela. Bir ara, bir cümle okumuştum İngilizce. "Belki de kanserin çaresi, parası olmadığı için okuyamayan birisinin beynindedir?".. Bu cümleyi yatırıp düşünürseniz; evet, olabilir. Bilgi almak için tonlarca para ödüyoruz. İşin garibi, almak istediğimiz bilgi için bir ton sınavlardan geçiyoruz. İnsanların bilgi vermek için can atması gerekmez mi? Herkes zengin olabilir, sorun yok. Çünkü herkes zengin olsaydı; sağlıklı yaşama oranı artardı. Kültür artardı. Ve eski bilgileri öğrenmeye çalışmak yerine, yeni şeyler keşfetmeye çalışırdık, çılgınca şeyler; ölümsüzlük belki.

Dogmatik bilgilerden de şikayetçiyim aslında. Bana göre evrim teorisi, big bang, İslam ve diğer her şey gerçek. Steve Jobs; "Noktaları geleceğe bakarak değil, geçmişe bakarak birleştireblirsiniz." Ve evet, bu da böyle. Gerçekten kendi geçmişime baktığımda @X, [MENTION=4969]Alper[/MENTION], [MENTION=4977]esekherif[/MENTION] biliyor patladığım bazı dönemleri. Bana dayanma gücü verdikleri zamanlar oldu, ve şu anda o eski çocuktan kat kat üstünüm. Gelir düzeyim, kültür düzeyim vb.. Ama ben bunu neden bir Allah'a bağlamalıyım? Ben de çok istiyorum, bir yaradan olsa diye. Ama; ibadetlerimi yerine getirmediğim için mi yanacağım? Peki ya içimdeki iyiliği her şeye rağmen korumamın, insanlara kötü yaklaşmayıp tam tersine hep kötülük gördüğüm ve buna katlandığım için bir ödülüm olmayacak mı?

Para konusu da garip geliyor bana mesela. Önceden 50 TL için arkadaşlarımdan yardım isterdim, tanıdıklarımdan. Gerçi o zaman da pek hayır görmedik onlardan 🙂. Ama bugün cebimde olan parayı bir arkadaşım istese düşünmem bile. Neden düşüneyim ki? Ben yine çalışıp kazanacağım. Bir insanı kırmaktan önemli mi.. Varsın, geri ödemesin borcunu. Varsın ben zor duruma düştüğümde bakmasın. Bu neden bu kadar önemli? Herkes kendisine yakışanı yapar.

Gelelim dogmatik ön yargılarımıza. Dogmatik ön yargı derken; değiştirilemeyen ön yargılarımız.. Ne güzeller onlar. Mesela "apaçi müziği".. Onlar Dünyaya mâl olmuş en iyi Dj ve Producer'lar. Kardeşim, milyonlarca şarkı arasında onlar o ritmi yakalamak için neler çekiyor, biliyor musunuz? Neden bu kadar önemli müziğin "türü" ya da hangi topluluğa itham ettiği? Beğeniyorsan, dinlesene. Apaçi müziği kanka bu dinlemem..

Sen bunu söyledikten sonra ben seni dinler miyim?

esekherif

Yeni Üye
[MENTION=1711]non[/MENTION] bu sana gelsin.
[video=youtube;_hyAOYMUVDs]https://www.youtube.com/watch?v=_hyAOYMUVDs[/video]

Nejdet Evren

Yeni Üye
ancak herkes zengin olamaz; her zenginlik bir yoksullaşmanın karşılığında gerçekleşir...

alpi

Yeni Üye
İslam dini bir hayat tarzıdır, hayat biçimidir, yaşam seçeneğidir. Bu biçim seçildiğinde topyekun olarak seçilmiş olur. Bir kısmını benimseyip diğer bir kısmını beğenmezlik yada umursamazlık edilemez. Çünkü İslam bir yaşam biçimidir. Yani insan bir sudur İslam ise bu suyun bulunduğu kaptır. Suyun bir kısmı içinde bulunduğu kabın şeklini almayacağım derse bu mümkün olamaz olsa ya kendini değiştirmelidir gaz yada buz olmalı(münafık-kafir) yada bulunduğu kabı isteğine göre değiştirmelidir(deformasyon).

Zaten bu dinin en büyük sıkıntısı fertlerin İslam'ı anlayıp yorumlaması değil de gördüğü İslam'ı yorumlamasıdır.

İbadet etmek demek İslamı yaşamak(yaşam tarzı edinmek) demek değildir. Tam tersine İslam'ı yaşam tarzı edinmek-tercih etmek her fiil ve davranışın ibadet hükmünde olması demektir. İslam'a böyle nazar edildiğinde başa gelen sıkıntıların birer ibadet olduğu, susamanın ve hatta su içmenin dahi birer ibadet olduğu anlaşılacaktır. Düşünsenize ben uyuduğumda sevap kazanıyorum ancak siz sadece uyuyorsunuz.

Evet Allah'ın tek olduğu inancında olmak, Namaz kılmak, yalan söylememek, zekat vermek gibi belli başlı fiilleri yapmak zaruridir. Bunları yapmamak düşünülemez.Fakat Yüce Yaratıcının bizden bu gibi bazı şeyleri istemesi ve yapmadığımızda yakacak olması hakkını O'na vermemiz çok mu mantıksız bir şey.

ls2

Kahin
Onursal Üye
Tanrı insanı öyle bir formatta yaratmıştır ki, sonunda kendiside bizi tehdit eder ve düşüncemizi teslim etmemizi ister/tavsiye eder duruma gelmiştir. düşünün Tanrı bile. herşeyi bilen herşeye gücü yeten tanrı bile böyle davranıyor bize. resmen hastalıklı-paradoks varlıklarız biz bea🙂

X

FAdmin
Onursal Üye
Azizim eline saglik, yazini paragraflara ayirmissin, cevaben bende aynisini yapacagim 🙂

Mesela sevgilinin guzel bir sekilde giyinmesiyle baslayayim ;

Insan fitraten kiskanctir, nasil ki sinirleniyorsun, seviniyorsun, uzuluyorsun, umutsuzluga kapiliyorsun, bunlara genel manada ' duygu ' diyoruz, kiskanclikta bu duygularin icindedir ve bir nevi sevgini gosterme yoludur. Sevip deger verdigin ve aidiyet duygusu yasadigin kisinin mahremini sana acmasi ozel yasantinizin olmasi psikolojik olarak sizi birbirinize baglar. Uzmanlar uzun sure beraber yasayan kisilerin birbirine benzedigini ve adeta organsal islev gordugunu soyluyor. Nasil ki kalbin olmadan yasayamiyorsan senelerini verdigin esin olmadan yasamanda zormus 🙂 Ayrica sen killi bacagini actigin zaman, akli dengesi yerinde hicbir kiz bundan tahrik olmaz, hoslanmaz veya merakini celbetmez (lakin bir erkek gay degilse erkeklerden hoslanmiyorsa ki saygi duyarim, hoslanabilir) o bacaga bakmak ister, bunu Freud'in analizlerinde net bir sekilde bulabilirsin. Bayanlar fitraten kendini begendirmek, guzel gorunmek ister, hatta psikolojik olarak bir erkegin mahrem yerine bakmasindan haz alir. Bir bayan senin kicina baktiginda pek farkinda oldugunu sanmiyorum azizim.

'' Medeniyet dedigin acip sacmaksa bedeni, desene hayvan senden daha medeni '' demis Mehmet Akif, kaldi ki butun semavi dinler ahlak olgusuna vurgu yapar, su son bir asri cikar ve tum dunyayi incele, goreceksin ki suanki kapitalist dayatma olmadigi zamanlarda insanlarin bu tip soyunma meraki yoktu..

Meseleye islami acidan degil etik acidan bakmaya calisiyorum elimden geldigince, rasyonel ornekler sunmaya cabaladim bu konu hakkinda.

Birbirimize yardim konusuna gelince, islam inancinda yardimlasmayi, sadakayi, dula yetime bakmayi tesvik eden farz kilan bircok ayet ve hadis mevcud biraz inceleyelim :

Sadakaları açıkta verirseniz ne iyi; fakat gizleyip fakirlere verirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. O, günahlarınızdan bir kısmını bağışlar. Allah, yaptıklarınızdan haberi olandır. (Bakara Suresi, 271)

Eğer (borçlu) zorluk içindeyse, ona elverişli bir zamana kadar süre (verin). (Borcu) Sadaka olarak bağışlamanız ise, sizin için daha hayırlıdır; eğer bilirseniz. (Bakara Suresi, 280)

Çünkü Allah, (sözüne bağlı kalıp doğru olan) sadıkları sadakatlerinden dolayı mükafaatlandıracak, münafıkları da dilerse azaplandıracak veya tevbe (nasib edip tevbe)lerini kabul edecektir. Şüphesiz Allah, çok bağışlayandır, çok esirgeyendir. (
Ahzab Suresi, 24)

Gerçek şu ki, sadaka veren erkekler ile sadaka veren kadınlar ve Allah'a güzel bir borç verenler; onlar için kat kat arttırılır ve 'kerim (üstün ve onurlu)' olan ecir de onlarındır. (
Hadid Suresi, 18)

Bunun haricinde fakirlere yardimla ilgili birkac hadis-i serifede goz atalim ;

Sizin en hayirliniz insanlara faydali olandir Hadis-i Serif

Dul ve fakirlere yardim eden kimse, Allah yolunda cihad eden veya gunduzleri (nafile) oruc tutup, gecelerini (nafile) ibadetle geciren kimse gibidir. Hadis-i Serif

Komsusu acken tok yatan bizden degildir Hadis-i Serif

Bana kalkip sunu diyebilirsin, yahu bunu ne kadar uygulayan var? Islam dininin ornek bir sekilde yasandigini dusunmuyorum ki, zaten yasaniyor olsaydi bu kaidelere uyulsaydi Ortadogu'nun suanki icler acisi hali olurmuydu? Ihtimal dahi vermiyorum, sunu soyleyecegim sadece bir dine mensup olanlar onun temsilcisi degildir.

Nitekim Hucurat suresinde ;

:
Bedeviler, inandık dediler; de ki: İnanmadınız ve fakat Müslüman olduk deyin ve inanç, henüz gönüllerinize girmedi sizin ve Allah'a ve Peygamberine itaat ederseniz yaptığınız iyiliklerin sevabından hiçbir şey eksilmez, şüphe yok ki Allah, suçları örter, rahimdir. *

Goruldugu uzere sehadet getiren her insan cennetliktir, namaz kilan her insan cennetliktir, diye bir kural kaide yok. Mukemmel olan dindir, kisiler degil lakin ben islami elestirilerin yuzde doksaninda olayin donup dolasip kisilere indirgendigini goruyorum ki zannimca buyuk bir yanlis.

Basina gelenlerden bahsetmissin, evet biliyorum kardesim zor zamanlar sikintili sureclerden gectik hepimiz, gececegizde.. Neden bunu Allah'a baglamaliyim demissin, bu soruna bir hikayecikle yanit vermek istiyorum

Risale-i nurdan ;

Tevekkül eden ve etmeyenin misâlleri, şu hikâyeye benzer:
Vaktiyle iki adam, hem bellerine, hem başlarına ağır yükler yüklenip, büyük bir sefineye bir bilet alıp girdiler. Birisi, girer girmez yükünü gemiye bırakıp, üstünde oturup, nezâret eder; diğeri hem ahmak, hem mağrur olduğundan, yükünü yere bırakmıyor.
Ona denildi: Ağır yükünü gemiye bırakıp rahat et
O dedi: Yok, ben bırakmayacağım. Belki zâyi olur. Ben kuvvetliyim. Malımı, belimde ve başımda muhâfaza edeceğim.

Yine ona denildi: Bizi ve sizi kaldıran şu emniyetli sefine-i sultaniye daha kuvvetlidir, daha ziyâde iyi muhâfaza eder. Belki başın döner, yükün ile beraber denize düşersin. Hem, gittikçe kuvvetten düşersin. Şu bükülmüş belin, şu akılsız başın, gittikçe ağırlaşan şu yüklere tâkat getiremeyecek. Kaptan dahi, eğer seni bu halde görse, ya divânedir diye seni tard edecek, ya Hâindir, gemimizi ittiham ediyor, bizimle istihzâ ediyor, hapis edilsin diye emredecektir. Hem, herkese maskara olursun. Çünkü ehl-i dikkat nazarında, zaafı gösteren tekebbürün ile aczi gösteren gururun ile riyâyı ve zilleti gösteren tasannuun ile, kendini halka mudhike yaptın; herkes sana gülüyor denildikten sonra, o bîçarenin aklı başına geldi, yükünü yere koydu, üstünde oturdu. Oh! Allah senden râzı olsun. Zahmetten, hapisten, maskaralıktan kurtuldum￾ dedi.

İşte ey tevekkülsüz insan! Sen de bu adam gibi aklını başına al, tevekkül et. Tâ bütün kâinatın dilenciliğinden ve her hâdisenin karşısında titremekten ve hodfüruşluktan ve maskaralıktan ve şekàvet-i uhreviyeden ve tazyikàt-ı dünyeviye hapsinden kurtulasın.

Insan kendi organlarina dahi hukmetmekten acizken, bak kardesim kendi vucuduna, yorgunluguna, acligina bosaltim sistemine, beyninin saniyede diger organlarina verdigi binlerce komuta bak lutfen, bunlari dahi engelleyemiyorken basimiza gelen, gelebilecek hangi duruma ne kadar hukmedebilirz ki? Buna mukabil islam inancina gore bu hikayedede belirtildigi uzere sabretmek ve tevekkul etmek hem insani ic bunalimdan kurtariyor, hemde sabrin karsiligi olarak Allah mukafaat vaad ediyor.

Ilgili ayetler :

Sabredenler ve salih amellerde bulunanlar başka. İşte, bağışlanma ve büyük ecir bunlarındır. (
Hud Suresi, 11)

Ve sabret. Gerçekten Allah, iyilik yapanların ecrini kaybetmez. (
Hud Suresi, 115)

"Sabrettiğinize karşılık selam size. (Dünya) Yurdun(un) sonu ne güzel." (
Ra'd Suresi, 24)

İşte onlar, sabretmelerine karşılık (cennetin en gözde yerinde) odalarla ödüllendirilirler ve orda esenlik dileği ve selamla karşılanırlar. (
Furkan Suresi, 75)

Aslinda cok daha fazla mujde var sabir ve tevekkul ile alakali.. Demem o ki dostum basimiza gelecek her ne ise zaten geliyor ve gelecektir insanin kendi imkanlari ile bunu engelleme sansi yoktur.

Dunyanin maddi acidan hatta ozgurlukler noktasinda en rahat ulkelerine bak ; Norvec, Isvec, Isvicre, Finlandiya vs. bu ulkeler Dunya'da intihar oraninin en yaygin oldugu ulkelerdir, dusunebiliyormusun maddeten hicbirseye ihtiyaclari yok ve buna ragmen inithar ediyorlar.

Insanlari oldugu gibi kabul etmekten bahsetmissin, evet bu ulke icin kazanimmidir? hangi acidan baktigimiza bagli, oldugu gibi kabul edilmedigi zaman

Dagdaki cobanla benim oyum neden bir? Bidon kafali, Gobegini kasiyan adam vb. sekilde yafta yiyiyorlar, sonra secim sonuclari gelince bizde kufrediyoruz hala oy veriliyor diye. 🙂 Toplum odakli toplum endeksli olarak olgulara olaylara bakmadigimiz, gercekcilikten uzaklastigimiz surece daha iyi bir ulke haline gelebilecegimizi dusunmuyorum.

Umarim zaman ayirip okursun, bu yazilarinin devamini bekliyorum..

UpBot

Yeni Üye
Böyle paylaşımlar ve konular görmek güzel. Çok teşekkürler

Yeni Konular