Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

De broglie hipotezi

Konu Görüntülenme İstatistikleri

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 1,391
F

faust

Ziyaretçi
Bohr,kuantum mekaniğinin ikili doğasından yaralanıp kendi adıyla da anılan ‘Bohr atom modeli’ni ortaya atarak tek elektronlu atomları (H,He,Li) açıklamıştı,fakat bu çok elektronlu atomlara gelince yeterli olmamıştır ve bunun üzerine yeni hipotezler ve kuramlar oluşturulmalıydı,1920’li yılların ortalarına doğru de broglie elektrik yüklü parçacıkların aynı zamanda bir dalga hareketi yaptığı hipotezini de ortaya atmıştır ve her parçacığın da kendine ait bir dalga boyu olduğunu söylemiştir.Bu dalga boyları şu şekilde formülize edilirse
λ = h/p = h/m.v
denklemi ortaya çıkar.
Her parçacığın kendine ait bir dalga boyu bulunduğunu ve bununda dalga boyunun Planck sabitine ve parçacığın lineer momentum değerine eşit olduğunu formülde görmüştük.Elektronlarda hareket ettiğinde belirli yörüngelerle dalga hareketi yapmaktadır.Örneğin bir elektron aynı yörünge de kalabilmesi için dalga hareketinin tam katlarının yörüngelerine eşit olması gerekir.Bu durumda aynı fazda olan ve aynı düzlemde bulunan elektronlar bir arada durabilir,fakat bunun aksi durumunda elektronlar bir arada duramaz ve bunlar zıt fazlara sahipse birbirlerini yok ederler,bunu da şu denklemimizde yerine koyarsak
nλ = 2πr ,
n.m.v/h = 2λr ,
m.v.r = n.h/2π
eşitliğini elde etmiş oluruz.
Bohr atom modelinin açısal momentum şartı ile aynı olduğu için bu hipotezde çok elektronlu atomları açıklama da yetersizdir,fakat buna basamak oluşturmuştur,bu yüzden ünlü fizikçilerden Schrödinger ve Heisenberg kendi isimleriyle anılan denklemleri de broglie hipotezinden formüle etmişlerdir.

Yeni Konular