Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Deği̇şi̇m

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Münzevi_
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Konu Görüntülenme İstatistikleri

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 764 • Kişi: 3

Münzevi_

Yeni Üye
Hiç düşündünüz mü bilmem , doğduğum gündeki benden çok ama çok farklı bir varlık görüyorum aynaya baktığımda .
Doğduğum günkü o küçücük Bebek , benmiydim ?
İlkokula başladığım günü hatırlıyorum.....
Ya şimdi ?
Hangisi "BEN" im acaba ?
Hepsi mı ?
Hepsi isem , hiçbiri değilim , olamam.
Hiçbiri isem hiç olamam ...
Herhangi biri isem diğerleri kim ?

?????

Münzevi_

Yeni Üye
Bebekliğimizi ya da çocukluk halinizi bir fotoğraf ta gördüğümüzde bu benmişim deriz.
Şimdiki halimizle hiç alakası olmayan bu kişilerin siz olduğunu kim ispatlayabilir ki ?
Anne babanız ya da sizi o zamandan beri tanıyan biri bunu söyleyebilir ama , onların da kafasında bu çocukla bu adamın ne alakası var acaba diye bi soru canlanmıyor mudur ?
Aklen bakınca gerçekten hiçbir şekilde alakaları yoktur....
Biri bir çocuk , diğeri kocaman bir adam , nasıl aynı kişi olabilirler ki ?

Münzevi_

Yeni Üye
Burada insanın değişiminden bahsediyoruz...
Peki bu değişim acaba hangi zaman aralıklarinda gerçekleşiyor ?
20 - 30 yıl mı ?
1 kaç yılda bir mi ?
Hayır degişim her an yaşanmıyor mu ?

Münzevi_

Yeni Üye
Değişim her an var , her an insanda bişeyler değişiyor ve insan her an farklılaşıyor.
O halde insan ben dediği anda başka bir insan olarak varolduğunu farkedemiyor olsa da bu bir gerçek ve hayatımızın bir parçası.
Bunu hiç farkedip düşünmeden yaşayan insan en azından kendi hakkındaki bu varoluşsal gerçeğin ne olduğunu bilemeden göçüp gidecek değil mi ...
Bende bu konu üzerinde çok kafa yordum. Gerçeği görmeden yaşamak bana çok zor geliyor...
Çoğu insan bunu hiç umursamasada....

Münzevi_

Yeni Üye
Eğer her an farklı biri olarak var oluyorsak , her an bir önceki varlık yok oluyor , yerine yeni bir varlık geliyor demektir.
Peki , bir önceki yok oluyorsa , sonraki varlığın geçmişi olmayan ve o anda varolan bir varlık olması gerekmez mi ?
Evet gerekir , fakat yeni varlığın geçmişi yok olan eski varlıktır ve yeni varlığın hatırasi olarak yeni varlıkta yaşamaya devam eder..

Münzevi_

Yeni Üye
Her an geçmişi olmayan , o anda varolan bir varlık var oluyor ve önceki varlık yok olurken , yeni varlığın hatırası olarak bir anı şeklinde yaşamını sürdürüyor....

Peki ....

O zaman geçmiş sadece bir anıdan mı ibarettir ? Sorusu geliyor insanın aklına.

Öyleyse sadece anılar değişiyor diyebilir miyiz 🤔

Münzevi_

Yeni Üye
Yaşadığımız her an yaşandığı anda anı oluyorsa biz, anılarımızı yaşıyoruz demektir...

Münzevi_

Yeni Üye
İnsanın her an yok olup yeni bir oluşla yeniden var olması çok kolay kabul edilebilecek bir durum değil...

Bu anlık değişimin farkedilebilmesinin zorluğundan kaynaklanıyor.

Değişim aralığını biraz uzatırsak,daha kolay anlaşılabilir.

Örneğin doğduğumuz anda Bebek iken şu an kocaman bir insan oluşumuz , aradaki farkı ve yok olan o bebeği bize apaçık anlatan bir olay.

O Bebek şu an yok , bu kesin.

Fakat ben o bebektim diyen bir yetişkin var....

O halde bebeğin yok olduğunu ve yerine , o bebeği anılarında , geçmiş zaman diyerek de olsa var eden bir yetişkinin geçtiğini kolaylıkla söyleyebiliriz>.

Münzevi_

Yeni Üye
Bu değişiminde her an olması kaçınılmazdır. Çünkü en küçük degişim aralığı "an" olabilir...

Her an yaşanan bu değişim , yaşandığı anda , yaşandığı varlığin yok olmasıyla birlikte , yok olan varlığın bir anı olarak varolduğu yeni bir varlığın ortaya çıkmasına neden oluyor..

Oysa aynı anda oluşan yeni varlık da yok olup , anıya dönüşmesi ve başka bir yeni varlık oluşması gerekiyor.

Bu durumda sadece 1 an yaşanıyor ve o an da sadece değişim var iken geçmiş bir anıdan ibaret kalıyor.

Gelecekse sadece bir düşünce...

Ve şunu da söyleyebiliriz ki , biz yaşarken anılarımızı yaşıyoruz....

Münzevi_

Yeni Üye
Ve şunu da söyleyebiliriz ki , biz yaşarken anılarımızı yaşıyoruz
Her anda yaşanan varolma - yokolma döngüsü içerisinde , varoluş ile yokoluşun aynı anda oluşması gerekmez mi ?

O halde şu an dediğimiz şimdiki Zaman varolduğu anda zaten bir anıya , yani geçmiş zamana dönüşmüş oluyor demektir.

Şu an dediğimiz an , bu durumda geçmiş zaman demek olmuyor mu ?

Münzevi_

Yeni Üye
Buna inanmak gerçekten çok zor....

Eğer yukarıda kurduğumuz mantık örüntüsünde bir hata yoksa , inanmak zorunda olduğumuz metafizik bir olay gözümüzün önünde duruyor demektir...

Hala inanmakta güçlük çektiğim için acaba mantık örüntüsünün neresinde hata yapıyorum diye düşünmekten kendimi alamıyorum.....

Münzevi_

Yeni Üye
O halde şu an dediğimiz şimdiki Zaman varolduğu anda zaten bir anıya , yani geçmiş zamana dönüşmüş oluyor demektir
Hayatımız boyunca şu kadar sene yaşadık , şunları şunları gördük deriz. Onca yaşanmışlık , onca sene nereye gitti ?

Hep anılarda duruyor hepsi.

Oysa düşününce zaten tek bir an yaşıyoruz...

Sadece tek bir an yaşanabilir değil mi...

Ne geçmiş dediğimizi ne de gelecek dediğimizi tekrar deneyimlememiz mümkün değil.

Bu gerçekten çok garip...

Münzevi_

Yeni Üye
Hayatımız boyunca şu kadar sene yaşadık , şunları şunları gördük deriz. Onca yaşanmışlık , onca sene nereye gitti
Bu konuyu açıklığa kavuşturmuştuk aslında...

Çocuktuk , gençtik vs...

Onların hepsi yokolup giden varlıklardı , anılarımızda yaşayan...

Bizim çocukluğumuz , gençliğimiz dediğimiz varlıklar artık yok...

Sadece anılarımız var ve hiçbir zaman o çocuk , o genç olmadık...

Biz anılarında çocuk , genç olduğunu düşünen artık belli bir yaşta olan varlıklarız...

Bütün bunlar ne kadar garip veya saçma gelse de mantık ve yaşanan gerçek bize bunun böyle olduğunu haykırıyor...

İnsanın belli bir yaşa gelipte , gençliğine , çocukluğuna özlem duymaması olağan bı şey değil,değilmi...

Oysa mantık ve yaşanan gerçekler , gençliğini anılarında bırakan herkesin aslında hiçbir zaman genç olmadığını , olamayacağını anlatıp duruyor...

Münzevi_

Yeni Üye
Peki yaşlı bir insan hiçbir zaman genç olmadı demek saçma olmuyor mu ?

Eğer başta kurduğumuz mantık örüntüsü ve hayatın görünen gerçekleri yanlışsa , evet saçma oluyor...

Ama değil...

Her an yeni bir varlığın varolup eskisinin yok olduğunu açıklamıştık..

Her yaştaki insan o an için orada olan eşsiz bir varlıktır. O ne çocuk olmuştur ne de genç..

O , sadece o anda varolan , ve kendisinin (bir aldanma eseri) önceden bir hayatı olduğunu düşünen ve bir an sonra yok olacak olan varlıktır...

Münzevi_

Yeni Üye
O , sadece o anda varolan , ve kendisinin (bir aldanma eseri) önceden bir hayatı olduğunu düşünen ve bir an sonra yok olacak olan varlıktır.
Bu durumda belli bir süre önce herhangi bir suçu işlemiş birine ceza verilmek istendiğinde , ceza verilmek istenen kişi , " Bu suçu ben işlemedim ki , onu işleyen kişi artık yok " derse ne olacak ?

Yukarıda ulaştığımız mantıksal sonuca göre bu savunma haklı görünüyor...

Eğer insan her an yok olup , yerine yeni bir varlık geçiyorsa , suç işleyen kimseye ceza veremeyiz ..

Suç işlendiğinde , suçu işleyen o an yok oluyorsa kime ceza vereceğiz ?

Bu paradoks , tezimizi yanlışlayabilir mi acaba ?

Münzevi_

Yeni Üye
Bence tezin yanlışlanması mümkün değil. Çünkü çok sağlam delillere dayanıyor...

O halde teze bazı açıklamalar getirmek zorundayız...

Bu açiklama da şu olabilir :
- Var olan varlık kendinden önceki yok olan varlığın mirasını devr almaktadır. Belki tüm duyguları , alışkanlıkları hatta değer yargılari ile beraber...

Alınan bu miras üzerine yenileri eklenerek ya da bazılari değiştirilerek , bazılari da silinerek ama tüm yaşanmışlıklar mümkün olduğunca korunarak oluşan bir yeni varlık düşünebiliriz ..

Münzevi_

Yeni Üye
O halde hepimiz mirasçıyız...

Ama kimin mirasçısı ve neden ?

Münzevi_

Yeni Üye
Dünyaya gelirken , anne babamızdan aldığımız şey bir miras mıydı ?

Hayır...

Çünkü miras alınabilmesi için bir varisin yani bizim var olmamız gerekirdi. Oysa daha dünyaya gelmemiştik. O halde anne babamızdan aldığımız şey bir miras değil , bizatihi kendi varlığımızdı.

Belki onlardan aldığımız şey demek de yanlış çünkü biz daha yoktuk ki bir şey alabilelim.

O halde biz , onlardan bir parça olarak var olduk...

Onlar ise bize , kendilerinden bir parça oldukları atalarından edinerek , kendilerine mal ettikleri ve bunların üzerine kattıkları şeylerle geliştirdikleri varlıklarından bir parça olarak var olma imkanını sağladılar...

Münzevi_

Yeni Üye
O halde biz , ilk önce , anne babalarımızin parçası olmamız bakımından , onların atalarının mirasçısı olduk.

Yani ilk varlığımız , anne babalarımızın bir parçası iken , onların atalarının mirasçısı oldu...

Yeni Konular