Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Dirac gösterimi ve formülasyonu

Konu Görüntülenme İstatistikleri

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 1,176
F

faust

Ziyaretçi
Bir matematik formülasyon da bazen uzunca değerler farkında olmadan gerekli uygulamaları reel olarak göstermeyebilir.İşte bu durum bazen kısa olan formülasyonlar da yerlerine konularak bütün değerleri neredeyse tam olarak karşılayacak duruma gelirler,örneğin klasik mekanikte tüm değerler sıfıra eşittir yani bu durum asla parabolik olarak ne artar nede azalır,bu durum aynı zamanda kuantum mekaniğinde tünelleme olarak ta bilinir ki yani klasik mekanikle arasında ki temel farklılıktır,bu da potansiyel enerji farkının tüm değerlerini ötelemesi anlamına gelir.Ayrıca lineer momentum değerleri klasik olanda yoktur yani operatörleri karşılayan bir durum söz konusu değildir,bu durumda x,y,z değerlerini de karşılamaz,işte dirac gösterimi de tam olarak bu operatörlerin yerini alarak bra-ket yani parantez gösterimi şeklinde ifade edilerek formülasyonu daha basit bir şekle getirmektedir.
Örneğin schrödinger denklemlerinde ki operatörler değişken veya sabit bir değere sahip olabilir ve aynı zamanda operatörler de bu durumu karşılamak durumundadır.Dirac gösteriminde ise ket vektörü yani I> durumu <aI Ia> 1 değerini karşılamaktadır,bu eğer <aI Ib> ket vektörü olur ise,durum sıfırı gösterecektir ki,bu da zaten normalizasyon şartını karşılamak durumundadır.
Daha önce bir konuda i ve j atomlarının değer tablosundan bahsetmiştik,işte bu durum vektörün hem dik eksende hem de vektöre eşit koşulları sağladığı anlamına gelir.
Dirac gösteriminin bir başka avantajlarından biride ,formülasyonlar da bizlere kolaylık sağlamasıdır,demiştik.İşte bu durum aynı zamanda hermitik yani eşlenik değerlerin yani parantez içinde ki eşlenik operatörün fonksiyonlarının yerlerini göstermesi ve lineer momentum değerlerini de birbirinden ayırmasıdır.

İsmail Çelik

Yeni Konular