Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Espri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan naz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Etiketler Etiketler
    espri

Konu Görüntülenme İstatistikleri

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 3,217

naz

Yeni Üye
Espri, benzeşmeyen şeyler arasında -gizli- benzerlikler bulma yeteneği midir?
"Espri yapan, her çifti evlendiren kılık değiştirmiş bir papazdır. En çok da beraberliklerini akrabalarının onaylamadığı çiftleri evlendirmeyi sever."
Bazıları da esprili yargılamada benzerliklerden çok farklılıkların bulunduğunu vurguluyor.
'düşüncelerin karşıtlığı', 'anlamsızlıktaki anlam', şaşırtma ve aydınlatma'...
Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz, paylaşırsanız sevinirim.

köle

Yeni Üye
Espri ve şaka teknikleri arasında çok fazla çeşit var. Hepsi ayrı amaçlara hitap edebiliyor. Genel olarak esprilerin amacı insanın ruhundaki ketlenmiş veya geride duran düşüncelerin hızlı bir şekilde açığa çıkartılmasıdır. Şiddet, dalga geçme, küçük düşürme tarzından espriler en çok gülünenlerdir. Bunların yanında kelimelerin sesleriyle oynamak ve anlamsızlıktan haz üretmek, çocuksu bir tüm güçlülük halinin tekrarıdır, bu yüzden haz verir.

Nejdet Evren

Yeni Üye
Espri, özünde görünenin arka yüzünü gösteren, anlık tesbitler ile farklı bir yargıyı dile getiren bir eleştiridir; yöneldiği kişi/kitlenin düş-seline tüm boyutlarıyla ulaşabilmek ile olanaklı bir davranış/sözdür. Espri bir yargı/değerlendirme ve eleştiri olmakla küçümseyen düşünce açıklamalarından ayrılmalıdır; espri adı/kılıfı altında küçümseyici duygu/düşüncelerin dışa-vurumu espri olarak tanımlanamaz; bu son durumu küfür/hakaretin rafineri/inceltilmiş biçimi olarak görüyorum.

naz

Yeni Üye
"Şakanın başarısı
Kulağındadır dinleyenin
Yapanın dilinde değil"
Shakespeare

Espriyi iletme arzusunun temeli nedir?
(Kendi yaptığım espriye kendi başıma gülemem)

köle

Yeni Üye
Freud - Espriler ve bilinçdışı ile ilişkileri

Nejdet Evren

Yeni Üye
espriyi iletmek, bir paylaşım biçimidir ve an-lıktır. bunun bir istekten/arzudan kaynaklı olduğunu düşünmüyorum. esprinin kendince bir hedefinin olması doğuş itibariyle bir erek/amaç taşıması anlamına gelir; bu durum, istek ve arzu kavramlarının/olgularının ötesinde bir değerlendirmedir. Freud'a katılmıyorum

köle

Yeni Üye
Espri yapmak ve bunu iletmek istemek tam olarak neden kaynaklanıyor ve freud a tam olarak hangi noktada katılmıyorsun?

Nejdet Evren

Yeni Üye
Epilepsi/sara nöbeti, uyku hali, alkolün yarattığı algı bozukluğu, nevrotik nöbetlerdeki değerlendirmeler vb. kişinin psikolojisini etkileyen biyo/kimyasalların algılama/yorum ve değerlendirmedeki davranış farklılığı/değişikliği/bozukluğu yaratmış olmaları ile normal zamanındaki kişinin davranışlarını bir-aynı olgu gibi değerlendirmek Freud'un teorisini temenl alan psikanalizin değerlendirme hatasıdır; bu nedenle bilin-altı, bilinç-dışı gibi olgular/fenomenler bilimsel alanlar olmaktan uzaktır. Esprinin kökeninde/davranışın kökeninde bilinç-altı, ve bilinç-dışı gibi karanlık ve bilinmeyen etki alanları yoktur. Bu nedenle Freud’a katılmıyorum.

köle

Yeni Üye
Ben sadece kitabın adını yazmıştım. Espri yapmak bir arzudan kaynaklanır, kişi bunu karşısındakine iletmeden bu süreç tamamlanmaz, esprinin amacı da ketvurulmuş düşünce ve istekleri açığa çıkarmaktır. Espri yapan kişi bunun için bir çaba sarfeder, karşı taraf ise bu çabayı sarfetmeden sadece espriyi alır ve otomatikman güler. Çaba sarfetmemek onun kazancı olur, bu yüzden güler.

Bilinçdışı ve bilinçaltı gibi kavramlara nasıl baktığını karışık yazdığın için anlamadım, anlayamayacağım gibi de gözüküyor, insan ruhunda karanlık/bilinmeyen noktalar olmadığını bu kadar iddialı bir şekilde düşünüyorsan, kendi ruhuna ait herşeyi aydınlığa kavuşturabilmişsin demektir, ki ben bunun böyle olmadığını zaten biliyorum.

UpBot

Yeni Üye
Başka görüşü olan var mı? 🙂

Yeni Konular