F
faust
Ziyaretçi
Doymamış hidrokarbonların alkenler grubu üyesi olan bu bileşik,alkenlerinde aynı zamanda ilk üyesi olup her karbonlar arası çift bağ bulundurup oldukça aktiftir,bu yüzden diğer bileşiklerle oldukça rahat reaksiyon vererek dimerlerini ve polimerlerini oluşturur,yanıcı bir gaz olan etilen aynı zamanda türevlerinde oldukça iyi çözünen bir gazdır.Alken grubu olan bu bileşik 1800’lü yıllarda bulunmasına rağmen çok sonraları bazı özellikleri keşfedilip kullanılmaya başlanmıştır.Bu bileşik esasında bitkilerin hormonlarında ki kimyasal yapıda bulunur ve üretim açısından değeri hayli yüksek bir kimyasaldır da,diğer bir özelliği ise olgunlaştırıcı yanıdır.Tropikal bir meyve olan muz ham halde yani yeşil haldeyken toplanır,tam üretime sunulacakken seyreltik etilenle muamele edilerek ona sarı rengini kazandırır,eğer etilen derişik olarak kullanılırsa olgunlaşma daha erken gerçekleşecek ve ürün daha sarı bir renkte olacaktır.
Etilenin önemli bir üretim yeri olan A.B.D yılda 23 milyon ton etilen üretmekte,bunların bir kısmını yan ürün olarak (polietilen,stiren vs.) farklı alanlarda kullanıp ekonomiyi canlandırmaktadır.Etilen üretimi ise genellikle etanın yanma ürünü olarak dehidrojenlenme işleminden sonra gerçekleşir,birde gübre ve amonyaktan eldesi yöntemi vardır,bu da endüstri de fazlasıyla kullanılan bir yöntemdir.Çok iyide bir polimerleşme ürünü olan etilen,bir çok plastik ve oto sanayinde bulunmaz bir kimyasaldır da,öyle ki bir çok aldehit,sülfürik asit ve halojenür grubu eldeleri bu polimerleşmeye yardımcı etkenlerdendir.
İsmail Çelik
Etilenin önemli bir üretim yeri olan A.B.D yılda 23 milyon ton etilen üretmekte,bunların bir kısmını yan ürün olarak (polietilen,stiren vs.) farklı alanlarda kullanıp ekonomiyi canlandırmaktadır.Etilen üretimi ise genellikle etanın yanma ürünü olarak dehidrojenlenme işleminden sonra gerçekleşir,birde gübre ve amonyaktan eldesi yöntemi vardır,bu da endüstri de fazlasıyla kullanılan bir yöntemdir.Çok iyide bir polimerleşme ürünü olan etilen,bir çok plastik ve oto sanayinde bulunmaz bir kimyasaldır da,öyle ki bir çok aldehit,sülfürik asit ve halojenür grubu eldeleri bu polimerleşmeye yardımcı etkenlerdendir.
İsmail Çelik