Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Hangi sayı O'nu ifade edebilir ki?

Konu Görüntülenme İstatistikleri

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 1,826

Mercury77

Yeni Üye
Allah'ın Tek oluşuyla ilgili "Kul huvallahu Ehad/Allah BİRdir veya TEK'tir" mealindeki ayeti Türkçe'de en güzel ifade edebilecek kelime YEGANE'dir. Fakat belirtmek gerekir ki bu kelimede Farsça YEK/Türkçe TEK kelimesinden gelir.

Diğer sınıfların yanı sıra 5. sınıf öğrencilerinin (11-12 yaş) sorduğu soru Allah'ın bir başlangıcının olup olmaması. Öğrencilerimden, "Allah kaç?"sorusunu çok nadir duyuyorum.

1- O'nun tek oluşu, eşi ve benzerinin olmaması İlahlığı ile alakalı bir durum. O yüzden ilahlık söz konusu olunca Ondan başka ilah YOK'tur ifadesi (TEVHİD) devreye giriyor.
O zaman O'nun bize bildirdiği gibi bütün peygamberlerin ilk öğretisi bu olduğuna göre O'nun TEK'liğini aslında başka İLAH'Ların YOK'luğu ifade ediyor. Eğer tek olmasaydı zaten Allah olmazdı, "yegane ilah" olmazdı.

Varlığı konusuna gelince, O'nun varlığını kabul etmeyen hiç bir varlık olamaz. (De ki hiç gökleri ve yeri yaratan hakkında Şüphe mi var -İbrahim 14/10. vb: Enam 6/40, Ankebut 29/ 65, Rum 30/33, Lokman 31/32 )

2- Hiç bir sayı onu ifade edemez. Sadece benzersiz oluşunu BİR (EHAD) kelimesi ifade eder.Zira bu yine O'nun kendi ifadesiyledir. (Kul huvallahu ehad: Şöyle bir anlayışa sahip ol ki Allah BİR'dir/TEK'tir.)

3-Sayıların bir başlangıcı vardır.
a) Hem eksi yönde geriler, ('eksi yokluğu ifade eder mi matematikçilerin sorunu ama EĞER EKSİ sayılar yokluğu ifade ediyorsa bile, yoklukta bile bir EKSİ SAYI var olduğuna göre mutlak anlamda bir yokluğun olmadığı, yoklukta her zaman BİR (1)'in varl olduğu ortaya çıkar ki, bu da onun varlığıyla ilgili bir delildir. Bütün sayılar birden oluştuğuna göre her zaman Var Olan bir BİRTEK vardır. Hem de artı yönde ilerler.
b) Sayıların bir başlangıcı vardır. Öyleyse başlangıcı olan her şeyin bir de sonu mutlaka vardır. "YARATILMAMIŞ ŞEYLERİN BAŞLANGICI YOKTUR" felsefesinden hareketle "YARATILMIŞ OLAN HER ŞEYİN DE BAŞLANGICI VARDIR" diyerek sayılar da yaratılmış/üretilmiş olduklarından hiç bir SAYI O'nu ifade edemez. O yüzden sayma sayıları daima 1'den başlar. 1 olmasaydı hiç bir sayı olmazdı. öyleyse varlığın başlangıcında da yine BİR olan vardır.
c) Aynı zamanda her sayı bir SAYICIYA, modern anlamıyla SAYAÇ'a veya SAYILACAK'a (Nesne'ye) ihtiyaç duyar. Nesneler ise yaratılmış olduklarından yaratılmışlar için kullanılan bir sayı asla O'nu ifade edemez.
Olmayan bir şeyi sayamazsınız. Sayan olmayınca da sayının bi değeri yoktur.
d) Sayılar sonsuzluğunu Uzay'ın sonsuzluğu kuramından alır. Uzay'ın sonlu olduğu bugün artık bilim tarafından kesinleşmiştir. Öyleyse yine hiç bir sayı onu ifade edemez. Sayılar ne kadar sonsuza uzanırsa uzansın, son insan öldüğünde son bulacaktır.
Sözün özü BİR Sayısı yine O'nun kendi ifadesiyle benzersiz oluşunu ifade eder. Varlığını asla ifade etmez. (M.Saka/İlahiyatçı)

Furkan Topal

Yeni Üye
Biraz karmaşık bir yazı olmuş bana göre. Sadece yaratıcı değil yaratılanlarda bir aslında. Bu yüzden mi onu tarif edecek başka bir sayıya ihtiyaç duymuş acaba. Ayrıca bir şey daha dikkatimi çekti, Uzay'ın sonu olduğu artık bilim tarafından kesinleşmiştir diyor burada. Ben öyle bir duyum almadım. Uzay'ın sonu hala bilinemiyor diye biliyorum.

Ayrıca bilimsel verilerle hayali verileri birleştirmiş bu adam. Bir tür hasta gibi geldi bana desem Major'den yine azar işiteceğimden çekiniyorum doğrusu.

Mercury77

Yeni Üye
Kişisel yargılarda bulunmak yerinde "Hasta" tabiri kullanmak yerine, bir kaç açıdan yazılanlara cevap verseydin ya Sn. Furkan Topal. Kişisel tartışmalar girmeyi sevmem ama, yaratılanlar bir açıdan tek olabilir, özellikle insanlar kişisel açıdan KİŞİLİK sahibidirler. Her ne kadar içlerinde bazı TÜR'lere rastlansa da. Tanrı her açıdan TEK'tir. Yaratılmışlar ise bir açıdan TEK olabilir ama bu TEKLİK'Leri de bir başka varlığa ihtiyaç duyar. Örneğin her sayı kendi çapında TEKTİR mesela herhangi bir sayının, 22 veya 786 sayısı kendi açısından tektir ancak varlığı diğer sayılara bağlıdır veya en azından 7 8 ve 6 rakamlarının varlığına bağlıdır. Tanrı, YEGANE tanrı kendisini tarif edecek hiç bir sayıya ihtiyaç duymaz, o kendisini anlatır sadece, anlayan anlar anlamayan anlamaz. Anlamayanlar, anlamak istemeyenlerdir. O zaten ben VARIM ve TEK'im demez. İnsana der ki MÜKEMMEL olana İHTİYACIN var. Her açıdan TEK olana.

Furkan Topal

Yeni Üye
Emin ol aşağıdaki ilahiyatçıdan daha güzel açıkladın durumu. Tebrik ederim.

Mercury77

Yeni Üye
Bir de uzayın sonlu olduğu konusuna gelince; Uzayın bir sınırı olduğu ve kendi çapında genişlemeye devam ettiğini artık duymayan kalmadı. Uzay sonsuzdur bir kuramdı ve artık bilim ulaşmış olduğu noktada sonlu olduğunu, kara deliklerin bulunduğunu vs.
Ayrıca PARÇALARI SONLU OLAN HER BÜTÜN SONLUDUR, Dünya da Uzay'ın bir parçası olduğuna göre Uzay'ın da bir sonu vardır.

"Uzayın sonsuz olmadığını ilk iddia edenlerden biri, bilim ve sanat alanında sonsuz yapıtlar bırakmış olan Leonardo da Vinci . Bu görüşü, ünlü astronom Kepler de desteklemiş. Onlara göre uzay, dodecahedron şeklinde imiş. Yani 20 polyhedron nokta, 30 polyhedron kenar ve 12 pentagon seklinden olusan bir poligon. Daha açık tanımlamak gerekirse üç aşağı beş yukarı bir futbol topu gibi.

Einstein uzayın sürekli genişlediğini söylemişti. Sonsuz bir şey daha da genişleyemeyeceğine göre demek ki o da uzayın sonlu olduğunu düşünüyordu.

Şimdilerde ise Dr. Jeffrey Weeks önderliğindeki bir grup bilim adamı, Big Bang teorisine ait haritalar üzerinde uzun araştırmalar yapmışlar. Çıkan sonuç ise, uzayın, sonsuzluk yanılsamasına neden olan 12 yüzlü aynalar dehlizi olduğu. Yani bir noktadan bakıldığında, aynı yıldızların birden fazla kopyasını görüyoruz. Bu nedenle uzayın sonsuz olduğunu düşünüyoruz. Oldukça ilginç bir teori.

Ayrıca Uzay'ın sonlu olması ya da Evren'in sonlu olması onun geometrisi ile ilgili bir durum. Ben detayları bilemem teknik açıklamalar yapamam bu konuda detaylı bilgileri uzay araştırmalarına bakarak okuyabilirsin. Kulaktan dolma bilgilerden, söylentilerden Allah'a sığınırım. Bir şey hakkında araştırma yapmadan konuşmak Cahillerin niteliğidir. İster Dİn hakkında, İster Tanrı hakkında... Ne hakkında olursa olsun.

Mercury77

Yeni Üye
O ilahiyatçı benim desem :}} Mustafa SAKA yani.

Furkan Topal

Yeni Üye
O ilahiyatçı benim desem :}} Mustafa SAKA yani.

Yok artık. Hiç bu kadar komik duruma düştüğümü hatırlamıyorum 😀 Hiç güleceğim yoktu. Bu arada uzayın sonu hakkındaki yazınızı okuyorum şu anda. Eğer fikir sahibi olur ve aklımda bir cevap oluşursa yanıtlarım.

Furkan Topal

Yeni Üye
Şimdilerde ise Dr. Jeffrey Weeks önderliğindeki bir grup bilim adamı, Big Bang teorisine ait haritalar üzerinde uzun araştırmalar yapmışlar. Çıkan sonuç ise, uzayın, sonsuzluk yanılsamasına neden olan 12 yüzlü aynalar dehlizi olduğu. Yani bir noktadan bakıldığında, aynı yıldızların birden fazla kopyasını görüyoruz. Bu nedenle uzayın sonsuz olduğunu düşünüyoruz. Oldukça ilginç bir teori.

banada ilginç bir teori gibi geldi bu. Bunun üzerine araştırma yapmak isterdim ama yeterli kaynak bulamayacaımdan korkuyorum. Uzayın, sonsuzluk yanılsamasına neden olan 12 yüzlü aynalar dehlizi olup olmadığı hakkında detaylı bilgiler edinmek istiyorum çünkü çok ilgimi çekti.

Ayrıca söylentilerden Allah'a sığınmak, nasıl bir hissiyattır? Neredeyse tamamiyle bilimsel konuşup ardından dinsel bir ima bırakmak bir garip geldi bana. 🙂

UpBot

Yeni Üye
Teşekkürler konu güncel

Yeni Konular