Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

her an farklı bir seyiz!

Konu Görüntülenme İstatistikleri

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 2,236

zuhat

Yeni Üye
An geliyor tanrı yok, hani varsa bana ispatlayın modlarındayız . An geliyor allah dostlarını anımsıyoruz övücü sözcükler kullanıyoruz ........ işin en acı tarafı düşünmüyoruz ama felsefe yapıyoruz nasılmı bak bu sunu demiş aaaaaa ne güzel demiş tabi bu adam çok akıllı , bu adam varya helal , cok zevk alıyoruz bunlardan peki acaba biz ne düşünüyoruz emin olun hiç bir şey kıza bilirsiniz emin olun niye kızacagınızıda niye beğeneceginizide bilmiyorsunuz .... ne oldugumuzu anlamadan ( ki hep vurguuyorum) başka seyleri anlamaya calısıyoruz peki tanrı yok yadavar .... biz varmıyız biri bana insanı anlatsın neyiz nerden geldik niye varız işte bu kadar aciz ken kendimizi tanımlayamıyorken hangi cüretle baska seyleri tanimlamaya çalışıyoruz ......... kızıyorum çünkü bilmiyoruz anlayamıyoruz düşünemiyoruz ama nedense hep konusuyoruz ( benim gibi🙂) .... bi nebze anlasıla bildiysem ne mutlu size......

M

monaliza

Ziyaretçi
Size katılmıyorum zuhat. Siz öylesiniz diye tüm insanlar da öyle demek değildir. Saydığınız ikilemlere düşmeyen, düşmemiş insan sayısı da çok fazla. Sizin gibi düşünen hissedenler de var tabii. Bu da eleştirilisi bir şey değil. Zamanla geçer, taşlar yerine oturur kafanızda. DİLERİM...

zuhat

Yeni Üye
okudugun için çokteşekkür ederim ama lütfen bir kaç kez daha oku derim....!

Nejdet Evren

Yeni Üye
her an farklıyız; bu doğru bir tesbittir. Dünya gezegeni hiç bir zaman aynı noktadan bir kez daha geçmez. "akan suda iki kez yıkanılamaz" diye tanım koymuş Heraklit...an vardır...ancak an denilen geçmişin temsilcisi barındıranıdır. an ı yaratan geçmiş gelecek ile bağlanır. bugün dündür, yarın ise bu gün...an olanın gerçekliği zaman ögesi ile kaynaşmak zorundadır; zaman boyutundan hiç bir olgu kurulamaz. "kurtulma hızı" denilir, dünyadan kurtulmak için bir roketin saniyelik hızını ifade eder genelde; ancak o da zaman ögesinden kurtulamaz. tek kurtulmanın mümkün olmadığı bir olgu vardır o da zamandır.

Nejdet Evren

Yeni Üye
zaman boyutundan ayıklayarak/uzaklaştırarak, zamansız sayılan bir olgu/gerçeklik olduğu sonucuna varılabilir mi?

zuhat

Yeni Üye
🙂 bilinçlimi yapıyorsun.............!....................................................................!

Nejdet Evren

Yeni Üye
şüpen nedendr? ...soru ve yorum çok açık ve tartışmaya açık oysa....

zuhat

Yeni Üye
yazdıkların konusunda sana katılıyorum daha öncede tartışmıstık diye hatırlıyorum ..
bir insan bir elmayı anlaya bilirmi ....................

Nejdet Evren

Yeni Üye
sevgili zuhat,

bir şey eklemek istiyorum;

ölüm yoktur!

zuhat

Yeni Üye
peki bu soruyu geçelim zaman içinde olan zamanın dısında olan bıtenden ve ya olup bıtmeyenden nekadar emin olabılır kalem al eline ve içinden geldiği gibi çiz ve acaba anlaya bilirmisin kalemin kağıtı anladıgı kadar yada anlamadıgı kadar bukadar bilinmezliğin içinde nekadar bildimizi anlat bana..............

Nejdet Evren

Yeni Üye
bildiklerimiz/insan türünün bildikleri -kendi öz eleştirisiyle sabittir ki % 4- bilmedikleri %96; ancak, bu bildiklerimizin değersiz/anamsız/önemsiz olduğunu göstermez. her an değiştiğimiz olgusu bir gerçek ise bu bildiğimiz bir gerçekliği ifade ediyor demektir; değilse böyle bir yargıda bulunmamız olnaklı olmazdı?! öyle ise en azından bilinen bir olgu var; o da, her an değiştiğimiz...değişimi fark etmek değişimin içinde olmayı gerektirdiği gibi dışından bakmayı da kaçınılmaz kılmaktadır. dış dünyaya çıkan ise ide/düşüncedir...

zuhat

Yeni Üye
değişimi fark etmemiz dısından bakabileceğimiz anlamı tasımıyor sadece değişiyoruz her an ; suan bildiklerimiz bilmediklerimiz yanında görülecek bir sey olmadıgının cok farkındayız . bildiklerimizden cesaret alarak bilmediklerimizi de isteklerimize göre yorumlayamayız. bu boyutta yasıyoruz daha bir cok farklı boyutun olup olmadıgı hakkında düşüne biliriz ama kesinlikle bır sonuca varamayız çünkü biz burdayız ve başka biryerde olamayız sen beni benseni tanımlayamıyorken anladıgımız dili konusup anlasamıyorken kendi içimizde ne oldugunu cözemiyorken bukadar şeyi tanımlamak bana cok zor geliyor...... zaman diye bir boyutun tanımlandıgı bir olguda yasıyorken zaman dısında olabilecek veya olamayacak boyutlardan nasıl emin olabiliriz.. değişimin dışından bakmak ve bunu ispatlamak değişmemeyi gerektirir eger bir an önceki sensen ve hala değişmeyip dısardan değişimi anlayıp aktarabiliyorsan ki bu mümkündeğil buda zamanın bildiğimizin dışında bır boyut oldugunu gösterir........bastaki yazdıgım gibi degiştiğimizi biliyoruz değişimin ne oldugunu bilmiyoruz yani insan oldugumuzu biliyoruz aslında ne oldugumuzu değil........................

Nejdet Evren

Yeni Üye
değişiyoruz...dönüşüyoruz...ancak varız...nasıl mı? bu sözcükler/kelimeler neyi ifade ediyorlar...ana/atalarımız çizgiler ile başladılar işe ve mağara duvarlarını resmettiler...eğer hiç bir şey gerçek değilse, mağara duvarlarındaki resimler neyin nesi oluyor? dönüşmek gerçeğin yatsınması değildir; tam tersine gerçeğin ta kendisidir...dünüştüğümüz için var olmak .....

zuhat

Yeni Üye
dönüştüğümüz için yok olmak ve sonra farklı bir sey olmak yani herdeğişim bir yok olustur ve ardınndan bir var oluş işte buda canlılıktır ( bir kaçgün önce tartıştıgımız yokluk konusundada farklı bir bakıs acısı ( yani değişim kaçınılmaz)). hep aynı nokta ;var oldugunu bilmek yetmiyor................( her değişim bir sey koparır olandan )..............gerçek olmadığı değil çizilenlerin dogru olmadıgı yada anlayamadıgımız anlamlandırdıgımız .......... yada dünya işleri desek daha doğru olur .......

Nejdet Evren

Yeni Üye
"dünya işleri " tanımını fazla kullandın dost....öylesine idi...bu değil söz ettiğimiz, bunu sen de biliyorsun...sana farklı bir şey daha söyleyeceğim ki, sana farklı gelmeyecek biliyorum; gelecek yoktur!

Süreyya Önal

Yeni Üye
degiştiğimizi biliyoruz değişimin ne oldugunu bilmiyoruz yani insan oldugumuzu biliyoruz aslında ne oldugumuzu değil........................

dönüştüğümüz için yok olmak ve sonra farklı bir sey olmak yani herdeğişim bir yok olustur ve ardınndan bir var oluş işte buda canlılıktır...

hep aynı nokta ;var oldugunu bilmek yetmiyor................( her değişim bir sey koparır olandan )..............gerçek olmadığı değil çizilenlerin dogru olmadıgı yada anlayamadıgımız anlamlandırdıgımız ......

Zuhat, ne güzel düşünüyorsun..su gibisin...de, hangi ka yı bın peşindeyiz!? bu karamsarlık niye...

güzel yanı-geliştirici yanı da bu değilmi zaten
geleceğin - her yolun- açık olması, insanın da tabiatıyla, bu yola baş koyması : ) nesiller boyu.. gelişerek...

her daim haberdar-hep varolasın : )

tribalistic

Yeni Üye
İnsanların biyokimyasal değişimlerini ve doğanın mekanik çevrimini göz önünde bulundurarak ''her an farklı bir şeyiz'' demek çok iddialı bir söylem gibi geldi bana.Üstelik sen ne olduğunu bile bilmezken her an farklı olduğunu nerden biliyorsun?
Ayrıca insan sıkılınca 3 gün dindar 5 gün ateist olmuyor.Ya da oluyorsa da bu sadece onu ilgilendirir.Genelleme yapma hakkını sana kim verdi?Dünya da yaşayan ortlama 7 milyar insanın her an farklı bir şey(!) olduğunu nerden biliyorsun?Tutarlılık önemlidir.

Azadî

Yeni Üye
Gerekli her türlü alet olduğunda gerekli ortamlar oluştuğunda değişime müsait bir konumdayız.Ama her an değişmek çok farklı bir durum.Sadece Bukalemon gibiyizdir belki.Ortama ayak uydurma.Eğer her an değişiyorsak o zaman her zaman farklı bir ortamdayız ve zayıf karakterliyizdir.

Her an farklı bir şeyiz demek biraz can sıkıntısını gösterir.

Feylesof TeCe

Yeni Üye
Her an farklı şeyiz doğru ama senin gözlerin/gözlemlerin için doğrudur. Sen her an farklılaşıyor ve her farklılaştıkça bizleri de farklı algılıyor, farklı görüyorsun. İddian sen ölçüt alındığında doğrudur.

UpBot

Yeni Üye
Teşekkürler. Konuyu güncel tutalım herkes görsün 🙂

Yeni Konular