Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Hiçbirşey yokken ''O'' vardı, peki diğerlerine ne gerek vardı?

Konu Görüntülenme İstatistikleri

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 4,871

ls2

Kahin
Onursal Üye
Tanrı hakkında hiçbir şey bilmiyorsun ama onun bizleri yarattığını ve yaratıcı olduğunu biliyorsun (!).
eğer bir Tanrı varsa Tanrıyı doğrudan bilebileceğine inanıyor musun? bu nasıl olabilirdi? Tanrı hakkında hiçbirşey bilmiyorum diye birşey yok, yarattıklarını biliyorum. bizler, dünya ve evren onu anlatmıyor mu biraz?

Yani, aklınızdan bir Tanrı yaratıyorsunuz, sonra da onu tartışma alanı dışına çıkarıyorsunuz.

hayır. ben yönteminin yanlışlığına dikkat çektim. inançsal olanla rasyonel olanı çarpıştırma dedim.

diğer açıdan ise haklısınız, Tanrıyla yada metafizik alanla ilgili herkes herşeyi söyleyebilir. doğrulanması veya yanlışlanması mümkün değildir.

ls2

Kahin
Onursal Üye
aklımızdan bir tanrı...hani senin aklın nerede gösteeeer..yok ki gösteremiyorsun akılsız.

şimdi bu mesaja ne cevap vereceğini de biliyorum çünkü ezberlemişsin forumlardan şıp diye yapıştıracaksın,merak etme benim cevabımda hazır..

Ön yargılı olma, agresif hiç olma Sakal ya. hatta bence sil bu mesajı ya çok itici, kaba, çirkin olmuş..

aklımızdan bir tanrı...hani senin aklın nerede gösteeeer..yok ki gösteremiyorsun akılsız.

şimdi bu mesaja ne cevap vereceğini de biliyorum çünkü ezberlemişsin forumlardan şıp diye yapıştıracaksın,merak etme benim cevabımda hazır..
Herhangi bir yerden neyi kopyalamışım, tek bir örnek verebilir misin?
Sadece tek bir örnek yeter.

Yahu böyle düşünmekten aciz bu insanların ne işi var felsefe forumunda. Tartışamadıkları için hakaret etme ve iftira atma yoluna gidiyorlar. Dindarların en büyük zaafı bu. Bilinçli değiller bu yüzden karşımıza alıp da tartışacağımız adam yok gibi.
Küfür etmek ya da hakaret etmek bizim de yapabileceğimiz bir şey. Bundan kolay ne var. Al karşısına birisini, ana avrat küfür et.Bu bizim de yapabileceğimiz bir şey.
Ama kişiliğimize yakıştırmıyoruz.
Sadece bu sakal rumuzlu dünyadan bir haber arkadaşda(!) değil, genel olarak birçok müslümanda karşılaştığım bir durum bu. Tartışma başladıktan kısa süre sonra, adamların söyleyecek şeyi kalmayınca ellerinde titremeler, gözlerinde alevler, salya sümük konuşmalar, iftiralar vs...

İslam dünyasının sorunlarından birisi de bu.

sakal

Yeni Üye
tanışma köşesine bıraktığın notta aynı siteye değişik nick lerle girerim benimsemediğim fikirleri hararetli bir şekilde tartışırım demişsin..sırf tartışmak için mi geldin bilgilenmek görüş alışverişinde bulunmak için mi?

Herhangi bir yerden neyi kopyalamışım, tek bir örnek verebilir misin?
Sadece tek bir örnek yeter.

bana karşılık yazdığın ve benim sana karşılık yazdığım tüm yazılar üç aşağı beş yukarı bu sitede eski olanların ezbere bildiği ve bıkkınlık getiren cümleler yani baştan aşağı ezber,biraz forumları dolaşman (özellikle din-bilim-tanrı üçgeninde geçen) ezbermiymiş değilmiymiş hak vereceksin..daha görüşlerini bildirmeden;

Tanrı hakkında hiçbir şey bilmiyorsun ama onun bizleri yarattığını ve yaratıcı olduğunu biliyorsun (!)
bunu 1400 sene önce Mekke'li müşrikler de diyordu demek ki aynı yerdesiniz bir gelişme yok
Yani, aklınızdan bir Tanrı yaratıyorsunuz, sonra da onu tartışma alanı dışına çıkarıyorsunuz.

artık iyice klişeleşmiş bu iki cümleyle konuya dalıyorsun ondan sonrada saldırgan düşüncesiz beyinsiz biz oluyoruz...yok yaaa..

Sadece bu sakal rumuzlu dünyadan bir haber arkadaşda(!) değil, genel olarak birçok müslümanda karşılaştığım bir durum bu. Tartışma başladıktan kısa süre sonra, adamların söyleyecek şeyi kalmayınca ellerinde titremeler, gözlerinde alevler, salya sümük konuşmalar, iftiralar vs...

İslam dünyasının sorunlarından birisi de bu.

aynı durum senin içinde geçerli,dünyayı üç beş denklemle yorumlamaya çalışan ecuzeler,aynı sorun sizde de var..

Tartışma başladıktan kısa süre sonra, adamların söyleyecek şeyi kalmayınca ellerinde titremeler, gözlerinde alevler, salya sümük konuşmalar, iftiralar vs...

mide bulandırıyorsun..sana sadece gülüyorum yazık..

efefel

Yeni Üye
Hayatı sorgulayıp ezbere gitmeme çabası içinde olan insanlara ne mutlu!
Bahsettiğim insanların içinde en ufak bir ark niyet olduğunu katiyen düşünmüyorum.
Yoksa iki farklı yerde yaşayıp iki farklı inanca sahip iki insan arasında ne fark olurdu? Eğer ikisi de sorguluyorsa ve yaratıcı varsa ve yaratıcının verdiği olanaklar kendisini o insanlara buldurmaya yeteri kadarsa,yaratıcıyı bulmaları kaçınılmazdır.
duygusalız,
inanlılan şey ne olursa olsun aksini söyleyenlere sinirleniyoruz.Ama yersiz.
Şöyle bakmalı;Yaratıcı varsa herkezin yaratıcısıdır ve savunmaya ihtiyacı yoktur.
Eğer varsa kendisini sorgulama yeteneğini yada sorgulama zannediş yanılgısının varlığını biz O'na borçluyuz.
Yeterki niyet halis olsun. Bu iş çocuk oyuncağı değil.Tarihte nice din savaşları olmuştur.İnsanların en hassas konusu ki zaten öyle olmalıdır.
Ama iki farklı şeye inanan insanların ikisininde inançlarının doğruluk oranına en fazla % 50 diyebilmesi gerekir.
İnanılan inanç sayısı '1000' ise +1'de inançsızlık olursa bu kişinin BinBirdeBir ihtimal var diyebilmesi ve sorgulaması gerekir.

ls2

Kahin
Onursal Üye
Bir yaratıcıya/tanrıya inanmayan insanları önemsiyorum..bu durum; önyargı yapılmadan,ötekileştirme yapılmadan ,yaftalamadan üzerine ciddi biçimde düşünülmesi gereken bir durum.. ve insan böyle insanlarla karşılaştığında öncelikle inandığı Tanrısından yana değil o insandan yana olmalıdır, çünkü hepimiz öncelikle insanız. insandan taraf olmalıyız. bir tanrıyı mı anlamak daha kolaydır yoksa bir insanı mı? bir tanrıya mı iyilik yapabilirsiniz bir insana mı ? Bir Tanrıya mı yardımcı olabilirsiniz bir insana mı? bir İnsana mı kötülük yapabilirsiniz bir tanrıya mı? ..ve nihayetinde bir Tanrının isteği/öğüdü/emri bunlardan hangisini olur?

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Bir yaratıcıya/tanrıya inanmayan insanları önemsiyorum..bu durum; önyargı yapılmadan,ötekileştirme yapılmadan ,yaftalamadan üzerine ciddi biçimde düşünülmesi gereken bir durum.. ve insan böyle insanlarla karşılaştığında öncelikle inandığı Tanrısından yana değil o insandan yana olmalıdır, çünkü hepimiz öncelikle insanız. insandan taraf olmalıyız. bir tanrıyı mı anlamak daha kolaydır yoksa bir insanı mı? bir tanrıya mı iyilik yapabilirsiniz bir insana mı ? Bir Tanrıya mı yardımcı olabilirsiniz bir insana mı? bir İnsana mı kötülük yapabilirsiniz bir tanrıya mı? ..ve nihayetinde bir Tanrının isteği/öğüdü/emri bunlardan hangisini olur?

Bir insan başka bir insana her ne yaparsa nihayetinde Allah'a karşı yapmış olur. Her şeyi yaratanın, her yarattığına içtenlikle saygı duyamıyorsak ve sadece bize uygun olanları benimsiyorsak ikilem içindeyiz demektir. "Yaratılanı severim Yaradan'dan ötürü" sözü özünde bu gerçeği yansıtır. Kötüye saygı mı duyacağız tabi ki hayır fakat kötüye kötü olarak bakmamaya çalışıp kötü ile kötü olmayacağız. Kötü gibi görünen zanlarımız ile öyle görünüyor da olabilir.

İnançlıların karşısına çıkan inançsızlar, inançlıların en büyük sınavıdır fakat onları yok ederek ya da zorla inançlı yapmaya çalışarak değil kendi yaşantımızla örnek olarak bunu yapmamız geriyor. Oysa ki şu an dünyada inançsızların büyük bir çoğunluğunun sorumlusu inançlılar olduğuna göre hatayı inançsızlarda değil her inançlının kendi yaşamında araması gerekiyor. Kim neyden kaçarsa onu mıknatıs gibi kendine çeker, kim neyi kınarsa o olayı yaşamadan ve idrak etmeden bu dünyadan ayrılamaz bu sebeple her zaman hoş görülü olmak her şeyi kabullenmek değil sadece sabırla anlamaya çalışmaktır.

flzf

Yeni Üye

İlk tanıdığım donkişot belki 3.değişimini geçiriyor bu mod iyi ama bundan ayrılma 🙂

flzf

Yeni Üye
Donkişot çok Hümanist,sevecen,yapıcı ve birleştirici bir tarzda cidden Allah bozmasın🙂

Sende çok değiştin yada bana öyle geliyor allah ikinizide bozmasın bu yeni modern halinizi çok beğendim tanımaktan gurur duyuyorum diyebilirim.

sakal

Yeni Üye
flzf seninde ateist eğilimli mesajların daha çok hoşuma gidiyordu gitgide mollalaşıyorsun,inşallah maşallah...hayırdır inşallah. 🙂

flzf

Yeni Üye
Şimdi allah kelimesini kullanmak benim açımdan doğru değil ancak sizler benim inandığım yaratıcıya inanıyorsunuz dolaylı olarak da olsa aynı kapıya çıkıyor Benim için sorun yok yani Hepimiz aynı yaratıcıya inanıyoruz sadece siz ona dininiz ile elbise biçiyorsunuz bu yanlış işte ama tanrı affeder umarım 🙂

sakal

Yeni Üye
Şimdi allah kelimesini kullanmak benim açımdan doğru değil ancak sizler benim inandığım yaratıcıya inanıyorsunuz dolaylı olarak da olsa aynı kapıya çıkıyor Benim için sorun yok yani Hepimiz aynı yaratıcıya inanıyoruz sadece siz ona dininiz ile elbise biçiyorsunuz bu yanlış işte ama tanrı affeder umarım 🙂

yok ben öyle düşünmüyorum,kumaşlar farklı olsa da içinde tanrı inancı olan herkesin tanrısının aynı tanrı olduğunu biliyorum..

flzf

Yeni Üye
Doğru söylüyorsun fakat kumaşlar farklı değil benim inandığımın kumaşa ihtiyacı yok.

sakal

Yeni Üye
Doğru söylüyorsun fakat kumaşlar farklı değil benim inandığımın kumaşa ihtiyacı yok.

derken konu başlığındaki soru yine gözüme gözüme çarpıyor,kendimce inandığım cevaplar ama aklımca kabullenemediğim kuruntular..

seyrialemir

Yeni Üye
b11wh8.jpg

Bu resim testini yaptiktan sonra okumanizi rica edecegim.
bu testi eminim bir coklarimiz biliyor, insan beyninin tamami kullanmaya yeterli oldugu söylensede hepsinin kullanilmadigini belirtiyor uzmanlar.

Tanrinin yoktan var etme gücüne sahip oldugu, sonsuz oldugu ve tek oldugunu tüm kutsal kitaplar ve tek tanrili dinler söylüyor. Incil, tevrat ve kuran-i kerim´i okudugunuz da aralarinda benzerliklere cok rastliyorsunuz, her ne kadar incil asimilasyona ugramis olsada tüm kutsal kitaplar temel kurallari farkli bir anlatim diliyle ifade ediyor. Tanti tektir ve yaraticidir.

(Yoktan var etmek sadece tanriya mahsustur) bu cümle beni cok düsünürüyor, dogada tüm canlilar ekolojik bir bütünlügün parcasiysa ve tanri tüm canlilari ve evreni birbirinin yasami icin yarattiysa o halde tanrinin Bunda amaci ne?

Yukarda ekledigim testi yaptiysaniz insan algisiniz ve düsüncesinin de yanilgiya ugradigini görecegiz. Kimi budizm inancina göre evren de sadece insani kutsal bulur ve yaratici Kabul eder. Özellikle Kuantum Felsefesi olarak bilinen ve temeli bir bakima budist inancina dayali yenilikler, tanri kavramina bakis acimi degistirdi diyebilirim. 3. boyut da yasadigimiz dünyamiz disinda farkli boyutlarin varligini idda eden Kuantum dünya disinda tüm canlilarin büyük bir enerji bagiyla birbirine bagli olugunu ortaya atiyor.

bu durumda insan kendine sunu sormadan edemiyor. Acaba Insanligin var oldugundan beri eski caglardan bu yana süre gelen tanri anlayisini biz beyinlerde yaniltma bicimine mi düsürdük. Eger tüm evren ve farkli boyutlarad yasayan canlilar birbirlerinin yasamini sürdürmek icin varsa bir bakima insan hem tanri hem kul konumunda mi? ya da tanri tarafindan gönderilen kutsal kitaplar gercekten tanrinin bir esere mi yoksa zeki insanlarin yazdigi ve kutsadigi kitaplar mi?

cok derine inmeden düz mantikla yaklasayim olaya, cogu Zaman hepimizin kutsadigi seyler vardir. Örnegin bir babanin ailesini korumasi gibi, ya da bir yakinimizdan aldigimiz ve ölene kadar saklamak geregi, korumak geregi duyudugumuz bir mektup gibi, aileyi kutsal saymak ve sevdiklerimize sahip cikarak korumak olgusunu düsünüyorum. Tanri koruyan ve var edense nicin refleklerimiz var ve her tehlike aninda kendimizi ya da bir yakinimizi koruma güdüsüyle hareket ediyoruz.

Evet kutsal kitaplar bu sorularin ayetler veya sürelerle aciklamasini getirmistir diyenceksiniz. Ama kutsal kitaplar hep insana ögüt verir niteliktedir, Oysa makro ve mikrokosmos dünyasina daldigimda tanrinin varliginin kutsal kitaplarda anlatiligi gibi olugu düsüncesinden cikiyor ve tanrinin da tüm canlilar gibi yasamin bir parcasinda bize bagli olduguna inaniyorum.

Göreceli bir bag olmasa da ruhsal yada enerji boyutunda bir varlik olacagi ihtimalini aklimdan geciriyorum.

sakal

Yeni Üye
Barış Manço olabilir mi,güzeldi..

seyrialemir

Yeni Üye
bir insan silüeti cikiyor, kimine göre Baris Manco, kimine göre Isa veya Hz Ali

sakal

Yeni Üye
İbn_i Arabi der ki;tanrıyı bu dünyada görmeyen(anlamayan da olabilir)ahirette de göremeyecek ve anlayamayacak..

la mevcuda illallah derken belki de haklıydı..büyük filozof;kimine göre şeyhi ekber,kimine göre şirki ekber ..ben ise kararsızım..

ls2

Kahin
Onursal Üye
İnançlıların karşısına çıkan inançsızlar, inançlıların en büyük sınavıdır

Bu nasıl olabilir? ''ibret al bak onlar gibi (inançsız-ateist vs) olma '' derken, bu ibretlik olarak işaret edilenler /örnek gösterilenlerde de insan değil mi?

...

İçimizde yırtıcı bir hayvan var, bunu kabul ediyorum ancak bizde birde empati gücü var. bir aslan bir geyiği parçalarken empati kuramıyor muhtemelen ama biz insanlar birbirimize karşı empati kurabiliyoruz. buna rağmen bu kadar vahşi, yırtıcı ,merhametsiz,önyargılı,düşüncesiz,yoz,kaba vb nasıl olabiliyoruz anlamıyorum..

...

Değiştiğim konusunda ise benim şüphelerim var 🙂 hala varoluşcu felsefeye yakın, hala bu dünyada neden bulunduğumuz konusunda paradokslardayım😀

Yeni Konular