Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Hiçbirşey yokken ''O'' vardı, peki diğerlerine ne gerek vardı?

Konu Görüntülenme İstatistikleri

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 4,871

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Bu nasıl olabilir? ''ibret al bak onlar gibi (inançsız-ateist vs) olma '' derken, bu ibretlik olarak işaret edilenler /örnek gösterilenlerde de insan değil mi?

Sınavımız, inançsız insanlara doğru örnek olamamız sebebi ile başarısızlıkla sonuçlanıyor. İnançsızlara iyi örnek teşkil edecek örnek davranışları sergileyemiyoruz hatta onları davranış,söylemler v.s. ile daha da uzaklaştırıyoruz.

İnandım demek yeterli değildir. İnanan kişiler önce neye inandığını çok iyi anlamalı ve idrak etmeli sonrasında bunu çevresi ile paylaşmalı fakat bu paylaşım öfke, kin ya da dayatma içermemelidir.

Allah inancı taşıyan kişiler yaşamlarını bu doğrultuda yaşamadıktan sonra inandım demekle ya da bir dine mensup olmakla ya da dini müeyyideleri yerine getirmekle sorumluluklarından kurtulduğunu sanmamalıdır.

İnançlı kişilerin sorumluluğu çok daha fazladır ve inançlı olmak sözde değil özde olmalıdır. Başka insanları hor görmek bize düşmez böyle bir şeye hakkımız yok hepimiz Allah'ın bir kuluyuz ve herkesin yaşamının yargıcı değiliz. Herkes önce kendi yaşamını düzeltmeye çalışmalı ve yaşamı ile örnek olmaya gayret etmeli tüm bunları gönülden yapmalı ki Allah kalplerde olanı bilendir. Kimin neyi niçin yaptığını en doğru o bilir, bizler ise görünene bakıp aldanabiliriz.

İnançsızlara Allah'ın yolunda ilerleyenler olarak geçmişten güne iyi örnekler teşkil edebildik mi edemedik mi? Bireysel olarak başarabilenler var fakat insanları inançsız olmaya teşvik eden eylemlerde bulunanlar çok daha fazla bu sebeple kendi yaşamını düzgün yaşayan kişi sorumluluğunu bireysel olarak yerine getirir. Öte Alem'de bir kişinin inançsız olmasına sebep olacak tek bir eylem yapmış, söz söylemiş isek onun da hesabını vereceğiz. Din alimlerin üzerindeki yük bu yüzden çok fazladır.

İnsanları dine ve Allah'a yaklaştırmaktan sorumlu olan inançlılar olarak çoğunluk uzaklaştırmaya vesile oluyor peki bunun hesabını vermeyecek miyiz? Vereceğiz...Bireysel olarak çabalar bu yüzden çok önemlidir. Beni kim duyar kim dikkate alır diye düşünmemek gerekiyor her inançsız insandan inançlılar olarak sorumluyuz. Onlara örnek olup doğru yolu gösteremedik. Bireysel olarak onlar da hesap verecek fakat biz de payımıza düşen ne ise onun hesabını vereceğiz.

ls2

Kahin
Onursal Üye
Tüm dünya müslüman olmalı, tüm insanlar iyi olmalı,müşterek değerler ve düşünceler altında buluşmalıyız gibi birşey olmuş bu cevabınız [MENTION=4324]dijital[/MENTION].. ancak ortada böyle bir dünya yok 🙂

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Tüm dünya müslüman olmalı, tüm insanlar iyi olmalı,müşterek değerler ve düşünceler altında buluşmalıyız gibi birşey olmuş bu cevabınız [MENTION=4324]dijital[/MENTION].. ancak ortada böyle bir dünya yok 🙂

Tüm yazdıklarımdan sadece bu sonucu çıkartmış olman beni büyük hayal kırıklığına uğrattı🙂

Müşterek değer ve düşünceler altında buluşalım demiyorum tam tersi farklı olana saygı duyalım ve önce kendimizi değiştirelim, geliştirelim v.s. diyorum.

İnançsız olmak bir kader değil tekamül yolunda herkes bu yoldan geçebilir, yaşam amacımızı bilmiyoruz ki o yüzden kim neyi yaşıyorsa bir amacı vardır bu sebepleri de sadece Allah bilir.

Kısacası; herkes Müslüman olsa bile dünya cennet olmaz. Allah inancını yüreğinde hissetmeyen ve bu inancın sorumluluğunu almayan insanlar olduğu sürece dünya değişmez. Kıyamet niye var? Önceki kavimler niye yok oldu? Kaçıncı Adem nesliyiz acaba? Kıyamet kopacak diye Kuran'da kesin bilgi var fakat ne zaman olacağı belli değil. Herkes Müslüman olsa bile o kıyamet kopacak çünkü Müslüman olmak yetmiyor. İnançlı olmak yetmiyor.

Antik Çağ flozofları Müslüman mıydı? Tabi ki değildi. Tasavvufçular onlardan kopya çekmedi sadece gönül gözü açık olanlar dünyanın her yerinde, hangi çağda yaşamış olursa olsun aynı sözleri dile getirdi. Anlayan ve idrak edenler olduğu gibi anlamayanlar da oldu.

Kim neye inanırsa inansın kendi İlahi yönünü keşfetmedikçe ve Rab Planı ile bağlantı kuramadıkça herşeyden önemlisi herşeyi bağışlayan Allah'ın yeryüzünde bir temsilcisi olarak kötülük dolu bir dünya inşa ediyorsa ben inançlıyım diye sadece kendini kandırır.

Keşke herkes Müslüman olsa iyi olurdu da hangi Müslümanlıktan bahsediyoruz? Örnek olabilecek Müslüman bir topluluk var mı? Müslümanlar birbirine tahammül edemiyor ki başkasına, başka görüşe nasıl tahammül edecek de kendi yaşamı ile örnek olacak? Evet tüm bunlar şimdilik hayalden öte gitmez, haklısın...

Bu arada sendeki değişim konusunda da şunu eklemek isterim; Ne zaman Evrensel İnsan'ı olduğu gibi kabullenir ve gönülden kucaklarsan işte o gün tam manası ile değişmişsindir🙂🙂

ls2

Kahin
Onursal Üye
Bu sözlerinizden sonrada aynı şeyi anlamaya devam ediyorum. sonuçta sizinde elinizde bir ölçü/kalıp/sistem var ve bunu inanmayanlara yöneltiyorsunuz ;

sadece gönül gözü açık olanlar dünyanın her yerinde, hangi çağda yaşamış olursa olsun aynı sözleri dile getirdi. Anlayan ve idrak edenler olduğu gibi anlamayanlar da oldu.

de görüldüğü gibi..

esas demek istediğim; bunlar veya benzeri ölçüler İnanmayanların neden inanmadığını anlamaya yetmez yettiğini iddia ettiğimiz anda sorunlar başlar..

Bu arada sendeki değişim konusunda da şunu eklemek isterim; Ne zaman Evrensel İnsan'ı olduğu gibi kabullenir ve gönülden kucaklarsan işte o gün tam manası ile değişmişsindir🙂🙂

o kadarda hümanist değilim 😉 zaten pratikte hümanist olmak diye birşey yoktur, bunlar kagıt üzeri /teorik felsefelerdir. insan böyle bir yaratık değildir. işte bu ve benzeri soyut kavramlara karşı çıkar varoluşcular,..somut yaşamda ne kadar hümanist olunabiliyorsa bende o kadar hümanistim..

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Bu sözlerinizden sonrada aynı şeyi anlamaya devam ediyorum. sonuçta sizinde elinizde bir ölçü/kalıp/sistem var ve bunu inanmayanlara yöneltiyorsunuz ;

de görüldüğü gibi..

esas demek istediğim; bunlar veya benzeri ölçüler İnanmayanların neden inanmadığını anlamaya yetmez yettiğini iddia ettiğimiz anda sorunlar başlar..

o kadarda hümanist değilim 😉 zaten pratikte hümanist olmak diye birşey yoktur, bunlar kagıt üzeri /teorik felsefelerdir. insan böyle bir yaratık değildir. işte bu ve benzeri soyut kavramlara karşı çıkar varoluşcular,..somut yaşamda ne kadar hümanist olunabiliyorsa bende o kadar hümanistim..

Kalıp falan yok elimde fakat olması gerekenleri özetlemeye çalıştım. Bu gönül gözü benim ifadem değil yani Kuran'da bahsi geçen kalbi mühürlü olanlar ve olmayanları anlatmaya çalıştım. Kuran'dan örnek veriyorum fakat diğer dinlerde ve öğretilerde de ( şayet değişikliğe uğratılmamış kısımları inceleme şansın olursa ) bu ifadelerin benzerlerini göreceksin.

Kalp gözünün açılması için evliya olmak gerekmiyor. Bunu dilemek ve bu yolda çabalamak herkeste aynı düzeyde olmasa bile ciddi anlamda bir aydınlık bakış açısı sağlıyor. Tekamül seviyesi herkesin eşit olmaması sebebi ile bazılarının kapasitesi bizden ileri olabilir fakat bu demek değildir ki biz hiç bir zaman o seviyeye ulaşamayız, isteyen ve çabalayan herkes başarabilir.

Sokrates'in, Eflatun'a göre kalp gözü daha açıktı fakat bu biri daha değerli insan diğeri daha değersiz anlamına gelmiyor. Hz. Musa'ya klavuzluk eden Hızır, bir peygambere yol gösterebiliyorsa demek ki kalp gözü daha açık demektir fakat bu asla diğerini küçümsemek anlamına gelmez. Herkes zamanı gelince tüm bilmesi gerekenleri idrak edecektir. Bazıları daha erken bazıları daha geç ve daha zorlu bir süreçten sonra fakedecektir fakat bu bir ceza değil kişinin kendi seçimleri ile oluşturduğu yol haritasıdır.

Yaradan herkesi bir tornadan çıkmış gibi aynı tip ve aynı yapıda yaratmadığına göre tüm insanların birbirinin kopyası olmasını istemiyor demektir. Herkes iyi olmayı başarabilir fakat iyi olmak tek tip insan olmak anlamına gelmiyor. Sen kötüler olmadan bu hayat çekilmez diyorsan o başka tabi🙂

Bu arada kendi kendini yasaklamayı başarmışsın, tebrik ederim.🙂

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
Özel Üye
Yaratıcının belirgin özelliklerinden biri geçmişinin sonsuz olduğu.O'ndan başka hiçbirşeyin geçmişi sonsuz değil.
Yani herşeyi O yarattı.
Yaratmasına sebep ne olabilir?

hiçbirşey yokken hiçbir şeyin yok olması (yada bir şeyin yokolması da) (?) -soru işareti yani; başlıca bir kavram ve düşünme esansı bu

"o" vardı?
varmış ya da 'o' varmış işte hiç birşey yok değilmiş ki
ya da var alan o adı almış -bu

diğerleri? subjektif

evrensel-insan

Yeni Üye
Hic bir sey zaten vardir. Var olmasa UZERINE DUSUNULEMEZ VE DAVRANILAMAZ.

Hic birseydeki "birsey" zaten vara tekabul eder.

Hic bir sey bir algidir ve pozitiftir.

Algilanan hicbir seyin ifade edilmesi ise dilbilgisi olarak negatiftir.

esekherif

Yeni Üye
Amacına uygun kullanmadığınız şeylerden biride Akıldır.

UpBot

Yeni Üye
Teşekkür ediyoruz güzel bir anlatım güzel bir konu.

Yeni Konular