"yaratıcı aklın sentezi" ile birlikte insan türü diğer türlerden farklı olarak güdülerini denetim altına almayı başardığı için onlardan farklılaşmıştır; tarihsel belleiğn gelmiş olduğu aşama itibariyle, günümüz insanı ile ilkel komünal topluluk insanının kıyaslanması zaten yapılamaz. Bı kıyaslama Austrolopitecus Africanus'lara yapılabilecek büyük bir haksızlık olacaktır. açlık/beslenme bir güdü olarak değerlendirildiğinde açlığını/beslenmesini değerleri/onuru için sıfırlayan bireyin nasıl güdüsel davrandığı söylenebilir ki?
insanın en büyük yaratısı dildir. söz yazıya geçerken çiviler ile yazılıyordu ilkin ve bu olgu insan türünün sürdürülmesi için dokuma, çanak-çömlek, bakır, tunç vs madenleri işlemesi , tarıma elverişli analanlar oluşturarak kültür bitkilerini çoğalatması, hayvanları evcilleştirip ateşi denetim altına alması gibi edimleri birer tepkidir. bunlar olmasa idi insan dinozorlar gibi tür olarak yok olacaktı. "insanı insan yapan insandır"
Major "nefs "dediğin ne?Anlayamadım şimdi...İnsan dürtülerini mi kastettin? Biraz daha açar mısın?
merhaba arkadaşlar..
öncelikle ''insan kültürle yaşar'' cümlesiyle farklı bir boyut kazanan tartışmanın ''kültür'' kavramının tam olarak tanımlanamadığını görüyorum,bu kavramı derinlemesine tartışmak süreci daha anlamlı kılacaktır.
Senexlratus'un yaptığı kültür tanımında ''yapıp ettiklerimizdir'' cümlesini eksik bulduğumu ifade etmek isterim;nitekim kültür henüz insanın yapamadıklarını,hayallerini,düş gücünün iteklediği,dürtülediği dünyayı içine alan bir kapsamı işaret eder.İnsan yaptıklarıyla varoluşun sadece küçük bir kısmını greçekleştirir,yapmadıklarıdır onu yaşatan,aslında insan henüz yapamadıkları için (majör'ün bahsettiği nefsin yapıtaşı olan düşünce ve hayal dünyasının kendine has seçiciliğidir bahsettiğim olgu) yaşama odaklanır,yaptıkları pratik yaşamda amaç gibi görünsede ruh dünyasında sadece itici kuvvettir..evet kültür;insanın düş gücünün sınırsızlığından dünyaya sızan ve henüz kesesinde kıpırdanan ürünlerinin toplamıdır.