F
faust
Ziyaretçi
İstatistik termodinamiğinin temeli Maxwell-Boltzmann tarafından ortaya atılan kinetik gaz kuramında dayanmaktadır. Bu kurama da kısaca değinecek olursak, gazlar bulundukları kabın bütün alanlarına dağılır ve çok küçük parçacıklardan oluşur (ki, o zamanlar atom teorisi henüz kesinliğe kavuşmamıştı ve birçok bilim insanı tarafından reddediliyordu, bunlardan biride İsmini aerodinamik teoride kullanılan Mach sayısına ismini veren Ernst Mach’tır, uzun bir süre Boltzmann’la bilimsel bir savaş içinde olmuşlardır). Bu kurama göre moleküller sürekli ve gelişigüzel hareket etmektedirler. Moleküller bulundukları kabın duvarlarına sürekli çarpmaktadırlar. Bu çarpışma sonucu moleküllerin momentumları değişir ve son varsayım olarak, sıcaklıkları eşit olan gazların ortalama kinetik enerjileri de aynı olduğu varsayılmaktadır). Daha sonra Gibbs ve Einstein tarafından da geliştirilecek olan bu kavram birçok problemde sorun çıkarmaktadır. Kuantum teorisinin henüz bilinmiyor oluşu bu durumun açık bir izahıdır. Örneğin ısısal değerler klasik mekanikle çözülememesi denel sonuçlar ile uyuşmamaktadır. Daha sonra kuantum teorisinin de oluşturulmasıyla bu durum ortadan kalkacak; atom, molekül, iyon gibi yapıların kuantumsal davranışları çözüme kavuşacaktır.
Ve yine atom, molekül, iyon gibi yapıların klasik mekanikle çözülememesi termodinamiğin bir alt dalı olan istatistik mekaniğini doğurmuştur. Bu teoriye göre kimyasal ve fiziksel olayların denge, hız gibi değişimlerini temel almaktadır. Bunun dışında kuantum niceliklerin davranışlarını da yine bu alan ele almaktadır. Örneğin fermiyon (spin durumunun kesirli olması) Fermi-Dirac, bozonların (spin durumunun tam değer alması) Bose-Einstein istatistikleri bu teoriye göre açıklanmaktadır. Mikroskopik ve makroskopik özellikler olarak da ikiye ayrılan istatistik mekaniği taneciklerin geometrik şekli, hızı, enerjisi, iç kuvvetler ve taneciklerin arasındaki kuvvetler mikroskobik, molar miktarı, kütle basınç, hacim, yüzey gerilimi gibi durumlarda makroskopik özellikler olarak incelenir. Genel bir tanım ise kuantum nicelikler, spektroskopik incelemeler ve termodinamiğin (özellikle entropi olarak bilinen ikinci yasası) yasalarını açıklamak istatistik mekaniğinin başlıca uğraşları olmuştur.
İsmail Çelik
Kaynaklar:
[1]. Prof.Dr.Yüksel Sarıkaya – Fizikokimya (Gazi Kitabevi Yayınları-2011)
[2]. Erwin Schrödinger ve Kuantum Devrimi - John Gribbin (Çev😛rof.Dr.Bahattin Mehmet Baysal-Alfa Yayınları)
[3].
Ve yine atom, molekül, iyon gibi yapıların klasik mekanikle çözülememesi termodinamiğin bir alt dalı olan istatistik mekaniğini doğurmuştur. Bu teoriye göre kimyasal ve fiziksel olayların denge, hız gibi değişimlerini temel almaktadır. Bunun dışında kuantum niceliklerin davranışlarını da yine bu alan ele almaktadır. Örneğin fermiyon (spin durumunun kesirli olması) Fermi-Dirac, bozonların (spin durumunun tam değer alması) Bose-Einstein istatistikleri bu teoriye göre açıklanmaktadır. Mikroskopik ve makroskopik özellikler olarak da ikiye ayrılan istatistik mekaniği taneciklerin geometrik şekli, hızı, enerjisi, iç kuvvetler ve taneciklerin arasındaki kuvvetler mikroskobik, molar miktarı, kütle basınç, hacim, yüzey gerilimi gibi durumlarda makroskopik özellikler olarak incelenir. Genel bir tanım ise kuantum nicelikler, spektroskopik incelemeler ve termodinamiğin (özellikle entropi olarak bilinen ikinci yasası) yasalarını açıklamak istatistik mekaniğinin başlıca uğraşları olmuştur.
İsmail Çelik
Kaynaklar:
[1]. Prof.Dr.Yüksel Sarıkaya – Fizikokimya (Gazi Kitabevi Yayınları-2011)
[2]. Erwin Schrödinger ve Kuantum Devrimi - John Gribbin (Çev😛rof.Dr.Bahattin Mehmet Baysal-Alfa Yayınları)
[3].
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.