- 8 Ocak 2011
- 641
- 0
- 16
- 40
eğer ben ornitorenk e türkçe başka isim verirsem .. kavramın hangi nesneyi gösterdiği değişmeyecek değil mi?aşk kavramı bir sürü dilde vardır ve farklı isimler aynı kavramı anlatır. sanırım evet diyeceğiz..bu durumda ilk kavramlar ve kavramlaştırma yeteneği aristo daki hareket etmeyen bir ilk hareket ettiricide olduğu gibi olmak zorundadır..ilk kavramlar ve kavram üretebilme bir ilk öğretmene muhtaçtır..biz bunu tarihsel süreç şöyle gelişmiş böyle gelişmiş diye nasıl ispatlayabiliriz.cehaletime verin ama cok rastlantısal bir açıklama tarzı gibi durmuyor mu? bu konuda prof cengiz beye sorduğum soru: hocam nesnelere ilk isimlendirme nasıl gerçekleşmiştir..evrimsel süreçte açıklandığı gibi bir süreç ve tedricilik mi var ?yani yavaş yavaş ses çıkarmaya başlayan insan sonra harfleri ve heceleri çıkarmayı başarmış ve de işte bu tekerlek olsun ilk söyleyebildiği kelime tekerlek ise ateşe tekerlek demesi kaçınılmaz olmalı?!..sonraki süreçte (kastım şu insan belli bir temel sermayeyi kullanarak kendine verilen akılla yeni kavramlar üretmeyi başarmıştır bu sürec ifade etmek istediğim) kavramların oluşumu konusunda descartes ve leibnz a katılıyorum onlar gayet güzel açıklamada bulunmuşlarİlk küfrü eden kişi, henüz küfür kültürü ortalıkta yok iken bu kavramı kullanmış va zamanla yaygınlaşmış...Tarihini bilemem ama yerleşik düzene geçilip, anaerkil kültürün bittiği ve kadının pasifize edildiği dönemlerde ortaya çıkmış olmalı..Genellikle kadınların cinselliği üzerine kurgulanmış saldırganlık ve hakareti içeren, eyleme dönüşmemekle birlikte niyeti tehdit olarak ifade eden sözel dizidir.Yani soyuttur." Nesne" ise somut.Her ikisinin de ayrı ele alınıp cevaplanması gerekiyor.Kavram yaratmakla var olan bir nesneye adlandırmak farklı şeylerdir.Filozofları filozof yapan en ayırt edici özellik, kavram yaratabilmeleridir.(logos, numen,aprori....)Soyut kavramlardan sözediyorum tabii.Türkiye' de olmayan (ama var olan ve bilinen)nesneye verilmiş bir isim mutlaka vardır.Herkesin bunu bilmememsi veya kabul etmemesi (isimler neden kabul edilmiyor anlamış değilim?) realiteyi değiştirmez.Türkiye de ornitorenk yoktur, bu ismi insanların çoğu bilmiyor diye yok mu olacak ornitorenk?