F
faust
Ziyaretçi
Bir düzlemde taranan açı ile bağıntılı olan Larmor frekansı,bir devinim hareketidir.Örneğin bir tıpacı düşünelim,topaç bilindiği gibi eliptik bir yapı dahilinde bir konu biçimindedir.Konunun bununla olan bağıntısı ise bir topacın belirli yörüngelerde dönerek yaptığı açısal momentum ve spin hareketi,manyetik alanda dipol momenti sıfır,tork değerini ise sıfırdan farklı değerler almasına neden olur,presesyon frekansı ise aynı zamanda Larmor frekansına eşit olup,toplam torku daha öncede söylediğimiz gibi sıfırdan farklı değerler yapar,bunuda şu formülde yerine koyarsak;
τ^→=d^→.W^→
Burada τ^→ torku, d^→ dipol momenti, W^→ ise topacın ağrılığının yerçekimi ile olan bağıntısını göstermektedir.Presesyon manyetik açısı her defasında tarandığında şu denklem açığa çıkar.
dΦ=W(L).dt
ayrıca her spin hareketinin dipol momenti dΦ ve dt işleminde yok edilerek Larmor frekansı elde edilmiş olur ki,bu da son denklemde ;
w(j)=γ(j).B(o)
ifadesine eşit olur,presesyon frekansı ise bir topacın devinim yaptığı duruma eşdeğer olup,tüm taradığı açılar bir Larmor frekansı eşdeğerini karşılar niteliktedir.
İsmail Çelik
Kaynaklar:
Prof.Dr.Erol Aygün – Prof.Dr.D.Mehmet Zengin – Kuantum Fiziği (Bilim Yayınları-2003)
τ^→=d^→.W^→
Burada τ^→ torku, d^→ dipol momenti, W^→ ise topacın ağrılığının yerçekimi ile olan bağıntısını göstermektedir.Presesyon manyetik açısı her defasında tarandığında şu denklem açığa çıkar.
dΦ=W(L).dt
ayrıca her spin hareketinin dipol momenti dΦ ve dt işleminde yok edilerek Larmor frekansı elde edilmiş olur ki,bu da son denklemde ;
w(j)=γ(j).B(o)
ifadesine eşit olur,presesyon frekansı ise bir topacın devinim yaptığı duruma eşdeğer olup,tüm taradığı açılar bir Larmor frekansı eşdeğerini karşılar niteliktedir.
İsmail Çelik
Kaynaklar:
Prof.Dr.Erol Aygün – Prof.Dr.D.Mehmet Zengin – Kuantum Fiziği (Bilim Yayınları-2003)
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.