Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Özgür İrade

Konu Görüntülenme İstatistikleri

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 713

ignostik üye

Filozof
Uzaklaştırılmış
Sizce gerçekten özgür irademiz var mıdır?

Sanirim bu sorunun cevabini biliyorum;

Özgür irade sadece zihinsel olarak özgür!

Eylem söz konusu oldugunda irademiz kısıtlı.

Örneğin ben ölmek istemiyorum;
Iradem ölmeye karsi;
Fakat eylemde bunu başaramıyorum.

Ölüm gercegi beni kızdırıyor ve korkutuyor;

Cok iyi biliyorum ki;
Ölünce ne irade kaliyor nede beden;
Hersey anlamini yitiriyor.

Adem

Düşünür Üye
Moderatör
Ignostik seni tebrik ederim. Buradaki yaklaşımın oldukca mantıklı ve gerçeklerle uyuşuyor. Ben de aynen senin gibi düşünüyorum ya da ortada olan gerçek bu.

İnsanın özgür iradesi ancak neyi düşünebikeceği,neye inanıp neye inanmayacağı ve kendi duyguları konusunda nasıl davranacağı gibi konularla sınırlıdır. Yani dünyayı ve kendini nasil konumlandıracak ( zihin ve duygu dünyasında ).

Son düzenleme:

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
Özel Üye
özgür olmayan irademiz var mı?
tutsak irademiz mi var?
tutsak irademiz var mı?

iradenin özgürlüğü ve/ya da anti-özgürlüğü (tutsaklığı) nedir?/ne demektir?

iradenin olması ya da bizim olması ya da bizim olmayanın olması,
iradenin olması ya da olmaması nedir?

irade bizim olursa ne olur? irade bizim olmayanın olursa ne olur?
irade bizim (bize ait) olursa ne olur? irade bizim değil (bize ait değil) olursa ne olur?
irade özgür olursa ne olur? irade anti-özgür (tutsak) olursa ne olur?

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
Özel Üye
özeti, basiti, kısası ya da anlaşılmaz deniyorsa anlaşılırı

irade var mı/dır? denmiyor (varlığı ortaya konuyor ve konmuş) o halde irade var ve

irade özgür değilse tutsak mı/dır nedir?
irade bizim değilse kim/kim ve /ne/neyin?

bu iki soruyu yanıtlayın ve açıklayın..

nın -basitçe- antisi ya da karşısı ve karşıtı ve ya da açımı

sizce -gerçekten- özgür olmayan irademiz mi var?

sizce -gerçekten- tutsak- irademiz mi var_?

gibi...

anladığım kadarıyla -doğru anlıyorsam- irade var mı yok mu diye sorulmuyor ve iradenin varlığı ortaya konuyor doğru mu anlıyorum

irade bizim mi değil mi diye (özne biz olarak ortaya konuyor ve) soruluyor
ve
irade özgür mü tutsak mı diye soruluyor

o halde
irade yok değilse vardır, bizim olmayanın/biz olmayanın değilse bizimdir ve tutsak değilse özgürdür

Bizim, gerçekten, özgür irademiz?
yok değilse vardır ama
biz kimiz ve ya da neyiz, özgür irade nedir ve onunla bağımız ne ama
biraz vardır biraz yoktur/hem vardır hem yoktur
ama yok değilse ve ya da bütünüyle [mutlak] yok değilse vardır
tersiyse tersi...
..
İrade bütünüyle yok değilse vardır
Bizim olan irade bütünüyle yok değilse vardır
ve ya da
özgür olan irade bütünüyle tutsak değilse özgürdür
o halde
Bizim olan ya da bütünüyle yok olmayan, bütünüyle tutsak olmayan irade vardır ve özgürdür ve bizimdir deriz

gerçekten/anti-gerçekten-sahiden..

..
Biz olan biz olmayan (anti) değilse, biz olan yok değilse ve varsa, irade olan yok değilse ve varsa, irade olan -bütünüyle- tutsak (ve anti) değilse ve varsa, gerçekten olan gerçektense (anti değilse), iradenin biz olanla/bizimle (anti hariç) bağı varsa, bizim (biz olanın) gerçekten özgür irademiz var denir/deriz.
Değilse anti...

Antiler
Özgür olmayan irade var (tutsak irade var)
İrade bizim değil (antinin)
İrade yok
Özgür yok
biz gerçekten yokuz
gibi..

Son düzenleme:

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
Özel Üye
Determinizm ve (ya da) nedensellik (ayrıca ve ya da ilksellik) özgür iradeyi dışlar
Varlığın ilksel bir fenoma (hareket, özne, madde, varlık, patlama vb ne cinsinden olursa olsun ilkseli ve buna) bağlı nedenselliği (ve oluşu) öne sürmesi
Olgusal olarak bu tüm -diğer- hareketi ve nedenleri/oluşu ilk nedene/oluşa bağlı (bağımlı) kılar ve o ilk nedeni arar durursunuz ama iyi bakarsanız göreceksiniz ki;
ilk varsa nedensellik var, determinizm var, oluşa bağlı koşulsallık var, kadercilik ve anti özgür irade var... Domino gibi irade dışı işler oluyor demektir ...
O halde bu soruyu soran ne kim derim? O halde bu sorunun soruluşunu anti-özgür irade kıldı derim o halde bu soruyu özgür olmayan bir irade sordu derim..
O halde cevabımda öyle alınmalıdır derim (didişilmemelidir)
Özgürle zaten didişilemez yüzleşilir de özgür olmayanla didişen ne ile didiştiğine karar vermeli
Ben determinizmin kılışıysam ve benim eylemim koşulluysa ve ilk koşulsuzun/nedenin koşulsuz beni ve bunu öyle kılışıysa benim olmaya nbu kılışla didişmemeli...

Özgür irade soruşları ve determinizm çıkmazları baş, ilk, sahip, üstün, aşkın gibi, soruşlarla da ilgili
Özgür irade (özgür olmayan irade/hapis irade /tutsak irade) ve determinizm çıkmazları baş, ilk, sahip, sahip, üstün, aşkın gibi, soruşlarla da ilgili

Ben dışı ilkler ve nedenler ney ve şey farketmiyor
Bendışı ilkler/nedenler ve iyeler tanrı özne madde farketmiyor

ilkler ve nedenlerin varlığı (ve varlığı ortaya konması) ve bendışılığı bu sorunu ve ya da soruyu ortaya koyar
İlker ve nedenler (ilksellik -başsallık -nedensellik) ve bendışılık ,madde özne bölümlelemesi ve yanılsaması vb oratay konması bu soruları ortaya koyuyor o halde bunlar ortadan kaldırılırsa sorun ortadan kalkar

Son düzenleme:

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
Özel Üye
Özgür irade sorununu ortaya koyan şey ilk neden yanılsamasıdır çünkü eğer öyle bir şey varsa tüm diğer herşey ilk nedene bağlı olarak zorunlu ve olması gerektiği gibi oluyordur deriz..
Diğer taraftan bir ilk neden ve başlangıç yoksa ezeli sonsuz bir oluş varsa nedensellik ve bu türden ölçmeler/düşünceler anlamını kaybeder.

T

TENTEN

Ziyaretçi
İnsanın özgür iradesi yoktur.
İnsan doğuştan gelen özelliklerine yaşadığı çevre şartlarına bağımlıdır.
Bağımlı olan özgür olamaz.

Adem

Düşünür Üye
Moderatör
İrade, var olmamış herhangi bir olgunun irade sahibi bir varlık tarafından , o olgunun var olması için ortaya konmuş eylemdir.

- O zaman buna eylem deriz denecek olursa , derim ki hiç bir eylem iradesiz oluşmaz. Eylemsiz irade de mümkün değildir çünkü o zaman bu sadece bir İSTEK olarak kalır. O halde iradeye eyleme geçebilmiş bir istek diyebiliriz.

Bu durumda irade istek ve GÜÇ ü zorunlu kılar. O zaman İrade sahibi varlık hem İSTEK sahibi hem de güçlü bir varlıktır.

Peki irade sahibi varlık neyi ister ?

İradenin var olmamış bir olgunun oluşması için ortaya konan eylemdir derken irade sahibi varlığın ortada olmayan bir olgunun VAR olmasını istediğini söylemiştik. O halde irade sahibi varlığın olmasını isteyebileceği şey VAR olmayan şeydir.

Peki var olmayan şey nasıl istenebilir ki ?

Bir şeyin istenebilmesi için önce onun bilinmesi gerekir. Bilinen bir şey ise VAR demek değilmidir ?

Demekki irade sahibi varlık önce irade edeceği şeyin bilgisini var etmelidir.

Bu bilgi irade edilecek olgunun bir şekilde var olmasıdır.

İşte insan irade edeceği olguyu önce hayal dünyasında VAR eder. O halde insanın irade etmek için isteyeceği şey ortada yokken önce onun hayal dünyasında yine insan tarafından oluşturulur.

Hiç bir şey yoktan var olamayacağına göre oluşturulan bu şey aslında yine insanın kendisidir, ya da onun bir görüntüsüdür diyebiliriz...

(Devamı var tabii)...

Adem

Düşünür Üye
Moderatör
Mademki irade insanın kendisidir ya da onun görüntüsüdür diye söylüyoruz o halde burada insanı da tanımlamamız gerekmekte.

Bu konu belki uzun gidecek bir konu ve belki de bununla ilgili bir başlık da açmak gerekecek ama insanı tanımlamaya çalışalım.

Bu forumda bir yerlerde bir katılımcının Yeryüzünde hiçbir şeyin tanımı olmadığını gerçekte tanımsızlığın var olduğunu söylediğini hatırlıyorum.

Bence gerçekten de öyle .Çünkü herhangi bir şeyi tanımlamaya kalktığınızda tanımladığınız nesne'nin tanımlandığı şeyinde yine bir tanıma ihtiyacı yok mudur ? O halde Belki de tanımsızlık esas olmalı . Bu her şey için geçerlidir ,insan içinde .Kısacası İnsan tanımsız bir dünyada tanımsız bir varlık olarak yaşarken Tanımsızlıktan çıkan tanımları gerçek olarak kabul etmektedir. Belki de gerçek dediğimiz şey sadece biz gerçek dediğimiz için gerçektir.

Yeryüzünde var olan herhangi bir nesne beynimizde tanımlanırken ,o nesnenin beyindeki tanımı ile ilgili herhangi bir dahli yani etkileşimi olamaz bu açık bir gerçek. O halde nesneyi tanımlayan beyin ya da tanımI var eden tanımsız varlık o nesneye bir elbise giydirmektedir.

elbisss

Kahin
FS - KT. Yöneticisi
Güzel bir soru özgür irade aslında insanın hür iradesiyle esdes değerdir diyebilirim

Aslında vardır bazen de yoktur aslında okul seçerken özgür paydaş değerinizle seçersiniz fakat ortaya tercihler girince neticelerle birlikte özgür iradeniz çevresel faktörler ile değişebiliyor

Bazen iş seçiminde de istenilen değerler olmayabiliyor fakat başlangıç ta çevresel ve yaşamsal faktörlerden etkilenmediğinde bir özgür irade tercihi olabiliyor ama zamanla değişen düşünce ve fikir de ne yazık ki kişinin anatomik değişim kararlarında da etkili oluyor

Aslında üzerinde uzun uzadıya yazılacak bir konu çünkü çok kapsam ve örnekleme içerik ile zenginleştirmek mümkün

Şuan yeteri kadar vaktim yok o yüzden özet olarak şunu söylemek istiyorum özgür irade göreceli ve duruma göre değişken dir demek isterim

Böyle

elbisss

Kahin
FS - KT. Yöneticisi
Tutsak belkide esir ve belkide cesur hangi tanım insanın bunyesinde yeşerir bilemeyiz

Fakat hayata dair attığımız her adımda farklı yansımalar ve kareler görürüz belki bazen mutlu belki bazen hüzünlü oluruz

Fakat tercihlerimiz ilk başta özgür ve hür ile başlar sonrasında değişiklik sunar fakat sunulani değilde sunulmak istenileni belkide bizler şartları elverişli hale getirerek baslayabiliriz

İstemek bekide arzu etmek bu süreçte elde ettiğimiz en güzel kazanim fakat her kazanım aynı başarıyı getirmiyor

Hani derler ya bazen özgür ruhlu olmak iradeli davranmak ve belkide ne istediğini iyi bilmek gerektiği gercekten de öyle bazen istediğimizi bilemediğimiz için özgür irademiz bize yansimiyor

Gerçi milyarlarca insan var bir çok insanin düşüncesi iradesi fikri çok farklı belkide zamanda bu şekilde kaybolup gidiyoruz

Eger hayatta kendimize dair özgür ruh olusturabilirsek ve sadece sen ben olabilirsek belkide zamanda kaybolmak yerine zaman içerisinde var olabiliriz

Kontrol deneyim tecrube ve birazda birikim zamanin insana ve hayata dair kazandıracağı en değerli Etmen

Hepsini bir araya getirsek bile özgür irade için yeterli olmuyor kişinin gelişimi ve karakter olusumuda dünyanın tanimlanmasi için oldukça önemli

Özgür irade kişinin hayat boyu seçeceği ve adım atacagi tercihler arasında yer alıyor fakat yapılan her seçimden sonra yeni dersler ve ödevler çıkarabilmek insanın yasamina dair secebilecegi en büyük adım olacaktır

Aslında çocukken seçmeye ve tercih etmeye başlamadık mi ?

Gerçekten de öyle bazen tercihlerimizi ve seçimlerimizi aile ve çevresel faktörler değiştirdi ama yinede başlangıçta kendi özgür irademizle bir secimimiz ve tercihimiz oldu

Hayat insanı degistirir bazen gelisirsiniz bazense gelişmekte uzak kalirsiniz ama zaman sizi duzenlerken gelişim ve ilerleme sağlarsınız belkide özgür irade kullanmazsanız gerilersiniz

Hayatın sizi ne kadar geliştirdiği değil sizin hayatta özgür iradeniz ile kendinizi ne kadar eğitip donanım sağlayabildiginiz onemli diye düşünüyorum

Bu konu üzerinde daha fazla eklemelerim olacak fakat yeteri kadar vaktim yok zaman olursa eklemeler yaparim

Bir dip not eklemek gerekirse yaşamına dair seçim yap fakat yaptığın her seçiminde farkında ve bilincinde ol demek isterim

Böyle

elbisss

Kahin
FS - KT. Yöneticisi
Sorgularla ilerlemek istiyorum izninizle inşallah

İnsan neden özgür iradeyi yani hür seçimi ister?

Bu soruya cevap birden fazla olur fakat en bilindik şekilde yanıtlamak gerekirse

İnsan hayatı boyunca yaptığı ve seçtiği tercihlerden dolayı hataya düştüğünü ve yaşamı boyunca elde ettiği birikimlerin aslında yanlış olduğu kanısına vardığı için seçimlerinde hatalı olduğu ve özgür iradesini yansıtamadığını düşünür bu yüzden özgür iradede olmadığını kanısına varır

Peki insan bu zamana kadar özgür iradesi ile seçim yapmadiysa bu zamana kadar ki tercihlerin ana nedeni neydi ?

İnsan anatomi yapısı gereği sorgulamayı ve irdelemeyi çok sever bazen o kadar fazla derinlere dalar ki cevapları yanlış yerde arar

Hadı birlikte cevap arayan Ahmet'in sorgulamada ki seçeneğe ve cevaplarına bakalim

Ahmet küçüklüğünden beri büyük idealler taşıyan biri ve hayatında ilerlerken başkalarının başarılarını baz alıp onlar kadar başarılı olmak isteyen bir insan

Fakar Ahmet büyüdükçe herşeyin cocukluktaki hayalleri kadar kolay olmadığını öğreniyor aslında farkında olmadan hayatında yeni bir değer öğreniyor

Ahmet zamanla büyüdükçe herşeyin göründüğünden daha farklı olduğunu fark ediyor bununla birlikte çocukluk yıllarının verdiği dostluk ve arkadaşlık ilişkilerinin büyüdükçe saf ve duru olmadığını farklı insan kişiliklerinin olduğunu farkediyor

Aslında farketmek belkide en güzel kazanim olacak çünkü kimi insanlar bunu orta yaşlarından sonra farkediyor ki bu zamanda büyük kayiplar yaşıyor

Ahmet gelişimi ve iradesi için yeni değerler öğrenmeyi bırakmıyor hep ideali olan o başarılı insan olmak istiyor ve bunun için büyük çaba veriyor

Fakat her ne hikmetse büyüdükçe okul tercihleri bununla birlikte istediği ogrenim dalından çok AP ayrı bir mektepte okuyor

Ahmet birşeylerin yanlış gittiğinin farkinda ve hayallerinin çok uzagina gideceğini düşünüyor ve bu aşamayı mezuniyet ile taçlandırıp kendisini yeniden sekillendirebilecegini düşünüyor

Aradan yıllar geçiyor üniversitede istediği dal olmasada okuyup hayaline yuksekselecegini düşünüyor

Fakat hayatın adil olmadığını zaman sonra iş arama zamanlarında anlıyor

Sonrasında Ahmet hayallerine kavusamayacagini anlayıp aslında bu zamana kadar yaptığı tercihin yanlış olduğunu ve özgür iradesini yansıtamadığını düşünerek tüm hayallerine suya yada toprağa gömüp yaşantısını hayat akışına bırakıyor

Sizce Ahmet in seçimleri yanlışmiydi yada hayallerine kavusmasinda neler yanlıştı ??

Aslinda Ahmet doğru adımlar atmış olsada yanlış tercih ve seçim kurbaniydi

Aslında okul yıllarıni kendi secmisti üniversiteyi de kendi secmisti istemediği bir dalda ilerlemek kendi tercihiydi

Eger Ahmet bir yıl daha bekleyip istediği üniversite için daha yoğun çaba verseydi belkide Ahmet istediği dalda daha başarılı biri olacak ve belkide özgür iradesini kullanıp hayallerine yakın olacaktı

Ama özgür irade seçim ve tercihler üzerine şekilleniyor bu yüzden Ahmet i kimse zorlamadi bir yıl beklemek yerine istemediği bir dalda öğrenim gördü bu belkide hayatında yaptığı en kotu rulet ti

Ahmet aslında tercihlerini çok küçükken yanlış yapmıştı neden mi ??

Ahmet kendi olmak yerine başkasının başarılarını örnek baz almış ve onun kadar başarılı olmak istemesiydi

Aslında yanlış değil gibi görünüyor ama yanlış çünkü başarılı bir insanı ideol olarak ele almak var birde başarılı bir insanın aynısı olmak var ikisi birbirinden çok farklı

Cünku her insanın bu hayat içerisinde ki yetenekleri çok farklı oluyor o yüzden Ahmet sadece hayatında ideol benimseseydi belkide başarıya açık olabilirdi ama Ahmet bu tercihi bu özgür iradesini kendi böyle kullanmıştı

PEki Ahmet özgür iradesini yanlış sectiyse neden seçimlerde kendisini değilde başkaları beni yönlendirme yaptı bende o yüzden seçim yaptı tezini savunuyor ???

Cok ama çok güzel soru Ahmet okul yıllarında olsun gerek gelişim çağı dönemlerde olsun baskı altında kalıp kendi karar mekanizması ni kullanmadan seçim ve tercihler yapmış ki kendisi dönem içerisinde başarısız olmuş

Ahmet hayatı öğrenirken aslında bir detayı atlamış o da kendi karar mekanizması ni geliştirmesi gerektiğini unutmuş

Cevresindeki insanlar yada aile eşrafı Ahmet'in hayallerini bilemez çünkü hayaller dünyasını çok insan açmaz

Hani derler ya insanın hayallerine erisebilmek için önce izin gerekli diye aynen öyle

Ahmet in hayal dünyasını bilmeyen aile ve çevre eşrafı Ahmet'in hayalerine yanlış yönlendirme ile ne yazık ki iyilik yerine neşter atmış oluyorlar

Eger Ahmet ideolunu örnek alıp kendi karar mekanizması ni geliştirip kontrol edebilmesini hayatın da öğrenmiş ve benimsemis olsaydı belkide Ahmet istediği dalda istediği başarıyı yakalayabilirdi ama Ahmet yine kendi yaptığı seçim hatasıyla hatalarıni başkalarına yükleyip seçilen özgür iradenin kendisini yansıtmadığını düşünür olmasıydı

VE Ahmet hayatı boyunca yaptığı her hatadan sonra başkalarını suçlamaya devam etti

Peki Ahmet hayatı boyunca istediği hayallerine kavusamayacagini bilse ne yapmasi doğru olurdu ???

Hayallere kavuşmak ve belkide bu dünyada rahat ve belkide un altında başarılı olmak bir çok insanın hayali diyebiliriz ama birşey var bir çok insan bu un altında kaybolup gidiyor

Bu yüzden ben hep şunu söylemek isterim hayatımızda örnek alacağınız ideolleriniz olsun fakat bu hayatta inşa edeceginiz ilk etmen kisiliginiz ve gelişim surecinizdir bununla birlikte karar mekanizması ni sağlam etkin halde tutabilmenizdir bununla kendiniz ve kendi değerlerinizin olabilmesidir

Bu aşamadan sonra Ahmet in kendini saldigini ve hayatın akışına bıraktığını görüyor olacaksiniz

Bu da demek oluyor ki Ahmet gerçekten özgür iradesi ile başarılı olmayı secmemis eger böyle olsaydı özgür iradesi olmuş olsaydi Ahmet düştüğü yerden kalkmasını ve idealleri için her türlü çabayı vermesini gerektiğini iyi bilirdi

Bazen inanmak yetmiyor inandığıniz değerleri çok istemeniz gerekiyor

Ahmet hayatı boyunca kaybetmeyi seçti ama bilmiyordu ki hayat sürprizlerle dolu belki başarılı olmayı gerçekten isteseydi bekide bir gün o sürpriz yaninda olacaktı

O Yüzden derim ya hayat sürprizlerle dolu ama bu sürprizler için çok çalışmak ve özgür iradeniz ile karar mekanizması ni iyi çalıştırmak gerekiyor

Ahmet kendi yaptığı hatalari ile hep başkalarini suçladı ve belkide bu zamana kadar öğrendiği çok güzel bilgileri geride bıraktı ve Ahmet zaman içerisinde kaybolmayi ve kaybetmeyi tercih etti

PEki sizler özgür iradeniz için ne kadar hazırsınız yada gerçekten özgür irade varmı yoksa gerçekten özgür iradeye mahkummusunuz??

Bu soruya çok cevap verilir en güzel cevap sizin içinizde benliginizde gizli o yüzden başarılı bir yol için kendiniz olmayı unutmamalı ve en önemlisi kendi degerlerinizi ve kişiliğinizi hatta ideallerinizi inşaa edebilmenizdir

Bunları yapmak yada yapmamak sizin seçimlerinizde ve tercihiniz de gizli diyebilirim

Asher

Böyle

Son düzenleme:

Adem

Düşünür Üye
Moderatör
İnsan neden özgür iradeyi yani hür seçimi ister?
Özgür irade ancak sonsuz güç ve sonsuz bilgi sahibi bir varlik için geçerli olabilir. Aksi halde elinde güc sahibi varlıklar var demektir ki bu da sizin özgür iradenizin bu güç sahibi varliklarla kesiştiği noktada ortadan kalkacağını gosterir.

Şu durumda insanın özgür irade istemesi SONSUZ luk özleminden başka bi şey değildir.

elbisss

Kahin
FS - KT. Yöneticisi
Özgür irade ancak sonsuz güç ve sonsuz bilgi sahibi bir varlik için geçerli olabilir. Aksi halde elinde güc sahibi varlıklar var demektir ki bu da sizin özgür iradenizin bu güç sahibi varliklarla kesiştiği noktada ortadan kalkacağını gosterir.

Şu durumda insanın özgür irade istemesi SONSUZ luk özleminden başka bi şey değildir.
Sizin fikriniz birşey diyemem saygı duyuyorum

Yeni Konular