Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Özgürlük Heykelinin Bilinmeyen Öyküsü

Konu Görüntülenme İstatistikleri

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 5,611

fides

Yeni Üye
ÖZGÜRLÜK HEYKELİ’NİN PEK BİLİNMEYEN ÖYKÜSÜ

NewYork’taki Özgürlük Heykeli’nin masraflarının bir bölümünün Osmanlılar tarafından ödendiğini biliyor muydunuz? Üstelik heykel Mısır’a dikilecekti!

İşte öyküsü:

Mustafa Reşid Paşa, 23 Kasım 1854 yılında dördüncü kez sadrazamlığa getirildi.

"Fransız Partisi"ne mensup Mısır Valisi Said Paşa, Mustafa Reşid Paşa’dan nefret ediyordu. Süveyş Kanalı Projesi’ni hayata geçirmeyeceğini biliyordu. Bu nedenle bir hafta sonra projeyi imzaladı.

İmzalanan sözleşmenin altında ilginç bir madde vardı:

Kanalın Akdeniz’e açıldığı yere dev bir heykel yapılacaktı. Heykel, firavunlar döneminin giysilerine bürünmüş bir kadın şeklinde olacak ve elinde "Asya’nın ışığının Mısır’dan geldiğini" sembolize eden bir meşale olacaktı!

Heykel, dönemin ünlü heykeltıraşı Frederic Auguste Bartholdi’ye sipariş edildi. Yüklüce avans verildi. Bartholdi işe başladı.

Birkaç sene sonra tamamlanan heykel, Marsilya’dan gemiyle yola çıkacaktı. Ancak Said Paşa ölünce yerine gelen İsmail Paşa, Müslüman bir coğrafyada heykel olmaz diyerek heykeli istemedi.

Süveyş Kanalı, 1869’da dünyanın dört bir tarafından gelen davetlilerin katıldığı büyük ama "heykelsiz" törenlerle açıldı.

Heykeltıraş Bartholdi’nin eseri, Paris’te bir depoya kondu ve tozlanmaya terk edildi.

O yıllarda dünyanın bir başka tarafında, Fransa ile Amerika Birleşik Devletleri arasında sıkı işbirliği başladı. Paris’te kurulan Fransız-Amerikan dostluk grubunun lideri olan Edouard Rene Lefebvre de Laboulaye, Amerikalıların Fransa’nın dostluğunu daima hatırlamaları için bir hediye vermek istedi.

Hediye bir heykel olmalıydı.

Heykel; bir elinde hukuku simgeleyen bir kitap tutmalı, diğer elinde de "dünyayı aydınlatan özgürlüğün sembolü" olan bir meşale taşımalıydı.

Sipariş gene aynı heykeltıraşa, Frederic Auguste Bartholdi’ye verildi. Bartholdi’nin Süveyş Kanalı için yaptığı heykelin elleri, kolları ve yüzünde değişiklik yaptı.

Heykeltıraş Bartholdi, New York’a yanına Süveyş Kanalı’nın mühendisi ve heykelin fikir babası olan Ferdinand de Lessepse’yi de alarak gitti.

Heykel 25 Ekim 1886’da New York’ta açıldı.

Kime niyet kime kısmet!

Soner Yalçın

Hürriyet
23/03/2008

STLI2-ImageF.00003.jpeg

feylesof

Yeni Üye
Ynt: Özgürlük Heykelinin Bilinmeyen Öyküsü

Bu hikayeyi çok önceden okumuştum, fakat doğruluğu konusunda şüphelerim var. Böyle bir şey doğru olsa daha çok dillendirilirdi öyle değil mi? Hele bizim gibi tarihte kaç devlet kurup kaç tanesini yıktığıyla övünmeyi seven bir millet için Özgürlük Anıtının böyle "milli" bir hikayesi olmasının piyasa değeri ziyadesiyle yüksektir🙂

efe

Yeni Üye

heykelin modeli heykeltraşın arkadaşı meşhur dikiş makinası markası Singer'in sahibinin dul eşi.
heykel 224 kasada taşınarak getiriliyor.
satın alınan özgürlük adasında altına konulacak kaide şçşn ilk bağışı yapan Macaristan asıllı gazeteci World gazetesinin sahibi. şimdilerde adına basın ödülü verilen Pulitzser.

Laetna

Yeni Üye

çok ilginç bir hikaye.

hacker

Yeni Üye

ilginç birşey daha özgürlük heykelini hediyeden fransızlar heykelin anlamından uzak bir yapıdaydı
özgürlügü simgeleyen heykeli abd ye kadar fransızlar ve heykein birleştirilmesinde de fransız köleler bulunuyordu.

Nejdet Evren

Yeni Üye

Cezayir topraklarında Fransa'nın sömürüsünün 1960 lı yıllara kadar sürdüğünü hatırlatmak gereğini duyumsadım.

Bu anıtın öyküsünü aktardığın için Fides, sana teşekkür ediyorum. Ancak özgürlük söz konusu olduğunda oryentalist yaklaşımlar konusunda senin de farklı olmadığını gördüm. Bu nedenle düşüncelerimi çok rahat olarak yazabiliyorum.

saygılarımla...

fides

Yeni Üye

Nejdet, bana Jean Paul Sartreyi hatırlattın. Fransız asıllı Sartre, Fransanın Cezayir işgaline kaşı olduğu için aleyhte yazılar yazdığı için evi bombalanıyordu. Oryantalizmin özgürlük anlayışı derken ne demek istediğini anlayamadım. Batı,özgürlüğe kefen giydirip Doğuya yeterince sunuyor.

Nejdet Evren

Yeni Üye

Fides,
oryentalist özgürlükten söz etmedim. Bir yanlış anlaşılma oldu. Sanırım kısa yanıt yazdığım için oldu bu. Tam tersini söylüyorum. Avrupanın doğu ve üçüncü dünyaya pozitifistlerden günümüze kadar ikinci sınıf insan yaklaşımı ve küçümsemesinden söz etmiştim. Oryental yaklaşımda bildiğiniz gibi özgürlük kendileri için geçerli kavramlardır. Frantz Fanon bundan yaklaşık elli yıl önce "Yeryüzünün Lanetliler" adlı çalışması ile bu konuya oldukça açıklık getirmiştir. Bu eseri de okuduğunuzu biliyorum. Fransa'nın aydınlanma döneminin önemli düşünürlerini ve ilk zamanlarını bir kenara bırakarak değerlendirdiğimizde özgürlüklerin ülkesi olması gerektiği yanılsamasını ortadan kaldırmak istemiştim. İnsan hakları evrensel beyannamesindeki hak ve özgürlükler içeriği doldurulmalı diye düşünüyorum. Afrika ülkelerini sömüren toplumların kalkıp bu değerleri sahiplenmeleri bir mistifikasyon/aldatmacadır. Ruanda örneği çok yakın bir örnektir. Bir milyon katledilmiş insan, bunu dillendirirken bile insanın tüm hücreleri inanın sızlıyor. Kastettiğim bu noktaya temas etmekti. Açıklama fırsatı verdiğin için teşekkür ediyorum.

saygılarımla...

desperado

Yeni Üye

evet ilginç bir durum ve site çok hoşuma gitti belirtmek istedimm ..

Yeni Konular