Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Problem ve Çözüm.

Konu Görüntülenme İstatistikleri

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 2,681

adnan

Yeni Üye
Öncelikle hepinize merhaba;

Kafama takılan bir konuyla ilgili çözüm yolları konusunda yardım alabileceğim bir ortam olduğunu düşündüğüm için forumunuza üye oldum, felsefe konusunda bir bilgi birikimim bulunmamakta ama temel olarak düşünceyi de incelediğini biliyorum.

Birazda bilgi almak istediğim konudan bahsedeyim;

Problemler ve Çözümler konusunda bir araştırma yapmak istiyorum, birçok şablonda inceleyebiliriz elbette konuyu, hayatımızda herşey bir problemdir ve çözüm yolları vardır, ve bu çözüm yolları da birer problemdir ve onlarında alt dallarında kendi çözümleri vardır ve böyle ilerlemektedir problem - çözüm ilişkisi bunun yanında problemlere ve çözümlere etki eden olumlu ve olumsuz etkenler vardır, ve her problem ve çözümün farklı problem ve çözümlerle ilişkisi buşlunmaktadır, ya da en azından benim düşündüğüm sistem temel olarak buna yakın bir şekilde ilerlemektedir. Ben problemler ve çözümlerin bilimsel anlamda nasıl belirlenmesi, nasıl incelenmesi ve nasıl şablonlaştırılması gerektiği konusunda araştırma yapmak istiyorum. Bilgi olarak felsefe ya da psikoloji gibi alanlarda bir birikimim olmadığı için konu daha öncesinde kimler tarafından incelenmiş, kimler hangi problem çözüm yöntemlerini geliştirmişler, ya da hangi bilim dalının alanına girer problemler ve çözümleri bilemiyorum. Mantık bu konuyla yakından ilgili olabilir diye düşünüyorum ancak dediğim gibi düşünceler bilgiyle desteklenmediğinde bir çıkmaza giriyorum.

Burda benim istediğim, konuyla ilgili verimli kaynaklar, konunun temel bir bilim dalıyla ilgisi varsa bunun hakkında bilgi gibi konuyla ilgili olan veri birikimimi biraz daha genişletip araştırmama başlamadan önce işimi kolaylaştırmak.

Dipnot : Aslında yazdıklarımı okuduktan sonra konuyu "Problemlerin çözümleri konusunda insanın kendisini geliştirebileceği, ya da şablonlar çıkartarak işini kolaylaştırabileceği yöntemler nelerdir ? ve Kaynak olarak ne kullanılabilir. ". olarak özetleyebileceğimi farkettim.

Teşekkürler, Saygılar.

chimera

Yeni Üye
Ynt: Problem ve Çözüm.

merhaba,
problem ve çözüm yöntemleri konusu oldukça geniş kapsamlı bir konu ve ayrıca temel ve kaynak olarak tüm bilim dallarını kapsayan bir konudur.
Problem nedir diye giriş yaparsak ve ;
- Hedeflenen sonuçların alınmasını engelleyebilecek veya aksatabilecek çözümlenmesi gereken durum
- Çözülmesi, yanıtlanması veya düşünülmesi gereken durum
- Zorluk ve belirsizlik yaratan bir kişi, nesne veya durum
diye tanımlayarak devam edersek,
psikolojik problem(psikoloji),toplumsal problem(sosyoloji),mantıksal problem(mantık),sağlık problemi(tıp),maddi problem(ekonomi) vb dallarda problemin tesbit ve çözüm yolları ve şablonları farklıdır.Ancak burda ortak olan problem tesbit edilir olması ve çözüm aranmasıdır;ki bu tesbit ve çözme yöntemide bana göre problemin türüne göre değişen yöntemlerle şablonlaştırılabilir.
Genel anlamda bilimsel problem tesbit ve çözme başlangıcı şöyledir.
1-Problemi belirle
2-Problemi formüle et
3-Çözüm alternatifleri üret
4-Çözümü uygula
5-Sonuçları değerlendir
Bu ana hatlardan sonraki tüm ilerleyen aşamalar problemin türüne göre değişecek ayrı bilimsel tekniklerle ve düşüncelerle geliştirilmiş problemin öznel şartlarını yansıtan şablonlar olacaktır diye düşünüyorum.
Burdan hareketle araştırmanın kapsamını,önce problem türlerine indirgemek ve oradan problem-çözüm tekniklerine doğru gitmek gereklidir.
Bireysel olarak insanın bu konuda kendisini geliştirebileceği yöntemler nelerdir sorunuzada,kişisel düşüncem olarak mantıksal zekamızın gelişkinliği ile paraleldir demek istiyorum.
Mantıksal zeka;bilimsel düşünme, objektif gözlem yapma, elde edilen verilerden sonuç çıkarma, yargıya varma ve hipotez kurma yeteneklerini içerki, kavramları tanıma, sayılar ve geometrik şekiller gibi soyut sembollerle çalışma, bir bilginin parçaları arasında ilişki kurma ya da farklı bağlantıları fark etme kapasiteleri gerektirmektedir.

adnan

Yeni Üye

chimera ' Alıntı:
merhaba,
problem ve çözüm yöntemleri konusu oldukça geniş kapsamlı bir konu ve ayrıca temel ve kaynak olarak tüm bilim dallarını kapsayan bir konudur........

Teşekkürler.

Problemleri sınıflandırarak şablonlar oluşturmak mantıklı bir yaklaşım, sanırım çok geniş bir konuyu basit bir formülle çözmeye çalışıyorum . Sadece konusu bu olan bir bilim dalı olmaması bana ilginç geldi, temelde tüm evren sadece problemler ve çözümlerden oluşan bir sistem değilmi acaba ? Ben mi acaba çok basit bakıyorum bütüne ? Yoksa tüm bilim dalları genel bir şablon oluşturmanın imkansızlığı yüzünden problemlerin sınıflanması ve çözümlerinin araştırılması ve formilize edilmesi sonucu mu doğdu. Aslında tüm bunun yanında gerçekten anlamaya çalıştığım ne diye düşündüğümde, bir probleme çözüm ararken beynimde olup bitenleri tam anlamıyla kavramaya çalışıyor da olabilirim, düşünme anında beynimde gelişen olayları belki tam olarak anlayabilsem, belkide bu şoblonları kendi içimde bir yerlerde bulabilir ve onları geliştirip değiştirebilmek için çaba sarfedebilirdim.

Nejdet Evren

Yeni Üye

Hiç bir döngü, hiç bir sorun/problem yek-diğerinin aynı değildir. Bu nedenle söyleyebilirim ki, hiç bir bilim dalında yek-diğerinin aynı ne sorunu ne de çözüm yöntemi vardır. Sorunlara karşı çözüm üretilmesi amacı ile kategorize edilmeleri yalnızca genel bir şablon oluşturabilir. Genel-geçer bir reçete olamazlar. Zaman boyutu tüm olguları yıpratma/değiştirme eğilimindedir. Sorun olarak görünen olgular işte bu boyuttaki yaşanan farklılaşmalardır. Paylaşımcı bireyler topluluğu şeklinde yaşayan insan türü sorunları/problemleri paylaşım temelinde yaratır. İlkel insan tipolojisinibir kenara bırakırsak, toplumsal sorunların bastırılmış -geniş anlamda- kimlik kırılmalarına bağlı gelişen kısır döngüler oldukları, bunu da istençli/bilinçli insanın bizzat yaptığını/yarattığını söylemek mümkündür. Kısacası sorun insanla başlar, insanda biter...

adnan

Yeni Üye

nejdet ' Alıntı:
Hiç bir döngü, hiç bir sorun/problem yek-diğerinin aynı değildir. Bu nedenle söyleyebilirim ki, hiç bir bilim dalında yek-diğerinin aynı ne sorunu ne de çözüm yöntemi vardır....

Teşekkürler.

Problem olarak anlatmaya çalıştığım şey aslında sadece olumsuz durumlar değil. Bunun dışında tüm problemlerin çözümü olacak bir formülden çok problemlere çözüm olabilecek genel bir algoritma arayışı içindeyim sanırım, bu genel algoritma bize problemi ilk aşamada nasıl ele almamız gerektiği konusunda yönlendirecek, problemin sınıflara ( etkenler,somut ve tahmini veriler,hesaplanabilir ve hesaplanamaz durumlar vs. gibi uzun bir listeyle sınıflara ayırabiliriz mesela. ) ve bu problemin etkileşim içinde olduğu diğer problem ve çözümlerle ilişkilerinide hesaba katarak bir problem sınıfı çözüm formülü oluşturabilir, bu formülü benzer sınıfların çözümlerinde bir referans olarak kullanabilir, benzer sınıfları da problem sınıfları grubu gibi gruplarda toplayabiliriz belki...

Belki noktasında kalıyorum tabi ki ama inanıyorum ki konu bir yerlerde bir zamanlar birileri tarafından
düşünülmüş ve bu konuda çalışmalar yapılmıştır, amacım bu kaynaklara ulaşmak, ya da konuyu kafamda sadeleştirmekte ve ne aradığımı anlamamda bana yardımcı olunması.

kalliope

Yeni Üye

Problem çözmede ilk aşama, problemin bütün olarak ele alınıp, tanımlanmasıdır(Hazırlık Süreci). İkinci aşamada problemi araklıklarla düşünmek (Kuluçka Süreci), daha sonra problemin gizli kalmış yönleri, çözüm olacak düşüncenin belirmesi (Kavrama Süreci) ve son olarakta çözüme ulaşılmış ise değerlendirme yapılarak, uygunluk kontrolünün yapılmasıdır (Değerlendirme Süreci).

Problem çözme yöntemlerinden Chimera genel olarak bahsetmişti.

Daha çok sanata aitmiş gibi görünen yaratıcılık, problem çözmede de farklı çözüm yolları arama ve bulmada önemlidir. Yaratıcı bireylerde; merak, buluşlar yapabilme yeteneği, orijinal düşünme, araştırmacı yaklaşım, deneysel çalışmalara ilgi, sentezci yargılara varabilme yeteneği vardır. Problemlerin bireyde ortaya çıkaracağı güdülenme ile yaratıcı düşünce devreye girer. Yaratıcı düşünce bir bakıma, o güne kadar uygulanmış şablonların da belki dışına çıkarak, problemin çözümünde yeni yaklaşımların oluşmasını da sağlayacaktır.
Problem çözmede bir diğer düşünce yaklaşımı olan eleştirici düşünce de ise, çözümlerin tanımlanması, çok boyutlu olarak sorgulanması, eksikliklerin giderilmesi ve geriye dönük değerlendirmenin yapılmasında açısından önem taşır.

Sayın Adnan; problem sınıfı çözüm formülü oluşturmaktan söz etmişsiniz. Aslında bir problem belirleyip ona uygun olarak bu listeleme yapılsa çok daha doğru bir adım olacaktır. Çünkü bu konuyu tartışmaya açtığınızdan beri cevap yazma konusunda "nereden başlamalı" 'dan öteye geçemedim. Adı konulmuş bir problemde ortaya çıkacak çözüm listelemeleri ve izlenecek yollar belirlendikten sonra, problem çözümünün olmazsa olmazlarını ortaya çıkararak belki biraz daha genellenmiş formülün çatısı belirlenebilir.

chimera

Yeni Üye

Bu konuda uygulanan ve bilinen,problem türlerine göre geliştirilmiş yüzlerce yöntem ve şablon var.Birkaç örnek verirsek,
-Beyin Fırtınası
-Altı Şapkalı Düşünme tekniği
-Pukö Yöntemi
-Pareto Diyagramı
-Balık Kılçığı Şeması
-TRIZ yöntemi
-GFT(üç nokta analizi)
-Swap sort
Hepsinde başlangıç aşaması problemi tespit etmek.İleriki aşamaları ise problemin türüne göre geliştirilen şablonlar çerçevesinde çözüme doğru ilerlemek.Araştırdığımızda problem çözme tekniklerinin hayatın tüm alanlarında kullanıldığını görüyoruz.Öncelikle geliştirilen bu şablonları incelemekle başlayabilirsin mesela adnan.
Ayrıca bir çok kurumda bu konuda seminerler veriyor.Yada burada tek tek beraberde yöntemleri inceleyebiliriz ???

“Her problemin üç farklı çözümü vardır ; benim çözümüm, senin çözümün ve gerçek çözüm.”
Çin Atasözü

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
Özel Üye
problem bir sorun; çözüm ise onu gideren şey ve sonsuz da olabilir; problemi tanımlamak gerekir ki görmek iyi ayrıştırmak

problemi bulmak kolay oluyor çözümü değil diyebilirsiniz asıl problemi bulmak mesele

"çözümün derin olduğu sanılır oysa problem derindedir ya da derindir"
çözümün probleme göre kolay olduğu sanılır

"çözümün derin olduğu sanılır oysa problem derindedir/(yayılmıştır dallanmıştır ya da ikilenmiştir-odaklı değildir de) ya da derindir"
çözümodaklılık odaklı bakışlı ister-geniş
-merkez odaklı dar bakış

probleme geniş bakış çözüme dar bakıştır; çözüme dar bakış?
-problem geniş gözükürse çözüm dar gözükür;

Son düzenleme:

Yeni Konular