Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Propaganda

Konu Görüntülenme İstatistikleri

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 3,136

yeni_id

Yeni Üye
Dini degerlere yasamda uymak ve onun getirdigi etik yonlendirim ve yaptirimlari uygulamak, sadece cennet temelli degil; ayni zamanda cehennem yani korku felsefesi temellidir. Sonucta yasam sonrasi varligina insanoglunu inandirmak adina odul ile ceza birbirini tamamlar.

bu yarım hali bile doğal pragmatik nedenlerden dolayı sarsıcı olurdu kanaatindeyim

Misal Ben 2 kere 2 nin 4 olduğunu ifade edebilirim ve siz de “yahu insanoğlu hata yapar, sen de bir insansın, sen de hata yaparsın, o halde o dediğin 4 etmez”e kadar işi götürebilirsiniz..

matematikle yakinen ilgilenen arkadaşlar kaynak hakkında daha net bilgiye sahiptir..
2 kere 2'nin 4 etmediği kanıtlanmıştır.. hatta günümüzde kullanılan matematiğin yerine (tarihte de günümüzde de) kullanılması muhtemel başka başka sistemlerin varlığı aşikardır.. neticesi insan yapılandırması olan bir unsurun doğrulanabilirliği, yanlışlanabilirliği muhtemeldir
nesnel olanı açıklamadaki düşünce sistemi farklılığını temel alır, herşeyi bu meyanda değerlendirirsek (ki keşke yapabilsek) tartışmaya gerek duyulacak bir unsur kalacağını zannetmiyorum..
delilere 3000 yıl önce taparlardı (tanrılarla iletişim kurduğunu düşündükleri için)
300 yıl önce yaktılar (cadı olduklarını düşündükleri için)
şimdi hastanelere kapatıyoruz (deli olduklarını düşündüğümüz için) (alıntı)
ve bu yazdıklarım yazdıklarınıza bir itiraz değildir
en üst basamağımda duruyor, en başta kendi yaptıklarım olmak üzere herşeyin anlamsızlığı ve hiçliğine gülüyorum
bir basamak inmem lazım, o zaman uğruna efor sarf edilmeye değer, rasyonalizm.. şimdi şimdi netleşiyor aşşağısı..
ve sıralanmışlar tüm basamaklara ölmeye hatta yaşamaya değer kavramlarım..
ve bu eklektizm değilir

P

Pyramos

Ziyaretçi
iyi ve kötü üzerine müşterek bir tanım ?

Herkes iyiyi ve kötüyü bilir.. İnsanlar içlerinde bu konuda müşterektir...ama içerden dışarı çıkarken Ooo ! çok engebeli yollara takılır,değişir dönüşür..bu yüzden dışarda asla anlaşamıyacagız...ama birgün.. o dışları ellerinden alınacak..ve içleriyle çırılçıplak ortada kalacaklar.. o gün tanımada gerek kalmayacak.

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
Anlasildi siz ironileri de ciddiye ve duygusal algilamaya basladiniz. Neyse onemli degil.

Basliktan cikmama adina, varlik, gercek, bilgi, bilim, bilimsellik ve bilimsel felsefe ile ilgili yazismak istiyorsaniz, hepsi ile ilgili ve ayri ayri acilmis basliklar var. Oradan devam edebiliriz. Aksi konunun disina cikmak olacaktir. Direk bilgi derken, neyi kastettiginizi algilayamadim. Cunku direk bilgi yoktur, kavramsal her bilgi bir turevdir. Yansiyanin yansitilmasidir.

aşağı yukarı söylemeye çalıştığımız ortaya çıktığına göre (ve 'direk bilgi' diye birşeyden nerede bahsettiğimi de bulamadığıma göre), paylaşımınız için teşekkür ediyorum...

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
aşağı yukarı söylemeye çalıştığımız ortaya çıktığına göre (ve 'direk bilgi' diye birşeyden nerede bahsettiğimi de bulamadığıma göre), paylaşımınız için teşekkür ediyorum...

Neyse, asil ben tesekkur ederim. Sayenizde verilen etiketlere bir yenisi daha eklendi "sark kurnazligi" onemli degil, sonucta verilen verildigi gibi degil; alindigi gibi algilaniyor. Ama hic kurnazlik nedir bilmem, ama pratik zekaliyimdir. 🙂

yeni_id

Yeni Üye
Herkes iyiyi ve kötüyü bilir.. İnsanlar içlerinde bu konuda müşterektir...ama içerden dışarı çıkarken Ooo ! çok engebeli yollara takılır,değişir dönüşür..bu yüzden dışarda asla anlaşamıyacagız...ama birgün.. o dışları ellerinden alınacak..ve içleriyle çırılçıplak ortada kalacaklar.. o gün tanımada gerek kalmayacak.

kim iyiyi kötüyü bilmekte
coğrafi farklardan doğan, algı farkından mı bahsetmeliyim
tarihsel süreçteki iyi kötü algı farklarından mı
yoksa hepsini kültürel farklılık kaynaklı die mi toparlamalıyım
bunların hepsi izafidir
temenniler...

P

Pyramos

Ziyaretçi
kim iyiyi kötüyü bilmekte
coğrafi farklardan doğan, algı farkından mı bahsetmeliyim
tarihsel süreçteki iyi kötü algı farklarından mı
yoksa hepsini kültürel farklılık kaynaklı die mi toparlamalıyım
bunların hepsi izafidir
temenniler...

Felsefenin gerçekte olandan koptuğu konulardan biri daha..

İyilik ve kötülük teorik değil,pratiktir...temelde genel değil özneldir ama genelle arasında da hassas bağlantılar vardır...

öncelikle ayrı tarihsel zamanlarda ve ayrı coğrafyalarda yaşayan ve ASLA karşılaşmayacak olan insanlar üzerinden konuya bakmak sapmalara yol açar..
kavramları deşerek gidenler belli bir yerde duruyor.. bu mantıkla deşmeye başlamışsan durmayacaksın..onların bu deşme yöntemi en sonunda iyilik ve kötülügü deşe deşe yok olmasına kadar gidecektir..iyilik ve kötülük esasta nedir? bu kavramları DEĞERlendireceğimiz temel kıstas nedir? bu tür felsefe ile bunları değersiz/yok saymakta mümkündür.

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
Ben gene eksik yazmışım aklımdan geçenleri.. doğru -gerçek derken varlıksal olarak değilde insan bakış açısını/yorumunu kasdetmiştim. örneklersem mesala en son kürtaj olayı..herkes birşeyler söylüyor..kim doğru söylüyor? burada doğru ne ,gerçek ne açısından anlatmaya çalışmıştım yani..

anladım... ama sanırım burada, herkes için ve her koşulda geçerli tek bir 'doğru davranış' aramak, hata olur... problemin toptancı bir yaklaşımla ve tek bir kılıç darbesiyle çözümü yoktur... o nedenle, içinde bulunduğu koşulları en iyi değerlendirecek olan, bireyler ya da aileler olduğundan, kamu otoritesi, sadece bir çerçeve çizmeli (ki böyle bir çerçeve zaten vardır) ve kararı, anneye ve ailelere bırakmalıdır...

UpBot

Yeni Üye
Konu hakkında farklı düşüncesi olan var mı?

Yeni Konular