Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Rölativistik mekaniği

Konu Görüntülenme İstatistikleri

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 2,493
F

faust

Ziyaretçi
Rölativistik mekaniği klasik mekaniğin yerini alan ve denklemlerin hepsini değiştiren bir enerji dağılım sistemidir.Şöyle ki,klasik mekanikte durgun kütle etki ettiği taktirde hareketli kütleye eşittir,bu durum rölativistik mekaniğinde foton değerinin bu sistemi değiştirmesine neden olur,demek ki foton bir rölativistik taneciktir ve klasik mekanikte bu yoktur.Diğer yandan rölativistik mekaniğinde hareketli cismin kütlesi daima durgun cismin kütlesinden büyüktür,fakat bu durum klasik mekanikte önemsenmez.Momentum ise (hızın kütleye olan oranı demektir bu kısaca) kütle ve hızın çarpımı bu değerleri tamamiyle alması ve denklemleri değiştirmesidir,yani başlı başına bir momentum korunumu yoktur klasik mekanikte,kuvvet çarpımları ise birer türevden ibarettir ,yani klasik mekanikle, rölativistik arasındaki fark hızın çarpım değerinde değilken, rölativistik çarpım durumundadır ve bu da denklemi tamamiyle değiştirmesi anlamına geliyor ve kütle durağanda değildir.Kinetik enerji durumu ise yine bir türevdir,yani ışık hızı ve enerji tüm denklemleri değiştirmektedir.Toplam enerji ise klasik mekanikte E=K.U olurken,rölativistik mekaniğinde E=E(0)+K(r)+U=mc²+U olmaktadır.

Limit değerleri ise alt konumda binom açılımları,üst konumda ise bir γ değerlerini alarak klasik mekaniğinin açıklayamadığı durumları rölativistik mekaniği daha yaklaşımcı bir şekilde açıklamaktadır.

İsmail Çelik

Kaynak:
Prof.Dr.Fevzi Köksal – Doç.Dr.Rahmi Köseoğlu – Kuantum Kimyası (Nobel Yayınları-2012)

Yeni Konular