Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

şeytan ın affı için dua edilirmi?

Konu Görüntülenme İstatistikleri

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 5,549

ls2

Kahin
Onursal Üye
Şeytanın ne olduğunu ancak bütünün içinde değerlendirebiliriz. eğer şeytanı bu bütün içinde değerlendiremezsek şeytanın hareket tarzı açıkça absürttür/saçmadır.

Şimdi kendimce cümlemi açmaya çalışayım.

Öncelikle Tanrı bilgisi mükemmeldir. ötesinde herhangi bir bilgi yoktur. ve herşey Tanrının mükemmel bilgisine göre yaratılmıştır. ayrıca Tanrı asla yalan söylemez,sözünden dönmez ,yanlışa düşmez,yanılmaz,aldatmaz ve aldanmaz ...

İşte bu sebebledir ki Tanrıya muhalefet diye birşey yoktur. Tanrıya isyan vardır. ve yine bu sebebledir ki Tanrı teslimiyet ister çünkü O mükemmel bilginin sahibidir. kimse O'na muhalif olamaz çünkü elllerinde muhalif olabilecekleri bir bilgi yoktur/olamaz.Tanrı bilgisi üzerinde bilgi yoktur.(Tanrı mutlaktır,bilgiside mutlaktır ancak insanı kendi alanında özgür bırakmıştır) ve Tanrı adildir. İnsan için gerçeğe/hakikata ulaşmanın tek yolu Tanrıya teslim olmak ve O'nun bilgisine ulaşmaya çalışmaktır.

2. ci dikkat çekmek istediğim husus kutsal metinlerin şeytana ya da meleklere değil insanlara hitap ediyor, ögüt ve yol gösteriyor olmasıdır öyleyse biz şeytanın ve meleklerin kişilik veya karakterlerini (fıtratlarını) dinin özü/ana teması içinde değerlendirmeliyiz. burdan sapar ve rasyonel ve mantıksal düzlemde değerlendirmeye kalkarsak kuvvetle muhtemel şeytan ve melekler hakkında saçma sonucuna çıkarız.

3.cü dikkat çekmek istediğim husus inanmanın inanmakla başlayacağı ve anlamanın da inanmakla olabileceği ve ilerleyebileceğidir.

Şeytan kıyamete kadar mutlak kötüdür. ve kötü kalacaktır. Şeytanın sonradan pişman olması, aklını başına toplaması vs gibi şeyler artık mümkün değilidir. O kıyamete kadar saf kötülüktür. O'nun fıtratı budur ve belkide O'nun fıtratı Cehenemi istemektedir veya Cehennem fıtratına göre yaratılmıştır vs bunları bilemeyiz, (ya da benim bilgim yok diyeyim) yorumdan öteye geçemeyiz.

Öyleyse sonuç olarak Tanrıya inanan ve güvenen birinin şeytanın affı için dua etmesi inancı ile apaçık ve tartışmasız biçimde çelişir.

sakal

Yeni Üye
şeytanın bize düşman olduğu,aldatıcı olduğu ve buna benzer ne kadar kötü huy varsa,(tıpkı bizdeki gibi) anlatılıyor...şöyle bir düşünelim madem yorum yapıyoruz,sembolik veya değil inanç sisteminde kesinlikle var olduğu bilinen bu iblise,milyonlarca insanı cehenneme sürüklediği bilindiği halde bir ....... affı çıkarmıy dı,hani görevini bihakkın yapmış olduğundan ötürü..en başta Adem aleyhisselam demez miydi ya rab! benim cennetten kovulmama sebep olan,beni kandıran,benim soyumdan gelen milyarlarca insanın cehenneme düşmesine sebep olan bu lain kulunu neden affettin diye..az daha zorlasanız neredeyse şimdilerde apoya yapılan gibi allayıp pullayıp cennete sokacaksınız..

efefel

Yeni Üye
din bilgilerini nasıl düşünmeli?
şeytan ı nasıl ele almalı
sadece dini bilgilerle ele alırsak felsefi düşünmüş olurmuyuz? bence olmayız.
başta tarafsız olmak gerekiyor hepimizin bildiği gibi
tabi yanılggıya düşme ihtimeli bir hayli yüksek çünki kıyasladığımız iki şeyin birini görüyoruz bir diğerini yanlızca okuyoruz ve
doğruluk derecesini inanç belirliyor.
böyle olunca çok absürt sonuçlarada geçici olarak varılabiliyor.
ben gerçekten kimsenin art niyetli olduğunu düşünmüyorum.bu platformda doğruya ulaşmak için samimi düşüncelerle paylaşım içindeyiz.

efefel

Yeni Üye
şeytanın bize düşman olduğu,aldatıcı olduğu ve buna benzer ne kadar kötü huy varsa,(tıpkı bizdeki gibi) anlatılıyor...şöyle bir düşünelim madem yorum yapıyoruz,sembolik veya değil inanç sisteminde kesinlikle var olduğu bilinen bu iblise,milyonlarca insanı cehenneme sürüklediği bilindiği halde bir ....... affı çıkarmıy dı,hani görevini bihakkın yapmış olduğundan ötürü..en başta Adem aleyhisselam demez miydi ya rab! benim cennetten kovulmama sebep olan,beni kandıran,benim soyumdan gelen milyarlarca insanın cehenneme düşmesine sebep olan bu lain kulunu neden affettin diye..az daha zorlasanız neredeyse şimdilerde apoya yapılan gibi allayıp pullayıp cennete sokacaksınız..
haklısınız fakat Tanrı'nın yarattığı melekler neden isyanda bulmadılar kendilerini?neden iblis?
iblis in sorma hakkı varmı acaba beni bu fıtrat üzerine sen yarattın
benide melekler gibi bir fıtratta yaratsaydın bende isyan içinde olurmuydum?
iblis e kendisini isyana sürükleyecek nefs,kibiri veren o nu yaratandır öyle değilmi?

ls2

Kahin
Onursal Üye
din bilgilerini nasıl düşünmeli?
şeytan ı nasıl ele almalı
sadece dini bilgilerle ele alırsak felsefi düşünmüş olurmuyuz? bence olmayız.
başta tarafsız olmak gerekiyor hepimizin bildiği gibi
tabi yanılggıya düşme ihtimeli bir hayli yüksek çünki kıyasladığımız iki şeyin birini görüyoruz bir diğerini yanlızca okuyoruz ve
doğruluk derecesini inanç belirliyor.
böyle olunca çok absürt sonuçlarada geçici olarak varılabiliyor.
ben gerçekten kimsenin art niyetli olduğunu düşünmüyorum.bu platformda doğruya ulaşmak için samimi düşüncelerle paylaşım içindeyiz.

Doğru düşünmek çok zor iş. hemde çok zor. buna çalışıyoruz diyorum çalışmalıyız diyerek bu yazdıklarınıza eklemek istiyorum. İnsanların ''ben'' merkezli düşündüklerini gördükten sonra buna çok dikkat etmeye başladım. bir katil, bir cani, apaçık bir zalim vb. bile kendini haklı çıkarabilecek şeyler söylüyor..dindarım diyen biri öyle şeyler yapıyor ve öyle bir kılıfa sokuyor ki durumunu adeta kendi dinini kuruyor (psikolojik din).. böyle bir şey olamaz..Camus'un dediği gibi iyiyi ve kötüyü birbirine karıştırmaya başlayan zihin artık hasta bir zihindir. (Camus tam böyle dememiş ama ben uyarladım🙂)

Ayrıca şeytan konusunda sadece felsefe yapamayız İnanç /din /tin işin içine karışmak zorunda

haklısınız fakat Tanrı'nın yarattığı melekler neden isyanda bulmadılar kendilerini?neden iblis?
iblis in sorma hakkı varmı acaba beni bu fıtrat üzerine sen yarattın
benide melekler gibi bir fıtratta yaratsaydın bende isyan içinde olurmuydum?
iblis e kendisini isyana sürükleyecek nefs,kibiri veren o nu yaratandır öyle değilmi?

Tanrının mutlak hakimiyeti altında birer kukla değiliz. herşeyi O'nun yaratmış olması herşeyden O'nu mutlak sorumlu yapmaz. Tanrı bize özgürlük alanı vermiştir. var olmasaydım bunu yapmazdım diye bir savunma varoluşun/varolmanın içine (hakkına/varoluşu haketmeye) sığmaz, bir yerlerden taşar..işte o taşan kısımdan sorumluyuz. bu mantaliteyi öne sürenler şu soruma cevap versin; yapmaya bilir miydin? /Yapmamaya gücün yeter miydi?

UpBot

Yeni Üye
Konu aktiftir teşekkürler.

Yeni Konular