Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Sokrates yanılmış mı???

Konu Görüntülenme İstatistikleri

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 4,750

iuflsfozkn

Yeni Üye
Mekan zaman değişse bile değişmeyen seyler var mıdır?
Acaba bilgilerimizin kaynağı doğuştan mıdır
Yoksa zihin boş levha biz onu sonradan mı dolduruyoruz
Sokrates bir köleye geometri problemini cozdurerek tabi geometri bilmeyen köle ile yapıyor ve diyor ki kölede doğuştan geometri bilgisi var ben onu ortaya çıkaracağım . Diyelim ki doğru olan bu fikir olsun peki aynı kafadan olan platon neden akademia sinin kapısına geometri bilmeyen giremez diyor hani herkeste doğuştan tüm bilgiler var di ?? Sanki burda bir sorun var peki bunu araştıralım daha önce bu konuya değinen var mı???

Preatorian

Yeni Üye
Mekan ve zaman, bu evren sürekli devinim halindedir. Devinen, devinimden ötürü devinmeyen bir sisteme ihtiyaç duyar. Her zıt, zıttından ötürü vardır. Bu yüzdendir ki var olan, yok ile vardır. Bilgi bilgisizliğin zemini, bilgisizliğin zemini ise bilgi ile mümkündür. Evrenin göreceli bilgisi, göreceli zihni memnun kılar. Zihnin bilgisi, bu göreceli evrenin bir parçası olan göreceli zihinden ötürü görecelidir. Parça bütünü taklit eder ve onun özelliklerini taşır. Evrende herşey bilinebilir.
Boş zihin her bilgiye açıktır. Gerçeğin bilgisi ise cehalet ister. Platon geometri bil ister, ben biliyorum diyenden değil, bildiğim yeterli değil diyenden ancak öğrenci olur.

iuflsfozkn

Yeni Üye
Üzgünüm dediklerinizden cevabımı net anlayamadım ama tümü güzel bir ahenge sahip tıpkı siir gibi olmuş lakin cevabı icinde bulamadım belki bana yardım edebilirsiniz ve memnun olurum . Eğer bilgi doğuştan varsa neden o yaZi var

Preatorian

Yeni Üye
Bilmek kendini bilmektir. Keşif kendini keşiftir. Platon geometri bilmeyeni dışlamamış, bilmediğini bilmeni ve tekrar tekrar gözden geçirmeni söylemiştir. Bir önceki yazıda belirttiğim gibi ben geometri biliyorum diyenden değil, bildiğim yeterli değil diyenden öğrenci olur.

Feylesof TeCe

Yeni Üye
"Bilgi deneyle başlar ama deneyden doğmaz." Immanuel Kant

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
Cunku Platon akademi kurarak ogrencilere ders veriyordu. Bu derslerde genelde matematik uzerineydi. Sokrates ise garibanin tekiydi tabiri caiz ise. Hic bir ogrencisinden para almamistir. Belki oyle bir yaziya ihtiyac duymayisinin sebebi akademisinin olmamasi ve ogrencilerinden ucret almamasi olabilir mi?

Nejdet Evren

Yeni Üye
Sokrat, kendinde var-olanın farkında olmayan ve bunu açığ çıkartmak için emek harcamayan kimliğe kapısını kapamaktadır -ki, haklıdır da-, ayrıca belleğin tarihsel/sosyal oluşumunda her doğan bireyin tarihsel bellek ile birlikte doğduğu ve boş-levha olmadığı görüşlerine de aynen katılıyorum. Sokrat, yanılmaz olmadığı iddiasında bulunmamıştır.

Dip Not: son zamanlarda çokça rastladığım bir yazın hatasını vurgulamdan edemeyeceğim; yalnızca bu forumda olmamakla birlikte noktalama yapılmadan yazılan yazı/düşünce karşıdaki kişilerce nasıl anlaşılmayı bekleyebilir? anlamıyorum? yapısal bir eleştiri olarak alınması dileğimdir.

glsezinrs

Yeni Üye
Platon Sokrates'i öğrencisidir.O da öğretmeni gibi bilginin doğuştan geldiğini savunmakla birlikte onunla" aynı kafadan" değildir.Sokrates doğuştan geldiğini düşündüğü bilgileri diyalogla doğurtur.Platon ise idealisttir ve zaten bu yaklaşımın kurucusudur.Platonun öğrencisi Aristo da rasyonalisttir.Ama fikirleri ne Sokratla ne Platonla uyuşur.Keza Descartes Hegel ....pek çok rasyonalist birbirlerinden farklı kavramlar kullanarak sistemlerini kurmuşlardır.Platon ve Sokratın bu bağlamda temel bir çelişkisi yok. Geometri bilmeyen de öğrenir.Zaten geometrinin temel kavramlarını doğuştan getiriyoruz.(P.'a göre) Sokrates, bir eğitimcinin akademik kaygısıyla değil, sadece bilginin doğuştan geldiğini gösterebilmek amacıyla köleyle diyaloga girmiştir.

Sokrates bir köleye geometri problemini cozdurerek tabi geometri bilmeyen köle ile yapıyor ve diyor ki kölede doğuştan geometri bilgisi var ben onu ortaya çıkaracağım . Diyelim ki doğru olan bu fikir olsun peki aynı kafadan olan platon neden akademia sinin kapısına geometri bilmeyen giremez diyor hani herkeste doğuştan tüm bilgiler var di ?? Sanki burda bir sorun var peki bunu araştıralım daha önce bu konuya değinen var mı???[/QUOTE]

iuflsfozkn

Yeni Üye
evet aslında aradığım cevap sanki glsezinrs den geldi. tesekkur ederim.ben sokrates in yanılmadıgını ama dogustan gelen bilgiyi acıklama da sadece cok cılız kaldıgını gördüm
ssimdi platonda bu görüş güçlendirilmiş ve alında yam bir rasyonalist diyemeyiz platon a sokrates e ..nedeni kavramlar cok degisti glsezinrs in dediği gibi descartes in rasyonalist liği cok farklı ,orta çağın rasyonalistliği cok farklı ,platon cok farklı...platon grek kültürünün ürünüdür mitos dan ayrı düşünemeyiz .Tanrı inancı sağlamdır ve filozofluğu da Tanrıyıa yaklaşmadır Tanrısal bilgiye ...simdi sokrates yanılmıs mı ?? hayır ama cevabı bulamamış sadece dogustan demiş.platon ise kendince bir evren kurgulayıp bilgiinin tanrılarca bize verildigini soylemiş..sokrates in tanrı inancı elbette vardır ama onun boyle bir acıklamasına rastlamadım.geometri bilmeyen giremez derken dogustan gelen bir geometri bilgisi kabul edilmedigi ortada ..orada daha önce bir arkadasın dediği gibi düşünüyorum geometriye ilgisi olmayan demek istenmiş olmalı..

sokrates salt akılcı degildir ...tanrıların cok oldugu bir kültürde yetiişmiş sahtekarlıkların dogru kabul edilip uygulandığı bir ortamda dogru kalabilme savası vermiş bu sebeple büyüktür ama bilgi meselesinde problemleri cozebildigini soylemek zor...kendisi ile celiştigi bir diyalog bulmak mümkün..örnek menon ve protagoras ı karşılastırmalı okuyunuz.
platon gercek bir deha ..bugunün epistemolojisini yerden yere vururdu şu an yaşıyor olsaydı...ozellikle kuşkucular cok cekerdi ondan

Yeni Konular