Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Teorimi? İdeolojimi? Basit bir söylemmi?

Konu Görüntülenme İstatistikleri

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 1,731

Anadolu İnsanı

Yeni Üye
Emperylizme karşı ULUSALCI, Kapitalizme karşı DEVLETÇİ, Bölücülüğe karşı MİLLİYETÇİ olmak. Bana bunun açılımını yapacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

P

Pyramos

Ziyaretçi
Emperyalistler kim? Ulusalcılar kim? devletçi kim, bölücü kim?milliyetçi kim? hain kim? kimin eli kimin cebinde belli değil ki, herkes birbirini suçluyor, çoğu şey yapay ve sahte.. ne gerçek? anlamak mümkün mü? çoğu bakımdan aşağılık bir dünyada yaşıyoruz..ben çözümü buldum; tüm siyaset ve ideolojileri reddediyorum. hatta lanetliyorum🙂

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
açılımını istediğiniz sözler, bir teori ya da ideoloji filan değildir... ancak, emperyalizm...vb gibi ideolojik kavramlar içermektedir... emperyalizme karşı, belirli tarihsel koşullarda ve emperyalizme bağımlı ülkelerde, o ulusun gücüne dayanarak, yani ulusalcı ve bağımsızlıkçı bir kurtuluş mücadelesi verilebilir (örn.türkiye ya da cezayir)...kapitalizme karşı devletçilik diye tutarlı bir yaklaşım yoktur/ olamaz... çünkü buradaki devletçilik de sonuçta devlet kapitalizmine gideceği için, ''kapitalizme karşı'' olamaz... ama kapitalizme karşı sosyalizm tutarlı olabilir... bölücülüğe karşı milliyetçi olmak deyimi de -eğer ortada tek ve homojen bir millet- yoksa tutarsızdır ama varsa bu kez de bölücülük olanaksız olacağı için anlamsızdır...

P

pissen

Ziyaretçi
ulusalcılık, milliyetçilik arasında pek bir fark olmadığı gibi her iki kavramda mevcut sistem içerisinde ki toplulukların kendi açılımları üzerine kurulmuş kavramlardır. Sosyalist bir ulusalcı ile bir milliyetçi arasında bir fark yoktur. Normal bir ulusalcı ile bir milliyetçi arasında ki tek fark birinin bağımsızlığı kan bağlarına bağlaması diğerinin ise toplumsal özgürlürlük üzerine şekillendirip Yurtdaşlık kavramı üzerinde yoğunlaşmasıdır bence. Devletçilik ise ayrı bir şeydir. Devletçiliği politik sistemlerde değil ekonomik sistemlerde görebilirsiniz. Ama size şu kadarını söyleyebilirim ki bu bahsettiğiniz düşüncenin günümüzde ki karşılığı

Karma Ekonomiden başka bir şey olmayıp günümüzde kemalizm i savunan bir düşünce akımıdır.

Anadolu İnsanı

Yeni Üye
Göstermiş olduğun ilgiye teşekkür ederim birazdahaderinmavi. Kapitalizme karşı SOSYALİZM konusunda hemfikiriz.

Anadolu İnsanı

Yeni Üye
Teşekkür Pissen. Olgun ve mantıklı cevaplar almak beni sevindirdi. Bahsettiğin karma ekonomik politikayı savunan legal bir siyasi parti şuan mevcut. Forum ilkelerine ters düşebilir diye isim vermiyorum.

P

pissen

Ziyaretçi
chpi mhp ve ip partisini es geçiyorsak HAS partiden söz ediyoruz sanırım 🙂

glsezinrs

Yeni Üye
Teşekkür Pissen. Olgun ve mantıklı cevaplar almak beni sevindirdi. Bahsettiğin karma ekonomik politikayı savunan legal bir siyasi parti şuan mevcut. Forum ilkelerine ters düşebilir diye isim vermiyorum.

Karma ekonomi, sos diyeni içeri atacak kadar sosyalizm karşıtı olmakla birlikte, yerli sermayesi yetmediğinden dört dörtlük kapitalist de olamayan Türkiye'nin sözde uyguladığı uyduruk bir ekonomi idaresidir.Sistem bile denemez..

Anadolu İnsanı

Yeni Üye
Değerli kardeşim ( glsezinrs) bu karma ekonomi konusundaki bilgi birikiminden faydalanmak isterim. Sosyalizm ve kapitalizmarasına sıkışmış, direksiyonu kapitalistlerin ( yeşil sermaye veya yahudi sermayesi farketmez) elinde olan bu düzende uygulanabilirmi? Ben, ekonomist değilim, sıradan bir insanın anlayabileceği dilden anlatırsan sevinirim.

glsezinrs

Yeni Üye
Değerli kardeşim ( glsezinrs) bu karma ekonomi konusundaki bilgi birikiminden faydalanmak isterim. Sosyalizm ve kapitalizmarasına sıkışmış, direksiyonu kapitalistlerin ( yeşil sermaye veya yahudi sermayesi farketmez) elinde olan bu düzende uygulanabilirmi? Ben, ekonomist değilim, sıradan bir insanın anlayabileceği dilden anlatırsan sevinirim.

Ben de ekonomist değilim..Uzun yazmayı beceremem.Sadece bu karma ekonomi hikayesinin neden-sonuç bağlamında karşılaştırmalı kilometre taşlarını vereceğim size..(Bunlar tamamen kendi naçizane fikirlerim.Hiç bir iddiam yok,akademik savım da yok)Okur, analiz edersiniz eğer üşenmezseniz..
1.Magna Carta (1215) ( ile ) Osmanlı Devletinin kuruluşu olarak kabul edilen 1299 tarihlerindeki Avrupa ve Asya sosyo-ekonomisini
2.Amerika'nın keşfi (ile), Osmanlı imparatorluğu'nun genişleme politikasını
3.Avrupada burjuvazinin temellerinin atıldığı derebeylik dönemi (ile), aynı dönemlerdeki Asya feodalizmini
4.Fransız devrimi (ile) Osmanlı'da kapitülasyonlar dönemini
5.Sanayi devrimi (ile) Osmanlı'nın yıkılışından sonra ortaya çıkan sınıfsız tarım toplumunu (bu arada Avrupaya yolladığımız işgücünü ve sosyo-ekonomik şartlarını da)
6.Avrupa'nın tahtını liberalizme, yani ABD'ye kaptırma sürecinin sosyo-ekonomik koşulları (ile) bizim Natoya girme serüvenimizi
7.Cumhuriyet sonrası anayasanın 2. maddesinde ifade edilen "sosyal devlet" kavramı ( ile), -sayısı binleri aşan hemşeri dayanışma derneklerini, öğrenci burslarını, yurtları,cami yaptırma ve yaşatma derneklerini, her türlüsünden siyasi görüşün arka bahçesi olduğu bilinen vakıfları ve bunların ekonomik girdilerini birazcık irdeleyerek-, devletin bu asli görevini niçin devretme gereği duyduğunu...
Şimdilik aklıma gelenler bunlar ...Maddelerdeki iki veriyi, her iki taraf içinde tarihi/sosyal/dinsel/kültürel/ekonomik vb süreç koşullarını gözönünde tutarak karşılaştırırsanız, sorunuzun cevabını benden daha doğru bulacaksınız..
not:Nickinize takılmadan edemedim..Neanderthal, cromagnon, bir de Anadolu İnsanı.🙂

Anadolu İnsanı

Yeni Üye
Teşekkür ederim GLSEZİNRS arkadaşım. Cahilliğimi yeniden derecelendirmeme yardım ettin. Nickime gelince, galiba birazcık AVAM düşünüyorum galiba...........?

glsezinrs

Yeni Üye
Teşekkür ederim GLSEZİNRS arkadaşım. Cahilliğimi yeniden derecelendirmeme yardım ettin. Nickime gelince, galiba birazcık AVAM düşünüyorum galiba...........?

Zaman ayırıp okuduğunuz için ben teşekkür ederim.Adımı nickideki gibi kullanırsanız, hatta hiç kullanmayıp, "alıntı" ile cevaplarsanız sevinirim.Bir de ben birkaç yayın okudum diye cehaletten kurtulmuş filan değilim.Avam sözünü nereden çıkarttınız?Asla öyle bir niyetle yazmadım..Sanki "Anadolu İnsanı" diye ayrı bir tür varmış gibi kategorize ettiğiniz düşünüp espri yapmaya çalıştım(!) Hepimiz Anadolu insanlarıyız zaten bu foruma yazıp-çizen..

UpBot

Yeni Üye
Konu kaldığı yerden devam edebilir.

Yeni Konular