Kahverengi Kokarca Böceği Nedir?

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde K Harfinden Nedir? Başlıkları kategorisinde "ictenlik" tarafından oluşturulan Kahverengi Kokarca Böceği Nedir? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,099 kez görüntülenmiş, 15 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı K Harfinden Nedir? Başlıkları
Konu Başlığı Kahverengi Kokarca Böceği Nedir?
Konbuyu başlatan "ictenlik"
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan "ictenlik"

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Kahverengi kokarca böceği Çin, Japonya, Kore Yarımadası ve Tayvan'a özgü bir böcek türüdür. Tür, Kuzey Amerika'da ilk kez Eylül 1998'de görülmüştür. Kahverengi kokarcaların larva ve yetişkinleri, birçok tarımsal ürün de dahil olmak üzere 100'den fazla bitki türünden beslenmektedir. Tür, 2010-11'e kadar Doğu Amerika Birleşik Devletleri'ndeki meyve bahçelerinde görülen bir haşereydi. Türün etkisiyle, Amerika Birleşik Devletleri'nin Orta Atlantik bölgesindeki elma yetiştiricileri 2010'da 37 milyon dolar zarar etmiştir. Bazı meyve yetiştiricileri mahsullerinin% 90'ından fazlasını kaybetmiştir. Günümüzde Kuzey Amerika'nın birçok yerinde görülen tür, son zamanlarda Avrupa ve Güney Amerika'da da çoğalmaya başlamıştır.

Dişi, bir yaprağın üzerine tek seferde 28 yeşil yumurta yumurtlar. Yumurtaların rengi zamanla beyaza dönüşür. Dişi bir sezonda 3.000 yumurta yumurtlayabilir. Fındık bitkisinin kökünü 20 günde kurutabilen kahverengi kokarca, günde 30 kilometre uçabilir.

Kahverengi kokarca böceği, diğer yarım kanatlılar gibi bitkileri emmek için hortumunu kullanır. Kahverengi kokarcanın beslendiği meyvelerin dış yüzeyinde nekroz alanları veya çukurlu bölgeler oluşabileceği gibi, yapraklarda benekler ortaya çıkabilir. Ayrıca tohum kaybı ve bitki patojenlerinin bulaşmasına da sebep olabilen bu tür, meyve ve sebzelere zarar veren bir haşeredir. Tür, Japonya'da soya fasulyesi ve meyve veren bitkilere de zarar vermektedir. Türün ABD'de Mayıs ayının sonları ve Haziran ayının başlarında şeftali, elma, yeşil fasulye, soya fasulyesi, kiraz, ahududu ve armut gibi birçok bitkiye zarar verdiği rapor edilmiştir.

Kahverengi kokarca böceği Avrupa'da ilk kez 1998 kışında İsviçre'nin Zürih kentindeki Çin bahçesinin onarım çalışmaları sırasında görülmüştür. Kokarca böceği, Çin'in Pekin kentinden ithal edilen çatı kiremitleriyle İsviçre'ye gelmiştir. Böcek o zamandan beri Avrupa'da kısa sürede yayılmıştır. İtalya'da ilk örnekler 2012'de Modena'da ve 2016'da Güney Tirol'de görülmüştür. Böcek, 2016'dan sonra artan raporlarla Avusturya'nın Viyana kentinde de görülmüştür. İtalya'nın Friuli-Venezia Giulia bölgesi, 2017'den 2020 yılına kadar meyve çiftçilerinin kayıp mahsullerini telafi etmek için 3,5 milyon Euro dağıttığını açıklamıştır.

Böceğin 2016'dan 2018'e kadarki dönemde Gürcistan'daki fındık hasatının üçte birini tahrip ettiği düşünülmektedir. Böcek kaynaklı yıllık zararlarının 60 milyon € 'ya ulaştığı tahmin edilmektedir.

Tür Türkiye'de ilk defa Levent, İstanbul'dan Eylül 2017'de kaydedilmiştir. Daha sonra tür Artvin'de de Ekim 2017'de saptanmıştır. Zamanla Doğu Karadeniz illerine yayılan türe, 2018'de Sakarya'nın Hendek ilçesinde rastlanmıştır. Ocak 2020 verilerine göre böcek Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Samsun ve Yalova illeri başta olmak üzere 8 ildeki 46 ilçede görülmüştür. Türkiye'de özellikle fındık bitkisine zarar veren kahverengi kokarca, 2019'da ise yaklaşık 500 milyon dolarlık zarara neden olmuştur. 2019'da Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü bu türü yakalamak için Artvin'de 450 feromon tuzak kurmuştur. Prof. Dr. Celal Tuncer'e göre, Artvin'deki fındıkların %20'sinin hasarlı olmasına neden olan bu türün fındıktaki kalite ve verimi yüzde 50 düşürmesi beklenmektedir.

Çin'e özgü bir parazitoid yaban arısı türü olan Trissolcus japonicus, bu türün doğal düşmanıdır. Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Yeni Zelanda'da Trissolcus japonicus, kahverengi kokarca böceklerine karşı biyolojik silah olarak kullanılmaktadır. Bu yaban arısı, bölgenin biyogüvenliği için 2007'den beri Amerika tarafından araştırılmaktadır. Bununla beraber 2014'te Amerika'nın yerlisi olmayan ve biyolojik silah olarak kullanılabilecek iki parazitoid keşfedilmiştir.

Kuzey Amerika ve Avrupa'ya özgü çeşitli parazitoitlerin, kahverengi kokarcanın yumurtalarına, larvalarına ve yetişkinlere saldırdığı bildirilmiştir. Araştırmacılar ayrıca tekerlek böceği ve çeşitli örümcek türlerini de biyolojik silah olarak kullanmayı denemiştir. Birkaç örümcek türü hem yumurtalara hem de yetişkin kokarcalara saldırmıştır. Tespih böceklerinin de kokarcaların yumurtalarını yediği tespit edilmiştir. Buna karşın hem yumurta hem de yetişkinlere en istikrarlı saldıran türün tekerlek böceği olduğu tespit edilmiştir.

-Vikipedi-
 
Son düzenleme:

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Doğu Karadenizin bununla başı dertte ve bu ultra büyük bir dert. İnsanlar özellikle köylüler büyük emekle sebze yapıyor ve bu haşere her şeyi yarı pert etti. Fındık zararı yağışlı bulutlu giden hava ve ilklima yoruldu bilmiyoruz. Dökülen dutlar, sararan yapraklar, yokolan kirazlar ve cevizler de ..

Bu yıl geçmiş yıllara göre popülasyonu yüzlerce-binlerce kat artmış gibi görünüyor. Sonbaharda evlere saldırdığında daha iyi göreceğiz. Tür uzakdoğulu olmasına rağmen orada doğal düşmanları ve bu nedenle bir nüfus dengesi olabilir. Çİn'den türle savaşmak için yaban arısı getirildği ve doğu karadenize salınacağı bilgisi var ancak bilmiyorum umarım bir şeyler yaparlar. Eğer henüz görülmediyse bunu tüm diğer illerdeki tüm tarlalarda istemezdiniz.
Bu yıl organik tarım emeğimi/hevesimi hiç eden böcek.
 
Son düzenleme:
T

TENTEN

Ziyaretçi
Kokarca böceği küçük bahçemde evimde bir sürü var.
Bitkilerin öz suyunu emmekten başka bir zararlarını görmedim. :)
Yaprak bitlerinden daha tehlikeli değil.
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Kokarca böceği küçük bahçemde evimde bir sürü var.
Bitkilerin öz suyunu emmekten başka bir zararlarını görmedim. :)
Yaprak bitlerinden daha tehlikeli değil.

Batıda mısın?
Bir sürü muhtemelen yeterince bir sürü değil . Burada 3-5 yıldır varlar ve bugüne kadar zararını görmedik.

Bu yıl salatalıklar ayakta kurudu. Sadece bir kaç hafta verim. Özsuyumunu emme denilen biberlerimin yarısını göçertti. Bu köyde insanlar bu yıl meyve sebze göremediler desem yeri.
Anladığım kadarıyla orada henüz yeterince çok değiller .
Bu yıl bize göre daha sahil kesimindeki bir tanıdığımız tüm sebzelerinin ziyan olduğunu ve bunun sebebinin kahverengi kokarcalar olduğunu anlatırken buna ihtimal vermedim (kendi kendime iklimdir diyorum) çünkü böceği yıllardır görüyorum ve sebze yapıyoruz ve geçmişte ciddi bir zarar görmedik ayrıca bizim sebzeler henüz yarı normal görünüyordu.

Bu yıl gerçekleşen ve beklenen fındık rekolte farkını ve yılbaşında fındık fiyatını iyi gözlemleyin.

2-300 sırık arası fasuyle ektik. Yarım dönümden fazla. 10-20 kilo fasulye ancak alabildik. Herkes böyle.

Sebebi böcekler mi, iklim mi, küf mü/mantar mı bilemem ama fındık rekolte ziyanı var. Ciddi. Fındıkta çok ciddi çürük oranı var ve bu yağıştan harmanlamadan değil. Hasat sezonu yağış bile olmadı. Dalında çürüyen fındık . Bu kadar berbat bir fındık görmemiştik. TMO ya giden 10 çiftçiden 9 nın geri gönderildiği fındığının alınmadığını duyuyoruz ve geçen yıl 52 randıman gelen aynı bahçenin fındığını bu sene TMO ya veremeyebiliriz.

Buradaki miktarı şöyle. Sergiye dökerek topladığımız yeşil fındıklar var. Bazen tek bir fındık dalından bütün serginin üzeri böcek oluyor.
Böceğin sıcak kurak vb yıllarda aşırı ürediğini okudum. Serin yıllarda aynı nüfusa sahip olmuyormuş vs.

 
Son düzenleme:

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
* 2021-22 fındık hasadı ... Yaklaşık 2 ton civarı kabuklu fındık ve %52-53 sağlam iç ya da kabuğa kıyasla iç randımanı
* 2023 fındık hasadı. Yaklaşık 1.200 kg ve %40 a yakın sağlam iç ve kabuğa kıyasla iç randımanı.
Sonuç: Net 1/2 hasat ziyanı (İç fındık oranıyla)

Fındık bu haliyle TMO alım koşullarını karşılamadığı gibi zaten %15-20 daha düşük olan serbest piyasa fiyatının da altına gidecek çünkü fındık fiyatı 50 randıman (%50 sağlam iç) içindir. Yani sonuçta 60 TL civarında neredeyse geçen yılla tam aynı fiyata satılacak.
Bu yaklaşık bu civarda herkes için benzer.
Buradan toplam bir zarar çıkarsaydık kağıt üzerindeki rakamları aşacaktı. Sonuçta bana göre fındıkta 2/3 ziyan var. Kabuk kg tartımları önemli değil. Zararın genel yaygınlığını bilmiyoruz. Sözde yetkililer fiyat açıklamaktan başka hiç bir şey yapmadı. Hasat öncesi açıklanan rekolte beklentileri kağıt üzerinde kaldı, saçmalık ve tutarsız.
Umarım herkes mutludur ya da umarım sorumlu böcekse aldırmayan ve ilgili olupta bir yerlerde bir şeyler yapmayan, tepkisiz kalan, hala olup bitenin farkında olmayan, kimseyi bilgilendirmeyen, herkesin ekinlerine ve gelirine dadanır.
 
Son düzenleme:

@Búri

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
27 Ağu 2023
Mesajlar
51
Tepkime puanı
2
Puanları
8
Yaş
36
Konum
Midgård
Üniversite Bölümü
mythology
Ünvan
the first human
Kokarca böceği küçük bahçemde evimde bir sürü var.
Bitkilerin öz suyunu emmekten başka bir zararlarını görmedim. :)
Yaprak bitlerinden daha tehlikeli değil.
Atatürk sonrası sözde devlet/hükümetlerden zararlı olduğunu bende düşünmüyorum. tarıma en büyük zararı veren atatürk sonrası insanlardır. haşere ne ki bunların yanında... :)

fındugu üretti katmadegerini olusturamadıgı gibi degerinde ürününüde ham pazarlayamıyor7satamıyor. %50 fre bile verse başka devletler çiftciye sahip çıkar. vatandaşa sahip çıkar. boyna vergi salıp asalak gibi halka zarar vermez. zaten insan hakları desen hak getire, esanemesi bile okunmaz....
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Bu böcekle ilgili şöyle bir şey var altını çizelim. Böcek son yıllarda burada . Bu yıla kadar herhangi ciddi, ekin, mahsül, meyve sebze zararına rastlamadık. Bu yıl mayıs-haziranın neredeyse tamamı bulutlu geçti sonra bazı meyveler sarardı yandı döküldü. Bunu iklime yorduk. Fındık bundan ne kadar etkilendi bilmiyoruz ancak çoğu dalında yerinde duruyordu. Geçtiğimiz haftalardan bizden daha sahil kesiminde olan haliyle iklimi buraya göre bir hafta kadar önce olan bir tanıdığımızı ziyarete gittik. Sebzelerin hepsinin yandığını bunun sebebinin kokarca olduğunu söyleyip durdu. Bunu ciddiye almadım. Ne yani böcek 5 yıldır burada şimdiye kadar niye bir şey olmadı.? Döndükten 2 hafta sonra bizim sebzelerde aynı şeyi yaşamaya başladı. Gittim biberlere, salatalıklara baktım. Her yer kokarca dolu. Daha dün gördüm Trabzon hurmaları komple dökülmüş. Elmalarda hiç elma yok.

Fındığı yeni topladık. Açıkçası ne kadar ürün olacak? içi nasıl olacak? tam bir fikrimiz yoktu. Daha dün TMO ya mahsül verme uğraşıyla örnek numune kırdık. İki kez. Numune kendi testimizde TMO alım koşullarını karşılamadı. Bu çiftçi kusuru değil. Her şey dört dörtlük yapıldı, yerine getirildi.

Şimdi hasat daha yeni bitiyor ve işin rengi ortaya çıkmadı. Daha ne ziraatin, ne tam olarak çifçtinin, ne de başkaları durumun tam resmine ve farkındalığına sahip değil. Yüksek orta kesimlerde hasat devam ediyor. Böcek nerede ne kadar yaygın nereye ne kadar zarar verdi bilmiyoruz. İktidar ve ilgililerin son tepkisine ise bakacağız. Şu aşamada haberdar olmadıklarını ya da durumun çözümlenmediğini varsayıyoruz.
Yine de sonuçta ziraat gibi kurumların varlığı ve kamusal işbirliği duyumsanmadığını açık belirtebiliriz. Yani ortada bilgi de yok. Yardımı dayanışmayı geçtik.

Fasulye ve salatalığa kadar ilaçlayaiblirdik. Bilmiyorduk, ummuyorduk, kimse bir ey demedi. Şimdi biliyoruz. Fındığın ilaçlama sezonu bütün yağışlı geçti çitçi ilaçlayacak güneşli gün bulamadı. Bizim gibi çoğu ilaçladı iki saat sonra sağanak patladı. Tekrar tekrar ilaçlardık, işe yarar mıydı bilemem ama bilmiyorduk ki. Beklemiyorduk.

Bir olasılık açıklanan rekolte ve fiyat bağsız. ayakları havada. Diğer olasılıkta böce bura gibi her yerde yok ve çoğunluk için işler yolunda. Bilmiyoruz. Bekliyoruz.
 
Son düzenleme:
T

TENTEN

Ziyaretçi
@"ictenlik" feromon tuzaklar var.

Huninin altındaki naylona feromon yerine dişi böcekleri atabilirsin.
Kimyasal masrafdan kurtulursun.
Dişi erkek ayrımını bilmiyorum. Bulduğun böcekleri at içine onlar diğerlerini çekerler. :)
Naylon yerine bez torba kullanma ama. Hepsi bez torbanın üstünde toplanır. Tuzağa düşmezler.

pheromone-funnel-trap-1000x1000.jpg
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
@"ictenlik" feromon tuzaklar var.

Huninin altındaki naylona feromon yerine dişi böcekleri atabilirsin.
Kimyasal masrafdan kurtulursun.
Dişi erkek ayrımını bilmiyorum. Bulduğun böcekleri at içine onlar diğerlerini çekerler. :)
Naylon yerine bez torba kullanma ama. Hepsi bez torbanın üstünde toplanır. Tuzağa düşmezler.

Bu tuzağın Rize de akademik düzeyde damacanayla yapılmış bir versiyonunu bir haberde görüm. Feromon felan araştırdım öyle bir şeye erişemedim. Amerikalılar feromonu üretmiş sadece bunu biliyorum. Aynı şeyi düşündük yani damacanadan tuzak yapıp içine böcek koysak gelirler mi,? Bu bitkileri korumaktan ziyade bu saatten sonra evi korumak ve daha az rahatsız olmak için çünkü tüm sonbahar kış eve doluşacaklar ve bununla uğraşacağız. Açıkçası şimdilik denemedim.

Yüce/yüksek ilçe tarım müdürlüğü böcekle mücadele için sonbaharda eve doluşan erginleri imhayı salık vermiş. "Zaten evlerinize doluşacaklar ,o zaman yokedin" demişler. Plan bu. Hepsi bu. Tüm bilgi. Tüm mücadele önerisi.

Hiç kimse farkında değil ya da yeterince değil.
 
Son düzenleme:

@Búri

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
27 Ağu 2023
Mesajlar
51
Tepkime puanı
2
Puanları
8
Yaş
36
Konum
Midgård
Üniversite Bölümü
mythology
Ünvan
the first human

Bir ilde görüldü: Meyve ve ağaçların 1 numaralı düşmanı!​

28.08.2023 17:48 | Son Güncelleme: 28.08.2023 18:03

Meyve ve ağaçların 1 numaralı düşmanı olarak bilinen ‘Amerikan beyaz kelebeği’ merkezdeki ağaçlarda görüldü. Vatandaşların da şikayetçi olduğu zararlıların, ağaçların yapraklarını ve dallarını yiyerek kurumalarına yol açtığı belirtildi. Amerikan beyaz kelebeği zararlısı, Türkiye’de ilk görüldüğü yıllarda ise çiftçilerin adeta belalısı olmuştu...​



şimdi birileri çıkacak diyecek ki bunu(yaşamı) doğaüstü bir arabçı güç(!) dizayn etti.

ne güzel dizayn ama, insan et-ot hertürlü canlı katledip, bunları da gıda edinip hayatta kalıyor. güçlü olan hayvan güçsüz olan hayvanı yiyip hayatta kalıyor. bitkilerin zaten hiç şansı yok, onlar hep gıda figüranı olmak zorunda.

ne kusursuz mükemmel, ne süper dizayn(!) ama, değil mi?
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
* Bu yıl Türkiye ekonomisi malum böcek yüzünden yüzlerce milyon dolar zarar etmiş ve döviz kaybetmiş olabilir. (Fındık fiyatı ikiye katlanmazsa olacak odur.)

Sahil kesimi fındığını bazı tüccarlar/esnaflar bile almıyor. Yani malını TMO a satamadığın gibi serbest piyasaya da güçlükle satıyorsun. Almıyorlar çünkü sağlam iç oranı çok düşük ve çürük bozuk hasarlı iç çok fazla. Sonuçta bu fındık sağlam iç oranıyla fiyatlandırıldığında geçen yılın fiyatı kadar edecek..

Bu sene TMO'nun fındık fiyatı açıklaması ,fındık alımı yapması ya da eski kitler ,kooperatifler ve devletçilik anlayışıyla yapılan taban fiyat benzeri politik uygulamanın politik bir anlamı ve geçerliliği de kalmamıştır. (İlgili seçmen TMO ya veremedi.) Yok uygulamanın temelinin halkçı olduğu varsayılacaksa ya da tarımsal destek olduğu varsayılıyorsa tam şu an ziraat odaları, tarım bakanlığı ve ilgili yetkililer gereğini ya da üzerine düşeni yapmaldır. Çiftçi kaderine terkedilmiş ve yalnız bırakılmışsa; devletten bağımsız çözümler üretme yolunda işbirliği yapmayı ve örgütlenmeyi öğrenmelidir.
 
T

TENTEN

Ziyaretçi
Bu tuzağın Rize de akademik düzeyde damacanayla yapılmış bir versiyonunu bir haberde görüm. Feromon felan araştırdım öyle bir şeye erişemedim. Amerikalılar feromonu üretmiş sadece bunu biliyorum. Aynı şeyi düşündük yani damacanadan tuzak yapıp içine böcek koysak gelirler mi,? Bu bitkileri korumaktan ziyade bu saatten sonra evi korumak ve daha az rahatsız olmak için çünkü tüm sonbahar kış eve doluşacaklar ve bununla uğraşacağız. Açıkçası şimdilik denemedim.

Yüce/yüksek ilçe tarım müdürlüğü böcekle mücadele için sonbaharda eve doluşan erginleri imhayı salık vermiş. "Zaten evlerinize doluşacaklar ,o zaman yokedin" demişler. Plan bu. Hepsi bu. Tüm bilgi. Tüm mücadele önerisi.

Hiç kimse farkında değil ya da yeterince değil.
Torbanın içine dişi böcekleri doldurmak lazım.
Güneşin etkisi ile sıcaktan ölmeyecek yere konmalı.
Birde tuzak içine gelen erkek böceklerle çiftleşmelerine izin verilmemeli.
Yoksa feromon salgılamayabilir.
Aşağıdaki pdf dosyasında dişi erkek ayrımı var.
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Torbanın içine dişi böcekleri doldurmak lazım.
Güneşin etkisi ile sıcaktan ölmeyecek yere konmalı.
Birde tuzak içine gelen erkek böceklerle çiftleşmelerine izin verilmemeli.
Yoksa feromon salgılamayabilir.
Aşağıdaki pdf dosyasında dişi erkek ayrımı var.

Sen bunu atınca iki böcek aldım baktım ve uygun değil.
Sonra aradım bunu buldum.
Bunun bile neredeyse yardımı olmadı . Bu kadar belirgin değil ya da akşamın bu saati bu ışıkta benim gözlerim için..

dusky-composite2.jpg
3RXQTRMQNRN0DQ803Q90H0P0Q0E0L0MQZ0SQS0QQQ0509RG0YQ40ARHQURZQARRQBR3KTQX0VRHQAR409RYKCQ503Q.jpg


Aslında yaklaşık olarak -çıplak gözle-böyle görünüyorlar ve hiçbir şey anlamıyorsun..

1693412524951.jpeg
images
 
T

TENTEN

Ziyaretçi
Sen bunu atınca iki böcek aldım baktım ve uygun değil.
Sonra aradım bunu buldum.
Bunun bile neredeyse yardımı olmadı . Bu kadar belirgin değil ya da akşamın bu saati bu ışıkta benim gözlerim için..

dusky-composite2.jpg
3RXQTRMQNRN0DQ803Q90H0P0Q0E0L0MQZ0SQS0QQQ0509RG0YQ40ARHQURZQARRQBR3KTQX0VRHQAR409RYKCQ503Q.jpg


Aslında yaklaşık olarak -çıplak gözle-böyle görünüyorlar ve hiçbir şey anlamıyorsun..

Ekli dosyayı görüntüle 1208
images
Bunlar üstten görünüm. Karın kısmından bakmak lazım.
Büyüteç veya yakın gözlük gerekiyor.
Pdf dosyasında hata yapılmış.Dişiye erkek demişler.
a olan dişi b olan erkek. semboller doğru.
süne.png
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Bunlar üstten görünüm. Karın kısmından bakmak lazım.
Büyüteç veya yakın gözlük gerekiyor.
Pdf dosyasında hata yapılmış.Dişiye erkek demişler.
a olan dişi b olan erkek. semboller doğru.

TENTEN öncelikle öneriler için teşekkür ederim.
Sen bunları yazınca biraz baktım ve google da "brown stink bug genitalia female male" benzer aramalarla bir şeyler bulunabiliyor.
Bunu çıplak gözle ayırabilme için bir büyütece felan sahip olmalısın..
Buraya bırakıyorum belki ihtiyacı olan olur

Dişi solda

Female-left-and-male-right-brown-marmorated-stink-bugs-Males-have-claspers-on-the.png


Erkek

5572215.jpg


Dişi

5572221.jpg

.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst