Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Cern'den Aciklama

Konu Görüntülenme İstatistikleri

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 1,577
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Tevetron, higgs bosson'un var olabilecegine dair guclu veriler verdi, fakat tutarli bir bulusun verecegi sonuclar Avrupa'daki Buyuk Hadron Carpistirmasinda ki deneyimden saglanacak.

Physicists at a U.S. laboratory said on Monday they have come tantalizingly close to proving the existence of the elusive subatomic Higgs boson - often called the "God particle" because it may bring mass and order to the universe.

Butun mesele yukaridaki aciklamada konuya nereden bakilacagi;

Maddesel-evrenin baslangici
Inancsal-tanri parcacigi

Ama soru su; evrene kutle ve duzenini kimin/neyin getirdigi?

Burada tek bir bilimsel/bilissel/bilgisel bakis acisi vardir. O da gozlem ve olgu.

Cunku bilimsel gelisme olgusal gecerlilik ve gozlemsel yanlislanabilirlik uzerinedir.

O yuzden bu cumleden hangi bakis acisi ile ne algilanacagi cok onemlidir.

Bu da evrensel-onay gecerliligi acisindan kutle ve duzeni Evrene kimin/neyin getirdigi degil; bu kutle ve duzenin evrene gelmis olmasidir.

Bu da bize mekansal olarak tek bir yanit verir, o da evrenin daimiligi.

Cunku insanoglunun verecegi yanit ne olursa olsun mekansal degil; zamansal olacaktir. Iste bu deneyde daimi olarak gozlem veren evren mekanindaki bir patlamanin bilimsel verisi olacaktir.

Cunku evren zamandan bagimsizdir ve bu kutle duzen uzerine gelen her aciklama evrenin daimi bunyesindedir.

Bilimsel/bilissel olarak yapilan zaten evreni ortaya koymak degil; onun verdigi gozlemi ortaya koymak. Cunku evren daimi ve insanoglunun yaptigi da bu daimiligi gozlemlemek ve her turlu bilimsel bulgusal olgusal olcumsel deneyimsel zamansal bilgilerini ortaya koymak; evreni degil.

Eger birisi evreni ortaya koymaktan yola cikarsa; bu bilimsel degil; akilci, inancsal ve ideolojik olur ve iste boyle gozlem vermeyen spekulatif akil tatmini fikirler ortaya atar.

Zaten metafizigin ontolojik/varliksal temelde ki idealist/materyalist cekismesinin kisir dongusunun yapyigi da budur.

Biri maddeyi ilkler, mutlaklar, tekler;

Digeri de tanriyi.

Ikisinin de ortak noktasi farkli temellerden yola cikip ayni akilciligin bilimsel/bilissel olmayan sonucunda birlesmektir.

Iste o yuzden epistemoloji; varliksal inancsal ideolojik degil; bilgisel, bilimsel ve bilisseldir.

Bilimde bilimsel olarak kesinlikte suphe de yoktur. Olgusal gecerlilik ve gozlemsel yanlislanabilirlik vardir. Bu su demektir. Ortaya evrensel-onay almis tartisma disi bir olgu konutr, bu tartisma disidir cunku gozlem vermektedir. Iste burada suphe biter, vekesinlikte yoktur.

Cunku gecerlilik gozlem devamliliginda yanlislanabilirligi aciktir. Iste bu gecerlilik ve yanlislanabilirlik; bilimselligi inancsalligin, akilciligin, ideolojinin her turlu kesinlik-suphe girdabindan kurtarir. Cunku ilklik teklik mutlaklik yoktur bilimsellikte. Bunlar gozlem vermez, sadece aklin noktalama temelli tatmin temelli kendini kandirmasidir. Zaten bu kandirmacanin farkina varinca supheye duser.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Sizi bir telaş aldı sanırım..

Su lakaba yonelik ama kime yoneltildigi belirtilmeyen mesajlara bir anlam veremiyorum.

Ama basligi acan kisi lakabim olarak ve de baska henuz bir mesaj olmadigini gozlemleyerek lakabima yonelik addediyor ve soruyorum.

Ne demek istediniz?

Beni "ne telasi/neden alsin?"

Ferdinand Bardamu

Yeni Üye
Öncelikle daha önceki tartışmalarımızda maddeyi madde yapan şeyin ne olduğunun bilimin konusu olma meselesi sebebi ile(ben bilimin konusudur siz değildir diyordunuz) ..ikincisi bilinemez olan birşeyin daha bilinebilir alana kayması sebebi ile bir telaş neticesinde bu konuyu açtığınız izlenimi oluştu bende.Zira içeriğe bakınca yine materyalizme dokundurmadan edemememişsiniz.. Ha bir de bir bilim adamı bu buluş sayesinde evrenin sırlarını öğrenebilmeye yaklaştık diyordu ancak o bir bilim adamı idi tabi onun dediği sayılmaz zira o bilinç açıklığında yaşamıyor onun bilinci kapalı..

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Öncelikle daha önceki tartışmalarımızda maddeyi madde yapan şeyin ne olduğunun bilimin konusu olma meselesi sebebi ile(ben bilimin konusudur siz değildir diyordunuz) ..ikincisi bilinemez olan birşeyin daha bilinebilir alana kayması sebebi ile bir telaş neticesinde bu konuyu açtığınız izlenimi oluştu bende.Zira içeriğe bakınca yine materyalizme dokundurmadan edemememişsiniz.. Ha bir de bir bilim adamı bu buluş sayesinde evrenin sırlarını öğrenebilmeye yaklaştık diyordu ancak o bir bilim adamı idi tabi onun dediği sayılmaz zira o bilinç açıklığında yaşamıyor onun bilinci kapalı..

Eger verilen linke baktiysaniz ve tarihi gorduyseniz; konunun guncel oldugunu algilardiniz.

Demekki yeteri kadar guncel dunyayi takip etmiyorsunuz.

Bu da sizin bilincaltisartlanmisliginizin alisilagelmis pesin hukmlulugunu ve onyargisini bir kez daha ortaya koyuyor.

Farkindaysaniz, orada materyalizme degil; onun ikikz kardesi ve madalyonun oteki yuzu olan idealizm de var.

Tabi sizin indirgemeci mantiginiz materyalizm oldugundan oyle zannettiniz. Bu da baska bir bilincaltisartlanmisligi.

Neyse yazi ile ilgili dusunce ve bilgi iceren bir seyler ortaya koyarsaniz, en azindan okur kitlesine bir katki olacaktir.

O yuzden en azindan yazilanlari onyarginiz ve kendi inasnclariniz temelinde degilde; yazi olarak okursaniz, su mesaji yazmamis olurdunuz.

Ferdinand Bardamu

Yeni Üye
Çelimsiz ithamlar...Neden mi?

Birincisi konunun güncel olmadığını söylediğimi hatırlamıyorum..İkincisi konunun güncelliği ile benim sizin için iddia ettiklerimin gerçek dışılığı arasında ne şekilde bir alaka var ? Ben ifade edeyim alaka yok..Şİmdi bir felsefe forumunda olduğumuzdan ,günceli takip etmemekle (ki ediyorum, bu higgs meselesi açıklandığından beri fizik makaleleri okumaktayım ve tvden takip etmekteyim) bilinçaltı şartlanmışlığı !! (ey o kutsal kelime) arasında nasıl bir ilişki söz konusudur? Bu nasıl bir yargıdır?Ve son olarak ben bir materyalistim ve yazınızda beni ilgilendiren bu kısma dikkat çekmem sanırım mantık dahilinde....

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Çelimsiz ithamlar...Neden mi?

Birincisi konunun güncel olmadığını söylediğimi hatırlamıyorum..İkincisi konunun güncelliği ile benim sizin için iddia ettiklerimin gerçek dışılığı arasında ne şekilde bir alaka var ? Ben ifade edeyim alaka yok..Şİmdi bir felsefe forumunda olduğumuzdan ,günceli takip etmemekle (ki ediyorum, bu higgs meselesi açıklandığından beri fizik makaleleri okumaktayım ve tvden takip etmekteyim) bilinçaltı şartlanmışlığı !! (ey o kutsal kelime) arasında nasıl bir ilişki söz konusudur? Bu nasıl bir yargıdır?Ve son olarak ben bir materyalistim ve yazınızda beni ilgilendiren bu kısma dikkat çekmem sanırım mantık dahilinde....

Verilen yanit asagidaki alinti temelindedir.

..ikincisi bilinemez olan birşeyin daha bilinebilir alana kayması sebebi ile bir telaş neticesinde bu konuyu açtığınız izlenimi oluştu bende.Zira içeriğe bakınca yine materyalizme dokundurmadan edemememişsiniz..-ferdinand bardamu-

Burada bir telas degil; guncel bir konunun acilimi vardir.

Sadece materyalizm degil; onun ikiz kardesi idealizm de yazida yer almistir.

Cunku yazi metafizigin varliksal ve ontolojik her turlu bakis acisini qua felsefesi ile ele almis; bunu bilimsel/bilissel olarak degerlendirmistir.

fides

Yeni Üye
HIGGS BOZONU ve HIGGS ALANI

[video=youtube;kUytfE0DRk0]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=kUytfE0DRk0#![/video]

Yeni Konular