Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

dinler ve kalkınma/gelişme sorunu...

Konu Görüntülenme İstatistikleri

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 17,407

sakal

Yeni Üye
[video]Olmuyor..

Ancak yine de bir iddiada bulunduğunuz için fotoğrafı göndermenizi bekleyeceğim.

elimden gelen bu fotoğrafın boyutunu küçültemiyorum..

mavimor

Yeni Üye
Sakalpoz, dosyayı bana email atın ben yukleyeyim

mavimor

Yeni Üye
Böyle bir resim goruntuleme ihtiyacın olduğunda hizliresim . com adresine yukleyip direkt url yi buraya yapıştırabilirsin. Herhangi bir uyelik vs istemeyen kullanışlı bir site.

Ferdinand Bardamu

Yeni Üye
Sizdekinde eksik basmışlar evet ...Ancak Bendekinde bir eksiklik yok, zira basım yılı farklı..Bundan 7-8 sene önce bir Elmalılı meali bir de Yaşar Nuri'nin meali almıştım.İkisi de ambalajlı idi.Eve geldiğimde Elmalılının meallini açtığımda kitabın yarısının boş olduğunu, yani boş sayfadan oluştuğunu gördüm hatalı idi ve gittim iade ettim..O halde şunu mu diyeceğiz Elmalılı bu işi bilmiyor ya da Diyanet vakfı için meali hazırlayanlar bu işi bilmiyor.Hata yapılabiliyorlar, bu sebeple arapça öğrenip Kuranı arapça okumak gerekir.Böyle saçma şey mi olur?..EE iyi de ben de hata yapabilirim benim yahut sizin bu insanlardan farkınız olmadığı gibi, yeterlilik açısından bu insanlarla kıyaslanamayız bile.Zaten tartışma konumuz bu insanların kariyerleri değildir..

Kimse bu soruara cevap veremiyor, vermeye yanaşmıyor çünkü hata yapmaktan korkuyor..Ne diyeceğinden emin olamıyor zira örneğin Kuran insan eğitimi için ne demiş tam olarak bilmiyor..Yahut Kuran devlet yönetimi için ne demiş bilmiyor..Bu sorular sorulduğunda kısa süreli araştrıma yapma ihtiyacı duyuyor fakat bu araştırma genelde sıfırdan yapılıyor çünkü kitap derinlemesine okunmamış ve bu nedenle insan zihninde yer etmemiş.Aksi olsa idi örneğin, insan nasıl eğitilmeli gibi bir soruya iki kelam edilebilirdi.Belki üstün körü okunmuş , belki de yüzüne dahi bakılmamış kitabın.Alırsınız hangi sure ne ile ilgili not edersiniz.Dikkatinizi çeken ayetlerin numaralarını ve içeriklerini not edersiniz. Üzerine kafa yorarsınız ve nasıl anladığınızı not edersiniz.Ciddi okuma dediğiniz böyle olur...Ben bu soruları sizin beğenmediğiniz o proflardan birine sorsaydım şimdiye kadar bir kitabı dolduracak kadar bilgi alabilirdim.Ancak sizden aldığım şunlar oldu: meal hatalı olabilir,insanlar hata yapabilirler, Kuran arapça okunmalıdır, İslam şöyle iyi yok böyle iyidir, prof olmuşlar da adam mı olmuşlar sanki vs. biçiminde laf kalabalığı...Zaten göstermek istediğim de budur.Sizler zoru gördüğnüzde yan çizmek mecburiyetinde kalıyorsunuz ki acıklıdır.Bir çok kimse bu durumu kanıksadığından sizin ile diyaloğa girmiyor çünkü birşey alamayacağını biliyor.Sizler de kendi aranızda toplaşıp, birbirinize hiçbir zorlayıcı soru sormadan geçinip gidiyorsunuz.Sonra akıl , fikir , ilim vs ile ilgili başlıklar açıyorsunuz, oralarda da birbirinizi sıkıştırmadan, bilgi dağarcığnızı geliştirecek aykırı sorular sormadan geyik muhabbeti ediyorsunuz.Bir müddet sonra laf kalabalığı yapmak bir alışkanlık haline dönüşüyor. Sonra benim gibi biri çıkıyor şu yahut bu amaçla belirli sorular yöneltiyor ve yöneltilen sorulara cevap verilemiyor, konu başka alanlara havale ediliyor..Bu sizin kendinize ve inancınıza yaptığınız haksızlıktır, saygısızlıktır.Misal Kuran'da devlet nasıl yönetilirin cevabı nedir? Uygalamada nasıl gerçekleşmiştir?..Ekonomik ve iktisadi hayata dair ayetler nelerdir? Ekonomik gelişme ve kalkınmayı kapsayacak ayet mevcut mudur? Bu ayetlerin içeriğinde bu konu başlığını ilgilendiren içerik mevcut mudur? çocuk nasıl eğitilmelidir? vs..(Bu soruları cevaplayın diye sıralamadım, kendinize sorun bunları bilip bilmediğinizi diye sıraladım)..Bu soruların cevaplandığı ayetler var mı yokmu ve bunların içerikleri nelerdir? İnsanın şu yahut bu şekilde bunları bilmesi lazım gelir ki bir cevap verebilsin..Aksi halde vakit kazanmaya çalışacaktır , yan çizecektir vesaire..Tıpkı bu örnekte olduğu gibi..Bu memleketin binde biri düzenli kitap okumakta ve haliyle bu sorulara adam akıllı bir cevap veren insan nadiren çıkmakta..Sonra dönüp herkes bir başkasını gerçekten müslüman olmamak ile eleştirmekte yani yine laf kalabalığı..Oysa ki çoğunluğun bunlardan haberi olmamasına karşın herkes kendini o olumlu (okumuş,eğitimli) azınlığın içerisinde varsaymakta..Herkes olmasa da en azından kendine müslüman diyebilmiş biri de şurada elle tutulur birşey yazabilmelidir...Bunu beklemek anormal değildir..

darkmoon

Yeni Üye
Diyar-ı küfrü gezdim beldeler kâşaneler gördüm
Dolaştım mülk-i islamı bütün viraneler gördüm
Ziya Paşa sanırım Osmanlı’nın son dönemlerindeki ruh haline tercüman olmuştur bu tesbitiyle..
“ulan bi yanlışlık var amma, acep nerede” deyu kafasını kaşıyıp çare düşünenlerin ruh halidir bu.. haa bir de batı karşısında “sen ki Fransa vilayeti kralı Françesko” ünlemesinden nice zaman sonra ufaktan peydahlanmaya başlayan ikircikli aşağılık kompleksini gözler önüne serer..
.
Osmanlı münevverinin ürettiği türlü çareler, aranmalar, sıkıntılar, tartışmalar, ayrışmalar, kavgalar, gürültüler... ve fakat en nihayet bu soruna çözüm olarak varılan Cumhuriyet ve devrimlere şöyle kabaca bir bakış bile bize bulduğumuz suçluyu göstermeye kafidir: din.. ve ona bağlı daha pek çok şeyle birlikte tüm o eski püskü eşyalar işte.. evi baştan aşağı dekore ettik etmesine de pek rahat edemedik galiba bu yepisyenilikte..
.
Hamit Panislamizm derdindeydi.. Enver Pantürkizm.. Akif ise, ilhamı Kuran’dan alıp, İslam’ı asrın idrakine söyletme derdindeydi.. nasıl olacaktı peki tüm bunlar.. belirsiz.. umut işte..
.
bi dünya boş laf ettik yahu.. ben asıl Ferdinand Bardamu’ya şu son mesajı için haklısınız demek üzere şöyle bir uğrayıp geçecektim buradan..
neyse.. ayet demek işaret demektir.. ve arife işaret kafidir vesselam.. isteyen arar, bulur, hayatına tatbik eder..
yada gider bi “ana babalar için çocuk yetiştirme el kitabı” edinir.. 😛

M

Mor ve Ötesi

Ziyaretçi
Sizdekinde eksik basmışlar evet ...Ancak Bendekinde bir eksiklik yok, zira basım yılı farklı..Bundan 7-8 sene önce bir Elmalılı meali bir de Yaşar Nuri'nin meali almıştım.İkisi de ambalajlı idi.Eve geldiğimde Elmalılının meallini açtığımda kitabın yarısının boş olduğunu, yani boş sayfadan oluştuğunu gördüm hatalı idi ve gittim iade ettim..O halde şunu mu diyeceğiz Elmalılı bu işi bilmiyor ya da Diyanet vakfı için meali hazırlayanlar bu işi bilmiyor.Hata yapılabiliyorlar, bu sebeple arapça öğrenip Kuranı arapça okumak gerekir.Böyle saçma şey mi olur?..EE iyi de ben de hata yapabilirim benim yahut sizin bu insanlardan farkınız olmadığı gibi, yeterlilik açısından bu insanlarla kıyaslanamayız bile.Zaten tartışma konumuz bu insanların kariyerleri değildir..

Kimse bu soruara cevap veremiyor, vermeye yanaşmıyor çünkü hata yapmaktan korkuyor..Ne diyeceğinden emin olamıyor zira örneğin Kuran insan eğitimi için ne demiş tam olarak bilmiyor..Yahut Kuran devlet yönetimi için ne demiş bilmiyor..Bu sorular sorulduğunda kısa süreli araştrıma yapma ihtiyacı duyuyor fakat bu araştırma genelde sıfırdan yapılıyor çünkü kitap derinlemesine okunmamış ve bu nedenle insan zihninde yer etmemiş.Aksi olsa idi örneğin, insan nasıl eğitilmeli gibi bir soruya iki kelam edilebilirdi.Belki üstün körü okunmuş , belki de yüzüne dahi bakılmamış kitabın.Alırsınız hangi sure ne ile ilgili not edersiniz.Dikkatinizi çeken ayetlerin numaralarını ve içeriklerini not edersiniz. Üzerine kafa yorarsınız ve nasıl anladığınızı not edersiniz.Ciddi okuma dediğiniz böyle olur...Ben bu soruları sizin beğenmediğiniz o proflardan birine sorsaydım şimdiye kadar bir kitabı dolduracak kadar bilgi alabilirdim.Ancak sizden aldığım şunlar oldu: meal hatalı olabilir,insanlar hata yapabilirler, Kuran arapça okunmalıdır, İslam şöyle iyi yok böyle iyidir, prof olmuşlar da adam mı olmuşlar sanki vs. biçiminde laf kalabalığı...Zaten göstermek istediğim de budur.Sizler zoru gördüğnüzde yan çizmek mecburiyetinde kalıyorsunuz ki acıklıdır.Bir çok kimse bu durumu kanıksadığından sizin ile diyaloğa girmiyor çünkü birşey alamayacağını biliyor.Sizler de kendi aranızda toplaşıp, birbirinize hiçbir zorlayıcı soru sormadan geçinip gidiyorsunuz.Sonra akıl , fikir , ilim vs ile ilgili başlıklar açıyorsunuz, oralarda da birbirinizi sıkıştırmadan, bilgi dağarcığnızı geliştirecek aykırı sorular sormadan geyik muhabbeti ediyorsunuz.Bir müddet sonra laf kalabalığı yapmak bir alışkanlık haline dönüşüyor. Sonra benim gibi biri çıkıyor şu yahut bu amaçla belirli sorular yöneltiyor ve yöneltilen sorulara cevap verilemiyor, konu başka alanlara havale ediliyor..Bu sizin kendinize ve inancınıza yaptığınız haksızlıktır, saygısızlıktır.Misal Kuran'da devlet nasıl yönetilirin cevabı nedir? Uygalamada nasıl gerçekleşmiştir?..Ekonomik ve iktisadi hayata dair ayetler nelerdir? Ekonomik gelişme ve kalkınmayı kapsayacak ayet mevcut mudur? Bu ayetlerin içeriğinde bu konu başlığını ilgilendiren içerik mevcut mudur? çocuk nasıl eğitilmelidir? vs..(Bu soruları cevaplayın diye sıralamadım, kendinize sorun bunları bilip bilmediğinizi diye sıraladım)..Bu soruların cevaplandığı ayetler var mı yokmu ve bunların içerikleri nelerdir? İnsanın şu yahut bu şekilde bunları bilmesi lazım gelir ki bir cevap verebilsin..Aksi halde vakit kazanmaya çalışacaktır , yan çizecektir vesaire..Tıpkı bu örnekte olduğu gibi..Bu memleketin binde biri düzenli kitap okumakta ve haliyle bu sorulara adam akıllı bir cevap veren insan nadiren çıkmakta..Sonra dönüp herkes bir başkasını gerçekten müslüman olmamak ile eleştirmekte yani yine laf kalabalığı..Oysa ki çoğunluğun bunlardan haberi olmamasına karşın herkes kendini o olumlu (okumuş,eğitimli) azınlığın içerisinde varsaymakta..Herkes olmasa da en azından kendine müslüman diyebilmiş biri de şurada elle tutulur birşey yazabilmelidir...Bunu beklemek anormal değildir..

kimsenin,hele hele benim yan çizmek gibi derdim hiç olmadı ve hiç bir zaman islamı ve onun argümanlarını savunma ihtiyacı hissetmedim,
bu konularda ben, peygamberin dedesi (bizim yolumuzda ışıktır-hanif öğreti...) gibi düşünürüm...
"ben develerimin sahibiyim,kabenin sahibinin işine karışmam..."
sen şimdi bunu da bir yerlere çekersin,sen çekmeden ben söyleyeyim; benim birisi ile kuran üzerine konuşmam için onunda benim kadar kuran bilgisi olmasını şart olarak görürüm,
çünkü ben bilgilerimin sahibiyim,kuranın sahibinin işine karışmam...

sakal

Yeni Üye
Sizin derdiniz üzüm yemek değil bağcıyı dövmek,daha öncede aynı taktiği kullanıp çıkmaza sokarak al işte bilemedin, bulamadın, cevaplayamadın demek hoşuna gidiyor.Sadece bildiğim kadarı ile paylaşmaya çalışıyorum o kadar..ve karşıt görüşler bana daha fazla araştırma okuma ihtiyacı getiriyor ve bundan zevk alıyorum..Yoksa dediğin gibi gider aynı kafa yapımdaki bir forumda kurbanlarımla bir birimizi yağlar ballar suya sabuna bulaşmadan gül gibi geçinir giderdim...Aslında siz bize ayna tutuyorsunuz ve açıklarımızı eksiklerimizi gösteriyorsunuz..İşte bu yüzden seni ve senin gibi düşünenleri takip ediyorum ve o yüzden bu sitedeyim..Ve Kur'an-ı kendi öğrendiğim idrak ettiğimle değil karşı fikir neden karşı çıkıyor bunu anlamak için buradayım..Yani yazışmalar ortaya bir şey koymasa bile sırf bu karşı görüşlerin neden ve neye karşı çıktığına ışık tutuyor...Ve sorduğun sorulara cevap vermeyeceğim çünkü kafes açık bekliyorsun..ne desem ne anlatsam seni ikna edemiyeceğimi biliyorum..bu yüzden laf kalabalığı da yapmak istemiyorum..yan çizdi de diyebilirsin..en azından köşe yapmıyorum..Sayın Ferinand Bardamu..

Bu arada gece beklettiğim için özür dilerim..

Ferdinand Bardamu

Yeni Üye
İşte sakalpoz ben de tam olarak bundan bahsediyorum...Yani siz neden benim kurduğum kafese düşme tehlikesi yaşıyorsunuz? Bu size yahut sizin görüşünüze sahip olan insanlara has bir durum değil..Her kim ki herhangi bir konuda eksik olmasına karşın kesin kanaat getirmiş ise, kendisi için kurulmuş o kafese girer..Yahut girmemek için konuyu dolandırır, yan çizer vs..İşi karşıdakinin niyetine, amacına, işte profların kariyerlerine, meallerin yanlışlığına, arapçayı bilip bilmediğine, gözünün üzerindeki kaşına vs. getirir..Ben böyle bir endişe taşımıyorum da siz neden taşıyorsunuz?..Ben bu sorunun cevabına sizin bilgi eksikliğiniz olduğundan diye cevaplıyorum ki (doğru yahut yanlış)akla en yatkın cevaptır..Siz de biliverin .. Sizin birşeyi bilip bilmemenizin sebebi ben değilim ..Bu başlığın içeriğine direkt olarak iilgilendiren Kuran ayetlerinin genel ifadeler olduğunu, bu konunun başlığının elle tutulur bir biçimde Kuran'da yer almadığını ve alması gerekmediğini ikimiz de billmekteyiz..Yani kalkınma ve gelişme ile ilgili bugünün şartlarını karşılayacak ne demiştir Kuran? Hiç...Hal böyle iken , yani Kuran birşey dememişken, biz nasıl olacakta din eğitimi vererek bu kalkınmayı sağlayacağız? Böyler bir içerik mevcut değil..Zaten baştan olanaklı d ieğil..Ayrıca günümüzde gelişme ve kalkınmanın şartları arasında dinini öğrenmek gibi bir unsur da yoktur..Neden yoktur? Toplumlar totaliter düşünceden ne kadar uzaklaşılırsa özgür düşünce o kadar gelişebilir..Din ise totaliter bir zihniyet taşımaktadır.İnsanların cinsel hayatlarına kadar düzenlenmiştir.Herkesin hakkı herkes ile eşit değildir, ayırımcılık yapılmıştır.Örneğin lanetlenmiş eşcinselleri ne yapacaksınız? Yahut birbirlerine düşman olarak yeryüzüne indirildiği ifade edilen insanları? Yahut da bir insanı diriltmek için sarı bir öküzün parçalara ayrılıp bu parça ile dokunularak bir olünün diriltildiğini mi öğreteceksiniz insanlara.? Öyle ise sizden ricam bu kısmı biyologlar öğrensin belki bir feyz alırlar.Yahut Ademin tövbe ettiğini ancak Havvanın etmediğini öğreteceksiniz ve böylece genetik mühendislik de çığır mı açacaksınız? Ya da bu kısmı da sosyologlar öğrensin ki feyz alsınlar..İşte hem böyle şeyleri gerçek kabul edip, hem de akıldan, fikirden, insanlıktan, haktan, özgürlükten, bilimden bahsediyorsunuz ya ziyadesi ile komik oluyor..Pes..

Problem değil teknolojide her an herşey yapılamayabiliyor..

Ferdinand Bardamu

Yeni Üye
kimsenin,hele hele benim yan çizmek gibi derdim hiç olmadı ve hiç bir zaman islamı ve onun argümanlarını savunma ihtiyacı hissetmedim,
bu konularda ben, peygamberin dedesi (bizim yolumuzda ışıktır-hanif öğreti...) gibi düşünürüm...
"ben develerimin sahibiyim,kabenin sahibinin işine karışmam..."
sen şimdi bunu da bir yerlere çekersin,sen çekmeden ben söyleyeyim; benim birisi ile kuran üzerine konuşmam için onunda benim kadar kuran bilgisi olmasını şart olarak görürüm,
çünkü ben bilgilerimin sahibiyim,kuranın sahibinin işine karışmam...

Yok kendinize haksızlık yapmayın esas yanın alasını çizip tevazu göstermeyin..Hem siz Prof lardan daha alimsiniz..Hem onlar insan üstelik ve hata yapabilirler Hem de arapça bildikleri ve prof oldukları halde... Oysa siz insan alemine dahil olmadığınızdan hatadan arınmışsınız ve aslını da en doğru siz okursunuz...Siz zaten kendi kendinizi , kendi kurduğunuz cümle ile yanlışladığınızdan herhangi bir şart öne sürmeniz anlamsız olmuş..Zira mantık yürütebilmek gerekir..

İnsanlar hata yapabilir ise siz de bir insansınız ve hata yapabilirsiniz..Yani bu cümlenizle kendinizi de çürütmüş oluyorsunuz..Yok çürütmüyor iseniz sizin o proflardan farklı olarak insan olmamanız gerekir...

sakal

Yeni Üye
İşte sakalpoz ben de tam olarak bundan bahsediyorum...Yani siz neden benim kurduğum kafese düşme tehlikesi yaşıyorsunuz? Bu size yahut sizin görüşünüze sahip olan insanlara has bir durum değil..Her kim ki herhangi bir konuda eksik olmasına karşın kesin kanaat getirmiş ise, kendisi için kurulmuş o kafese girer..Yahut girmemek için konuyu dolandırır, yan çizer vs..İşi karşıdakinin niyetine, amacına, işte profların kariyerlerine, meallerin yanlışlığına, arapçayı bilip bilmediğine, gözünün üzerindeki kaşına vs. getirir..Ben böyle bir endişe taşımıyorum da siz neden taşıyorsunuz?..Ben bu sorunun cevabına sizin bilgi eksikliğiniz olduğundan diye cevaplıyorum ki (doğru yahut yanlış)akla en yatkın cevaptır..Siz de biliverin .. Sizin birşeyi bilip bilmemenizin sebebi ben değilim ..Bu başlığın içeriğine direkt olarak iilgilendiren Kuran ayetlerinin genel ifadeler olduğunu, bu konunun başlığının elle tutulur bir biçimde Kuran'da yer almadığını ve alması gerekmediğini ikimiz de billmekteyiz..Yani kalkınma ve gelişme ile ilgili bugünün şartlarını karşılayacak ne demiştir Kuran? Hiç...Hal böyle iken , yani Kuran birşey dememişken, biz nasıl olacakta din eğitimi vererek bu kalkınmayı sağlayacağız? Böyler bir içerik mevcut değil..Zaten baştan olanaklı d ieğil..Ayrıca günümüzde gelişme ve kalkınmanın şartları arasında dinini öğrenmek gibi bir unsur da yoktur..Neden yoktur? Toplumlar totaliter düşünceden ne kadar uzaklaşılırsa özgür düşünce o kadar gelişebilir..Din ise totaliter bir zihniyet taşımaktadır.İnsanların cinsel hayatlarına kadar düzenlenmiştir.Herkesin hakkı herkes ile eşit değildir, ayırımcılık yapılmıştır.Örneğin lanetlenmiş eşcinselleri ne yapacaksınız? Yahut birbirlerine düşman olarak yeryüzüne indirildiği ifade edilen insanları? Yahut da bir insanı diriltmek için sarı bir öküzün parçalara ayrılıp bu parça ile dokunularak bir olünün diriltildiğini mi öğreteceksiniz insanlara.? Öyle ise sizden ricam bu kısmı biyologlar öğrensin belki bir feyz alırlar.Yahut Ademin tövbe ettiğini ancak Havvanın etmediğini öğreteceksiniz ve böylece genetik mühendislik de çığır mı açacaksınız? Ya da bu kısmı da sosyologlar öğrensin ki feyz alsınlar..İşte hem böyle şeyleri gerçek kabul edip, hem de akıldan, fikirden, insanlıktan, haktan, özgürlükten, bilimden bahsediyorsunuz ya ziyadesi ile komik oluyor..Pes..

Problem değil teknolojide her an herşey yapılamayabiliyor..

Bu sorunları önceden de yaşıyordum,serbest düşünürlük beni biraz rahatlattı ve kendimce kafamda oluşan ve sizinde kökten kabul etmediğiniz çoğu şeyi artık daha rahat anlayabiliyorum..açıklama getiremediğim şeyleride işte böyle forumlarda veya imkanım ölçüsünde araştırmaya çalışıyorum..Size bir şey söyleyim en baştan,aslında konuya ilk cevap mor ve ötesinden gelmişti ama açıklamadı..Çoğu sorunuzun cevabı o ilk ayette mevcuttu zaten '' Oku '' gerisi teferruat..bu sadece kitap değil felsefe yapma kendini okuma vesaire her şey..Müslümanların ve İslam toplumlarının bu günkü durumu daha bu ilk ayetin hakkını vermemelerindendir..Okumuyoruz kardeşim gerçekten öyle..ve sizin benden daha çok Kur'anı karıştırdığınızı tahmin edebiliyorum keşke bizlerde biraz kaıştırabilsek...her neyse..Yazınızın son kısmında saçma bulduğunuz ayetlerden bilim adamlarına çıkarımlarınız olmuş evet doğrudur..saçma gelebilir..ama bu sizin çıkarımınız bilim adamları öyle yüzeysel okumuyorlar,mesela sizinde her fırsatta cümle arasına soktuğunuz cinsel hayatına karışma mevzusunda kısa bir bilgi verebilirim..İstinşak konusunu bir araştırın isterseniz..detayını yazamıyacağım..dinler ve kalkınma gelişim sorunları...dinlerin kalkınmayla gelişmeyle ne alakası var..din ibadetler ve yaşayış bütünüdür..Tembel bir toplumuz bu yüzden gelişemiyoruz OKU muyoruz da o yüzden..Komik momik her neyse inanıyorum tamammı ne kaybederim..günde bir saat namaza vakit ayırmakla..sizin inanmadığınız diğer hayat varsa eğer ben karlıyım yoksa sen zararlısın..bir saat için ebediyen yanmaya değermi..

Unutmuşum İslam toplumlarının gelişememesinin tek nedeni bana göre zekat görevlerini yerine getirmemeleri..hangi başlıktı hatırlamıyorum kendimce basit bir hesapta yapmıştım..zaten Kur'an en çok salat ve zekattan bahseder..Biz müslümanlar salatı geçiyoruz belki ama zekattan sınıfta kalıyoruz..O yüzden sen haklısın..

sakal

Yeni Üye
Unutmuşum İslam toplumlarının gelişememesinin tek nedeni bana göre zekat görevlerini yerine getirmemeleri..hangi başlıktı hatırlamıyorum kendimce basit bir hesapta yapmıştım..zaten Kur'an en çok salat ve zekattan bahseder..Biz müslümanlar salatı geçiyoruz belki ama zekattan sınıfta kalıyoruz..O yüzden sen haklısın..

Bu konu başlığında 6.ncı mesajmış..başa dönmeyelim lütfen ben topumu alıp gidiyorum..

M

Mor ve Ötesi

Ziyaretçi
Yok kendinize haksızlık yapmayın esas yanın alasını çizip tevazu göstermeyin..Hem siz Prof lardan daha alimsiniz..Hem onlar insan üstelik ve hata yapabilirler Hem de arapça bildikleri ve prof oldukları halde... Oysa siz insan alemine dahil olmadığınızdan hatadan arınmışsınız ve aslını da en doğru siz okursunuz...Siz zaten kendi kendinizi , kendi kurduğunuz cümle ile yanlışladığınızdan herhangi bir şart öne sürmeniz anlamsız olmuş..Zira mantık yürütebilmek gerekir..

İnsanlar hata yapabilir ise siz de bir insansınız ve hata yapabilirsiniz..Yani bu cümlenizle kendinizi de çürütmüş oluyorsunuz..Yok çürütmüyor iseniz sizin o proflardan farklı olarak insan olmamanız gerekir...

diğer başlıkta alıntıladığım "safsata" yazısını içine sindirerek bir oku...
"sokrat yeşildir" saçmalığı ile senin yaptığına bir bak...

arapça biliyorsan,en az benim kadar biliyorsan seninle konuşmaktan zevk alırım,
hiç bilmiyorsan bana eziyet olursun...

Ferdinand Bardamu

Yeni Üye
diğer başlıkta alıntıladığım "safsata" yazısını içine sindirerek bir oku...
"sokrat yeşildir" saçmalığı ile senin yaptığına bir bak...

arapça biliyorsan,en az benim kadar biliyorsan seninle konuşmaktan zevk alırım,
hiç bilmiyorsan bana eziyet olursun...

Senli benli olmayın burası sizin köyünüz değil.Daha tamınadığınız insanlara siz demek gerekliliğinden bir haber bir seviyesizliğiniz var..Tutturmuşsunuz bir arapça da arapça başka terane yok..İki kelam etmeye çalıştınız onda da kendi kendinizi yalanladınız..Kendi içerisinde tutarlı olacak bir mantık dahi yürütememektesiniz..

M

Mor ve Ötesi

Ziyaretçi
Senli benli olmayın burası sizin köyünüz değil.Daha tamınadığınız insanlara siz demek gerekliliğinden bir haber bir seviyesizliğiniz var..Tutturmuşsunuz bir arapça da arapça başka terane yok..İki kelam etmeye çalıştınız onda da kendi kendinizi yalanladınız..Kendi içerisinde tutarlı olacak bir mantık dahi yürütememektesiniz..

"siz" denmeyi hak edenlere siz diye hitap etmekten hiç çekinmem ve gocunmam...
evet başka terane yok,arapçadan bihaber olanların mealler ile ahkam kesmesi seviye açısından bunu gerektiriyor...
he valla,her şeyi yürütmesini öğrettiler de,bir mantık yürütmesini öğretemediler...

zavallı mantık;biz bilmediğimizden siz beceremediğinizden şimdiye kadar yürüyemedi,oysa "eseme"nin geldiği seviye ye bak...

M

Mor ve Ötesi

Ziyaretçi

evet başka terane yok,arapçadan bihaber olanların mealler ile ahkam kesmesi seviye açısından bunu gerektiriyor...
he valla,her şeyi yürütmesini öğrettiler de,bir mantık yürütmesini öğretemediler...

zavallı mantık;biz bilmediğimizden siz beceremediğinizden şimdiye kadar yürüyemedi,oysa "eseme"nin geldiği seviye ye bak...

Ferdinand Bardamu

Yeni Üye

Siz biraz büyüyün zira çok çocukça laflar ediyorsunuz..Muhattap alınmak için fazla düşük bir seviyeniz var..

Ferdinand Bardamu

Yeni Üye
İnsan olmadan din de olmaz..Yani biz esasında insanlardan ve onların oluşturdukları insan topluluklarından bahsediyoruz ..Salt dinden yahut bilimden değil..Örneğin bu tartışmada siz ve ben varız, din ile bilim karşı karşıya bizzat gelmiş değiller. Gelemezler de zira onlar soyut kavramlardır ve insanlar olmadan da var olamazlar.Onlara verdiğimiz farklı değerler yahut öncelikler ile biz karşı karşıya geliriz aksi mümkün değildir.Zaten bilim ve din arasında mücadele dediğiniz aslında insanlar arasındaki mücadeledir.. Kilisenin gücünü elinde buluduran kişiler ile onlara karşı konumlananlar karşı karşıya gelir.Yahut Marksist ideoloji sahibi olanlar ile liberal ideolojiye sahip olan kişiler karşı karşıya gelir. Gülen cemaatinden olanlar ile cemaatçiliğe itiraz edenler karşı karşıya gelir..Kalkına bilmenin, gelişebilmenin önemli ayaklarından biri örneğin eğitim sistemidir. Kuranda eğitimin kapsamı (aslında tamamı için geçerlidir)günümüzün gereklerini karşılamaz. Doğal olarak içinden çıktığı koşulların gereklerini karşılayan genel ifadeler sunar..Daha kapsamlı olsaydı dahi, bugünün toplumsal hayatına uymaktan uzak kalacak idi zira bambaşka bir zaman diliminde, başka koşullar içerisinde ortaya çıkmıştır..O halde diyelim ki eğitim konusunda,bugün eğitimin İslamileştirilmesi için nelerin yapılması gerektiğini kimler belirleyecekler? Müslüman kimliği ön planda olan şu yahut bu kişiler, cemaatler, siyasi partiler vs..Ne yapmaları gerektiğini nereden bilecekler? Bilemeyecekler , zira kendi istedikleri yahut anladıkları gibi bir sistem oturtmaya çalışacaklar , Kuran'ın bu konudaki boşluklarını kendileri dolduracaklar.Ve bunu yaparken İslami kimliklerini kullanarak , bunu din adına yaptıklarını belirtecekler ve bir direnç ile karşılaşmayacaklar .Daha önce de belirttiğim gibi ne kadar zorlar iseniz zorlayın, bilim ile dini son tahlilde uzlaştıramazsınız..Çünkü Kuranı örneğin bilimsel anlamda tartışmaya açar iseniz, sadece bir öküz parçası ile insan diriltme mevzusuna dahi bilimsel bakışla safsata etiketi yapıştırma zorunluluğunuz doğar..Bu nedenle bilimi dine bulaştırmamanız icap eder. Aksi halde kutsalı safsatalaştırmış olursunuz ki bu da dinin otoritesini yıkmanın başlangıcı anlamı taşır..Bilim sadece deney sonuç demek olmadığından, insanlar bilim ile beraber, bilimsel sorgulama yetisini de kazandığından ve bu yetiye bir sınır çekilemeyeceğinden, bu ikisi arasındaki çatışmayı ortadan kaldıramazsınız.Kaldırabilmeniz için ikisinden birini ortadan kaldırmanız ya da sınırlamanız, birini diğerinin hükmü altına almanız gerekir..Yani ya bilimsel yöntemlerle belirlenmiş ya da dini bakış ile hazırlanmış bir eğitimi seçmek zorunluluğunuz vardır, ortası yoktur..Ancak yukarıda belirttiğim gibi bilimsel manada neyin nasıl yapılacağı az çok belli iken, dini anlamda böyle bir belirlilik yoktur, muğlaklık vardır.Dini yöntemler karasabandır, bilim ise traktördür.Uygun şartlarda hangisini kullanarak daha fazla verim alınacağı bellidir. .Dini denen eğitim, esasında şu yahut bu kişilerin, bilimsellikten uzak bir şekilde ortaya koymuş oldukları, ne olduğu belirsiz, çağın dışında kalmış bir yığından başka bir şey olmayacaktır.

Bir memleketin gelişmesi/kalkınması neyi ifade eder? Bunu bilmemiz gerekir.Ekonomik gelişme, sanayisini tamamlamış ülkeler için kullanılır, sanayileşmesini tamamlamamış ülkeler için ise kalkınma terimi kullanılır..Birinci tip ülkeler insan hak ve özgürlükleri konusunda nispeten gelişmiş olduklarından, salt ekonomik gelişmeleri göz önüne alınır.İkinci tip ülkelerde ise bu hak meselesi gelişmediğinden ve bu gelişmemişlik ekonomik manada da bir gelişmemişlikle paralel olduğundan, kalkınma terimi kullanılır..Peki ekonomik gelişmişlik nedir? Basit ifade ile örneğin üretim gücüdür. Bir ülkenin ulusal geliridir.Misal 14 trilyon dolarlık bir gelire sahip ABD bugün dünyanın bu anlamda birinci ülkesidir..Türkiye’nin ulusal geliri misal 700 milyar dolar civarlarındadır..İkincisi nedir? İnsan hak ve özgürlükleridir.. ABD de muhalefet bizdeki gibi baskı altında değildir yahut gazetecileri içeri kolayca tıkılamamaktadır, yargı görece bağımsızdır, sivil toplum örgütleri müdahil ve etkilidir vs..Bizdeki durumu ifade etmeye gerek yok..Burada bir kıyas yapmaktayım yoksa ABD hiç hatasızdır gibi anlamsız bir şey söylemiyorum neticesinde insanları katletmektedir..Peki bu ABD yahut AB nin lideri Almanya bu noktaya eğitimi dinileştirerek mi gelmiştir yoksa eğitimi dini içerikten çıkartarak, özgürleştirerek mi? Bir memleketin üretim gücünü arttırmanız için verimi arttırmanız gerekir..Bu nasıl olur? Yapılan işte uzmanlaşarak.Yeni teknikler geliştirerek vs..(Bakın bu vs.lerin içinde din öğrenilmesi yoktur ve gereksizdir) Düşüncenin kısıtlandığı bir yerde teknoloji geliştiremezsiniz.Din düşünceyi sınırlar zira o öğretinin dışına çıkamazsınız.Ancak bilim bir şeylerin dışına çıkabilmektir zira yenilenmektir.Din ise sabittir yinelenmez değişmez , donuktur. Kuran örneğin, sıradan bir kitap değildir. Bir yasa, ahlak, hukuk vs. kitabıdır, totaliterdir ve hayatın her alanına müdahildir.Daha önce de söylediğim gibi insan daha çok öğrendikçe kutsal kitapların mucizeleri sıradanlaşmaktadır, bir kısım mucizelerin ise gerçek dışı olabileceği fikri insanların zihinlerinde yer etmektedir.Kağıt üstünde olmasa da dini tekelinde bulunduran kesimler bundan hoşnut olmamaktadır.Boşuna din ve bilim arasında (aslında insanlar arasında)bir zıtlaşma yahut otorite mücadelesi yaşanmıyor. Kuran salt bir inanç belirtmediğinden, bundan daha kapsayıcı olduğundan, bu inanca sahip kişiler ile bilimsel düşünüşe sahip kişiler arasında her alanda mücadele yaşanıyor. Din, bilimin otorite kuramadığı alanlarda hüküm sürüyor keza bilim de dinden arındığı ölçüde bilim olabiliyor. Bilimsel yöntem kullanmadığınız bir yerde verimi arttıramazsınız. .Arttıramaz iseniz üretimi en çoklayamazsınız, ençoklayamazsanız gelişemezsiniz ve gelişemezseniz kalkınamazsınız..Peki din diyelim ki sahneden çekildi gelişmişlikte rekor mu kıracağız.?.Hayır..Ancak bu, din ağırlıklı bir eğitimin gelişmişliğin önünde engel olduğu gerçeğini ortadan kaldırmaz..

M

Mor ve Ötesi

Ziyaretçi
Siz biraz büyüyün zira çok çocukça laflar ediyorsunuz..Muhattap alınmak için fazla düşük bir seviyeniz var..

işin aslını bilmeden milletin dinine imanına laf söylemek seviye,ama bununla dalga geçmek seviyesizlik öylemi???

sen önce aslında "ikra" nedir onu öğren sonra gel sana seviye nedir öğreteyim...

Ferdinand Bardamu

Yeni Üye
işin aslını bilmeden milletin dinine imanına laf söylemek seviye,ama bununla dalga geçmek seviyesizlik öylemi???

sen önce aslında "ikra" nedir onu öğren sonra gel sana seviye nedir öğreteyim...

Dalga mı geçiyordunuz? Onu bile yapamıyorsunuz..Sizin dalganız senli benli olmak..Yahut gel sana şunu öğreteyim demek gibi içerikten yoksun, şekilden ibaret bir seviyesizlikten başka bir şey değil.Yazık.Verdiğiniz örnek yani "oku" dahi sığ ve sıradan.Karşınızdaki insanı köşeye sıkıştırmaya çalıştığınız şeyler çok çaresizler , tıpkı sizin gibi...