Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Hissi mi Yoksa Akli mi Davranış Daha Önemli?

22 Şub 2009
426
0
0
54
önemli olan aklımız olsa bile ve bu gerçeği bilsek bile ne kadar bunu becerebiliyoruz. hislerimiz ağır bastığında veya aklımızla düşünüp gerçeğin bu olduğunu düşünsek yapsak; yaptık ama sonraki pişmanlıklarımızın cezasını akıl çeker.çareyi de hislermiz değil çalışıyorsa eğer aklımız bulur..

efefel

Yeni Üye
13 Şub 2010
202
1
0
41
arkadaşlar hepinizin yazısında benimde paylaştığım noktalar var
bunun yanısıra ben aklın yada hissin
her ikisininde güvenilemeyeceği taraflarının olduğu kanısındayım
his dersem,acaba hislerim sağlıklımı sorusunu sorar aklım
akıl dersem,akıl yürütme yetimin yeterli yada sağlıklı olup olmadığını irdeler yine aklım
bence her ikisinede güvenemeyiz

cogito

Yeni Üye
30 Ocak 2010
198
0
0
47
Bizler bize öğretilen, kabul ettiğimiz değerlere göre doğru ve yanlış kavramlarını oluşturuyoruz. Genel kabul gören 'doğru' oluyor her zaman yani doğru kabul ediliyor. Eğer bu doğrulara göre bir karar alıyorsak mantıklı yani akli zıttı karar alıyorsak ta hissi karar almış oluyoruz. Çoğunluğa göre davranmak 'akli' bireysel yani içimizden geldiği gibi davranmak ise 'hissi' oluyor.İnsan bu mekanizmayı dışardaki insanlardan, kurallardan bağımsız olarak kendi içinde oluşturabilirse davranışı ne akli ne de hissi olarak etiketleme gereği kalmaz. O sadece bir insanın davranışı olur o kadar.

22 Şub 2009
426
0
0
54
Eğer bu doğrulara göre bir karar alıyorsak mantıklı yani akli zıttı karar alıyorsak ta hissi karar almış oluyoruz. Çoğunluğa göre davranmak 'akli' bireysel yani içimizden geldiği gibi davranmak ise 'hissi' oluyor.İnsan bu mekanizmayı dışardaki insanlardan, kurallardan bağımsız olarak kendi içinde oluşturabilirse davranışı ne akli ne de hissi olarak etiketleme gereği kalmaz. O sadece bir insanın davranışı olur o kadar.

Sevgili cogito çoğunluğun doğru dediği bakış açısı çoğu zaman hissidir. Bir anlamda doğru denilip oluşturan düşünce sosyal kültürde mantık çerçevesinde gözüküp aksine duygularla oluşur. Çünkü insanın duygularını kullanmak kolaydır. İçimizden geldiği gibi davranmak dediğinizde ben bir ikileme giriyorum ister istemez. Çünkü bu cümleyi kullanırken demek istediğiniz duygularımız lamı hareket etmektir? Varsayalım öyle diyorsunuz karşımıza toplumla çelişen bir durum ortaya çıkmaz ki. Sonraki cümlenizde ise insanlardan bağımsız kurallar dâhilinde olmadan. işte sorun bu noktada yatıyor. Böyle karar almak için toplumda insanın kendini her açıdan geliştirmiş olması gerekir. Söyleyebilirimsin acaba yüzdeye vursak böyle karar alıp uygulayan insan ne kadardır diyeJ yoksa bindeler lemi ifade etseydik. diğelim öyle insan kendini geliştirdi bakış açısını oluşturan tüm etkenleri mantık ve öğrendiği yaşamsal birikiminle kullandı. ne olur bir düşünün. Toplumu onu soyutlar kendi doğrularına karşı yoksa olduğu gibi farklılığı kabul mü eder. Bu söylediğiniz çok zor ama olması gereken. İnsanların kendini ifade bile etmekten aciz olduğu günümüz dünyasında. Kendi olabilmek bağımsız kara alıp uygulamak hiç bir şeyden etkilenmek söz konusu değildir diye düşünüyorum. Tabi istisnai durumlar hariç diye de not düşüyorum. Böyle bir bakış açısı sadece davranışından öte. Kendini sosyal toplumdan dışlaması olur. Ve brey kolay kolay bunu göze alamaz. Bazen düşünüyorum da bizler akılımızla düşünüp hislerimizle hareket etmek zorunda kalan zavallı canlı türleri miyiz? Diye.:)

cogito

Yeni Üye
30 Ocak 2010
198
0
0
47
Ne zaman genele aykırı bir karar alsak yani öyle davransak hemen kulağımızı çeken birileri olur "..biraz mantıklı ol, duygularınla karar veriyorsun..vs.'' Onların görüşüne göre, genel geçer, değer yargılarına ters düşmeden, faydacı kararlar alabiliyorsak bunlar mantıklıdır. Diğer türlü olan tüm davranışlarımız ise hissidir. Hiçkimse dur ben biraz hissi davranayım ya da dur biraz da mantıklı davranayım demez.Kendi kişisel özelliklerine göre davranır. Fakat insanlar ve toplumsal değer yargıları bunları hissi veya mantıklı olarak etiketlendirir. Çoğunluk kabul etmişse ve sonucunda somut faydalar görülebilecekse o davranışlar mantıklıdır.

Yeni Konular