Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Ilker Basbug'un Tutuklanmasi

Konu Görüntülenme İstatistikleri

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 2,596
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
TC tarihinde bir ilk gercekleserek, ilk defa eski genel kurmayi baskani olan bir devlet adami tutuklanmistir.

Konu sadece onun tutuklanmasi degil, nerede ve kjimler tarafindan yargilanacagi tartismasini da beraberinde getirmistir.

"ileri demokrasi" adina yapilan, bu en ust duzeydeki bir kisinin zamaninda beraberce calistigi iktidar yonetiminde tutuklanmasi ne anlama gelmektedir?

Bu konudaki gorus veyorumlariniz nelerdir?

mavimor

Yeni Üye
Yine Kılıçdaroğlu başlığına benzemekte bu konuda.. Esasında böyle bir tutuklama PKK sempatizanlarını şak şak yapmaya sürüklemekte ve bu beni iğreti etmekte. Fakat işin şu boyutunu da atlamamak lazım;

Bu millete parmağını sallarsan,
Yumruğunu masaya vurursan,
Sen kahraman bir ordunun başına geçip, bu ordunun mazisine müstakbeline uygun davranmazsan,
Ergenekon davasına etki etmeye kalkışırsan,
AK Parti'nin kapatılması için açılan davaya karışırsan,
Anayasa değişikliği çalışmalarına engel olmaya çallışırsan,
Bir şeylere kağıt parçası dersen,
Boru dersen,
TSK'nın yeraltında gömülü tek silahı yok dersen,
Her hafta etrafına gazetecileri toplayıp millete, hükümete, yargıya parmak sallarsan,
Lanetliyorum bunları dersen,
Türk ordusunun da bir sabrı var dersen,
Ben askerimin moralini bozan herkesle savaşırım dersen,
Mütareke basını deme dersen,
Ama o beni dinlemedi dersen,

Ne olmasını beklerdin?

(Nuh Gönültaş'ın bugünkü yazısından alıntırdır sorularım)

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Yine Kılıçdaroğlu başlığına benzemekte bu konuda.. Esasında böyle bir tutuklama PKK sempatizanlarını şak şak yapmaya sürüklemekte ve bu beni iğreti etmekte. Fakat işin şu boyutunu da atlamamak lazım;

Bu millete parmağını sallarsan,
Yumruğunu masaya vurursan,
Sen kahraman bir ordunun başına geçip, bu ordunun mazisine müstakbeline uygun davranmazsan,
Ergenekon davasına etki etmeye kalkışırsan,
AK Parti'nin kapatılması için açılan davaya karışırsan,
Anayasa değişikliği çalışmalarına engel olmaya çallışırsan,
Bir şeylere kağıt parçası dersen,
Boru dersen,
TSK'nın yeraltında gömülü tek silahı yok dersen,
Her hafta etrafına gazetecileri toplayıp millete, hükümete, yargıya parmak sallarsan,
Lanetliyorum bunları dersen,
Türk ordusunun da bir sabrı var dersen,
Ben askerimin moralini bozan herkesle savaşırım dersen,
Mütareke basını deme dersen,
Ama o beni dinlemedi dersen,

Ne olmasını beklerdin?

(Nuh Gönültaş'ın bugünkü yazısından alıntırdır sorularım)

Peki ayni konuda RTE'nin "bence Basbug tutuksuz yargilanmali" aciklamasi, yargiya mudahele degil midir?

Onu kim yargilayacak?

Teror ile mucadele icin ordunun basina gecmis bir kisinin, teror orgutu kurmak ile suclanmasi, nasil bir mantigin urunudur?

Gerci sen, kendi gorusunu belirtmemis ve sadece alinti yapmissin. O zaman benim sorularimi da, alinti yaptigin Nuh Gonultas yanitlar, herhalde!

mavimor

Yeni Üye
Esasında hemen hemene aynı düşüncede olduğum için kendisini alıntıladım. Benim düşüncelerimi iyi ifade etmiş. Ayrıca konu içerisinde de zaten düşüncelerimi özet şekilde aktardım.. Başbuğ'un yargılanma sürecini doğru bulmuyorum ama yargılanmaya götürecek etkenleri de akılda tutmak gerekir.. RTE'nin savunucuzu değilim elbette. Sonuçta o böyle bir açıklamada kendi fikrini belirtmiş ama bu konumda insanların bu tip konularda nötr olması gereklidir sanıyorum. Teror kavramı sadece PKK'dan ibaret değildir. İnternet andıcı ile ilgili 41 ayrı sitenin kurulması ve bu konulara hakimsindir sanıyorum... Eğer sen hükümeti yıkmaya yönelik bir darbe planı içerisine giriyorsan (ki asker bunları 4-5 kez yaptı bu ülkede.)bu da teror eylemidir. İşte bu noktada benim fikrim bunun böyle olup olmadığı ile ilgili net fikrimin olmadığı. Zaten net fikir sahibi olsak bu konuda, bilgi elimizde olsa sana evet Başbuğ haksızdır ya da haklıdır diyebilirim.. Ama bu tür davranışlar içerisine girmişse ve bu kanıtlanırsa şahsi kanaatim bulunduğu mevki ve konum itibari ile tutuksuz yargılanıp, eger hakkında ispatlanmış bir durum söz konusu olursa tutuklanmasında bir sakınca bulmuyorum.

Gelgelelim işin pkk sempatizanları tarafından kullanılma, bize de teror uygulandı gibi safsatalara götürülme riski olan bir durum ve kişi olması münasebetiyle karışık bir durum. Karar hukukçular açısından yargı herkese eşit uzaklıktadır sonucu ile hareket etme doğrultusunda gibi durmakta. Bu durumda bize fikrimizi söylemek düşer. biz de üzerimize düşeni yaptık..

Peki ayni konuda RTE'nin "bence Basbug tutuksuz yargilanmali" aciklamasi, yargiya mudahele degil midir?

Onu kim yargilayacak?

Teror ile mucadele icin ordunun basina gecmis bir kisinin, teror orgutu kurmak ile suclanmasi, nasil bir mantigin urunudur?

Gerci sen, kendi gorusunu belirtmemis ve sadece alinti yapmissin. O zaman benim sorularimi da, alinti yaptigin Nuh Gonultas yanitlar, herhalde!

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
Cin ordusu dunyanin en buyuk ordusu. 15 tane generalleri var. Bizde elini sallasan general. 3 5 i gorev yerinde baska sehirlerde. Diger 100 kusuru ankarada oturuyor. Ne yapiyor bu adamlar? Haftada bir cikip darbe yapariz demekten baska? Ekmekleri bedava sulari bedava kalacak yerleri bedava. Herseylerini devlet karsiliyor. Karakolu tariyorlarlar sabahtan aksama kadar bir helikopter gonderemiyorlar. Yemisim oyle generali ordu komutanini. Yargilansin hepsi. Ilginc olani devletin butun kadrolarinda basarilarinla yada basarisizliklarinla terfi eder yada tasnif edilirsin. Askeriyede oturdugun yerden rutbe atliyorsun. Devletin en buyuk para kaynagi sana ayriliyor. Senelerdir PKK yi bitiremiyorsun. Ulkenin en guzel yerlerinde pasa evleri kuruyorsun. Bir pasanin hanimi canta alacak diye 30 tane askeri gorevlendiriyorsun. Siyasete dine medyaya ona buna karisiyorsun. Sonrada ben generalim nasil olur sivilde yargilarsiniz beni diyorsun? Niye askeride yargilanmak istiyor? Bunuda dusunmek gerek. Gorduk ergenekon munasebetiyle iceri alinan pasalari torunlari vs. Hepsi kalp krizi gecirdi. Oram buram agriyor demeye basladilar. Demek ki savas aninda dusman eline dusseler en kucuk seyde satacaklar ulkelerini. Bize pasa gibi pasa lazim. Ankarada oturup cani sikilinca darbe yaparim diyecek pasa degil askeriyle savasacak askerini dusunecek helikopteri korkmadan kaldirabilecek pasalar lazim. PKK ile anlasip benim mintikamda sorun cikartmayin ain cephane alin erzak diyen ordu komutanini ne yapayim ben? Bunlar vatan haini degilde nedir?

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Cin ordusu dunyanin en buyuk ordusu. 15 tane generalleri var. Bizde elini sallasan general. 3 5 i gorev yerinde baska sehirlerde. Diger 100 kusuru ankarada oturuyor. Ne yapiyor bu adamlar? Haftada bir cikip darbe yapariz demekten baska? Ekmekleri bedava sulari bedava kalacak yerleri bedava. Herseylerini devlet karsiliyor. Karakolu tariyorlarlar sabahtan aksama kadar bir helikopter gonderemiyorlar. Yemisim oyle generali ordu komutanini. Yargilansin hepsi. Ilginc olani devletin butun kadrolarinda basarilarinla yada basarisizliklarinla terfi eder yada tasnif edilirsin. Askeriyede oturdugun yerden rutbe atliyorsun. Devletin en buyuk para kaynagi sana ayriliyor. Senelerdir PKK yi bitiremiyorsun. Ulkenin en guzel yerlerinde pasa evleri kuruyorsun. Bir pasanin hanimi canta alacak diye 30 tane askeri gorevlendiriyorsun. Siyasete dine medyaya ona buna karisiyorsun. Sonrada ben generalim nasil olur sivilde yargilarsiniz beni diyorsun? Niye askeride yargilanmak istiyor? Bunuda dusunmek gerek. Gorduk ergenekon munasebetiyle iceri alinan pasalari torunlari vs. Hepsi kalp krizi gecirdi. Oram buram agriyor demeye basladilar. Demek ki savas aninda dusman eline dusseler en kucuk seyde satacaklar ulkelerini. Bize pasa gibi pasa lazim. Ankarada oturup cani sikilinca darbe yaparim diyecek pasa degil askeriyle savasacak askerini dusunecek helikopteri korkmadan kaldirabilecek pasalar lazim. PKK ile anlasip benim mintikamda sorun cikartmayin ain cephane alin erzak diyen ordu komutanini ne yapayim ben? Bunlar vatan haini degilde nedir?

Bu dile getirdiklerin, I.Basbug ile mi ilgili?

cemozen

Yeni Üye
Türkiye'nin en büyük sorunu, iki tane birbirinden iğrenç fikriyatın sürekli olarak çatışması, biri atatürkçülük diğeri de siyasal islam. Bizim de bunu siyaset, hukuk, adalet falan fistan zannederek karşıdan ciğer gibi izlememiz ve kendimizi bi anda bu kör dövüşü içinde bulmamız. Bu yaşanan da aynı parodinin bir parçası.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Türkiye'nin en büyük sorunu, iki tane birbirinden iğrenç fikriyatın sürekli olarak çatışması, biri atatürkçülük diğeri de siyasal islam. Bizim de bunu siyaset, hukuk, adalet falan fistan zannederek karşıdan ciğer gibi izlememiz ve kendimizi bi anda bu kör dövüşü içinde bulmamız. Bu yaşanan da aynı parodinin bir parçası.

Anlat bakalim, Libya konusunda kendini nerde buldun?, ya da daha once Afganistan, Irak konularinda?

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
Bu dile getirdiklerin, I.Basbug ile mi ilgili?

Basbug'da bu saydiklarim icindeyse vatana ihanet etmisse hainlik etmisse ki kimse kimseyi bos yere iceri atmaz yargilamaz var ki birsey gidiyorlar adamin ustune evet ilgili.

cemozen

Yeni Üye
Anlat bakalim, Libya konusunda kendini nerde buldun?, ya da daha once Afganistan, Irak konularinda?

İşte kemalist kafa bu kadar sığ.

Çincede kriz ve fırsat kelimeleri eş anlamlı diye duymuştum. Kemalist kafa da böyle çalışıyor anlaşılan, her krizi bi fırsata nasıl olur da çeviririm diye. Oportunizm denilen böyle birşey zaten.

Mesele sosyalistler için paylaşım savaşında dışarıda kalmama kavgası değildir evladım. Emeğin ve hukukun üstünlüğü, adalet, insan hakları, özgürülük ve eşitilik gibi evrensel ve enternasyonalist değerler vardır, mesele bunların peşinden koşmatır.

Bu işler kendine evrensel-insan diye nick seçmekle olmuyor. Az biraz enternasyonalist değerlerle tanış ki olaylara daha geniş bir perspektiften de bakabil. Yoksa böyle günsel siyasetin içinde payda olursun kendni de alık alık yeni birşeyler söylüyor zanneder durursun.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi

Çincede kriz ve fırsat kelimeleri eş anlamlı diye duymuştum. Kemalist kafa da böyle çalışıyor anlaşılan, her krizi bi fırsata nasıl olur da çeviririm diye. Oportunizm denilen böyle birşey zaten.

Mesele sosyalistler için paylaşım savaşında dışarıda kalmama kavgası değildir evladım. Emeğin ve hukukun üstünlüğü, adalet, insan hakları, özgürülük ve eşitilik gibi evrensel ve enternasyonalist değerler vardır, mesele bunların peşinden koşmatır.

Bu işler kendine evrensel-insan diye nick seçmekle olmuyor. Az biraz enternasyonalist değerlerle tanış ki olaylara daha geniş bir perspektiften de bakabil. Yoksa böyle günsel siyasetin içinde payda olursun kendni de alık alık yeni birşeyler söylüyor zanneder durursun.

Yeter artik, ya adam gibi yaz ya da okudugunu anla. sana libya konusunda ne dusundugunu sordum. Adam gibi yanit ver.

Sen kim enternasyonalizm kim, libostan enternasyonalist cikmaz. Ciksa ciksa ancak emperyalist savunulugu cikar.

phi

Felsefe.net
Yeni Üye

Lutfen kisisel hakaretlerden uzak duralim.

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
Farzedelim kemalist ki olmadigini aleni sekilde soyluyor. Bunun size yada bir baskasina zarari var mi? Sizin suan savundugunuz fikrede cemozenizm dersek yani cemozenizmi savunuyor olmanizin bana bir zarari var mi? Dusuncelerinizi aktarirken yada benimle birseyler tartisirken bunun cok etken olmamasi gerekli diye dusunuyorum ben. Insanlarin fikirleri ile ugrasmak gerek.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Basbug'da bu saydiklarim icindeyse vatana ihanet etmisse hainlik etmisse ki kimse kimseyi bos yere iceri atmaz yargilamaz var ki birsey gidiyorlar adamin ustune evet ilgili.

Peki, "bir kisi sucu ispat edilene kadar sucsuzdur" ilkesi ve evrensel hukuku yerine, neden "sucsuzlugunu ispat edene kadar sucludur" ilkesi isliyor?

Iddia ile, ispat ayni seyler midir?

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
Peki, "bir kisi sucu ispat edilene kadar sucsuzdur" ilkesi ve evrensel hukuku yerine, neden "sucsuzlugunu ispat edene kadar sucludur" ilkesi isliyor?

Iddia ile, ispat ayni seyler midir?

Bu ulke basbakanini asip daha sonra bustunu yaptirip ona saygi durusunda durduran bir ulke. Eger deliller guclu ise Aziz Yildirim orneginde ki gibi tutuklu yargilanmasinda neden sakinca olsun ki? Tutuksuz yargilaninca ne olacak? Gitsinler gorsunler cezaevlerimizi yemeklerini orasida ulkemizin bir gercegi degil mi?

Ayrica bunun kararini ben degil yargitay vermektedir. Kaldi ki hukugu haki kanunu adaleti senden benden daha iyi bildigi aleni.

Zaten iki uc gun sonra sagligi sorun vermeye baslar hastanede kalmak icin turlu turlu bahaneler uydurulur.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Ayrica bunun kararini ben degil yargitay vermektedir. Kaldi ki hukugu haki kanunu adaleti senden benden daha iyi bildigi aleni.

Evet "vardir bir bildikleri" hikayesi. Ama maalesef konu bilmek ve uygulamaktan ziyade, evrensel-hukuk, hak ve ozgurlukler konusudur. Bu konuda herzaman da sinifta kalmaktadirlar, cunku onlar icin evrensel hukuk degil "taraf olmayan bertaraf olur" orman kanunu gecerlidir. Bunu da saglamak icin ozel yetkili mahkemeler bile kurarlar. Cunku onlar icin, toplumun,farkli halklarin bir kiymeti yoktur, cunku onlar cemaattir ve emir kuludur. Bir de buna "ileri demokrasi" diyerek, kendilerini kandirdiklarinin farkindalar mi acaba.

Ama bu zihniyet 21. yuzyilda her konuda cok siritiyor.

cemozen

Yeni Üye
...evrensel hukuk...

"bir kisi sucu ispat edilene kadar sucsuzdur"

Bu kavramların gamalistlerin aklına, ancak işin ucu saraya dokununca gelmesi de zurnanın zort dediği yer.

Çok somut bir örnek üzerinden gidelim; yıllar önce Öcalan'ı ABD size teslim ettiğinde hiç bu kavramların adını anmadınız. Hiç sizleri yargılanma sürecinden önce de "efendim suçu ispat edilene kadar masumdur" derken görmedik. Burjava medyanızla, sermaye odaklarınızla, siyasal partlerinizle ve hatta silahlı kuvvetlerinizle o günlerde yargısız infazın tillahını yaparken aklınız nerelerdeydi?

Hoş infaz hala devam ediyor ya.

Geçen okudum; cezaevindeki mahkumların aileleriyle görüşmelerinde bir iyileştirmeye gidilecekti. Yine bu gamalist cenah kudurdu. "Ya terörist başı da bu işten faydalanırsa" diye. Kafa bu şekilde işliyor.

Uzun lafın kısası bu gamalist güruhun hala adalet algıları ulusal hezeyanlar eşliğinde şekilleniyor. Yani öyle evrensel hukuk gibi boylarını aşan kelamlar etmelerini ciddiye almamak lazım. O çapta insanlar hala değiller. Bugün bunları böyle konuşturan adalet beklentileri değil özünde postal yalama alışkanlıkları.

Yeni Konular