Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

insan-hayvan

Konu Görüntülenme İstatistikleri

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 4,132
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Canlının tanımı nedir.?

DNA yapısı da,atom parçacıkları da canlı ise herhangi bir kimyasal tepkimeyle özelliğini yitiren yada yok olan bir maddenin atom parçasının durağanlaşması ile bir ölümden bahsedebilir miyiz.?Hareket eden her şeyi canlı diye tanımlarsak ve evrendeki her nesne maddenin özü atom ise cansız varlık var mıdır.?

Ben insanoglunun insanlasamamasini numenal olarak degerlendiriyorum, fenoimenal olarak degil.

Canlinin taniminin ne oldugu hangi bakis acisina gore degisir. Ya da cansiza karsi bir tanimdir. Eger buradaki can temeli hareket ya da enerji ise, zaten boyle bir ayrim yoktur. Ama can temeli DNA ve atomik yapi degil ise o zaman farklidir.

sakal

Yeni Üye
Evrendeki her şey bir enerji barındırıyor ise bana göre cansız hiç bir şey yoktur.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Insanoglunun hayvandan farki iki cesittir.

Birincisi; numenal yeti degerleri (inanc, ideoloji, etik, metafizik v.s. temelli bir yasam iliski ve duzen) numenal yetisi (bilissellik, bilinc, farkindalik, v.s. )

Numenal yetisi ile ortaya koyduklari-Dil, felsefe, bilim, sistem, duzen, kanun, yasa, suc, ceza, v.s. ve bunlarin kurumlasmasi ve kurumlari)

Ikincisi ise kendilik bilissizliginin getirdigi insanlikdisi ve insandisi dusunce ve davranislardir. Yani, savas, linc, katliam, yalan, dolan, hile v.s. Bu konuda hayvan yasam ve iliskisinde hayvanlikdisi ya da hayvandisi bir icerigi yoktur. Her yaptigi hayvan bunyesindedir.

Iste insanoglu burada, hayvanin sadece yasam icin oldurmesine karsilik, deger icin oldurur ve hayvandan daha vahsidir.

sakal

Yeni Üye
Acaba hayvanlara göre biz neyiz.?Derlerki nankör olan kedi değil köpektir..Çünkü köpek rızkın sahibinden geldiğini sanırmış,kedi ise rızkı verenin kim olduğunu bildiğinden sahibini takmazmış..Bu durumda insanoğlu bence ....den daha nankör..

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Acaba hayvanlara göre biz neyiz.?

Insanoglu bunu kendi monologu ile hic bir zaman ogrenemeyecek. Taki insanoglu ile hayvan arasinda ortak bir algi, bilgi, kavram ve dialog gelisene kadar.

Iste o gune kadar, insanoglu kendi monologu ile hayvani kendi algisi ve bilgisi temelinde kavramsal olarak ortaya koymaya ve bunu da sanki hayvan kendisini ortaya koyuyormus gibi degerlendirip kendini kandirmaya devam edecek.

sakal

Yeni Üye
Yaşadığım bir olayı aktarayım..Derlerki balık beyinli,hafızası bir dakikaymış..Bir hastahanenin girişindeki dev bir akvaryumu seyrediyordum.Akvaryumun dibindeki odaya bir adam girdi ve balıklar birden harketlendi.Odya bakan köşede öylece yığılıp kaldılar,zannedersem bir on veya on beş dakika o köşede öylece odayı seyrettiler.Az önce odaya giren adam yerinden kalktı ve akvaryumun diğer köşesine doğru yürümeye başladı tabi balıklarda onunla beraber yüzmeye...neden olduğunu tahmin edersiniz..garibime giden balıkların her biri bir çiftten oluşuyordu ve hiç biri aynı cinsten değildi..o günden sonra bu balık hafızalı lafına pek aldırış etmedim doğrusu..bizim ülkemizdeki insanların hafızası balıklar kadar bile değil..

Serdar Gülüm

Yeni Üye
Düşüncenin dış dünyadan veri alıp işlemekten ibaret olduğunu kabul ettiğinizde soru anlamını yitiriyor. Mesela elinize sopa alıp bir köpeğin üzerine çullandığınızda köpeğin aklından "Bu adam sopa ile bana zarar verecek, buradan hızla uzaklaşırsam zarar alamam" gibi birşey geçmiyorsa köpek neden uzaklaşıyor, yada saldırıyor. Düşünce böyle bir süreç. Hayvanların bunun çok daha ötesini yapabildiğini evinde kedi köpek besleyenler iyi bilir.

İnsanların farklı olarak yapabildikleri şeyin düşündüklerini dille çok ileri seviyelere taşıyabilmeleri olduğunu düşünmüşümdür hep.

M

Mor ve Ötesi

Ziyaretçi
Insanoglu bunu kendi monologu ile hic bir zaman ogrenemeyecek. Taki insanoglu ile hayvan arasinda ortak bir algi, bilgi, kavram ve dialog gelisene kadar.

Iste o gune kadar, insanoglu kendi monologu ile hayvani kendi algisi ve bilgisi temelinde kavramsal olarak ortaya koymaya ve bunu da sanki hayvan kendisini ortaya koyuyormus gibi degerlendirip kendini kandirmaya devam edecek.

insanoğlu önce babasını,yani insanı öğrensin ve onunla iletişime geçebilsin,hayvanlar ile iletişime geçmese de olur...

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
algı zayıf olunca..neyse bir daha okuyayım 5. sefer..eh anladığım kadarıyla kalsın çözemedim..

Bence insanboglunun beyin duzeyinin bilgisi, algisina v.s. gore yeni kavramlar ortaya atmasi, ya da olan kavrama kendi duzeyinin anlam ve icerigini vermesini soyluyor.

sakal

Yeni Üye
Bence insanboglunun beyin duzeyinin bilgisi, algisina v.s. gore yeni kavramlar ortaya atmasi, ya da olan kavrama kendi duzeyinin anlam ve icerigini vermesini soyluyor.

evet yaklaşık bende öyle düşünmüştüm ama jeton sekiz köşe olunca..

Yeni Konular