Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

kendi yokluğunuzu düşünebilir misiniz?

P

Pyramos

Ziyaretçi
basitçe düşünürsek ölüm 2 ihtimal sunuyor; bir beyin ölümünün gerçekleşmesiyle bilinç kapanır benlik yok olur..2 cisi aynı şey olur ancak benlik ruh ile bedenden kurtularak devam eder ,ölüm sonrası boyuta geçer.. şimde sorum birinci ihtimal üzerine.. Freud; '' insan kendi yokluğunu düşünemez'' tespitinde bulunmuştur..sizin tespitiniz,görüşünüz nedir?

glsezinrs

Yeni Üye
12 Ara 2010
1,358
0
0
64
Freud; '' insan kendi yokluğunu düşünemez'' tespitinde bulunmuştur..sizin tespitiniz,görüşünüz nedir?

Freud haklı..Düşünce etkinliğimiz "yokluk" değil varlık üzerine kuruludur.Ama bu konuda hayal gücümüzü, tasavvurlarımızı devreye sokup zihinsel üretimlerde bulunabiliriz..Bunlara "düşünce" demek yerinde olmaz kanımca...

P

Pyramos

Ziyaretçi
Freud haklı..Düşünce etkinliğimiz "yokluk" değil varlık üzerine kuruludur.Ama bu konuda hayal gücümüzü, tasavvurlarımızı devreye sokup zihinsel üretimlerde bulunabiliriz..Bunlara "düşünce" demek yerinde olmaz kanımca...

evet bencede haklı arkadaşım. bende kendi tesbitimi inancıma göre belirteyim; uykuyu düşünelim mesala..uykuda varlığımızın bilincinde değiliz.. uykudayden uykuda olduğumuzuda düşünemiyoruz..hani bazen uykuda ,rüyada olduğunu anlıyorsun ama geneli kasdediyorum..madem bunu yapamıyoruz bilincimiz kapalı olduğunda bilincin kapalı olduğunu farkedebilmemiz teknik açıdan çok mümkün görünmüyor:) ayrıca İslam Peygamberi Hazreti Muhammed (S.A.V) ' efendimizin uykuyu yarı ölüme benzetmesinden yola çıkarak ikinci yarının benliğin bedenden ayrılması olacağını tahmin ediyorum..

Beril

Yeni Üye
12 Eyl 2011
210
0
0
47
Slm

Hayat her zaman bir yanı kırgın ,boynu bükük olanın yanında çok şükür.O yüzden yokluğu dert etmek yerine yokluk içinde var olmak gerek derim ben.Neden mi ?Çünkü insanı gerçekte kahreden var olma arzusudur.Yokluk mutluluktur.Mutsuzluğun kaynağında doğallığımızdan uzak kalmanın getirdiği yanlışlıklar vardır.Mesela sen sevmezsin A 'yı sever gibi yaparsın .Söyleyebilmelisin A' yı neden sevmediğini .Ne kadar kırılırsa kırılsın A Seni Sevmiyorum demelisin.Bu kadar basit işte!

Ben hep yokluğumu sevdim.Çünkü yoklukta gördüm,bildim kendimi,.Yoklukta isteklerim gerçekleşmedi. Kırılan her bir umudumun yerine ben yaradanı düşündüm.Sorguladım .Her bir sorgulama semaya kanatlandırır ruhu.An bir tek an bile var olabilmeye sebeptir.O yüzden yaşam gerçekten yaşanılası zor bir zanaat ve okunası güç bir kitaptır bazı anlarda .Varlık bir ışık gibi karşında durduğunda benim dememeli Sadece gönül hoşnutluğu ile izlemeli .Ama asla varlığa sahip çıkılmamalı çünkü varlığın
tabiatına aykırıdır sahiplenilmek.

glsezinrs

Yeni Üye
12 Ara 2010
1,358
0
0
64
uyku hali bilinçsizlikle eş-değer olsaydı canlılar uyur ve uyanamazdı.

Uyku halinde, alt bilinç (bilinçaltı) devreye girer.Bilincin tamamen ortadan kalkması söz konusu değil..Uyanma dediğimiz faaliyet, bilinçlilik haline geri dönüşümüz dür.Bir tür boşaltım sistemi gibi çalışan bilinçaltımız rüyalar (atık da diyebiliriz buna)yoluyla zihnimizi düzenler ve bizi ertesi güne hazırlar.Uykuda vücut foksiyonlarımız en az seviyededir.Beden, kendini fiziksel olarak dinlenmeye alırken, rüyalar da zihni arındır.Bu yüzden uyku tüm canlılarda yaşamsal bir fonksiyondur.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
62
"bilinç-altı" denilen fenomen benimsyemediğim bir felsefi görüş olduğundan sizin gibi düşünmüyorum. ancak söylemek istediğinizi anlıyorum.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
62
rüyalar bilinçsizlik hali değildir. nöronların uyku halindeki devinimleri sonucunda oluşurlar. bilinç ve düşünceyi, yargılam süreçlerini ayırmak gerekir.

Beril

Yeni Üye
12 Eyl 2011
210
0
0
47
rüyalar bilinçsizlik hali değildir. nöronların uyku halindeki devinimleri sonucunda oluşurlar. bilinç ve düşünceyi, yargılam süreçlerini ayırmak gerekir.

Bu ne işe yarar peki hocam !Diyelim ki bu ayırımı yaptık.Bu safiyane çaba bizi salt düşünceye mi götürür blince mi yoksa düşünceye mi ?Bunu başarmak mümkün mü dersiniz?

P

Pyramos

Ziyaretçi
uyku hali bilinçsizlikle eş-değer olsaydı canlılar uyur ve uyanamazdı.

evet Hocam haklısınız ama demek istediğim uykudayken ''evet şu anda uyuyorum'' diyemiyoruz, anlama, tanıma , bilme vb yetilerimiz kapanıyor..şeklinde ifade etmem gerekirdi aslında..
...............bilinç ve düşünceyi, yargılam süreçlerini ayırmak gerekir. sözünüzde durumu açıklıyor sanırım.... bilinçliyken bilinçsizliği düşünmek hayal gücü ne olursa olsun imkansız sanırım..

P

Pyramos

Ziyaretçi
...Ama asla varlığa sahip çıkılmamalı çünkü varlığın tabiatına aykırıdır sahiplenilmek.. bu kısmı anlamadım:)

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Buradaki "yokluk" kullaniminin ne anlam ve icerikte oldugu onemlidir.

Mesela bir toplulukta, eger kisi o topluluga katilmiyorsa, oarada yoktur.

Aslinda isin ilginci, dogal zihniyetin yapilandirmaciliginin yapi ve isleyisi, kisinin kendi varliginin yoklugu uzerine kurulur. Cunku kisi kendi varligindan ziyade,kendine verilen her turlu deger, veri, tabu icin yasam surer ve inancli ise zaten; kendi numenal yetisi oldugunun bilinc ve farkinda degildir, kendisini birilerinin yasattigini dusunur.

Dolayisiyla, asil uzerinde dusunce uretilmesi gereken, kisinin kendi varliginin bilinci ve farkindaligidir. Bu da birey bilincidir. Yani kendi varliginin farkinda ve bilincinde olarak bireyin degerlerini kendisini kontrol etmesi ve yasam ve iliskisini kendisi yonetip, yonlendirmesi. Degerlerin onu degil; onun degerleri yasatmasi.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Ben hem ontolojik hem epistemelojik yokluk olarak ele aldım. (varlık-karşıtı olarak yokluğu da üreten/kurgulayan zihinsel yetinin de yokluğunu işin içine kattım.)Yani öyle anladım.

Yoklugun uc farkli algisi vardir.

Absent-present karsiti; Bir seyin o anda, o yerde bulunmamasidir. Ali burda yok, param yok v.s.

Extinct- Daha once bir fenomenal goruntusu olan ve bu fenomenal goruntu su artik mevcut olmayan-dinazorlar gibi

Not exist- Ontolojik olarak aklin var ettigi ve yine aklin kendine dogrulayarak varligini algiladigi bir kavramin, baska akillarca algilanmamasi ve yok kabul edilmesi. Bu konudaki en buyuk tartisma, metafizigin (varlik) teolojik (tanrinin varligi) tanridir ve ideolojik algi olarak ontolojik (varlik, varolus) ideoloji varlik tartismasidir.. Diger her turlu soyut kavram da bu tartismaya girer. Mesela biri icin var olan demokrasi, baskasi icin yoktur.

ukaridaki her yok algisi da, kavramsal olarak varlanmis olmak durumundadir, yani kavramsal olarak varlanmamis bir sey an, durum, akil, sezgi, duyu v.s. olarak yoklanamaz.

Cunku kavrami ortaya koyan algi ve bilgi her zaman var pozitifidir. Gramer ve anlam,icerik ifade,kurulan bag olarak ya tastiklenir, ya da karsi cikilir.

Benim, mesajda degindigim yokluk ise, birey bilinc ve farkindaligidir.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Yokluk Yok mudur diye bir konu başlığı olacaktı...Belki birleştirilebilir...Yanıtıma gelince...Bir varmış, bir yokmuş diye başlamak ve bitirmek geliyor içinden...O tartışmada da konu metafizikle içiçe girmiş, sarpa sarmıştı...

Yok ve yokluk, insanoglunun var olarak kavramlastirdiginin ifade, anlam ve icerik olarak ve de kurulan bag olarak olumsuzlugudur. Yok ve yokluk kendi basina mumkun degildir. Cunku "ne/nasil/neden/nicin yok?" sorularinda soruya muhatahap bir var kilinmis kavram vardir.

P

Pyramos

Ziyaretçi
Sağolun üstadlar..yazılarınız sayesinde zihnimdeki yokluk kavramı bayağı bir biçim degiştirdi.. ben felsefe eğitimi almadım sosyoloji okudum ama felsefeye çocukluktan beri ilgiliyim ama sizin seviyenizden oldukça uzağım bunuda belirterek şunu sormak istiyorum; İnsan zihninin yokluğu kavramakta çok zorlandığını düşüyorum..mesala bir trafonun ürettiği elektrik enerjsi varlığını trafoya borçlu trafo bozulunca yada durunca elektrik dedimiz enerjisi varken yok olmuyor mu? ben bu durumu yokluğun üc farkli algisi olarak tanımladığınız durumların hiçbiriyle örtüştüremedim zihnimde..

Yeni Konular