Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Zorunlu Egitim Uzerine

Konu Görüntülenme İstatistikleri

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 8,811
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Egitimin zorunlulugu, yeni nesillerin yetismesi, ogrenimi, egitimi ve yarin gelecek yasamini kurmasi icin gereklidir. Zorunlu egitim, cocukluk ve gencligin her turlu bilgi edinmesini, her turlu aktivitesini ve toplumda kendini kendi adina kanitliyabilmesi ve bir deyim le "ayaklari ustunde durabilmesi" icin verilir. Ayrica "bugunun kucukleri, yarinin buyukleri" olarak alacaklari her turlu bilgi ve egitim ile, yarin ulkenin cesitli yerlerinde her turlu yetkiyi alacak ve ulkeyi yonlendirecek ve yonetecek olan kisilerdir.

Cagimiz, herseyin sorgulandigi bilgi cagidir. Cagimiz her turlu yeniligin, daha teknik ve modern yasamin getirdigi bir cagdir.

Iste butemelde zorunlu egitim, 1+4+4+4 olarak degil; kesin bir rakamla ve bir yas hedeflenerek ortak bir egitim olarak saptanir.

Yukarida zorunlu degil, gonullu egitim vardir. Daha onceki 8+4 te belirtilen sekiz rakami yerine 4 rakami getirilmistir.

Simdi dusunelim. Normalde okula baslama yasi 6/7 olarak bilinirse; 4 yil sonra egitimin yasi 11 olur ve egitimi alan hala cocuktur. Iste bu yastan sonra egitimin zorunluluktan kaldirilmasi, yada verilen egitim olarak farklilasmasi; ulke butununde farkli bir yetistirime, egitime, ogrenime yonelim anlamini tasir. Bu da yarinin buyuklerinin 11 yasinda alacaklari ortak egitimden koparilmalari demektir. Peki 11 yasindan sonra cocuklar ne yapacaktir. Ya evde oturacaktir, ya baska bir egitime yonelecektir. Hele hele kiz cocuklarinin her turlu toresel, dini ve etik algi goz onune alinirsa; kucuk yasta evlilik gibi bir sorumlulugun altina sokulacaktir. Erkek cocuklar ise kucuk yasta emek harcayarak para kazanacaktir. her turlu cocuk somuru ve istismarini goze aldigimizda, bu sistem, bir karmasa ve kaos demek olacaktir. 11 yasinda,ortak egitimden koparilan bir cocugu nasil bir yarin bekleyecektir?

Dunya da bilimsel ve hukuki olarak cocugun kendinden sorumlu olarak yasadigi donem genelde 16 yasinda baslar. Yani bu yastan once bir cocuk ne yaparsa yapsin, kendi yaptigindan sorumlu tutulamaz ve ebeveyninin sorumlulugu ve de dolayisiyle devletin sorumlulugu altindadir. O zaman bunun boyle olmasi bize zorunlu egitim yasinin 16 yasina kadar surmesi gerektigini gostermektedir. Iste bu egitimden sonra, kisi artik aldigi kararda kendi sorumludur.

B.Britanya'dan ornek verecek olursak; egitim yasi ilk okul oncesinde ve ana okulu altinda devlet eliyle 2/3 yasindan baslar. Zorunlu egitimde ilk ogretim; 6-11 yas arasi olarak 6 sene ve 12-16 yas olarak 5 senedir. Yani mecburi ogretim, 11 senedir. Bundan sonra cocugun basarisina gore +2 ve +4 temelli yuksek ogretim secenegi vardir, ya da 16 yasi sonrasi, is hayati, meslek egitimi, tekniker, diploma v.s. gibi hem okuyup hem kazandiran ve diploma sahibi yapan okullar vardir. Eger talebe basarili ise +2 A level ve +4 universite egitimini gorur. Master ve doktora da ondan sonraki secenektir. Ayrica isteyen cocuk, daha sonra bu egitime elde ettigi meslek diplomasi ile de dahil olabilir. Eger bir kisi 16 yasinda hayataatilmiyorsa, ondan sonra yuksek ogretimin her doneminde hayata atilabilir.

Kisaca zorunlu egitim 11 senedir ve 16 yasinin bitimine kadardir. Cunku hem bilimsel, hem hukuki sorumluluk olarak bir kisi 16 yasina kadar cocuktur ve tek yapacagi okuyor olmak olacaktir. Bu yas oncesi egitim hayatinin zorunluluktan alinmasi, kisinin cocuk yastaki egitimine, ogrenimine, yetisimine ve her turlu bilgilenimine engel olmak demektir.

Iste butun mesele de, neden boyle bir engel olma zihniyetinin oldugu ve bu sorunun cevabini bulmaktir.

mavimor

Yeni Üye
Peki devlet 4+4+4 ile neyi hedeflemiş olabilir sence?

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Kesin imam hatiplerin orta bölümünü açmayı hedefliyordur🙂 öyle değil mi?🙂

Bilmem, oyle mi? Birsistem 8 zorunludan 4 zorunluga indirmek isteniyorsa ve kisiler hala cocuk yasata ortak egitimden kopariliyorsa, bunun elbet vardir bir sebebi.

mavimor

Yeni Üye
İşte bu noktada böyle düşünüyorsan tezini ortaya koymanı rica ediyorum..

Bilmem, oyle mi? Birsistem 8 zorunludan 4 zorunluga indirmek isteniyorsa ve kisiler hala cocuk yasata ortak egitimden kopariliyorsa, bunun elbet vardir bir sebebi.

mavimor

Yeni Üye
Bu arada ; düşüncelerinin içine şu ülkelerin ortak özelliğini de ilave etmeyi unutma derim;

El Salvador, Seyşel Adaları, Ruanda, Afganistan, Yemen, Arnavutluk, Polonya, Bulgaristan, Virjin Adaları, Dominik Cumhuriyeti, Solomon Adaları, Portoriko, Kenya, Bolize, Şili, Bolivya,

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Bu arada ; düşüncelerinin içine şu ülkelerin ortak özelliğini de ilave etmeyi unutma derim;

El Salvador, Seyşel Adaları, Ruanda, Afganistan, Yemen, Arnavutluk, Polonya, Bulgaristan, Virjin Adaları, Dominik Cumhuriyeti, Solomon Adaları, Portoriko, Kenya, Bolize, Şili, Bolivya,

Beni cagdaslik, bilimsellik ve evrensel hukuk kurallari ilgilendiriyor. Bunu kim uygulamiyorsa, o o ulkenin, idare sisteminin sorunu.

mavimor

Yeni Üye
Bu ülkede eğitim sistemi adına çözülmesi gereken çok sorun var. Sizin atlas ötesinden bunu anlamanız oldukça zor. Uzağa gitmeye gerek yok; Eşim OSS sınavında 90 da 90 sözel 90'da 78 sayısal yapmasına rağmen benimle birlikte KTÜ işletme'de okudu. O netlerle bugün Bilkent'te kazanamayacağını burslu bölüm sayısı bir iki tanedir. Odtu,İTÜ, Boğaziçi vs lerde de.. Tek günahı okula başlarken idealı olan iletişim meslek lisesini seçmiş olması.. Bu hak mı reva mı? bugün Bir TIP mezunu olup olmayı istediği "kişi" ye , çalışmayı istediği "mesleğe" sahip olabilirdi. Bunun pişmanlığı ile her geçen gün bu sisteme, bu sistemi getirenlere sövmeden yaşayabilirdi. Bir kaç bin imam hatipli için bütün ülke böyle saçmalığa sürüklenmezdi..

Tabi öyle uzaktan davulun sesi hoş gelir size? Değil mi?

Beni cagdaslik, bilimsellik ve evrensel hukuk kurallari ilgilendiriyor. Bunu kim uygulamiyorsa, o o ulkenin, idare sisteminin sorunu.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Bu ülkede eğitim sistemi adına çözülmesi gereken çok sorun var. Sizin atlas ötesinden bunu anlamanız oldukça zor. Uzağa gitmeye gerek yok; Eşim OSS sınavında 90 da 90 sözel 90'da 78 sayısal yapmasına rağmen benimle birlikte KTÜ işletme'de okudu. O netlerle bugün Bilkent'te kazanamayacağını burslu bölüm sayısı bir iki tanedir. Odtu,İTÜ, Boğaziçi vs lerde de.. Tek günahı okula başlarken idealı olan iletişim meslek lisesini seçmiş olması.. Bu hak mı reva mı? bugün Bir TIP mezunu olup olmayı istediği "kişi" ye , çalışmayı istediği "mesleğe" sahip olabilirdi. Bunun pişmanlığı ile her geçen gün bu sisteme, bu sistemi getirenlere sövmeden yaşayabilirdi. Bir kaç bin imam hatipli için bütün ülke böyle saçmalığa sürüklenmezdi..

Tabi öyle uzaktan davulun sesi hoş gelir size? Değil mi?

Bunlarin hicbiri neden zorunlu egitimin 8 den 4 e indirgendiginin yaniti degil.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Hukuk, cağdaşlık senin söylediklerine başımızı sallamaksa evet haklısın🙂

Orasini bilemem, herkes sende dahil, bunlarin ne olduguna kendiniz karar verebilirsiniz. Bunlar; insan haklari, evrensel hukuk, cagdaslik, bilimsellik, hak ve ozgurlukler.

Mesela amerikan emperyaslizmi butun bunlari onca saldiri ardindan ve Suriye sirada olmak uzere, en son Libya da uyguladi. Turkiye'de de iktidara taraf olmayana bertaraf olma hakki, kanunu, ozgurlugu var.

faşist

Yeni Üye
Mavimor evrensel-insan anlamıyorsa buyur tartışalım.Ben bu ülke de yaşıyorum,bu sistemin sınavına yeni girdim.Bende KTU'de okuyorum.Yani sizin geçtiğiniz yolların başındayım ama sistemin ne olduğunu nasıl çözülmesi gerektiğini de biliyorum.Bu iş öyle İmam Hatip'lerin önünü açarak devlet kadrolarına adam yetiştirmeyle çözülemez.

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
sn. mavimor, anlaşılan o ki sizi yalnız evrensel değil, ben de anlamıyorum... 4+4+4 önerisini getirenlerin en gözükara savunucuları bile (örn. nazlı ılıcak bile 23 şubatta cnntürk'te), amacın imam-hatiplerin orta kısmını(ikinci dört yılda) canlandırmak olduğunu söylüyor zaten... 4.sınıftaki bir öğrenciyi, daha ilgi, yönelim, yetenek ve becerileri doğru dürüst ortaya çıkıp belirginlik kazanmadan, bir mesleğe yöneltmek de ne demek oluyor...8.sınıftan sonra öğrencileri ''dindar gençlik'' projesine kazandırmak zor olduğu için ve buna tepki duyabilecek sanayici çevrelerine, çıraklık yaşını da böylece 11'e çekmiş oluyoruz diyerek ve özellikle feodal değerlerin etkisiyle kız çocuklarını okula göndermek istemeyen, geniş bir toplum kesimine göz kırparak...vb. eğitimin sorunlarını çözmüş mü oluyoruz... bu ülkede eğitim bilimleri fakülteleri var, yeterince uzun bir zamandan beri, eğitim felsefesi, eğitim psikolojisi, eğitim sosyolojisi...vb. dersler okutuluyor, hiç birinde 4. sınıftan sonra mesleğe yönlendirme diye bir şey var mı... örn. almanya'da mesleğe yönlendirme 10. sınıfta gerçekleştirilir...ve orada ailelerin erken yaşta çocuklarına dinsel eğitim verme talepleri aihm' den döndü... ayrıca feci bir bilgi kirliliği yaratılarak, 8 yıllık kesintisiz eğitimin sadece geri kalmış ülkelerde uygulandığı algısı yaratmaya çalışmak, inanılmaz ölçüde kaba bir propagandadan başka bir şey değildir...

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Konu anlamamak degil, basligin yazisina nerede ve neden eger bir karsi cikis varsa, onu dile getirmek. Soru cok basit, ana yazida 8 yilin bile yetmedigi aciklanirken, bunun daha erken caga 4 yila indirgenmesinin nedeni nedir?

Bir kisi 16 yasina kadar cocuktur. Eger bir kisi bu yasa kadar temel ve zorunlu egitim almaz ise, bu cocuk daha yetiskin bile olmadan hayata atilmaya zorlanmiyor mu?

Diger yonu de, 4 yildan sonraki egitim cesitliligidir. Bir kisinin 16 yasina kadar ortak egitim almasi gerekmez mi? Neden kisi daha cocukken bu temel egitim ayrimi ortaya atiliyor, amac nedir?

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
8. mesajında, '' sen bu sistemi oradan anlayamazsın'' filan diyor ya... ben buradayım ve 'yeni' sistemi ve üstelik arka planıyla birlikte gayet güzel anlıyorum da, bazılarının ''kralın yeminli ve üstelik dolgun maaşlı kalemşörlerinden, daha atak, daha gözükara kralcılığa soyunmalarını'' anlamıyorum...

Yeni Konular