Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Acaba bizlere anlatıldığı kadar üstün bir ırkmıyız?

Konu Görüntülenme İstatistikleri

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 5,035

Nejdet Evren

Yeni Üye
Ynt: Acaba bizlere anlatıldığı kadar üstün bir ırkmıyız?

antropologlar 2 milyon yıl öncesine ilişkin kafatasları buldular. Azerbeycan'da... ve bunların neanderthal insan türüne yakınlıklarını belirlediler. bugün bilimin vardığı tesbitlere göre tüm insan türleri Afrika dan dünyaya yayılmış kültürlerdir. toplumları kültürel olarak tarihsel dizgelere yerleştirebiliriz, ancak ırk tanımı yapılamaz. dikkat edin "ırk" tanımı hangi zaman diliminde yapılmış?! bunu gözden kaşırmamak gerekir derim. ırk yoktur.

Nejdet Evren

Yeni Üye

kültürleri küçümsememek konusunda sayın simerenya11'e katılıyorum. oryental gözlerle bakışı bir yerde anlayamaz isek gerçekleri göremeyeceğiz. "kral çıplak mı?"

Simerenya11

Yeni Üye

"hiçkimse ''bir'' olmadı ki parçalansın,her ırk kendi varlığını sürdürdü(dejenerasyon konusuna hiç girmeyeceğim yalın manada söylüyorum) ve öyle devam edecek,bunun sınırlarla,ülke olmakla,millet olmakla ilgisi yok,bu varlıkla ilgili bir olgu,birden fazla ırk birarada yaşayabilir evet nitekim onlarca ırk aynı dünyada yaşıyoruz öyle değilmi?bu bir olduğumuz anlamına gelmiyor."

hiçbir itirazım yok; zaten benim kastım kültürel ortak paydalardı.

Nejdet Evren

Yeni Üye

bu durum anlaşılır gibi hiç mi hiç değil!!!

sümeyra

Yeni Üye

tüm insanların afrikada yaşadıkları gerçeğine karşın dünyaya yayıldıktan sonra farklı bölgelerde insanların farklılaşarak ırkları oluşturduğu görüşünü yadsımamak gerek ki bu yanlış hatırlamıyorsam 100 bin yıl kadar önce gerçekleşmeye başladı,düşünmeye değer buluyorum.

Nejdet Evren

Yeni Üye

antropolojik bulgular ırk temelinde tartışılmıyor ki neden toplumları ırklara bölerek gerçekleri ters-düz etmeye çalışır insan türü bunu irdelemek gerekir. ırk yoktur

sümeyra

Yeni Üye

toplumları ırklara bölen insan değildir ki doğal süreçte bölünen/ayrışan bir varlıktan bahsediyoruz..varsayalımki bu konuda haklısın nejdet hangi gerçekler ters yüz edilmeye çalışılmıştır??

Simerenya11

Yeni Üye

Yalnız anlayamadığım bir paradoks var. Antropoloji ırkları gelişmişliğe(evrime) bağlamıyor mu? Bu durumda ırkların üstünlüğü söz konusu değil mi? Bir yandan da faşist olmayalım diyoruz. Bu gerçekten paradoks sanki? Nitekim Darwin Türk ırkını da ikinci sınıf saymıştı. Atatürk bunun fena halde farkında olduğu için, diliyle, ırki özellikleriyle Türklüğü araştırmaya ve üzerimizdeki kompleksi atmaya çabalıyordu.

Nejdet Evren

Yeni Üye

tüm insanların Afrika'dan dünyaya yayıldıklarını tüm bilim insanları benimsiyor; bulunan iskeletler bunu doğruluyor; o zaman ırk denilen şey nedir?

sümeyra

Yeni Üye

bilim insanlarından bir kısmı dünyaya yayılan insanların zamanla farklılaştığını söylüyor,bu farklılık ırkları oluşturuyor,beni düşündüren diğer nokta ''dil'' oluşumu..eğer çeşitli diller varsa ırk olma olasılığı yükselmiyor mu?

Simerenya11

Yeni Üye

anladım, peki etnoloji ne işle meşgul oluyor.

Nejdet Evren

Yeni Üye

sembolik düşünme/dil ırksal bir özellik göstermez. bu olgu kültürel bir dokudur. işaret diliyle konuşan primatlar zamanla sosyal dayanışma ve paylaşımcılık ile birlikte sembolik iletişimin yol ve yöntemlerini keşfetmişlerdir. bunda el-beyin-dil diyalektiğinin önemi unutulmamalıdır. bu diyalektik sürecin toplumlara göre uzunluğu ya da kısalığı farklı bir şey/olgudur. Buna bakarak insanları farklı ırk gibi tanımlamak olanaklı değildir. Evren birdir, tüm canlı bir bütünün parçalarıdır, ayrılamazlar.

Simerenya11

Yeni Üye

"bu diyalektik sürecin toplumlara göre uzunluğu ya da kısalığı farklı bir şey/olgudur"

o zaman uzunluk ve kısalık bakımından bir üstünlük söz konusu?

Nejdet Evren

Yeni Üye

bunu bir üstünlük olarak yorumlamıyorum; koşulların bir sonucudur. önemli olan ise, tüm canlı-doğa ile bütünleşmenin ne olduğunu araştırmak olduğunu biliyorum. tüm canlı/cansız olgular bir diğerine gereksinim duyar; biri olmadan diğeri yaşayamaz. örneğin atmosfer dışında yaşama şansımız daha azdır; atmosferik elementlere gereksinim duyarız...o zaman şunu söyleyebilirim; bazı olguları değerlendirirken paradigmalardan kurtulup insan/doğa/canlı/toplum/paylaşım/üretim olguları ile birlikte ele almalı ve canlı-doğayı paylaşımcı olarak nasıl çoğaltıp yaşanabilir duruma getirebiledeğimize göre bir çözüm üretmeliyiz.

Simerenya11

Yeni Üye

teşekkür ederim; bugün faydalı diyalektik yaptık.

ihaveanidea

Yeni Üye
Üstün ırk yoktur;ırkların kendi içinde üstünlüğü vardır.

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
Özel Üye
ırklar bana yabancılık anlatıyor ya da farklar ya da bilmeceler ya da bulmacalar ya da sorular ve sorgular doğuruyor sadece

ırklar (cevapları atmadan önce) aşağı yukarı boş bıraktığımız ve diğer harflerden, tanımaya bulmaya çalıştığımız bir bulmaca

ırkistanda ırk yaşar-kırk yaşar

ırık bana çeşitleme anlatıyor...
çiçeklerin türleri gibi baharların türleri var...

---
daha çok bahar çeşidi iyi olurdu-gerisi hikaye
-felsefemiz ...

---

eğer iki laf edemeyeceksek (ağız tadıyla danışıksız dövüşüksüz) (can havliyle yetiştirme -koşa coşa da değil öyle ) ve beli kırılmaycaksa yalnızlığın konuştuğumuzda ve puskunluğun pusu , suskunluğun susu ve dilsizliği de çözülmeycekse yani
ırkiyatta ayıp değil-fırkiyatta ,

ne suskunluğu bu.. o felsefe bu felsefe.. ne işe yarar bu felsefe...

Son düzenleme:

UpBot

Yeni Üye
Faydalı bir konu olmuş fikri olan var mı? 🙂

Yeni Konular