Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

değerli miyiz?

M

monaliza

Ziyaretçi
Sevgili AndroNova, fikirlerinizdeki git-gelliği, ben de sevgili majör arkadaşım gibi yaşınızla ilintili buluyorum ve bunu doğal karşılıyorum. Bir konu hakkında fikir sahibi olmak,o konuda bilgi sahibi olmayı gerektiriyor. İnsan yaşama dair gerçekleri de birden öğrenemiyor. Gerçi ne kadar öğrendiğimizi ve bildiğimizi iddia etsek, o kadar yanılgıdayız demektir. Descartes'in de belirttiği gibi "EN İYİ BİLDİĞİM ŞEY,HİÇ BİR ŞEY BİLMEDİĞİMDİR" Büyük tevazu içeren anlamlı bir söz bence. Bu;insanın hiç bir şey bilmediği anlamına gelmiyor elbette.

Konumuz ortalama olarak "KENDİMİZİ NE ÖLÇÜDE DEĞERLİ HİSSETMELİYİZ" olduğuna göre; öncelikle "İNSAN" olmamızın değerini bilmek gerekir diye düşünüyorum. Bu da "MAYMUN" u küçümsediğim anlamına gelmiyor. Ancak aklıma şu soru geliyor; eğer öyleyse ormanlar bugün neden bu durumda?:) Farklı hissetmek ve farklılığını kanıtlamak çabası gerçeklere dayanırsa insan tezinde daha iddialı ve tutarlı olabilir kanaatindeyim. İnsanın maymundan türediği gibi bir savın geçen yüzyılda çürütülmesine karşın, halen bu sav peşinde koşmak farklılığa neden olmayacaktır. Kendi adıma söylüyorum; gülümsedim:) Maymunların;insanların kendilerinin gelişmiş türü olduğuna dair bir iddiaları olmadığı halde biz neden inatla maymundan türediğimizi iddia ederek komik duruma düşüyoruz ki? Bırakın maymunlar 5 muzu seçsinler,bu onların akıllı olduğunun değil,obur olduğunun göstergesi olamaz mı?:)

Her canlı kendi türünde değerlidir. Biz de kendi türümüzde değerliyiz. Sevgiler:)

AndroNova

Yeni Üye
17 Ara 2009
245
0
0
32
Sevgili AndroNova, fikirlerinizdeki git-gelliği, ben de sevgili majör arkadaşım gibi yaşınızla ilintili buluyorum ve bunu doğal karşılıyorum. Bir konu hakkında fikir sahibi olmak,o konuda bilgi sahibi olmayı gerektiriyor. İnsan yaşama dair gerçekleri de birden öğrenemiyor. Gerçi ne kadar öğrendiğimizi ve bildiğimizi iddia etsek, o kadar yanılgıdayız demektir. Descartes'in de belirttiği gibi "EN İYİ BİLDİĞİM ŞEY,HİÇ BİR ŞEY BİLMEDİĞİMDİR" Büyük tevazu içeren anlamlı bir söz bence. Bu;insanın hiç bir şey bilmediği anlamına gelmiyor elbette.

Konumuz ortalama olarak "KENDİMİZİ NE ÖLÇÜDE DEĞERLİ HİSSETMELİYİZ" olduğuna göre; öncelikle "İNSAN" olmamızın değerini bilmek gerekir diye düşünüyorum. Bu da "MAYMUN" u küçümsediğim anlamına gelmiyor. Ancak aklıma şu soru geliyor; eğer öyleyse ormanlar bugün neden bu durumda?:) Farklı hissetmek ve farklılığını kanıtlamak çabası gerçeklere dayanırsa insan tezinde daha iddialı ve tutarlı olabilir kanaatindeyim. İnsanın maymundan türediği gibi bir savın geçen yüzyılda çürütülmesine karşın, halen bu sav peşinde koşmak farklılığa neden olmayacaktır. Kendi adıma söylüyorum; gülümsedim:) Maymunların;insanların kendilerinin gelişmiş türü olduğuna dair bir iddiaları olmadığı halde biz neden inatla maymundan türediğimizi iddia ederek komik duruma düşüyoruz ki? Bırakın maymunlar 5 muzu seçsinler,bu onların akıllı olduğunun değil,obur olduğunun göstergesi olamaz mı?:)

Her canlı kendi türünde değerlidir. Biz de kendi türümüzde değerliyiz. Sevgiler:)

Size cevabım şu;
"İnsan, şempanze, goril, gibon ve orangutanla birlikte hominoidea (İnsansılar) süperfamilyasına dahildir. Bunlardan şempanze, %99'luk gen ikizi olarak insanın yaşayan en yakın akrabasıdır. İnsan ile şempanzenin ortak atası yaklaşık 6 milyon yıl önce yaşamıştır."

Alıntıdır.

En azından birkaç delilim var. Sizde sunarsanız memnun olurum...

Ve ister bilim ister siz beni yalanlayın ben böyle görüyorum... Ortak atada bana göre maymun...

AndroNova

Yeni Üye
17 Ara 2009
245
0
0
32
Size cevabım şu;
"İnsan, şempanze, goril, gibon ve orangutanla birlikte hominoidea (İnsansılar) süperfamilyasına dahildir. Bunlardan şempanze, %99'luk gen ikizi olarak insanın yaşayan en yakın akrabasıdır. İnsan ile şempanzenin ortak atası yaklaşık 6 milyon yıl önce yaşamıştır."

Alıntıdır.

En azından birkaç delilim var. Sizde sunarsanız memnun olurum...

Ve ister bilim ister siz beni yalanlayın ben böyle görüyorum... Ortak atada bana göre maymun...

Bir ailede 5 maymun ve 1 insan türü bir arada değerleniyorsa. Demek o ki bizde maymunların türünden geliyoruz... Buda nokta olur sanırım.

AndroNova

Yeni Üye
17 Ara 2009
245
0
0
32
Bu arda sözlerimi neden oradan oraya çekip beni size saçma gelen bir kaç fikirden dolayı yargılama yetkisinde bulunuyorsunuz anlamadım. Tıpkı Galileo Galilei'ye yapılanlar gibi. bir fikirin saçma olduğunu söyleyip onu yargılamak ne kadar doğru?
"Dünyanın evrenin merkezi ve hareketsiz olmadığı ama günlük olarak döndüğü düşüncesi saçma ve hem felsefi hem teolojik olarak yanlış ve en azından bir inanç hatası."
Katolik Kilisesinin Galileo Galilei'e karşı verdiği karar

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
13 May 2008
1,906
174
63
Bir ailede 5 maymun ve 1 insan türü bir arada değerleniyorsa. Demek o ki bizde maymunların türünden geliyoruz... Buda nokta olur sanırım.

Sen daha alem,sube,sinif,takim,tur gibi kavramlarin nasil siralandigini bilmiyorsun. Dolayisi ile bu siniflandirmanin nasil yapildiginida bilmiyorsun. Bu konu taksonomiye girer. Ayrica Darwin'in teorisinin ki bu kanun degildir curutuldugunu bilmen gerekir diye dusunuyorum. Tavugun kuslar sinifinda olmasinin sebebinin kanatlari olmasidir. Ama tavuklar ucamaz. Maymunlar memeliler sinifindadir tipki insan gibi. Ama bu demek degildir ki insan ile ortak noktasi var bu yuzden maymundan geldik. Ortak noktamizin cok olmasi demek bizim ata arayisimizi gerektirmez yada illa atamiz maymun olmalidir bulmaliyiz gibi. Iki ayaginin ustunde durmalari, ellerini kullanabilmeleri, yuruyor olabilmeleri ve memeliler sinifina girmelerinden baska ne ortak ozelligimiz var anlamis degilim? Ki memelileri siniflandirirken takimlarimiz bile farklidir maymunlar ile. Her ne kadar sen ve senin gibiler Primates yani Maymunlarin icine alsada insanlari degildir. Mesela Insanlar hayvanlar aleminde degil mi? Sen diyeceksin ki o zaman insan hayvandir. Ama oradaki hay kelimesinin canli -an ekinin cogul eki olup canlilar anlamina getirdigini bilmezsin. Cok okuman lazim cok...

Bu arada google'da okudugun herseyin dogru olmadigini bilmeni isterim. (Kuran'i kerim cevirileri dahil.)

AndroNova

Yeni Üye
17 Ara 2009
245
0
0
32
Sen daha alem,sube,sinif,takim,tur gibi kavramlarin nasil siralandigini bilmiyorsun. Dolayisi ile bu siniflandirmanin nasil yapildiginida bilmiyorsun. Bu konu antropolojiye girer. Ayrica Darwin'in teorisinin ki bu kanun degildir curutuldugunu bilmen gerekir diye dusunuyorum. Tavugun kuslar aleminde olmasinin sebebinin kanatlari olmasidir. Ama tavuklar ucamaz. Maymunlar memeliler sinifindadir tipki insan gibi. Ama bu demek degildir ki insan ile ortak noktasi var bu yuzden maymundan geldik. Ortak noktamizin cok olmasi demek bizim ata arayisimizi gerektirmez yada illa atamiz maymun olmalidir bulmaliyiz gibi. Iki ayaginin ustunde durmalari, ellerini kullanabilmeleri, yuruyor olabilmeleri ve memeliler alemine girmelerinden baska ne ortak ozelligimiz var anlamis degilim? Ki memelileri siniflandirirken takimlarimiz bile farklidir maymunlar ile. Her ne kadar sen ve senin gibiler Primates yani Maymunlarin icine alsada insanlari degildir. Mesela Insanlar hayvanlar aleminde degil mi? Sen diyeceksin ki o zaman insan hayvandir. Ama oradaki hay kelimesinin canli -an ekinin cogul eki olup canlilar anlamina getirdigini bilmezsin. Cok okuman lazim cok...

Bu arada google'da okudugun herseyin dogru olmadini bilmeni isterim. (Kuran'i kerim cevirileri dahil.)

Siz daha verilen örnekleri anlayamıyorken nasıl oluyorda beni karalama zevkine yetişiyorsunuz sayın Major?

Aileden kasıtım sadece bir örnekti. İlginç ki anlama kabiliyetiniz sadece benim yazdıklarımı oradan oraya savurmakla harcıyorsunuz. Sizin bu kabiliyetinize olağan üstü bir hayranlıkla bakıyorum...

AndroNova

Yeni Üye
17 Ara 2009
245
0
0
32
Ve bu arada size duyduğum saygıyı yerden alıcak kadar bile bir kendimi yormayacağım. Bu yüzden bana dediğiniz gibi bilmediğiniz yada göremediğiniz şeyler hakkında yorum yapmayın lütfen.

AndroNova

Yeni Üye
17 Ara 2009
245
0
0
32
Bu konuyu birileri ile konu dışı tartışma yapmak için kullanmayacağım lütfen özel mesaj halinde söylemek istediklerinizi bana yazın. İnsanların bu derece hakaretlerle karşı karşıya bırakmak istemiyorsanız.

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
13 May 2008
1,906
174
63
Duzeltmeyi yazdiktan sonra yapmistim zaten.
Antropolojininde konu kapsamina girdigini dusunuyorum

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
13 May 2008
1,906
174
63
Rica ederim. Hatalarimi duzeltmekten ve bunun baskasi tarafindan gorulup uyarilmasindan aldigim hazzi anlatamam.

Peki siz bu konuda ne dusunuyorsun? Maymundan mi geldik?

telrunya

Yeni Üye
18 Kas 2009
531
2
18
35
Rica ederim. Hatalarimi duzeltmekten ve bunun baskasi tarafindan gorulup uyarilmasindan aldigim hazzi anlatamam.

Peki siz bu konuda ne dusunuyorsun? Maymundan mi geldik?

Konumuz 'değerli miyiz?' imiş. Cevabımı verdim fakat tekrar söyleyebilirim. Evet çok değerliyiz ve hiç değerli değiliz.
Maymun konusuna gelince bana göre konunun dışında bunu burada yanıtlamayacağım bu sebeple.

Turgut Saka

Yeni Üye
13 Eki 2009
498
0
16
43
değer biçilen değil, değer biçen kıymetlidir. değer soyut bir kavramdır ve insana özgüdür. maymun için muzun değerli olmasının nedeni muz için de maymunun değerli olmasından kaynaklanır bu doğal gerekliliktir. insanın kıymet verdiği şeyler her zaman insana kıymet veren şeyler değillerdir. bizi değerli kılan da budur.
bu arada ben maymunlardan gelmedim, teyzemlerde idim ordan geldim :)

M

monaliza

Ziyaretçi
İsteyen; yaşamı kendisine anlamlı,isteyen anlamsız kılabilir. İsteyen;atasını maymundan,isteyen insandan seçebilir. Maymundan seçen maymunca yaşar,insandan seçen ise insanca:)Düşünce ve hislere saygılı olmak yakışır bize, kendi özgürlük sınırları içinde kaldığı müddetçe. Ancak; atası maymun olan ve benimle aynı anatomik özellik benzerlikleri taşıyan,insan sıfatlı hayvanların topluma ve bana verecekleri zarardan korkarım. Zira geçenlerde bilmem hangi ülkede maymunların(maymunların kutsal ve dokunulmaz sayıldığı bir ülkeydi) caddeleri talan etmesi gibi,asırlardır toplum düzenini alt üst eden terör fabrikatörleri hısım mı acaba:D

Haaa,benim atam kim mi? Şükürler olsun ki; İNSAN... Amma,mayunları da pek severim,şeker ve şarlatan varlıklar:)

AndroNova

Yeni Üye
17 Ara 2009
245
0
0
32
Teşekkür ederim

İsteyen; yaşamı kendisine anlamlı,isteyen anlamsız kılabilir. İsteyen;atasını maymundan,isteyen insandan seçebilir. Maymundan seçen maymunca yaşar,insandan seçen ise insanca:)Düşünce ve hislere saygılı olmak yakışır bize, kendi özgürlük sınırları içinde kaldığı müddetçe. Ancak; atası maymun olan ve benimle aynı anatomik özellik benzerlikleri taşıyan,insan sıfatlı hayvanların topluma ve bana verecekleri zarardan korkarım. Zira geçenlerde bilmem hangi ülkede maymunların(maymunların kutsal ve dokunulmaz sayıldığı bir ülkeydi) caddeleri talan etmesi gibi,asırlardır toplum düzenini alt üst eden terör fabrikatörleri hısım mı acaba:D

Haaa,benim atam kim mi? Şükürler olsun ki; İNSAN... Amma,mayunları da pek severim,şeker ve şarlatan varlıklar:)

Düşüncelerime gösterdiğiniz saygıdan ötürü teşekkür ederim. Fakat üstü kapalı espirilerle süslü sözlerinizde beni güldürmedi değil. :)

M

monaliza

Ziyaretçi
Sevgili NOVA, burada öğrenme ve eğlenme amaçlı bulunduğumuza göre, sizi güldürebilmek beni mutlu etti. Zira ağlatmak kolay,güldürmek zordur.,Çünkü gülmek insana değer katar. İnsana özgüdür ayrıca.:)Saygılar.

AndroNova

Yeni Üye
17 Ara 2009
245
0
0
32
Sevgili NOVA, burada öğrenme ve eğlenme amaçlı bulunduğumuza göre, sizi güldürebilmek beni mutlu etti. Zira ağlatmak kolay,güldürmek zordur.,Çünkü gülmek insana değer katar. İnsana özgüdür ayrıca.:)Saygılar.

Mutlu olmak gülümesemek anlık zevkler yaşatır insana. Mühim olan düşünmek düşündürmek ve onun yararına kalıcı birşeyler vermek olmalı. :)

Yeni Konular