Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Dürüstlük üzerine

Konu Görüntülenme İstatistikleri

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 10,217

laberesa

Yeni Üye
Arkadaşlar dürüstlük bir ahlaki değer midir yoksa karaktere bağlı bir özellik midir?

kalliope

Yeni Üye
Ynt: Dürüstlük üzerine

İkisini de doğru... Dürüstlük ahlak kurallarının içinde değerlendirilir... Aynı zamanda insanın olması gereken karakter özelliklerinden biridir... İster ahlaki, ister kişilik özelliği olsun uygulamak istemeyen uygulamıyor ne yazık ki...

cadetyilmaz

Yeni Üye

ahlak kuralları diye bir kavram olduguna katılmıyorum. ahlak cok oznel bi kavramdır ve iyi kotu diye ayırt edemeyiz. yani durust olmayana ahlaksız demek cok yanlış. (neye gore kime gore ahlak). karakterde bulunması gereken bir meziyettir.

laberesa

Yeni Üye

İnsanlar beni toplumsal ahlaka göre değerlendiklerinde dürüst bulurlar fakat kesinlikle ahlakı göz önünde tutmayan bir insanım.Bu benim karakteristik bir özelliğim.Ayrıca yalanlara da doğrular kadar saygım vardır.

kalliope

Yeni Üye

Zaten ahlak ve karakter aynı anlamda kullanılır... Toplumun genelinde bu ahlak kuralları diye değerlendirilir... Dürüst olmayan birine ahlaksız, ya da karaktersiz demek söyleyen kişiyi bağlar...

laberesa

Yeni Üye

Toplumun ahlak kurallarını kendine yol edinen insanlar yaşayan değil de 'yaşattırılan insanlar'oldugu kanısındayım.Herkes kendi ahlaksal yorumlarını yapabilmeli

kalliope

Yeni Üye

"Şu kuraldır" diye belirli özellikleri kendinde uygulamaya çalışmak samimiyetsizliktir...

berzax

Yeni Üye

Peki ya kabul ettiğimiz bütün doğrular toplum ahlakıyla bire bir örtüşüyorsa? O zaman yaşattırılan insan olduğumuz kesin midir?

Ben buna uymuyorum, ben toplum ahlakına uyan değil onu kullanan bir insanım. Ama böyle insanların da eksik olduğunu düşünmüyorum, hatta aynı anda hem ona uyup hem de kendi düşüncelerini üretebiliyorsa o zaman mükemmel bir insan olduğunu düşünüyorum. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

laberesa

Yeni Üye

Eğer birey bu kendi düşüncelerimi yoksa toplumdan etkilenip düşündüğü düşünceler mi oldugunu görmek istiyorsa bir süre toplumdan kendini soyutlamalıdır.Sonra zaten toplumun ahlakından etkilendiğini mutlaka görecektir

kalliope

Yeni Üye

Ben kuraldır diye hiç bir erdemi kendime etiketlemem... Dürüstlük benim için çok önemli. "Ahlak Kurallarının" 🙂, listesinde birinci sırada diye değil. Kendimde özümsediğim için önemli... Ben sadece ahlak kelimesinin de Huy (hulk) yani bir yerde kişilik özelliği anlamına geldiğinin altını çizmeye çalıştım...
Berzax yani sizinle bu konuda hemfikiriz...

laberesa

Yeni Üye

Benim belirtmek istediğim toplumsal ahlakın ötesine geçmek.

kalliope

Yeni Üye

berzax ve laberesa; hoşgeldiniz... Canlılık ve dinamizm kattınız... Teşekkürler...

kalliope

Yeni Üye

laberesa, toplumsal ahlakın ötesine geçmeyi biraz daha açar mısın?

berzax

Yeni Üye

Ahlak bir kişilik özelliği evet, peki toplum ahlakının oluşumu nasıl oluşmuş? Tabular, örfler, adetler, doğrular, yanlışlar, bunların hepsi zaten insanların ortak görüşü olduğu için toplum ahlakı olmuyor mu? Toplum ahlakını niye bu kadar yargılıyoruz? Düşünceme göre toplum ahlakı , kişisel ahlağın temelini oluşturur. Yani bireyin ahlakı toplumsal ahlağa göre kurulur. Toplumsal kurallardan ya üstündür, ya aynıdır, ya da düşüktür. Kişisel ahlak da toplumsal ahlağın temelini oluşturur. Ve ikisi birbirinden ayrı düşünülemez.

kalliope

Yeni Üye

Zaten birey olmasa toplum olmaz ki... "Ben" bireyim, "Biz" toplumuz... Farklı renkleriz, resmi tamamlıyoruz...

laberesa

Yeni Üye

Bunun basit açıklamaları var Berzax.Kısaca açıklamak gerekirse antitez olarak bireylerin düşünceleri birleşerek toplum ahlakını oluşturduğu tamamen doğru değildir çünkü toplumla yaşamak için gereken belli kurallar vardır.Somutlaştıracak olursak toplumda hırsızlık yapılmaz.Bu ardında koca bir soru işareti bırakır.Bi de bunlara insanların birbirine karşı utancını eklersek ortada birbirinin temeli olan hiçbir şey kalmaz.

laberesa

Yeni Üye

Kalliope ahlakın ötesine geçmekten kastım hiç bir şeyi iyi veya kötü olarak nitelendiremiyeceğimiz için bunu dikkate almamaktır.

berzax

Yeni Üye

laberesa ' Alıntı:
Bunun basit açıklamaları var Berzax.Kısaca açıklamak gerekirse antitez olarak bireylerin düşünceleri birleşerek toplum ahlakını oluşturduğu tamamen doğru değildir çünkü toplumla yaşamak için gereken belli kurallar vardır.Somutlaştıracak olursak toplumda hırsızlık yapılmaz.Bu ardında koca bir soru işareti bırakır.Bi de bunlara insanların birbirine karşı utancını eklersek ortada birbirinin temeli olan hiçbir şey kalmaz.

Peki hırsızlığın toplumsal bir ayıp olması insanoğlunun verdiği emeğin karşılığını alma isteği ve sahiplenme güdüsünden dolayı olmamış mıdır? Yine insanın ihtiyaçlarından çıktığını görüyoruz...

laberesa

Yeni Üye

İnsanı asıl geliştirenin toplum olmadıgını savunuyorum o yüzden bu bir ihtiyac değil kendi çıkarttığı bir zorluğa bulduğu çözüm olmaktan ileri gidemez.

kalliope

Yeni Üye

laberesa, iyilik ve kötülük kavramları tabi ki bakış açısına göre değişir, yani görecelidir. Her birey kendi bilgi, inanç ve düşünce yapısı içinde iyi olmayı hedeflemeli. Davranışlarımızın iyi ya da kötü mü olduğunu anlamamızda vicdan yani, kendini sorgulama çok önemlidir diye düşünüyorum.
Toplumsal olarak genelin duyarlı olduğu bazı konular vardır. Eğer toplumun genelinin kötü diye nitelendirdiği bazı davranışlar psikolojik sorunlardan kaynaklanmıyorsa, sırf muhalefet olsun diye reddedemeyiz herhalde... Bu kadar yabancılaşmaya, kendini soyutlamaya gerek yok... Örneğin cinayet, taciz, tecavüz gibi eylemlerin, bunu yapan kişilerin ve psikolojik sorunu olanların dışında iyi ve doğru olduğunu savunacak bireyler var mıdır?

laberesa ' Alıntı:
Kalliope ahlakın ötesine geçmekten kastım hiç bir şeyi iyi veya kötü olarak nitelendiremiyeceğimiz için bunu dikkate almamaktır.

Hiçbirşeyi iyi ya da kötü olarak nitelendiremeyeceğiz derken aslında toplumsal olarak genelleme yapılmamasını kastediyorsun sanırım. Çünkü birey olarak kendi bilgi ve deneyimimize göre iyi ya da kötü diye nitelendirmeler yapabiliriz. Bu bizim doğrumuzdur, düşünmekte özgürüz.

Yeni Konular