Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

İnsan başkalarına muhtaç mıdır, sevmeden-sevilmeden yaşayabilir mi?

Vicdan

Yeni Üye
18 Ocak 2011
21
0
0
34
Kardeşlerim konuyu gayet açık verdim başlıkta. Şimdi size benim konuyu nasıl değerlendirdiğimi anlatacağım;

Öncelikle birini sevmenin onu onaylamak olduğunu düşünüyorum. Eğer birisini sevmişseniz -burada "sevmek" fiiliyle hem karşı hem de kendi cinsimize duyulabilecek türden bir duyguyu kastediyorum- onu sevabıyla, günahıyla kabul etmişsiniz demektir. Gerçekten de insanları sevmeye başlarsanız onlara nasıl kızacağınızı da şaşırıyorsunuz; hani Nazım Hikmet' de diyor ya:

"Ve açsak, yorgunsak, alkan içindeysek eğer
ve hâlâ şarabımızı vermek için üzüm gibi eziliyorsak
kabahat senin,
-demeğe de dilim varmıyor ama-
kabahatin çoğu senin, canım kardeşim!"

E peki ne yapmalıyız. Bizle aynı fikirde olan insanlarla nasıl geçinmeliyiz. Üstelik onların popüler fikirlerine hiç aldırış etmiyorsanız, modaya uymuyorsanız, televizyonu sevmiyorsanız, onlarla nasıl anlaşacaksınız. Onları severek bunları kabul etsek şu satırlarda Süveyda Ölüdeniz'in yazdığı gibi kendimizle çelişmiş olmaz mıyız?

"İnsanın kendi olabileceği tek yer gece kalbidir!" dedim sonra, "İnsan yalnızken kendisidir!" diye de uzattım. Ama insanların ruhuma bu izinsiz girişleri yok mu, beni delirtiyor: ”Sevgilim beni ne kadar çok seviyorsun” lar, “Felsefe yapma, aşka gel kendine gelirsin” ler, “İnsanları olduğu gibi kabul et, mutlu olursun” lar vb. İnsanları olduğu gibi kabul edersem bu savaşları, bu gizli sömürüyü, bu öldürücü şiirsizliği de kabul etmiş olmaz mıyım; bu İsa’ya hem Edip cansever’e, hem kendime, yeni doğan çocuklara ve gökyüzüne ihanet etmek olmaz mı?"

İşte kardeşlerim ben böyle düşünüyorum, ya siz?

Feylesof TeCe

Yeni Üye
31 Ara 2010
926
1
0
32
Toplumların oluşması insanların birbirlerine muhtaç olmasındandır. Bir insanın tek başına, tüm insanlardan ve mamüllerinden bağımsız varlığını sürdürmesi imkansızdır ya da imkansıza yakındır.
Sevgi konusuna yorum yapmak istemiyorum ve bu tercihime saygı duyacağınıza inanıyorum.

Vicdan

Yeni Üye
18 Ocak 2011
21
0
0
34
Cevabın için teşekkür ederim kardeşim, sevgi konusuna yorum yapmama isteğini anlarım. Ama ben işin "sevgi" kısmına cevap arıyorum. Bu kısma vurgu yapacaklar olursa okumak isterim.

husam95

Yeni Üye
16 Nis 2011
39
0
0
43
ben konuşurken genelde çoğunluğu ön planda tututarım ama bu sevgi çok öznel bir şey olduğundan kendim açısından düşüneyim...
Ben sevmeden yaşayamam ama sevilmeden yaşarım.Kendimi sevdirmeye çalışmam da ama ister istemez severim.Beklentilerim olur...Dha da özele inersek ben sevdim ama sevilmedim , netiçede hala yaşıyorum...
İnsanların birbirine muhtaçlıkları duygudan değildir.Olsa olsa maddiyat aleminde muhtaç oluruz bu yüzden başkalarının varlığı beni maddiyat açısından ilgilendirir.Sevilmek güzel şey ama olmasada yaşanılır...
Gerçek mutluluğa anca yalnız kalalarak sol elini sağ eline koyarak tek dostun insanın kendisi mantığını kavrayarak yakalayabileceğimiz inancındayım...
umarım düşüncelerimi anlatabilmişimdir.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
62
sevgi ve nefreti aramak ayrı, bulmak ve paylaşmak ayrıdır. ancak "muhtaç" olmak, işte bu kabul edilemez. şöyle demeliyiz derim, insanlar dayanışma içerisinde olmak isterler ve fakat muhtaç olmak istemezler...

rainbow64

Yeni Üye
6 Şub 2010
331
1
0
38
İnsanoğlunun en başlıca ihtiyaçlarından biri sevilmek ve sevmektir.Bu hissiyat olmadan yaşayamaz. Başkaları tarafından düşünülmek dikkate alınmak bizleri mutlu eder ve bu sayede daha da güzel bir hayat yaşamaya devam ederiz.

Vicdan

Yeni Üye
18 Ocak 2011
21
0
0
34
Yani bir adam düşündükleri nedeniyle toplum tarafından itibar görmüyor, sevilmiyorsa ne yapmalı?. Hak bildiği yolda yalnız mı yürümeli?-ki bu ne kadar da güç gerektiren bir şeydir-. Yoksa yalnız kalmamak için toplumla uyuşmaya mı çalışmalıdır?

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
62
kitleye mal olsa da yanlıştan doğru çıkmaz. kişi doğru bildiği, inandığı yargısına göre yürümeli ve yapa-yalnız kalma pahasına bunu yapmalıdır. değilse sürüleşme kaçınılmazdır.

Feylesof TeCe

Yeni Üye
31 Ara 2010
926
1
0
32
Toplumların oluşması insanların birbirlerine muhtaç olmasındandır. Bir insanın tek başına, tüm insanlardan ve mamüllerinden bağımsız varlığını sürdürmesi imkansızdır ya da imkansıza yakındır.
Sevgi konusuna yorum yapmak istemiyorum ve bu tercihime saygı duyacağınıza inanıyorum.

Tamam, tamam sevgi konusuna gireceğim. Ben sevgiyinin sadece karşı cinse olduğuna inanıyorum ve inandığım sevgi de aşk olan sevgidir. Etrafımızdaki arkadaşlarımızı severiz ama burada ki sevgi filan değil menfaat. Biriyle çok iyi anlaşabiliyot olmamız, iyi iletişim içinde olduğuz, yardımlaşma içinde olduğumuzu gösterir. Aile içi sevgi ise kan bağından gelmektedir. Oğul, kız, anne, baba gibi sıfatlar insanda zaten sevgi-saygı ikilisini yaratmaktadır.
Şimdi benim değineceğim aşk sevgisinde ise tabi ki sevmeden ve sevilmeden yaşanılmaz. İster istemez birine aşk duyguları beslersin ve içinden ne kadar ben aşık değilim desen de öylesindir. Etrafındaki onca karşı cinsten sana en yakın olana bağlanırsın. Sevmek zorunluluktur. Sevilmeden de yaşanılmaz, seviyorsan sevilmek istersin. Zaten sevgisine karşılık göremeyenler intihar ediyorlar ki sevilmek ihtiyaçtır.

glsezinrs

Yeni Üye
12 Ara 2010
1,358
0
0
64
Seni seviyorum, çünkü sana ihtiyacım var... (Y)
Sana ihtiyacım var, çünkü seni seviyorum... (D)

Bence tabii...

telrunya

Yeni Üye
18 Kas 2009
531
2
18
35
Yani bir adam düşündükleri nedeniyle toplum tarafından itibar görmüyor, sevilmiyorsa ne yapmalı?. Hak bildiği yolda yalnız mı yürümeli?-ki bu ne kadar da güç gerektiren bir şeydir-. Yoksa yalnız kalmamak için toplumla uyuşmaya mı çalışmalıdır?

Şöyle de düşünülebilir; topluma dahil olmak için olduğundan farklı davranmaya çalışan biri ne kadar huzurlu olur? Bu karmaşa içerisinde ne kadar sever? Ne kadar sevilir? Ben doğal olmayan hareketlere sıcak bakılamayacağı kanısındayım. Dolayısıyla bahsettiğin davranış biçimi sevmek, sevilmek için bir yöntem değildir. Ve kaldı ki kimse kimseyi sevmek zorunda da değildir. İtibar görmek isteyen kişi bunu doğallığına borçlu olmalıdır ki gerçek olabilsin. Aksi halde ne çevresi tatmin olur ne kendi.

Vicdan

Yeni Üye
18 Ocak 2011
21
0
0
34
Bunca yazılanlardan sanırım Tevfik Fikret'in sözü çıkıyor ortaya "Hak bildiğin yolda yalnız yürüyeceksin" . Tanrı bize güç versin bunu yapabilmek için.

musAçık

Yeni Üye
14 May 2011
6
0
0
36
severiz isteriz.. sevilmek isteriz bekleriz.. neden ? kimin sevgisi arıdır ? kime güvenebiliriz ? sahi kimi sever insan bu hayatta.. tek sevgi yok ki .. yüreği yakan... ben insanlığı seviyorum... ama kötülerde var bu sevginin içinde... peki sevgi nasıl bir şey ki kötülük de var içinde.

M

monaliza

Ziyaretçi
İnsanın yaratılışı sevgi üzerine aslında. İnsan tüm canlıları, genel anlamda çıkarsız sevebilen bir yüreğe sahipse anlayabilir bunun gerçekliğini.
SEVGİ doğal bir duygu,içsel, canlısal. Hayvanlar ve bitkiler de sevgi sözcüklerinden olumlu yönde etkilendiklerine göre SEVGİ 'nin canlının doğasında var olduğunu yadsıyamayız. KORKU duygusu ÖĞRENİLENDİR. Sevginin karşıt duygusudur çoğu kez. Korku sadece sevdiği ve saygı duyduğu bir nesneyi yitirme durumunda yararlıdır. Bu durumda da sevginin önemi ve özelliği ön plana çıkar yine.

SEVGİSİZ BİR DÜNYA DÜŞÜNEMİYORUM...
SEVGİ...SEVGİ..SEVGİ...Yaşamın temel ögesi.

gulcesahin

Yeni Üye
22 Eyl 2011
2
0
0
32
Sevilmek korkutucudur.Karşınızdaki insan sizden onun duygularınızı tatmin etmenizi,egolarını doyurmanızı ister çünkü.Nietzsche nin dediği gibi arzulananı değil arzularımızı severiz.İnsanın doğasında vardır bencillik,sevmeden sevilmeden yaşamak zordur bu yüzden,ilk başta insan kendisine karşı koyamaz çünkü.Bu durumun güzelliğinden değil kötülüğünden doğar.

ihaveanidea

Yeni Üye
25 Ocak 2017
848
8
18
Haydi aslanlarım göreyim sizi yapıştırın "Sevgi duygudur sadece.Tıpkı ağlamak gibi.İnsan ağlamasa da yaşar." ya da üç aşağı beş yukarı aynı şeyleri.

Sevin oğlum.Şu Allahın belası duyguyu kısmayın,hor görmeyin,zaaf olarak nitelendirmeyin.

Sonra onedio,kızlar soruyor'a falan meze oluyorsunuz.

Gidin çam ağacına aşık olun,gidin 0.5 litrelik pet şişeye karşı bir şeyler hissedin,gidin yan binadaki Merveye vurulun.Ama artık şu duygunuzu bastırmayın.Ayıp değildir,günah değildir.

Ya da hepsini bırakın ve kendinizi sevin.Ve bir şeyler yaşamaya ellerinizden başlayın.

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
23 Ara 2012
4,763
319
83
Bunca yazılanlardan sanırım Tevfik Fikret'in sözü çıkıyor ortaya "Hak bildiğin yolda yalnız yürüyeceksin" . Tanrı bize güç versin bunu yapabilmek için.

Katılıyorum, başkalarının şekillendirdiği bir hayatı yaşamak en büyük tutsaklıktır. Mesele dengesizliklerinin farkında olmayanların yarattığı bulanıklıktır ve bu insanlar yüzünden de herkes sınırlanmaktadır.

Sevgi bağımlılığa dönüşmedikçe güzeldir. İnsanları değiştirmeye çalıştıkça çok yorulursun en güzeli kişi değişmek istiyorsa kendi iradesi ile bu değişimi gerçekleştirmelidir.

Yeni Konular