Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

insan-hayvan

Konu Görüntülenme İstatistikleri

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 4,132

philosophos

Yeni Üye
İnsan gerçekten düşünen bir hayvan mıdır ? 🙂

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
İnsan gerçekten düşünen bir hayvan mıdır ? 🙂

Hayir. Insan numenal yetisinin hayvandan farki, dusunceyi farklilastirabilmek, farkli dusunebilmek ve icgudusu ve de kendisine verilenler ile degil, soyutlama yetisi ve bu yetinin serbestliginin bilinc ve farkindaligidir.

philosophos

Yeni Üye
Ama bir genelleme yapamayız değil mi ? Yani bunu bütün insanlar için geçerli kabul edemeyiz bence...

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Ama bir genelleme yapamayız değil mi ? Yani bunu bütün insanlar için geçerli kabul edemeyiz bence...

Tabiki. Iste o yuzden ben gorunustekine insanoglu diyorum. Cunku insan numenal yetisinin farkli dusuncesi ile ve insanlik temelli dusuncesi ile vardir. Insanoglu dogal dusuncesi ise insandisi, insanlikdisi ve anima/animus koken ve temellidir. Kisaca karakteri erkeksel, erksel ve erk ekseldir.

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
önce ,bazı rastlantıların da yardımıyla alet yapan,sonra yapabildiği aletlere dayanarak,çevresine uymaktan çok ,çevresini değiştirmeye çalışan ve bu arada da düşünmeyi öğrenen- ki bu da dış dünyayı daha iyi kavramak ve ona daha büyük ölçüde müdahale etmekten ,dönüştürmekten başka bir halta yaramaz- ve böylelikle de hayvandan uzaklaşan bir hayvandır...

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Ben maalesef, numenal insanlik duzeyine erisememis insanoglunu, hayvan katagorisine de koyamiyorum. Cunku hayvan soyut ve akilci her turlu ideolojik, inancsal, dogrusal, etik ve metafizik degerler, veriler ve tabular ugruna hem kendi turunun yasamini elinden almaz, hem de baska turlerin. O sadece yasama icgidusu ile yasamini devam ettirir. Bunun icinde insanoglunun yarattigi degerler onda olmadigi icin, bu olmayan degerlerin her turlu insanlikdisi vahseti, iskencesi, katliami, soykirimi, savasi, hilesi, uckagidi v.s. side yoktur.

O yuzden numenal olarak insanoglu, hayvan ile insan arasinda tikanmis ve gidip gelen bir araformdur. Bu araformluktan da, ne zaman kendi varliginin bilinc ve farkina varirsa ve tum farklari ile bir mozaik olarak bir arada yasayabilirse ve tum numenal yetisini "yasamak ve yasatmak" uzerine kurarsa, belki kurtulabilir.

Bunun benim algimda evrimselligi de mumkun degildir. Cunku konu birey bilincinin numenal insanlik devrimidir. Bu da ancak insanoglu kendini bir fenomen degilde, bunu yasatan bir numen ve onun insanlik yetisi olarak gorurse mumkundur.

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
hayır...insan daha insana yeni gelmiştir, tarih daha yeni başlamıştır, insan, bencillikten ,sömürüden ,savaştan, soykırımdan...vb... kendine yakışmayan kalıntı dürtü ve eğilimlerinden kurtulacaktır, üretici güçlerin gelişimi ,insanın tüm ayakbağlarından kurtularak özgürleşmesini yalnız olanaklı kılmayacak ama aynı zamanda zorunlu da kılacaktır.... sonuç olarak tarih devam etmektedir ve insan kendi olacak,özgür olacak,ahlaklı olacak ve mutlu olacaktır....

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
hayır...insan daha insana yeni gelmiştir, tarih daha yeni başlamıştır, insan, bencillikten ,sömürüden ,savaştan, soykırımdan...vb... kendine yakışmayan kalıntı dürtü ve eğilimlerinden kurtulacaktır, üretici güçlerin gelişimi ,insanın tüm ayakbağlarından kurtularak özgürleşmesini yalnız olanaklı kılmayacak ama aynı zamanda zorunlu da kılacaktır.... sonuç olarak tarih devam etmektedir ve insan kendi olacak,özgür olacak,ahlaklı olacak ve mutlu olacaktır....

Neye "hayir?"

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
elbette ki ,insanlaşma sürecini; üretim tarzından,üretim ilşkilerinden ve bütünüyle sosyoekonomik süreçlerden bağımsız ve neredeyse tümüyle kendi bilinci içinde başlayıp bitecek bir süreçmiş gibi ele almaya hayır...

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
elbette ki ,insanlaşma sürecini; üretim tarzından,üretim ilşkilerinden ve bütünüyle sosyoekonomik süreçlerden bağımsız ve neredeyse tümüyle kendi bilinci içinde başlayıp bitecek bir süreçmiş gibi ele almaya hayır...

Hayir, su an yapilan numenal yetinin hic gale alinmamasi ve insanoglunun herhangibir fenomene indirgenmesi.

Burada iki nokta vardir, birincisi insanoglu fenomenini yonlendiren ve yoneten, insanoglu numenidir ve uretim tarzi ve iliskileri her nekadar fenomenal bir sistemlesme ise de, bu fikir ve akil once numenal olarak ortaya cikmistir.

Bu temelde insanoglu eger numenal yetisinin bilinc ve farkina varsa, kendine verdigi her turlu zararin, sorunun ve rahatsizligin temelinin de fenomenal degil, numenal oldugunu algilayacak ve bu alginin bilinciyle, kendine zarar verecek numenal degerler uretmeyecektir.

Sonucta insanoglu aklinda tasarladigini, yasama sistem, duzen, kurum ve kurulsallasma olarak yansitir ve boylece akilda yaratilan soyut, somutlasir.

Yani once demokrasiyi, ya da bir ideolojiyi ortaya atarsin, soinra da bunu toplumsal olarak duzen ve sistem haline getirerek somutlastirirsin. Yani, uretim iliskileri ve tarzi, once akilda yaratilmistir, sonra yasama gecirilmistir.

Feylesof TeCe

Yeni Üye
Dinozor, dinozordur. Hayvan, hayvandır. Bitki, bitkidir. İnsan insandır. Bazıları her şeyi hayvan kategorisine sokmak istiyor. Dinozor, hayvanların atasıdır diyor; insan, düşünen hayvandır diyor... Heralde yakında bitkiler de hayvan sınıfına alınmaya çalışılır. Özetle insan insandır.

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
Dinozor, dinozordur. Hayvan, hayvandır. Bitki, bitkidir. İnsan insandır. Bazıları her şeyi hayvan kategorisine sokmak istiyor. Dinozor, hayvanların atasıdır diyor; insan, düşünen hayvandır diyor... Heralde yakında bitkiler de hayvan sınıfına alınmaya çalışılır. Özetle insan insandır.

aristoteles çoktan ''a'' ''a'' dır dedi...yani özdeşlik ilkesi...ama bu aslında 'a' nın ne olduğunu açıkladı mı bize....

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
Hayvanin kelime koku hayy'dir -an eki cogul yapar. Bu durumda hayy canli demektir -an eki ise canlilar yapmaktadir. Biyolojik tasniflemede insanlar hayvanlar alemi icerisindedir yani hayvandan kasit canlilardir.

alpine

Yeni Üye
Bu soru oldum olasi sacma gelmistir bana. "Insan hayvan midir?" sorusunun cevabini verdikten sonra mesela "kaplumbaga hayvan midir?" diye bir soru soracak miyiz? Sanmiyorum. Bu durumda "insan hayvan midir?" sorusuda gereksiz hale geliyor.

Ha soru "insanin diger canlilardan farki var midir?" olsaydi, o zaman "hangi canli?" diye bir soru ile muhatap olurdunuz. Buna cevap "sempanze" olsaydi mesela, sonuc degismeyecek ve "evet" olacakti. Sempanzeden farkimiz var, ama bu fark muhtemelen tahmininizden cok daha az.

Turgut Saka

Yeni Üye
kimse kendi ismini kendi koymaz. bize birileri insan demiş olmalı ama kim... 🙂 bizim gibi birileri demiştir...
eğer biz düşünen hayvanlar isek hayvanlar da düşünmeyen insan olurlardı... o zaman mesela taş nedir. düşünemeyen ve canlı olmayan insana taş denir mi diyeceğiz. alpine haklı çok saçma bir soru ama gen de cevaplanması gereken bir soru.
mesela oldu ki bir hayvanı düşündürttük,, o insandır diyebilecek miyiz? ne bileyim düşünen bir kurbağa olsa mesela kendi adını mı tercih ederdi yok sa insan mı olmak isterdi. belki de bize olan minnettarlığını göstermek için kendine insankurbağahayvanı derdi... 🙂

P

Pyramos

Ziyaretçi
soru bozuntusudur bu soru.. hem bozuntu dedim hem sonunu bu soru diye bitirdim farkındayım napim vurgu gereği🙂 duyduğum andan itibaren gıcık olduğum bir soru olup eşitir= böögg !! madem zırlavadın uyuyan insan yarasa mı ?tepe üstü olsada ? de bari de🙂 BatMaNa bağlayalım demi en azından🙂bir karizma olsun bişi olsun yani🙂

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Bu soru oldum olasi sacma gelmistir bana. "Insan hayvan midir?" sorusunun cevabini verdikten sonra mesela "kaplumbaga hayvan midir?" diye bir soru soracak miyiz? Sanmiyorum. Bu durumda "insan hayvan midir?" sorusuda gereksiz hale geliyor.

Ha soru "insanin diger canlilardan farki var midir?" olsaydi, o zaman "hangi canli?" diye bir soru ile muhatap olurdunuz. Buna cevap "sempanze" olsaydi mesela, sonuc degismeyecek ve "evet" olacakti. Sempanzeden farkimiz var, ama bu fark muhtemelen tahmininizden cok daha az.

Insan fenomenal olarak hayvandir, numenal olarak degildir, insanogludur. Aslinda soru "insan denilen aslinda insan midir?" olmali. Tabi insandan ne algilandigina bagli.

Insanoglunun diger canlilardan farki numenal yetisidir.

Ama canli derken ne kastedildigine bagli. DNA yapisi da, atom parcaciklari da "canli" , yani hareket halinde. Ama, yasam ve olum; sadece "canli turleri" icin gecerli.

sakal

Yeni Üye
Insan fenomenal olarak hayvandir, numenal olarak degildir, insanogludur. Aslinda soru "insan denilen aslinda insan midir?" olmali. Tabi insandan ne algilandigina bagli.

Insanoglunun diger canlilardan farki numenal yetisidir.

Ama canli derken ne kastedildigine bagli. DNA yapisi da, atom parcaciklari da "canli" , yani hareket halinde. Ama, yasam ve olum; sadece "canli turleri" icin gecerli.

Canlının tanımı nedir.?

DNA yapısı da,atom parçacıkları da canlı ise herhangi bir kimyasal tepkimeyle özelliğini yitiren yada yok olan bir maddenin atom parçasının durağanlaşması ile bir ölümden bahsedebilir miyiz.?Hareket eden her şeyi canlı diye tanımlarsak ve evrendeki her nesne maddenin özü atom ise cansız varlık var mıdır.?

sakal

Yeni Üye
İnsan-hayvan tanımı sadece tanrısal bir tanım mıdır.?Eğer öyle değilse tanrı tanımaz birine göre insan türü nedir.?

İnsan düşünen bir hayvan ise bir alet kullanarak kabuklu bir yemişi kırma yeteneği elde eden bir primat bu durumda nedir.?Ona bu yeteneği kazandıran düşüncesi mi,iç güdüsü mü.?

bandem

Yeni Üye
ilk soruya cevabım: tabi ki evet

Yeni Konular