- 24 Ara 2011
- 8
- 0
- 0
- 33
İnsan gerçekten düşünen bir hayvan mıdır ? 🙂
İnsan gerçekten düşünen bir hayvan mıdır ? 🙂
Ama bir genelleme yapamayız değil mi ? Yani bunu bütün insanlar için geçerli kabul edemeyiz bence...
hayır...insan daha insana yeni gelmiştir, tarih daha yeni başlamıştır, insan, bencillikten ,sömürüden ,savaştan, soykırımdan...vb... kendine yakışmayan kalıntı dürtü ve eğilimlerinden kurtulacaktır, üretici güçlerin gelişimi ,insanın tüm ayakbağlarından kurtularak özgürleşmesini yalnız olanaklı kılmayacak ama aynı zamanda zorunlu da kılacaktır.... sonuç olarak tarih devam etmektedir ve insan kendi olacak,özgür olacak,ahlaklı olacak ve mutlu olacaktır....
elbette ki ,insanlaşma sürecini; üretim tarzından,üretim ilşkilerinden ve bütünüyle sosyoekonomik süreçlerden bağımsız ve neredeyse tümüyle kendi bilinci içinde başlayıp bitecek bir süreçmiş gibi ele almaya hayır...
Dinozor, dinozordur. Hayvan, hayvandır. Bitki, bitkidir. İnsan insandır. Bazıları her şeyi hayvan kategorisine sokmak istiyor. Dinozor, hayvanların atasıdır diyor; insan, düşünen hayvandır diyor... Heralde yakında bitkiler de hayvan sınıfına alınmaya çalışılır. Özetle insan insandır.
Bu soru oldum olasi sacma gelmistir bana. "Insan hayvan midir?" sorusunun cevabini verdikten sonra mesela "kaplumbaga hayvan midir?" diye bir soru soracak miyiz? Sanmiyorum. Bu durumda "insan hayvan midir?" sorusuda gereksiz hale geliyor.
Ha soru "insanin diger canlilardan farki var midir?" olsaydi, o zaman "hangi canli?" diye bir soru ile muhatap olurdunuz. Buna cevap "sempanze" olsaydi mesela, sonuc degismeyecek ve "evet" olacakti. Sempanzeden farkimiz var, ama bu fark muhtemelen tahmininizden cok daha az.
Insan fenomenal olarak hayvandir, numenal olarak degildir, insanogludur. Aslinda soru "insan denilen aslinda insan midir?" olmali. Tabi insandan ne algilandigina bagli.
Insanoglunun diger canlilardan farki numenal yetisidir.
Ama canli derken ne kastedildigine bagli. DNA yapisi da, atom parcaciklari da "canli" , yani hareket halinde. Ama, yasam ve olum; sadece "canli turleri" icin gecerli.