Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

İnsanların Kopyalanması sizce olumlu bir gelişme midir?

Konu Görüntülenme İstatistikleri

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 3,288

mozart

Yeni Üye
Bilim geçmiş dönemlerde koyunu kopyalayıp insanlarında klonlanacağına dair bir takım şeyler söylemiştir.Dünyada her şey zıtlıklar üzerine oluşmuştur bence ve benim düşüncem birisi doğarken birisi ölmektedir yani her şey düzen içindedir eğer insan kopyalanır sa kim ölecek? veya dini inancımız gereğince yaptıklarımızdan yargılanacağız ben kendimden 4-5 tane kopya yapsam.Bu klonlarda yargılanacak mı?

Nejdet Evren

Yeni Üye
insanın kopyalanmasını objektif denilen bilimsel çalışma ile mi etik olarak mı değerlendirdiğimiz ölçüde farklı sonuçlara varmak olası görünmektedir. bilim sınır tanımıyor ve etiği yok derseniz eğer o zaman isanın kopyalanması doğal ve kaçınılmaz olacaktır. yok eğer bilim etik dışına çıkamaz derseniz o zaman tartışmaya açık bir durum var demektir; tartışma konusu ise etik üzerinde yoğunlaşacaktır. şu soruya net yanıt bulmadan kolonlama doğru olmasa gerek derim; insan neden kolonlanmak istenir? sosyal/ekonomik/kültürel/politik/inançsal/biyo-kimyasal olarak yanıt bekleyen soru budur. bu soru yanıtlanmadıkça insan kolonlamak etik değildir derim

turko29

Yeni Üye
hiç bir yaşanmışlık diğerinin yerini alamaz kolonlanma denilen yada kopyalama biyolojik yapı oluşturmadan öte değildir, insan yaşamı yaşanmışlıklar ve etkileşimlerin sonucu bilinçlenme ve bellek kaydını oluşturur ve nasıl aynı suda bir kez yıkanılamayacağı düşünülüyorsa fiziksel olarak oluşturulan insanda diğer insan olmayacaktır, her gelişim süreç içerisinde kendi kurallarınıda kültürünüde beraberinde getirecektir...
Necdet beyinde ifade ettiği gibi ele alış biçimi etiklik ve bilimsellik açısından ve daha farklı boyutlarlada ele alınabilinir...

Turgut Saka

Yeni Üye
eskiden sanat kopyalıyordu insanı ne kadar garip, şimdi bilim de insan kopyalıyor... nejdet in de dediği gibi amaç nedir? insan neden kendi kopyasını ister. şu da var,, kopyalanmak isteyen kadar kopyalamak isteyen da var... biri neden beni kopyalamak isteyebilir? sanat aşkı gibi bir de bilim aşkı mı var bu bilim adamlarında acaba?
bana kalırsa insan kopyalanmak istemez, sadece kopyalamak ister. çünkü işleri kolaylaşır-ucuza gelir...

telrunya

Yeni Üye
Kopyalama işlemlerini olumlu bir gelişme olarak görüyorum fakat insan kopyalanmasını buna dahil etmiyorum. Amaç eğer dünyanın ve doğal dengenin ıslahıysa yapılabilecek çalışmalar da bu sınırlar dahilinde olmalıdır. İnsan biyolojik canlılığının yanında sosyokültürel bir canlıdır. Bu nedenle kopyalanma fikri bana göre etik değildir.

Üstelik bazı canlıların soyunun tükenmeye yakın olması ve bunun doğal dengeyi bozabilecek sonuçları varken bunları göz ardı edip de insan kopyalanmasına el atan bu bilim tavrını küstah buluyorum. Ne yazık ki.

objektif

Yeni Üye
Son zamanlarda teknoloji baya bir gelişti. Bizden önce ki çağlara bakarsak, yada bundan 8 ya da 9 yıl öncesine gidersek bilgisayarın ne derecede olduğunu ve şimdi günümüzde nasıl bir derecede olduğunu görüyoruz. Şu an merak ettiğim 50 yıl sonra ne olacak? Yalnız şu bir gerçek; Su, petrolden daha pahalı olacak ve artık savaşlar su için yapılacak. Teknolojinin ne zaman ne getireceği belli olmaz. Bir icat bile hayatımızı ne kadarda kolaylaştırdı. Mesela cep telefonları. Neyse bu konular tartışılır.

Şimdi ben insanların kopyalanması konusuna değineceğim. Geçenler de bir kedi kopyalandı ve düz yürüyemedi, geriye ya da sola doğru yürüdü. Ama sonuçta aynı bedende bir kedi yapıldı. Bence bu gayet olumlu bir gelişme.

Şu an bu kopyalanma konusunda merak ettiğim tek bir şey var. Oda; Beyin nakliyle bir insan başka bir bedene kopyalanabilir mi? Mesela fiziğinden memnun olmayan çok kişiler görmüşüzdür. İstediği ölçülere, istediği göz rengine, istediği boyda yaratılmış bir bedene bizim beynimiz nakledilse. Uyansak ve kendimizi çok güzel, tam istediğimiz biri gibi bulsak. Sizce de bu mükemmel olmaz mı? Bence bu mucize gibi bir şey olur herhalde. Allah'ım şu an bunu düşünmek bile hayal. Ama bundan 100 yıl sonra belki de gerçek olacak. Ama biz göremeyeceğiz.

Süreyya Önal

Yeni Üye
Ojektif foruma hoş geldiniz,adınızla çok yaşayın

siz şimdi böyle düşünüp, konuyu açınca kafama takıldı

beyin nakli!...insanlığa ne getirir ne götürür tam olarak bilemem tabii, ancak O beyin (insanlığa olumlu katkı sunacak,gerçek beyn kastım : )- fiziğe; sakatlık-beyne sirayet etmemiş hastalık halinde neyse de vücut ölçüsü,göz rengi için 100 yıl sonrasında da mucize ararmıydı ben şüphedeyim, hem düşünce de ameliyatlamı nakledilecek? 😕

...100 yıl sonrası... gelişim..kimbilir? kulağa hoş geliyor : )

teşekkürler

objektif

Yeni Üye
Fer; hoş buldum. Teşekkürler.🙄

İnsanların düşünceleri, duyguları, hareketleri anlamaları, anıları vb. bunların hepsi beynin içindedir. Duygular kalptedir falan bu gerçek değildir. Kalp sadece kan pompalar. İnsanın merkezi beyindir. Benim demek istediğim bu beyni alıp başka bir bedene koyabilecekler mi? Bakınız bugüne kadar hiç bir ülke de beyin nakli gerçekleşmemiştir. Ya da gerçekleşmişse de bu basından saklanmıştır(çok az bir ihtimal) ....

Bütün olayların, duyguların vb odak noktası yani merkezi BEYİN'dir. Yani acaba ileride; Beyin nakliyle bir insan başka bir bedene kopyalanabilecek mi? İstediğimiz ölçülere, istediğimiz göz rengine, istediğimiz boyda, yaratılmış bir bedene bizim beynimiz nakledilebilecek mi? Gerçekten 100 yıl sonra bu olacak mı? Bunu merak ediyorum.

Azadî

Yeni Üye
Dünyada şu an sanırsam 3 klon insan var.Dolly'den sonra insan kopyalanması kötü bir gelişme değildir.100 yıl sonra hiç hayal edilemeyecek türden teknolojik aletler de gelişecektir.Aslında teknoloji geliştikçe ona paralel olarak menfaat anlaşıyıda daha çok gelişiyor.Bir yandan iyi ama bir yandan da kötü.Ama teknoloji gelişiyor ve buna engel olmak mümkün değil.

mazruf

Yeni Üye
Değildir. Olumsuz bir gelişmedir. Kopya çekmek ayıp bir şeydir. Delikanlılığa yakışmaz.
Otursun çalışsınlar harbiden yaratsınlar.
Sıkıysa.

Nejdet Evren

Yeni Üye
bilimsel gelişmeler ve çalışmalara sınır koymak nerede ise olanaksız gibidir. ve fakat bilim dünyası insanı kopyalamak gibi bir konu ile ilgilenirken, neden dünya kaynaklarının tüm insanlara yetmesi için ne yapılması gerektiğini düşünmez?!

Aksiyom

Yeni Üye
Sosyal açıdan bakarsak.Günümüz insanı bir simulasyon ağı içinde çeşitli örnek veya model durumlarda farklılıklar yaratıp sonuçta tek simule hale getirilen robotlar olarak tasarımlanmaktadır.
Yani bir yerde bir şeyin benzerlerini yaratıp platonik sanat anlamları oluşturulmaktadır.
Artık bu durum gruplar halinde olmayıp toplumsal simlasyon olmaktadır.
Aykırı olanlar toplum dışı yaratık olarak düşünülüp aynılığa itilmektedir.
Yapıda da aynı modeller ve dilde tek dile ve anlama.
Tek anlamın içine sıkıştırılan bilim kurulan düzenin yararına çalışmaktadır.
Bu sebeplerdendir ki bilim kopyalama yerine olayları bugünsüz ve geçmişsiz düşünmeli diyorum...

alpine

Yeni Üye
Beyin nakil edebilecek noktaya gelmek icin daha zaman var ama olacagina suphe yok. Fizik, kimya ve biyoloji kanunlarina uygun olan hersey mumkundur. Beyinden cikip vucuda dagilan sinirleri baglayabilirseniz neden olmasin.

Fakat soru su ki; beyni nakledebilecegimiz noktaya geldigimizde artik beyin nakli mantikli olacak mi? Beynin isleyisini cozmek icin calismalar son hiz devam ederken, cozume ulastigimizda insan artik bir vucuda gereksinim duyacak mi? Butun hissettiklerimiz beynin birer iluzyonundan ibaret olduguna gore, bu iluzyonu yasamak icin sinir uclarinin yinede bir aliciya baglanmasina gerek kalacak mi?

ömer

Yeni Üye
aman bide onu çıkarmasınlar başımıza. naçizane insanoğlunun hangi yaptığı gelişmeydiki. insanların gelişme dediklerinin hepsi bizi kaçınılmaz sona götürmüyomuki? alın işte ozon tabakası delindi, buzullar eriyo vb... dünyayı bu hale getirenler yaptıklarını bir gelişme sayan aciz insan bence.

Yeni Konular