- 29 Ara 2011
- 1,442
- 1
- 0
- 61
zaten anlıyorum... ve keşke anlamasaydım diyesim geliyor...anlamasaydım kolaydı, anlamadan geçerdim.... her şeyi anlamak gibi bir iddiam olamayacağına göre, anlamadan geçtiğim birçok şey vardır.../...olabilir....varlık konusu, yalnız metafiziğin değil, ama aynı zamanda felsefenin de konusudur ve üstelik ana sorunudur... bütün felsefe sorunları ( varlığın varolup olmadığı, eğer varsa bilinebilir olup olmadığı, varlık eğer bilinebilirse onun bilgisinin elde edilme yönteminin ne olduğu, bilinçle ilişkisinde asıl ve öncelikli olanın ne olduğu, bilincin varlıkla ilişkisinin ne olduğu ve giderek iyinin ve güzelin ne olduğu...) varlık sorunundan çıkar...ve hepsi varlık sorunundan sonradır... felsefe tarihinin ana sorunu da varlık sorunudur... ''filozofun söylemek istediği neydi sorunu , her zaman ''varlık sorunu konusunda söylemek istediği neysi'' bağlamında tartışılmıştır...felsefi tartışmalarda bir bilimsel verilerle tutarlılık aramak olumlu bir yönelim olmakla birlikte, bilimlere bağlı kalma zorunluluğu yoktur... eğer öyle olsaydı, felsefeye gerek kalmazdı... bilimler dünyayı açıklardı ve biz de bu açıklamaya papağan gibi tekrar edip dururduk... hata olan nedir diye soruyorsunuz... hayret ediyorum, ve işte kendimi bir duvar karşısında hissediyorum : varlığı onun bilgisine indirgemek hata olandır ve bu bundan daha açık bir şekilde nasıl söylenir/yazılırbilemiyorum... ya beni okumuyorsunuz...ya anlamamak için özel bir gayret sarfediyorsunuz...yoksa, ''nötr algı'' dediğiniz bu mu....