Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

"Kilitlemek/Kilitlenmek" Ne Demek?

Konu Görüntülenme İstatistikleri

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 8,347
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
''gerçek varlık insanoğludur'' demek, insanı diğer varlıklardan ayırarak tek başına varlık olarak belirlemek olduğundan, örtük olarak, insan bilincinin gerçek varlık olduğunu öne sürmektir ve bu yalnız idealizm değil, aynı zamanda su katılmamış, öznel idealizmdir....

Bakin ayni yanlis algiyi surduruyorsunuz. Ben insanoglunu ayirmiyorum, sadece bildiren, belirten ortaya koyan faktor oldugunu ve epistemolojik olarak yani su ana kadar da alternatifsiz oldugunu soyluyorum.

Burada itiraz ettiginiz nokta nedir?

Ustelik bilincten nerede bahsettim? varlik olarak insanoglu dedim, nerede bilinc? Bilinc konusu insanoglunun ortaya koyumundan sonraki asamadir.

Konunun algilanmasi adina, lutfen asama asama gidelim. Cunku daha bir konuda ortak nokta bulmadan, baska konuya gecmek konuyu dagitir ve anlamsizlastirir.

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
daha tartışmaya bir zemin oluşturmaya çalışırken,'' gerçek varlık insanoğludur'' demenin, örtük olarak, insan bilincini ilk veri olarak almak olduğunu bilecek kadar, ikimiz de felsefe biliyoruz/ felsefi düşünceye aşinayız... bu saatte beni yormayın...eğer sadece varlık olarak insanı kastetmiş olsanız, onu insanoğlu diye özel olarak vurgulamanız gerekmezdi... başlangıç noktası olarak varlığı ele alalım diyebilirdiniz....

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
neden solipsizm... diye soruyorsunuz, çünkü her türlü öznel idealizmin son durağı solipsizmdir...yeter ki aynı mantık ve aynı yaklaşım sonuna kadar ilerletilsin...

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
neden solipsizm... diye soruyorsunuz, çünkü her türlü öznel idealizmin son durağı solipsizmdir...yeter ki aynı mantık ve aynı yaklaşım sonuna kadar ilerletilsin...

Bakin hala, ne dediklerimi algilamak yerine kendi alginizda israr ediyorsunuz. Daha once de idealizm ve oznellik nerede diye sordum yine yanirt vermediniz.

Bence sorun benim ne dedigimi algilamak yerine, kendi degerlerinizle kendinize dogrulamakta yatiyor.

Benim ne dedigimi algiladiysaniz, bir cumle ile aciklarmisiniz. Yani insanoglunun gercek ve mustakil var olan varlik oldugu konusunda.

Ayrica ben hic sizin dediklerinize bir yorum getiriyor muyum? ben sizi algilamaya calisiyorum. Ama hem siz bir sey soylemiyorsunuz, hem de beni algidaki kendi dusuncenizi dile getiriyorsunuz.

Siz soyleyin sizin vasrlik alginiz nedir, nedir varlik?

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
öznel idealist bir ön kabulden yola çıktığı sürece; o yapılandırmacı epistemolojiniz, bir ara durak olmaktan ve sonuçta solipsizme yuvarlanmaktan kurtulamaz...

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
öznel idealist bir ön kabulden yola çıktığı sürece; o yapılandırmacı epistemolojiniz, bir ara durak olmaktan ve sonuçta solipsizme yuvarlanmaktan kurtulamaz...

Kusura bakmayan ama daha anlamini bile bilmediginiz bir konuda yorum yapmak, bilgi sahibi olmadan fikir yurutmeyi hic yakistiramadim size.

Zaten denilenleri alguilayacak metafizigin disina cikamiyacaksaniz, konuyu ben burada keseyim.

Ustelik sizin istediginiz ontolojiden yola ciukarak size yanitlar verdim, sizin butun yaptiginiz denilenleri algilamak yerine, denilenleri ustelik metafizik ufkun siniriyla etiketlemek oldu.

Neyse saglik olsun. Siz beni algilamak yerine, dile gelenledr uzerinde bilgi sahibi olmadan fikir yurutmeye ve etiuketlemeye devam edecekseniz, bence burada artik bilgi alis verisi bitmistir.

fides

Yeni Üye
Çok affınıza sığınarak ben konuya döneceğim. Biraz uzun bir yazı demiştim senin hakkında da pek rahatsız olabileceğin bir şeyler yoktu inan hatta fazlasıyla yumuşak ılımlı bir sohbet yazısıydı ...Polemik derken katılmadığım bir konuda "bakalım fides bu yazıya da teşekkür edecek mi?" gibilerinden davetkar yazılar yazınca emin olamadığım için önceden bir uyarıda bulanayım dedim. Teşekkür butonlarında beğenme hakkımı kullanıyorum. Çünkü ben de her konunun numene fenomene bağlandığını düşünüyorum. Tıpkı bu konunun da olduğu gibi.
Başka üye arkadaşlarla ilgili yorumlarla konu pek sohbet havasındaydı şimdi bayağı kestim sadede geleceğim yani.... Gerek yok kendi düşüncelerimi tamamen açıklamaya samimi bir sohbet havasına malum durum belli...
Kendi düşüncelerimi belirtmekle birlikte herkesin benim gibi düşünmediğini kabul etmekteyim. Evrensel beğeniler, eleştiriler getireyim mantığında değilim.... Evrensel insan modeli yaratmak hele hiç gayretinde değilim bilirim çünkü insan denilen şeyin evrensel olmadığını.
Dikkat etmişsindir belki, şimdiye kadar sen ve mor ve ötesinin yazıştığı konulara yorum getirmiyorum. Seninle yeterince tartışmaya girdik bu konuda ve ben ikinizin süreklilik arz eden yazışmalarınızdan yorulduğumu belirtmiştim. Seninle forum içindeki yazışmalarda da bir yere gelemeyeceğimi biliyorum ve bıraktım.Hani bir tabir var ya amiyane “eşeğin kuyruğu gibi ne uzuyor ne kısalıyor” o yüzden benden “pess”. Bazı sıradan konuların nasıl kaosa dönüştüğünü anlamıyorum. (Bkz: http://www.felsefe.net/mythos/5005-zumrudu-anka-kusu.html )

*Şimdi konunun kilitlenmesine örnek vereyim “Qua Felsefesi”. Mesela ben konuyu daha önce hiç duymamıştım. Orada Mor ve ötesi kaynak istemiş. Ben genelde kaynak konusuna dikkat ederim. Sen bir şeyler eklemişsin orada da sadece bi yazarın biyografisi çıkıyor..O linkte ben de bulamadım bir şey.Nette de araştırdım gene bulamadım. Belki de ben bir şeyleri göremedim. Daha net bir şeyler isteyeceğim ona göre kıyaslama yapacağım yazınla ve yorum yazacağım ama baktım konuya öyle bir hale gelmiş ki 2 kişiye mal olmuş benim yorumumun ya da benim merakımın bir önemi yok.Neden yazayım ki? “Aman bunu da öğrenmeyeyim, buna da bakmayayım ne olmuş?” psikolojisine girdim. Belki sonradan bir şeyler daha yazmışsındır takip etmedim ama inan o konu benim için kilitlenmiş benim yorumuma gerek yok. Ayrıca şimdi yazarsam bir şeyler mor ve ötesi’ni savunuyorsun imajı da vermek istemedim. O kadar kişiselmiş durum yani. En iyisi mi uzak duruyorum ve artık ben de okumuyorum. Ve açıkçası fırsat bırakmıyorsunuz kimsenin yazmasına. Bakıyorum mor ve ötesi ve evrensel-insan’mı var konuda yazı mı yazmışlar sayfayı açmamla kapatmam bir oluyor. İnan yoruldum yani….
*Diğer bir kilitlenme konusuna gelince : forum üyeleri genç bir yaşa sahip her konuda teorik yorumlar yapılırsa,ağır bir dil kullanılırsa; bu üyeleri geri itebilir.
*Bir de konunun alakasız bir yöne gitmesi dağılma durumunda kilitlenen konular var. “Bu nee yaa?Ne alaka?” dedirten konular. Bunlarda açılmasıyla kapanması bir olunan konular.Bu tarz konular yazışmalar da kilitli sayılabilir.
*Mümkün olabildiğince net cümlelerle ifade şekli daha ideal diye düşünüyorum.Bazı serbest konular var oraları daha yumuşak bırakmak gerekiyor.
Konu okurken bir bakıyorum “senin beynin böyle, benim beynim böyle” gibilerinden kişisel münakaşalar. Ben dışarıdan bakınca bunun “beyinsiz,kuş beyinli,geri zekalı, ” kelimelerinin daha kibar versiyonu olarak algılıyorum. Geçen “ nedir” bölümüne yazmıştım “dağlara şenlik” demek : “ ayı,kaba,hanzo “ insanlar için kullanılırmış. Siz de öyle araya “dağlara şenlik” diyorsunuz yiyen yiyiyor “ortada küfür yok” diyor.
Bunlar benim düşüncelerim . Herkes benimle aynı düşünecek diye bir şey yok.
Demem o ki; forumda yazmak isteyenlere de fırsat verin herkese katılmayın ama bu forumdaki samimi şekilde yazanlara da yazık etmeyin…
Son olarak eskiden (son 1-2 ay) şikayet ederdim son 6 konu sadece “din” diye, sonra son 6 konu sadece mor ve ötesi ve evrensel-insan yazıları /polemikleri var diye, sonra bir baktım son 6 konu evrensel-insan sorunlarına dair. Bazen insan nerde nasıl bir şükür içine gireceğini bilmiyor…

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Çok affınıza sığınarak ben konuya döneceğim. Biraz uzun bir yazı demiştim senin hakkında da pek rahatsız olabileceğin bir şeyler yoktu inan hatta fazlasıyla yumuşak ılımlı bir sohbet yazısıydı ...Polemik derken katılmadığım bir konuda "bakalım fides bu yazıya da teşekkür edecek mi?" gibilerinden davetkar yazılar yazınca emin olamadığım için önceden bir uyarıda bulanayım dedim. Teşekkür butonlarında beğenme hakkımı kullanıyorum. Çünkü ben de her konunun numene fenomene bağlandığını düşünüyorum. Tıpkı bu konunun da olduğu gibi.
Başka üye arkadaşlarla ilgili yorumlarla konu pek sohbet havasındaydı şimdi bayağı kestim sadede geleceğim yani.... Gerek yok kendi düşüncelerimi tamamen açıklamaya samimi bir sohbet havasına malum durum belli...
Kendi düşüncelerimi belirtmekle birlikte herkesin benim gibi düşünmediğini kabul etmekteyim. Evrensel beğeniler, eleştiriler getireyim mantığında değilim.... Evrensel insan modeli yaratmak hele hiç gayretinde değilim bilirim çünkü insan denilen şeyin evrensel olmadığını.
Dikkat etmişsindir belki, şimdiye kadar sen ve mor ve ötesinin yazıştığı konulara yorum getirmiyorum. Seninle yeterince tartışmaya girdik bu konuda ve ben ikinizin süreklilik arz eden yazışmalarınızdan yorulduğumu belirtmiştim. Seninle forum içindeki yazışmalarda da bir yere gelemeyeceğimi biliyorum ve bıraktım.Hani bir tabir var ya amiyane “eşeğin kuyruğu gibi ne uzuyor ne kısalıyor” o yüzden benden “pess”. Bazı sıradan konuların nasıl kaosa dönüştüğünü anlamıyorum. (Bkz: http://www.felsefe.net/mythos/5005-zumrudu-anka-kusu.html )

*Şimdi konunun kilitlenmesine örnek vereyim “Qua Felsefesi”. Mesela ben konuyu daha önce hiç duymamıştım. Orada Mor ve ötesi kaynak istemiş. Ben genelde kaynak konusuna dikkat ederim. Sen bir şeyler eklemişsin orada da sadece bi yazarın biyografisi çıkıyor..O linkte ben de bulamadım bir şey.Nette de araştırdım gene bulamadım. Belki de ben bir şeyleri göremedim. Daha net bir şeyler isteyeceğim ona göre kıyaslama yapacağım yazınla ve yorum yazacağım ama baktım konuya öyle bir hale gelmiş ki 2 kişiye mal olmuş benim yorumumun ya da benim merakımın bir önemi yok.Neden yazayım ki? “Aman bunu da öğrenmeyeyim, buna da bakmayayım ne olmuş?” psikolojisine girdim. Belki sonradan bir şeyler daha yazmışsındır takip etmedim ama inan o konu benim için kilitlenmiş benim yorumuma gerek yok. Ayrıca şimdi yazarsam bir şeyler mor ve ötesi’ni savunuyorsun imajı da vermek istemedim. O kadar kişiselmiş durum yani. En iyisi mi uzak duruyorum ve artık ben de okumuyorum. Ve açıkçası fırsat bırakmıyorsunuz kimsenin yazmasına. Bakıyorum mor ve ötesi ve evrensel-insan’mı var konuda yazı mı yazmışlar sayfayı açmamla kapatmam bir oluyor. İnan yoruldum yani….
*Diğer bir kilitlenme konusuna gelince : forum üyeleri genç bir yaşa sahip her konuda teorik yorumlar yapılırsa,ağır bir dil kullanılırsa; bu üyeleri geri itebilir.
*Bir de konunun alakasız bir yöne gitmesi dağılma durumunda kilitlenen konular var. “Bu nee yaa?Ne alaka?” dedirten konular. Bunlarda açılmasıyla kapanması bir olunan konular.Bu tarz konular yazışmalar da kilitli sayılabilir.
*Mümkün olabildiğince net cümlelerle ifade şekli daha ideal diye düşünüyorum.Bazı serbest konular var oraları daha yumuşak bırakmak gerekiyor.
Konu okurken bir bakıyorum “senin beynin böyle, benim beynim böyle” gibilerinden kişisel münakaşalar. Ben dışarıdan bakınca bunun “beyinsiz,kuş beyinli,geri zekalı, ” kelimelerinin daha kibar versiyonu olarak algılıyorum. Geçen “ nedir” bölümüne yazmıştım “dağlara şenlik” demek : “ ayı,kaba,hanzo “ insanlar için kullanılırmış. Siz de öyle araya “dağlara şenlik” diyorsunuz yiyen yiyiyor “ortada küfür yok” diyor.
Bunlar benim düşüncelerim . Herkes benimle aynı düşünecek diye bir şey yok.
Demem o ki; forumda yazmak isteyenlere de fırsat verin herkese katılmayın ama bu forumdaki samimi şekilde yazanlara da yazık etmeyin…
Son olarak eskiden (son 1-2 ay) şikayet ederdim son 6 konu sadece “din” diye, sonra son 6 konu sadece mor ve ötesi ve evrensel-insan yazıları /polemikleri var diye, sonra bir baktım son 6 konu evrensel-insan sorunlarına dair. Bazen insan nerde nasıl bir şükür içine gireceğini bilmiyor…

Tamam oldu. Bunu bir kisisel ve duygusal ic dokme olarak algiliyorum ve o yuzden kendi adima ya da evrensel-insan zihniyeti adina, "yok o oyle degil, boyle" yok "ben oyle degil, boyleyim" temelli bir yazi da yazmak istemiyorum.

En azindan kendi adima ve senin icin, bir seyi icinde tutmak yerine dile getirebilmene ve desarj olmana sevindim. Umarim bunu arasira yaparsin ve rahatlarsin.

fides

Yeni Üye
Ya evrensel, bana ucuz demagojiler yapma tribünlere de oynamana gerek yok.Öyle psikiyatrist/psikolog havalarında da teşhisler yapmana gerek yok. Ben kendimi iyi bilen birisiyim.Benim deşarj olmak gibi içimdekileri dökmek gibi bir niyetim olsa inan böyle yumuşak bir yazı yazmazdım 🙂 Madem öğrenmek istiyordun sana kendimce gayet ılımlı şekilde açıkladım.
İyi forumlar herkese...

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Ya evrensel, bana ucuz demagojiler yapma tribünlere de oynamana gerek yok.Öyle psikiyatrist/psikolog havalarında da teşhisler yapmana gerek yok. Ben kendimi iyi bilen birisiyim.Benim deşarj olmak gibi içimdekileri dökmek gibi bir niyetim olsa inan böyle yumuşak bir yazı yazmazdım 🙂 Madem öğrenmek istiyordun sana kendimce gayet ılımlı şekilde açıkladım.
İyi forumlar herkese...

Acikladin da ben kisisel yorum ve gorus disinda bir bilgi goremedim. O yuzden de yanit vermedim. Cunku benim de senin gibi kisisel yorum ve gorusum, ister istemez "yok o oyle degil, boyle/ben oyle demedim, boyle dedim/sen orayi yanlis degerlendiriyorsun, sana katilmiyorum" v.s. temelli bir aciklama olacakti. Bu da her turlu polemige kapi acacakti.

Ben polemige ancak kisisel satasmalar v.s. oldugu zaman hak ve ozgurlukler temelinde deginirim. Bunu da acikladim.

Yalniz su kadarini soyliyeyim, qua felsefesi hakkinda. Dedim ki " Site de dile gelen Qua felsefesi evrensel-insan zihniyetinin matematiksel/mantiksal bilgi ve algisi temelindedir." Ayrica qua kullaniminin nerden geldigini ve ne olarak kullanildigini da acikladim. Qua olarak demektir. Yani kullanimi "qua-qua" dir buradaki - hangi kavram/konu gelirse onu aciklar. mesela ve kisaca "felsefe olarak felsefe" demektir ve felsefeyi felsefe olarak aciklar. Yani aciklayanin kendi bireysel gorusu aciklama da yer almaz. Yani felsefeye belirli bir pencereden bakmaz. Bu tip yazilar genelde rehber olan yazilardir.

Bu da qua felsefesi adina kisa bir aciklama olsun. Ilk benim kullandigim anlam ve icerikte de kullanan, Paul Kurtz dur ve eupraxsophy kitabinda kullanmistir ve burada onu aciklamistir. Yani Eupraxspphy'yi konuyu aciklarken olarak kullanmistir. Ayni benim evrensel-insan zihniyetini olarak kullandigim gibi.

M

Mor ve Ötesi

Ziyaretçi
sevgili fides,

eleştirin için teşekkür ederim.yazdıkların ile şunu görmemi sağladın;ne kadar iyi niyetli olursam olayım,ne kadar mücadele edersem edeyim,"ebu cehil" diye nitelendirdiğim insanların egolarına mani olmaya çalışırken çok hoş görüntü vermiyorum...
bir şey daha anladım,ancak buna çok üzüldüm;bu forum da, bir kişinin aslı astarı olmayan,fantezi sayılabilecek fikirleri ile oluşturduğu baskı dolayısı ile kısırlaşma yolunda emin adımlar la ilerliyor... (isteyen, net te dolaşarak "evrensel insan" lakaplı dostumuzun kaç forumu ayni konuma soktuğunu tespit edebilir...)

şu andan itibaren;
-"evrensel insan" yazılarıma yönelik ne yazarsa yazsın cevap vermeyeceğim,
-yazdığım başlıklarda yazmaya başladığı anda o başlıkta yazmayı bırakacağım...

"evrensel insan" lakabı ile yazan arkadaşın bu forumu da diğerlerine benzetmesi sürecinde yer almak istemediğimi söyleyerek,
hepinize iyi forumlar...

Yeni Konular