Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

sembol

Konu Görüntülenme İstatistikleri

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 3,107

nakres

Yeni Üye
Ençok aklıma takılan kendime zaman zaman sordugum ama her defasında cevap alamadıgım bi konuda yardımcı olurmusunuz ? soru :günlük hayatta kullandıgımız eşyalar vardır örnegin masa,sadandalye ,çatal araba telefon v.s bu nesnelri hatırlamak ve tanımak için sembollenmiş bi isimleri var peki nereden bilebiliriz bu nesnelere koyulan isimlerin dogrulugunu misal; masa dedik farklı olamazmıydı? yada masa dedigimiz şey aslında masa degilmi? felsefe bunu nasıl yorumlar sizce?

telrunya

Yeni Üye
Tabi ki farklı olabilirdi. Sadece isim bunlar sembol değil. İsimlere takılmamak lazım...

telrunya

Yeni Üye
"İnsanlar tapilacak bi kelime uydurup sonra da onun pesinden kosuyor." Ludwig Wittgenstein

Nietzsche

Yeni Üye
masa ingilizce table, rusça stol, almanca tisch, italyanca tavola, ispanyolca mesa demektir. şundan dolayı bu örnekleri verdim bir adam table dediğinde öteki masa öteki tisch dediğinde değişen bir şey olmuyor aynı imgeye sesleniş.isimlendirmelerin yanlışlığı tartışılabilir ama bu onun o olmadığı anlamına gelmez. kimse oturgaçlı götürgeç demiyor otobüs diyor. oturgaçlı götürgeç kafada bir imge oluşturuyor otobüsten daha çok fakat kullanılmıyor. dil felsefesi bu konuda size yardımcı olacaktır

Turgut Saka

Yeni Üye
öyle ya,
insanlar rakamları , sayıları ve matematiği, geometriyi bulurlar isimler verirler sonra formüller kurarlar sonra her şeyi bunlarla açıklamaya çalışırlar, sonra da tapınırlar bunlara...

AndroNova

Yeni Üye
öyle ya,
insanlar rakamları , sayıları ve matematiği, geometriyi bulurlar isimler verirler sonra formüller kurarlar sonra her şeyi bunlarla açıklamaya çalışırlar, sonra da tapınırlar bunlara...

İlginç bizim halkımız allahın evi diye kabeye ve kutsal emanetlerede tapıyorlar. Buna ne diyorsunuz?
Putperestlerde tasları sembol kabul ediyorlar. Nevar bunda?

Turgut Saka

Yeni Üye
İlginç bizim halkımız allahın evi diye kabeye ve kutsal emanetlerede tapıyorlar. Buna ne diyorsunuz?
ben bir şeyi eleştirmedim. sadece kendimce saptama yaptım sayın AndroNova.

ToruN

Yeni Üye

Müslümanlar kabeye tapmazlar..Orada Allah'a taparlar.Her konuda islam'ı eleştirmeniz dikkatimi çekiyor..Ayrıca Allah yazarken baş harfini büyük yazmanızı öneririm.

AndroNova

Yeni Üye
Müslümanlar kabeye tapmazlar..Orada Allah'a taparlar.Her konuda islam'ı eleştirmeniz dikkatimi çekiyor..Ayrıca Allah yazarken baş harfini büyük yazmanızı öneririm.

Öncelikle özür dilerim. Diğer yazılarımda büyük yazdığımı görmüşsünüzdür. Teknik hata... Biz insanlar Allah gibi birşeyi 100 kelimeye sığdırmaya cesaret edebiliyoruzda neden 1 harf bu kadar önemli oluyor.

Ve putperesler aslında o putlara tapmıyor tam anlamıyla sembol onlar tıpkı Kabe gibi. Bizim halkımız için Kabeye gitmek ve tavaf etmek farzsa onlar içinde onların önünde tapmak farz.

ToruN

Yeni Üye
Öncelikle özür dilerim. Diğer yazılarımda büyük yazdığımı görmüşsünüzdür. Teknik hata... Biz insanlar Allah gibi birşeyi 100 kelimeye sığdırmaya cesaret edebiliyoruzda neden 1 harf bu kadar önemli oluyor.

Ve putperesler aslında o putlara tapmıyor tam anlamıyla sembol onlar tıpkı Kabe gibi. Bizim halkımız için Kabeye gitmek ve tavaf etmek farzsa onlar içinde onların önünde tapmak farz.

"100 kelime" diyerek kast ettiğin şey Allah'ın isimleri ise bunları kullanmak için cesaret aramaya gerek yok.O isimler zaten Allah-ü teâla'nın bizlere bildirdiği isimlerdir.Ayrıca putperestliğe gösterdiğin ilgiyi birazda İslam dinine göstersen bu durumda olmayacağını düşünüyorum.

AndroNova

Yeni Üye
"100 kelime" diyerek kast ettiğin şey Allah'ın isimleri ise bunları kullanmak için cesaret aramaya gerek yok.O isimler zaten Allah-ü teâla'nın bizlere bildirdiği isimlerdir.Ayrıca putperestliğe gösterdiğin ilgiyi birazda İslam dinine göstersen bu durumda olmayacağını düşünüyorum.

Hiçbir şeyden 1 an bile şüphelenmeden yaşamaya devam edin lütfen. İleride belki ne demek istediğimi anlarsınız...

Aksiyom

Yeni Üye

Putperesler putlara tapmıyor Allaha ulaşmada yaptıkları putları aracı kullanıyorlar tıpkı mısırlıların firavunu kullandıkları gibi.Kabedeki anlam ise bambaşkadır tüm inananların tek yönü Allahtır maddesel boyutta ise kabedir şimdiki oluşan anlama baktığımda çok şaşırıyorum nerde olduklarını bile bilmeden yaşlı insanlara ne söyleniyorsa yapıyorlar o Aşkı tatmadan anlamı bilmeden tıpkı putperestler gibi aracı kullanıyorlar ,bu kez ulaşım günahlardan arınmak(!)
Saygılarımla.

Aksiyom

Yeni Üye

Cevabını saygı ve düşünce çerçevesi dışında buluyorum.Az önce bende yanlışlıkla küçük harf kullandım bu benim dinime olan ilgisizliğimi gösteremez aksine bana bu yorumu getirenin sadece harflere olan ilgisini gösterir.Birçok insan görüyorum şaşırdıklarında bile 'Allah Allah' diyor çok az insan görüyorum Allah derken tüm bedeniyle onu hissediyor.Vardılar ama aslında hiç yoktular.
Saygılarımla.

ToruN

Yeni Üye
Cevabını saygı ve düşünce çerçevesi dışında buluyorum.Az önce bende yanlışlıkla küçük harf kullandım bu benim dinime olan ilgisizliğimi gösteremez aksine bana bu yorumu getirenin sadece harflere olan ilgisini gösterir.Birçok insan görüyorum şaşırdıklarında bile 'Allah Allah' diyor çok az insan görüyorum Allah derken tüm bedeniyle onu hissediyor.Vardılar ama aslında hiç yoktular.
Saygılarımla.

Merhaba

Vermiş olduğum cevapta saygısızlık yaptığımı düşünmüyorum.Aksini düşündüğünüze göre bana ispatlıyabilir misiniz ? Harflere takıntılı bir insan değilim fakat harflerin ifade ettiği anlamlara takıntılı bir insanım.Bir harfi büyük yazmak ile saygı mı oluyor diyecek olursanız en iyiye ulaşmak için önce iyiye ulaşmak gerektiğini düşünen bir insanım.Siz öncelikle kelimelerinizde Allah'a saygı duyduğunuzu,onu önemsediğinizi gösterin sonra her Allah deyişinizde yüreğinizin titremesini bekleyin.Kimin Allah dendiğinde yüreğinin titrediğini bilemiyoruz elbette.Hatta öyle bir toplumdayız ki ilgi çekmek isteyen herkes yaradanı inkar ediyor! Elbette bende böyle bir toplumda yaşadığımı bir an için unutmuş olmamın verdiği gaflet ile sizler için ufacık fakat kendim için mühim bir konuda anlayış bekledim!

Özür diliyorum.

AndroNova

Yeni Üye
Putperesler putlara tapmıyor Allaha ulaşmada yaptıkları putları aracı kullanıyorlar tıpkı mısırlıların firavunu kullandıkları gibi.Kabedeki anlam ise bambaşkadır tüm inananların tek yönü Allahtır maddesel boyutta ise kabedir şimdiki oluşan anlama baktığımda çok şaşırıyorum nerde olduklarını bile bilmeden yaşlı insanlara ne söyleniyorsa yapıyorlar o Aşkı tatmadan anlamı bilmeden tıpkı putperestler gibi aracı kullanıyorlar ,bu kez ulaşım günahlardan arınmak(!)
Saygılarımla.

Siz o yaşlılardan olmadığınızı nereden biliyorsunuz?
Sadece biraz daha çok şey bilen bir yaşlı...

Aksiyom

Yeni Üye
Merhaba

Vermiş olduğum cevapta saygısızlık yaptığımı düşünmüyorum.Aksini düşündüğünüze göre bana ispatlıyabilir misiniz ? Harflere takıntılı bir insan değilim fakat harflerin ifade ettiği anlamlara takıntılı bir insanım.Bir harfi büyük yazmak ile saygı mı oluyor diyecek olursanız en iyiye ulaşmak için önce iyiye ulaşmak gerektiğini düşünen bir insanım.Siz öncelikle kelimelerinizde Allah'a saygı duyduğunuzu,onu önemsediğinizi gösterin sonra her Allah deyişinizde yüreğinizin titremesini bekleyin.Kimin Allah dendiğinde yüreğinin titrediğini bilemiyoruz elbette.Hatta öyle bir toplumdayız ki ilgi çekmek isteyen herkes yaradanı inkar ediyor! Elbette bende böyle bir toplumda yaşadığımı bir an için unutmuş olmamın verdiği gaflet ile sizler için ufacık fakat kendim için mühim bir konuda anlayış bekledim!

Özür diliyorum.
Sizde A(büyük a)'nın uyandırdığı anlamı gerçekten çok bilmek isterim.Neden saygı sadece gösterişte olması gerek? yada neden ilk?Kimin Allah dediğinde sizin deyişiniz ile yüreğinin titremediğini biledebiliriz doğrulamanın varolması için birçok kanıt aramanız gerekir ama yanlışlama için tek bi yanlış yeterli tıpkı küçük a gibi (!) 🙂...Ve son olarak sizin toplum anlayışınız ne yazık ki insan anlayışınızı direk olarak etkilemiş sizin için çok üzgünüm.
Saygı ve düşünce isteklerimle.

Aksiyom

Yeni Üye
Siz o yaşlılardan olmadığınızı nereden biliyorsunuz?
Sadece biraz daha çok şey bilen bir yaşlı...

O yaşlılardan olmadığımı nerden mi biliyorum?Sorunuzu ben mi yanlış anladım biraz açarsanız mutlu olacağım.

ToruN

Yeni Üye
Sizde A(büyük a)'nın uyandırdığı anlamı gerçekten çok bilmek isterim.Neden saygı sadece gösterişte olması gerek? yada neden ilk?Kimin Allah dediğinde sizin deyişiniz ile yüreğinin titremediğini biledebiliriz doğrulamanın varolması için birçok kanıt aramanız gerekir ama yanlışlama için tek bi yanlış yeterli tıpkı küçük a gibi (!) 🙂...Ve son olarak sizin toplum anlayışınız ne yazık ki insan anlayışınızıda etkilemiş sizin için çok üzgünüm.
Saygı ve düşünce isteklerimle.

Merhaba

Bir A'yı büyük yazmak ne kadar gösteriş olabilir ki ? Fakat bir a'yı küçük yazmak alaycı bir bakış açısıyla yazıldığını düşündürdü bana.Tabii ki bir a yüzünden bir insanı ateist ilan edecek halim yok. Kaldı ki bunu tartışacak hakkımızda yok. Bu kişi ile yaratıcısı arasındadır.Toplumu oluşturanlarda biz insanlarız bunu unutmayalım..Şahsım adına üzülmenize gerek yok .. 🙂
Esenlikler dilerim.

Aksiyom

Yeni Üye
Merhaba

Bir A'yı büyük yazmak ne kadar gösteriş olabilir ki ? Fakat bir a'yı küçük yazmak alaycı bir bakış açısıyla yazıldığını düşündürdü bana.Tabii ki bir a yüzünden bir insanı ateist ilan edecek halim yok. Kaldı ki bunu tartışacak hakkımızda yok. Bu kişi ile yaratıcısı arasındadır.Toplumu oluşturanlarda biz insanlarız bunu unutmayalım..Şahsım adına üzülmenize gerek yok .. 🙂
Esenlikler dilerim.
Siz ne çok isteklisiniz durmadan birilerini ateist ilan etmeye''Bu kişi ile yaratıcısı arasındadır'' burdan sanki her kişinin ayrı bir yaratıcısı var, gibi bir sonuç çıkıyor siz daha ilgilisiniz bunlara ama...Toplumu oluşturanların insanlar olduğunu bilmesem size farklı yargılarda bulunurdum ama ne yazık ki bunuda biliyorum.Bu bölümü sizin tekrar eden cevaplarınızla doldurmanın yanlış olduğunu düşünüyorum ve size bundan sonra cevap veremiyeceğimi üzülerek bildiriyorum.
Saygılarımla

Yeni Konular