Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Tanrı'nın Yaratması Egosumu?

Konu Görüntülenme İstatistikleri

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 6,454

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
Cevabını gayet açık olarak verdim. Tekrar özetlersem, sizin zihninizde tasarlayıp, kurduğunuz, sıfatlar ve özellikler verdiğiniz Allaha inanmıyorum. Fakat Allah vardır veya yoktur demiyorum. Agnostik, gnostik, deist, ataist, hristiyan, vs.... de değilim. Kendimde bir sıfat, özellik, tanımlanabilir bir şey görmediğimdendir ki Allahta bir sıfat, özellik, tanımlanabilir bir şey görmüyorum ve Allahta bir sıfat, özellik, tanımlanabilir bir şey görmediğimdendir ki kendimde bir sıfat, özellik, tanımlanabilir bir şey görmüyorum!
Selamlar.

Evet gayet acik bir cevap tesekkur ederim.

Preatorian

Yeni Üye
Evet gayet acik bir cevap tesekkur ederim.

Allah vardır veya yoktur dememin nedeni, Allahın bir zıtlık içermemesindendir. Var ve Yok nihai olarak birbirinin zıttıdır. Evrende herşey zıttıyla vardır! Dolayısıyla hiç bir şey, hiç bir kelime, sıfat onu tanımlayamaz. Yapılan her tanımda, yapıştırılan her sıfatta boşadır!
Daha öncede belirttiğim gibi Allah dediğiniz var veya yok değildir, varı ve yoku mümkün kılandır. Dolayısıyla, hem var hem yok ne var ne yoktur!
Bende sizden cevaplarınızı bekliyorum!

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
Allah vardır veya yoktur dememin nedeni, Allahın bir zıtlık içermemesindendir. Var ve Yok nihai olarak birbirinin zıttıdır. Evrende herşey zıttıyla vardır! Dolayısıyla hiç bir şey, hiç bir kelime, sıfat onu tanımlayamaz. Yapılan her tanımda, yapıştırılan her sıfatta boşadır!
Daha öncede belirttiğim gibi Allah dediğiniz var veya yok değildir, varı ve yoku mümkün kılandır. Dolayısıyla, hem var hem yok ne var ne yoktur!
Bende sizden cevaplarınızı bekliyorum!

Sen kelimelerin anlamlarina takilmissin. Oyleyse sana aslinda hic sevmedigim birseyi yapayim kurandan ayetler gostereyim.

14/10- Peygamberleri dedi ki: “Gökleri ve yeri yaratan Allah hakkında şüphe mi var? (Halbuki) O, günahlarınızı bağışlamak ve sizi belli bir zamana kadar ertelemek için sizi (imana) çağırıyor. Onlar, “Siz de bizim gibi sadece birer insansınız. Bizi babalarımızın taptıklarından alıkoymak istiyorsunuz. Öyleyse bize apaçık bir delil getirin” dediler.

30/22- Göklerin ve yerin yaratılması, dillerinizin ve renklerinizin farklı olması da onun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda bilenler için elbette ibretler vardır

39/38- Andolsun, eğer onlara, “Gökleri ve yeri kim yarattı?” diye sorsan elbette, “Allah”, derler. De ki: “Peki söyleyin bakalım? Allah’ı bırakıp da ibadet ettikleriniz var ya; eğer Allah bana herhangi bir zarar dokundurmak isterse, onlar Allah’ın dokundurduğu zararı kaldırabilirler mi? Yahut Allah bana bir rahmet dilese, onlar onun rahmetini engelleyebilirler mi?” De ki: “Allah bana yeter. Tevekkül edenler ancak O’na tevekkül ederler.”

41/39- Allah’ın varlığının delillerinden biri de şudur: Sen yeryüzünü boynu bükük (kupkuru) görürsün. Onun üzerine yağmuru indirdiğimiz zaman kıpırdar kabarır. Şüphesiz ki, onu dirilten, elbette ölüleri de diriltir. Şüphesiz o, her şeye gücü hakkıyla yetendir.

Simdi Allah kelimesini bile yakistiramadigin yuce gucune Kuran yani Allah'in emirleri denen kitapta kendisine nasil hitab edilecegini belirtmis. Yani bu sifatlari yada isimleri biz koymamisiz ona. Allah hem vardir hem yoktur demek nasil bir inanis bicimidir anlam veremiyorum. Zaten Allah'in varligina inananlara musluman varligina inanmayanlara kafir deniyor. Kelimelere gomulmussun ve bir kac yazinda da sadece bu forumda degil varlik ve yokluktan bahsedip durmussun. Iman eden insanlar bilirler ki bu dunya fani yani gecici. Evet zaman var burada ama oldukten sonradaki yasamda zaman yok. Sonsuz bir kavramda zamani tartismaya calisiyorsun. Oncelikle ele aldigin kavramlarin hangi zeminlerde tartisacagini bilmen gerekir. Sebze terazisinde gidip bir kilo pamugu olcmeye calisiyorsun. O terazinin kefesini o pamugu almaz. Burada bahsettigin kavramlar, zaman, sifat, zamir, rakamlar, sayilar, olculer, nefes alip verme, olme, okuma, yazma, calisma, dusunme, oksurme, hastalik, vs vs bunlar bu dunya icin gecerli kavramlar. Allah dedigimiz yaratan, yuce kudret, guc, enerji artik sen ne diyorsan O'na; iste O bunlarin hepsinin tasarimcisidir. Zamani, zamanin olmasi icin gunesi, geceyi, gunduzu, kalbine oksijen gitmesi icin yarattigi havayi, hucreleri vs vs hepsinin tasarimcisi ve yapicisidir. Var da onun yokta onun. Sen daha portakalda vitaminken atalarinda vitaminken o varligi ve yoklugu yaratmis. Sonsuzlugu sinirlari vs vs herseyi duzene koymus. Anlatabiliyor muyum? Simdi ben imam haci hoca falanda degilim. Cok dini atip tutmayida sevmem. Sunu soylemek istiyorum Allah'a mutlak inanc soz konusudur. Varligi sudur mc2 budur o yuzden zaman yoktur o zaman sinirlandirilmaz iste ordan bu cikmis bunu buraya gelmis. Yok boyle birsey. Inanirsin yada inanmazsin. Bunun tartismasi olmaz. Kavramlar icine gomulmene gerek yok. Kalb isidir gonul isidir vs gecistirmeylede olmaz. Iman kalb isidir din ve inanc beyin isidir. Herkesin kalbinde Allah korkusu vardir. Yok diyende bile vardir.

K

kuzeys

Ziyaretçi
Herkesin kalbinde Allah korkusu vardir. Yok diyende bile vardir.

sevgili major böyle demişsin ama olaylara kendi bakış açından yaklaşmışsın.. kimse kimsenin içini bilmez diğer yandan allah korkusu her kulda olmuş olsaydı bugün daha farklı bir toplum içerisinde olurduk.. diğer bi yandan tanrı kuranla-tevratla-incille açıklanan bir obje değildir. Onun hammaddesi eşyata ve tabiata anlam katan insandır. Senin bahsettiğin kitaptaki yazılar cuma namazı sonrası imamın hutbeden inerken söylediği sözlere denktir. Dinleyip işitesiniz diye sizlere öğüt verdik.. insanın içindeki tanrı kavramıyla kitabın içindeki tanrı farklıdır. Bu yüzden korkuya dayalı bir krallık sistemi ile inanç işleri yürüyor yeryüzünde..

Epilogue

Yeni Üye
Allah doğayı,insanları kısacası kainatı yaratırken mükemmel bir dizayn içerisinde yaratmıştır . Bunu olumlu ya da olumsuz sorgulama anlamında yapılan tartışmaların hiç biri olumlu bir şekilde sonuçlanmamıştır .

K

kuzeys

Ziyaretçi
Allah doğayı,insanları kısacası kainatı yaratırken mükemmel bir dizayn içerisinde yaratmıştır . Bunu olumlu ya da olumsuz sorgulama anlamında yapılan tartışmaların hiç biri olumlu bir şekilde sonuçlanmamıştır .

o zaman insanların hiç düşünmesine gerek yok.. Herkes dizini kırıp evinde otursun ve sussun ve denilene söylenene kaytsız şartsız itaat etsin.. Modern zamanlarda nasıl olur bilmem ama eski kadim zamanlarda tanrılar embesil olan insanları pek sevmezlerdi.. Bununla iligli epey bir mit var..

Epilogue

Yeni Üye
o zaman insanların hiç düşünmesine gerek yok.. Herkes dizini kırıp evinde otursun ve sussun ve denilene söylenene kaytsız şartsız itaat etsin.. Modern zamanlarda nasıl olur bilmem ama eski kadim zamanlarda tanrılar embesil olan insanları pek sevmezlerdi.. Bununla iligli epey bir mit var..

İnsanlar düşünen, duygusal, sosyal birer varlıktırlar . Düşünmeden bir şeylerin varlığını , yokluğunu bilemeyiz . Kaldı ki dini duygularımıza ait bir düşüncelerin tartışılması, konuşulması hiç bir şekilde bizlerin fikrini değiştirmeyecektir . Her sürecin kedine ait bir tanrı bilinci vardır.Ve günümüzde dini inançlardaki bakış açımıda belirttim .Neden saygılı olmuyorsunuz . Senin dinin sana , benim dinim bana ..

K

kuzeys

Ziyaretçi
hayır hayır insan düşünen ve baş paramağını kullanabilen alet yapıcı bir hayvandır. Varlık maddenin öteki halidir. Ve insanın kendisi gibi düşünceside bireysel yaşamdan öte toplumsal yaşamın bir ürünüdür. İnsan düşüncelerini belirleyen şey onun niteliği değil nesnelliğidir. Eşyanın ve maddenin tabiatına gelince ise bu insanlığın temel merak konusudur. İlkel komünal toplumdan, köleci topluma - feodal toplumdan kapitalist toplumlara kadar insanlar ailenin, devletin ve özel mülkiyetin kökeni hakkında uzun uzun sorgulamalar yapıp türlü yöntemlerle doğa içerisindeki konumlarını biçimlendirmişlerdir. Ve en başından en sonuna kadar Tanrı ve tabiat kavramlarını sorgulayıp düşünmüşlerdir.. Bunu yapmaya devam ediceklerdir de..

Diğer yandan her sürecin - yani her çağın kendi doğruları olsada - Tanrı kavramı yani Töz ilk çağ filizoflarında bile yaratıcılık ve ego noktasında tartışılmıştır. Bu durum bir ebeveyn'in çocuk sahibi olmasında almış oldu sorumluluk ve sahip olduğu ego ile çok yakın bir haldir.

Çocuğun doğup doğmama varolup olmama tercihi yoktur ! Anne Babanın ise keyfi için sırf istedikleri için yaratma hakkı vardır. Ama yetişkinlerin çocuklarını öldürme - yada çocuğun intihar hakkı yoktur.. Tanrının ise her şeye hakkı vardır.

Tanrı-nın Yaratma Ego-su .. 3'ü 1 arada .. bir birinden iddealı 3 farklı slogan.. ama en iyisi düşünmemek.. değil mi ki bütün bunlar düş..

Preatorian

Yeni Üye
Sen kelimelerin anlamlarina takilmissin. Oyleyse sana aslinda hic sevmedigim birseyi yapayim kurandan ayetler gostereyim.

14/10- Peygamberleri dedi ki: “Gökleri ve yeri yaratan Allah hakkında şüphe mi var? (Halbuki) O, günahlarınızı bağışlamak ve sizi belli bir zamana kadar ertelemek için sizi (imana) çağırıyor. Onlar, “Siz de bizim gibi sadece birer insansınız. Bizi babalarımızın taptıklarından alıkoymak istiyorsunuz. Öyleyse bize apaçık bir delil getirin” dediler.

30/22- Göklerin ve yerin yaratılması, dillerinizin ve renklerinizin farklı olması da onun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda bilenler için elbette ibretler vardır

39/38- Andolsun, eğer onlara, “Gökleri ve yeri kim yarattı?” diye sorsan elbette, “Allah”, derler. De ki: “Peki söyleyin bakalım? Allah’ı bırakıp da ibadet ettikleriniz var ya; eğer Allah bana herhangi bir zarar dokundurmak isterse, onlar Allah’ın dokundurduğu zararı kaldırabilirler mi? Yahut Allah bana bir rahmet dilese, onlar onun rahmetini engelleyebilirler mi?” De ki: “Allah bana yeter. Tevekkül edenler ancak O’na tevekkül ederler.”

41/39- Allah’ın varlığının delillerinden biri de şudur: Sen yeryüzünü boynu bükük (kupkuru) görürsün. Onun üzerine yağmuru indirdiğimiz zaman kıpırdar kabarır. Şüphesiz ki, onu dirilten, elbette ölüleri de diriltir. Şüphesiz o, her şeye gücü hakkıyla yetendir.

Simdi Allah kelimesini bile yakistiramadigin yuce gucune Kuran yani Allah'in emirleri denen kitapta kendisine nasil hitab edilecegini belirtmis. Yani bu sifatlari yada isimleri biz koymamisiz ona. Allah hem vardir hem yoktur demek nasil bir inanis bicimidir anlam veremiyorum. Zaten Allah'in varligina inananlara musluman varligina inanmayanlara kafir deniyor. Kelimelere gomulmussun ve bir kac yazinda da sadece bu forumda degil varlik ve yokluktan bahsedip durmussun. Iman eden insanlar bilirler ki bu dunya fani yani gecici. Evet zaman var burada ama oldukten sonradaki yasamda zaman yok. Sonsuz bir kavramda zamani tartismaya calisiyorsun. Oncelikle ele aldigin kavramlarin hangi zeminlerde tartisacagini bilmen gerekir. Sebze terazisinde gidip bir kilo pamugu olcmeye calisiyorsun. O terazinin kefesini o pamugu almaz. Burada bahsettigin kavramlar, zaman, sifat, zamir, rakamlar, sayilar, olculer, nefes alip verme, olme, okuma, yazma, calisma, dusunme, oksurme, hastalik, vs vs bunlar bu dunya icin gecerli kavramlar. Allah dedigimiz yaratan, yuce kudret, guc, enerji artik sen ne diyorsan O'na; iste O bunlarin hepsinin tasarimcisidir. Zamani, zamanin olmasi icin gunesi, geceyi, gunduzu, kalbine oksijen gitmesi icin yarattigi havayi, hucreleri vs vs hepsinin tasarimcisi ve yapicisidir. Var da onun yokta onun. Sen daha portakalda vitaminken atalarinda vitaminken o varligi ve yoklugu yaratmis. Sonsuzlugu sinirlari vs vs herseyi duzene koymus. Anlatabiliyor muyum? Simdi ben imam haci hoca falanda degilim. Cok dini atip tutmayida sevmem. Sunu soylemek istiyorum Allah'a mutlak inanc soz konusudur. Varligi sudur mc2 budur o yuzden zaman yoktur o zaman sinirlandirilmaz iste ordan bu cikmis bunu buraya gelmis. Yok boyle birsey. Inanirsin yada inanmazsin. Bunun tartismasi olmaz. Kavramlar icine gomulmene gerek yok. Kalb isidir gonul isidir vs gecistirmeylede olmaz. Iman kalb isidir din ve inanc beyin isidir. Herkesin kalbinde Allah korkusu vardir. Yok diyende bile vardir.

Hayır kelimelere anlam verenlere takıldım. Sevmediğiniz şeyler yapmayın. Kuran'ın gerçekliğinden nasıl eminseniz, Tanrını varlığınada aynı şekilde inanıyorsunuz. Sorgulama ihtiyacı duymadınız ve sorgulamayacaksınız. Hiç dikkatinizi çekmedimi, neden Kuran'da Allah var ya da Allah yok diye kesin bir söylem yok? (Parantez içerisinde yazılanların Kuran'da olmadığını biliyorsunuzdur.). Ayrıca Fusillet 39'da yazmış olduğunuz gibi bir anlam yok! Burada "varlığına delil" gibi bir kelime yok. (Kuranı kendi gördüğü gibi çevirenler oldukça, nasıl objektifliğinden emin olabilirsiniz?)

Siz Kuranı kim yazdı biliyor musunuz? Hiç yazım tarihini araştırdınız mı? (Gerçi hiç bir müslüman Kuranın değiştiğini kabul etmez. Ki müslüman tanımı bile tarihte saptırılmıştır.) Emevilerin ne tür katkıları olduğunu biliyormusunuz? (Siz bunları bir araştırın ondan sonra detaylı görüşürüz.)

"Allah hem vardir hem yoktur demek nasil bir inanis bicimidir anlam veremiyorum. " Çünkü bu bir inanış biçimi değildir. Bu onu idrak etmektir. İnanmak bir safhadır. İnanmanın ve inancın ötesine geçmedikçe, görünmez!

"Zaten Allah'in varligina inananlara musluman varligina inanmayanlara kafir deniyor." Değişen, siyasallaşan ve çarpıtılan islami görüş böyle diyor. Zaten bu görüş, ayırmayı ve ayrıştırmayı çok iyi bilir! Bu yüzdendir ki 20 küsür mezhep ve artan görüş ayrılıkları ile rekora gidiyor!

"Kelimelere gomulmussun ve bir kac yazinda da sadece bu forumda degil varlik ve yokluktan bahsedip durmussun" Kelimelere boğulan sizsiniz, ben değil. Varlığın ve yokluğun ötesine bakmadıkça, gerçek yüzünü göstermez!

"Iman eden insanlar bilirler ki bu dunya fani yani gecici." Geçici olduğunu bile bile neden geçicinin üzerindekilere sarılıp gidiyorsun? Kalıcı olanla ilgilenmiyorsun? Ben buldum, ben biliyorum, ben inanıyorum, benim imanım benim kalp-gözüm var deyip gidiyorsun. Bunlar kalıcımı ki, bunlara bel bağlamışsın?

"Var da onun yokta onun" Ne güzel,Varda onun Yokta onun diyorsun. Ben hem var hem yok, ne var ne yok deyincede kızıyorsun?

"Bunun tartismasi olmaz. Kavramlar icine gomulmene gerek yok. Kalb isidir gonul isidir vs gecistirmeylede olmaz. Iman kalb isidir din ve inanc beyin isidir." Bunun tartışması olmassa nasıl bulacak insanlar doğruyu? Tekrar söyleyeyim, kavramlara ve anlamlara değil, kavramları yaratan ve anlamlar vereni sorguluyoruz! Kavramlara gömülme diyorsun ama her kendini müslüman sana gibi "iman", "din", "inanç", "gönül" kavramları ile konuşuyorsun? Bu kavramları bu dünya öğretti, bu dünyanın öğrettiği bu dünyada kalır!

"Herkesin kalbinde Allah korkusu vardir. Yok diyende bile vardir"

Bu iş korku ile olsaydı, şeytana ne gerek vardı? Sevginin olmadığı yerde, korku hakimdir!
Yok diyen de kendini kandırır, var diyende kendini kandırır. Sevgi bir hal barındırmaz, Hale mecal bırakmaz. Bir hal bırakmadığından, varmısın yokmusun anlamazsın! İşte oyle bir haldir ki vara, yoka değil ötesine bakar durursun! ötesine bakmıyorsanda, varda, yokta döner durursun! Öteye bakmak içinde vara, yoka adım atarsın! Biz varı yoku inkar etmedik ki? Biz hem var hem yok fakat o ne var ne yok(öte) dedik!
Bunları diyenleri 9 köyden kovdular, tarihte idam ettiler, hakaret ettiler, vs... Nihayetinde Diyenler bir bedenden kurtuldu, Dinlemeyenler bin bedene hasıl oldu...

Süreyya Önal

Yeni Üye
düşü(N) en! varlığın aksiyonları …

ve yine, düşünen insan-lar-ın,düşünebilme ortak noktasından öte zaman-mekanla uyarlı-bağıntılı-bağlı olarak duyusal seziş, analiz-sentezleri sonucu vardığı edimler ve yine zaman-mekan içi, bu edimlerin de tekrar tekrar yine/yeniye sarması..seziş,duyumlar-analiz-sentez,edim sürekliliği
ayrıca- bu sürekliliğin-dönüşümün, yineleme sıradanlığımı yoksa yenileme/yenilenme sırasındamı olduğu.

Düşünebilmek ortaklığı ve bu enerjinin açığa çıkardığı rastlantılar,karşıtlıklar-denklikler, olasılıklar vb. sürekliliği

halen yazabildiklerimizden öte - düşü(N)en, 0' noktada, her şey mevcuttur.OL denmiştir bir kere ve oooO her şey olabilir, kimi salt inanır kimi sorar kimi kuşku duyar-sorgular. Tanrının Yaratması Egosu mu? diye..

Hayydin rastgele

Furkan Topal

Yeni Üye
Merak ettiğim bi konu var ve bu konuda araştırdıklarımdan pek tatminkar kalamadım...

Geçmişten bugüne bakıcak olursak binlere dinin, tanrısı veya tanrıları bulunmakta.Çoğunda kaynaklar var. Hepsi birer kullanım klavuzu durumunda. Hepsinin bi amacı var yani Tanrı'nın bi amacı bulunuyor, amacı olmayan bir varlık neden yaratsın. Peki o zaman burda Tanrıdaki benlik duygusu ortaya çıkmıyormu? Onundamı zaafları ve egoları var? Yani Tanrı mükemmel değilmi?

Ben ilk yazan arkadaşımızı kaale alarak cevaplamak istiyorum. Bazıları Esmaül hüsnayı hemen döktürmüş. Halbuki kaynak falanda değildir onlar. Kuranı okuduğumdan yola çıkarak ben Kurandaki tanrının tamamen egoist olduğunu düşünüyorum. Çünkü kullarına bir şeyler anlatmaya çalışan, ama bizim gibilerine anlatamayan, inandığımızda bizi ödüllendirecek kadar mütevazi(bu da bir ego, bak sizi ödüllendiriyorum şeklinde), inanmadığımızda bizi yakacak olan bir tanrıdan bahsediyoruz kısaca özetlemek gerekirse ve bu tanrının egoist olmadığını görmemek için kör olmak gerekir. Kendisinin hiçbir ihtiyacı olmadığı takdirde insanları ibadete davet etmesi, emir ve yasaklar koymasıda cabası. Kurandaki tanrı, evet egoisttir. Ama gerçek tanrı hakkında hiçbir fikrim yok. Neden yarattı, nerede, nasıl biri... Hiçbir şey bilmiyoruz. Söyleyeceğimiz herşey varsayımdan öte geçmez.

bypiso

Yeni Üye
İnsani duygularınızla, tanrıya bencil demek, kedinin "Köpek olsaydım ne pis havlardım abi." demesi gibi bir şey. Tanrı mısınız da kendinizi tanrı yerine koyup düşünüyorsunuz. İnsan tanrının kendisini yarattığı için egoist olduğunu düşünecek kadar egoist işte. Elinizde olsa kendinize bir dünya ve kullar topluluğu kurarsınız. Bilmez misiniz ki tanrı yapılan her işte "ben" yerine "biz" der. Kuran'da Allah, ben yarattım, bana tapın." dedi de biz mi görmedik? İnanın ben diliyle yazılmış bir kitap olsa, müslümanların çoğu iman etmezdi.
Tanrı bencil olsaydı, sadece kendine tapılmasını ister, şuan son derece rahat "Ben inanmıyorum ulan." diyen kullarının kafasına göktaşı atmaz mıydı? Kuran'a göre zaten başlangıçta insana ibadet etmesi beklenmeden dünyaya gönderilmeden cennet verilmişti. Ama insan oğlu bencil işte! Öyle bencil ki kendi bencilliğini tanrıya yükler. Kendinizi tanrı yerine koyarak düşünemezsiniz çünkü siz bir insansınız!

oguz8891

Yeni Üye
İnsani duygularla Tanrıya bencil denmesini eleştirmişsiniz. Tanrıya sizin insani duygularınızla bencil değil demeniz nerden kaynaklanıyor. Öyle ki biz mi görmedik dediğiniz şeyi evet siz görmemişiniz. Belli ki ya Kuran okumamışsınız, ya da çok unutkansınız.
Göktaşı atmaz mıydı diyorsunuz, cehennem bundan daha kötü bir şey değil mi? Ki Kuranda da Tanrının cezada geciktirici olduğunu ve daha acılı olduğundan bahseder. Bu mu bencilce olmayan ?

bypiso

Yeni Üye
İnsani duygularla Tanrıya bencil denmesini eleştirmişsiniz. Tanrıya sizin insani duygularınızla bencil değil demeniz nerden kaynaklanıyor. Öyle ki biz mi görmedik dediğiniz şeyi evet siz görmemişiniz. Belli ki ya Kuran okumamışsınız, ya da çok unutkansınız.
Göktaşı atmaz mıydı diyorsunuz, cehennem bundan daha kötü bir şey değil mi? Ki Kuranda da Tanrının cezada geciktirici olduğunu ve daha acılı olduğundan bahseder. Bu mu bencilce olmayan ?

Kendinize göre çıkış aramayın! İnsani duygularla tanrı hakkında yorum yapamayacağımızı söyledim. Yazının sonuna bakın daha da vurgulu bir ifade göreceksiniz! Tanrının ne düşündüğünü ben nerden bileyim? Tanrı mıyım? Ama bana Kuran'dan tanrının "Ben" dilini kullandığı bir ayetini gösterin, tekrar düşüneyim! Ayrıca konumuz dünyadaki yaşam ve dünyada inanmıyorum diyebilen insanların durumu. Eğer cehennemin olduğunu kabul ediyorsanız zaten bu noktaya değinmeniz saçma. Eğer kabul etmiyorsanız, sizin tanrınız cehennemle korkutuyor şeklinde bir imada bulunmanız daha da saçma...

oguz8891

Yeni Üye
Sn. bypsio sondan başlayım. Cehennemin varlığını kabul etmiyorsam eğer Tanrı'nın cehennemle korkutmasını ima etmem saçmaymış. Olmayan bir şeyle korkutulmaz mı? Zira genelde olmayan şeyler korkutur insanı..

Ben dediği kısımları mı istediniz.

Diyanetin çevirilerinden;
Bakara(*) Sûresinin 30 . Ayetinde
Hani, Rabbin meleklere, “Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım” demişti. Onlar, “Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamdederek daima seni tesbih ve takdis ediyoruz.” demişler, Allah da, “Ben sizin bilmediğinizi bilirim” demişti.

Bakara(*) Sûresinin 33 . Ayetinde
Allah şöyle dedi: “Ey Adem! Onlara bunların isimlerini söyle.” Adem, meleklere onların isimlerini bildirince Allah, “Size, göklerin ve yerin gaybını şüphesiz ki ben bilirim, yine açığa vurduklarınızı da, gizli tuttuklarınızı da ben bilirim demedim mi?” dedi.

Bakara(*) Sûresinin 40 . Ayetinde
Ey İsrailoğulları !6 Size verdiğim nimeti hatırlayın. Bana verdiğiniz sözü yerine getirin ki ben de size verdiğim sözü yerine getireyim. Yalnız benden korkun.

Bakara(*) Sûresinin 124 . Ayetinde
Bir zaman Rabbi İbrahim’i bir takım emirlerle sınamış, İbrahim onların hepsini yerine getirmiş de Rabbi şöyle buyurmuştu: “Ben seni insanlara önder yapacağım.” İbrahim de, “Soyumdan da (önderler yap, ya Rabbi!)” demişti. Bunun üzerine Rabbi, “Benim ahdim (verdiğim söz) zalimleri kapsamaz” demişti.

Bakara(*) Sûresinin 150 . Ayetinde
(Ey Muhammed!) Nereden yola çıkarsan çık, yüzünü Mescid-i Haram’a doğru çevir. (Ey mü’minler!) Siz de nerede olursanız olun, yüzünüzü Mescid-i Haram’a doğru çevirin ki, zalimlerin dışındaki insanların elinde (size karşı) bir koz olmasın. Zalimlerden korkmayın, benden korkun. Böylece size nimetlerimi tamamlayayım ve doğru yolu bulasınız.

Bakara(*) Sûresinin 152 . Ayetinde
Öyleyse yalnız beni anın ki ben de sizi anayım. Bana şükredin, sakın nankörlük etmeyin.

Bakara(*) Sûresinin 160 . Ayetinde
Ancak tövbe edip durumlarını düzeltenler ve gerçeği açıkça ortaya koyanlar (lanetlenmekten) kurtulmuşlardır. Çünkü ben onların tövbelerini kabul ederim. Zira ben tövbeleri çok kabul edenim, çok merhamet edenim.

Bakara(*) Sûresinin 186 . Ayetinde
Kullarım, beni senden sorarlarsa, (bilsinler ki), gerçekten ben (onlara çok) yakınım. Bana dua edince, dua edenin duasına cevap veririm. O halde, doğru yolu bulmaları için benim davetime uysunlar, bana iman etsinler

Bakara(*) Sûresinin 249 . Ayetinde
Tâlût ordu ile hareket edince, “Şüphesiz Allah sizi bir ırmakla imtihan edecektir. Kim ondan içerse benden değildir. Kim onu tatmazsa işte o bendendir. Ancak eliyle bir avuç alan başka.” dedi. İçlerinden pek azı hariç, hepsi ırmaktan içtiler. Tâlût ve onunla beraber iman edenler ırmağı geçince, (geride kalanlar) “Bugün bizim Câlût’a ve askerlerine karşı koyacak gücümüz yok.” dediler. Allah’a kavuşacaklarını kesin olarak bilenler (ırmağı geçenler) ise şu cevabı verdiler: “Allah’ın izniyle büyük bir topluluğa galip gelen nice küçük topluluklar vardır. Allah sabredenlerle beraberdir”.

Âl-i İmrân(*) Sûresinin 55 . Ayetinde
Hani Allah şöyle buyurmuştu: “Ey İsa! Şüphesiz, senin hayatına ben son vereceğim. Seni kendime yükselteceğim. Seni inkar edenlerden kurtararak temizleyeceğim ve sana uyanları kıyamete kadar küfre sapanların üstünde tutacağım. Sonra dönüşünüz yalnızca banadır. Ayrılığa düştüğünüz şeyler hakkında aranızda ben hükmedeceğim.”

Mâide(*) Sûresinin 115 . Ayetinde
Allah da, “Ben onu size indireceğim. Ama ondan sonra sizden her kim inkar ederse artık ben ona kainatta hiçbir kimseye etmeyeceğim azabı ederim” demişti.

Hımm kusura bakmayın hepsini yazamayacağım, yer kalmaz. Diğer kaynaklardan kuran çevirilerini istiyorsanız, siz zahmet etmeyin ben yazarım. Zira Kuran okumadıysanız, sorabilirsiniz pek tabi..

Ayrıca son bir şey kaldı "İnsani duygularla tanrı hakkında yorum yapamayacağımızı söyledim" cümlesini kurdunuz.. Peki neden bencil değildir, deyip Tanrı hakkında yorumda bulunuyorsunuz?

Yeni Konular