Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Ozelestiri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan evrensel-insan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Etiketler Etiketler
    ozelestiri

Konu Görüntülenme İstatistikleri

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 6,527
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Burada bir ozelestiriyi dile getirmek istiyorum. Ben, evrensel-insan degil de; bireysel olarak; birfikir belirttigimde su manzara ile karsilastim. Bilhassa soyut konularda; hersey ideolojik inancsal dogrusallarin; dogrulari arasi tartisma oldugunu bile bile; bazi tartismalara, bireysel olarak katildim.

Fakat cok acik sunu gordum ki; fikir belirtenler; sadece kendi dogrularini ispattan oteye gecemiyorlar. Hal boyle olunca da; ne bir bilgi alis verisi, ne bir birikim paylasimi, ne de bir gozlem ortaya konumu mumkun olmuyor. Bu zaten teoriden belliydi. Pratikte de gorulmus oldu.

Benim oz elestirim ise; hic bir ideolojik inancsal dogrusallarindan, herhangibir dogruyu sahiplenmedigim halde; sanki bir dogruyu sahiplenmis gibi algilanmak.

Bunun boyle olacagi belliydi. Cunku zaten dogrular savasinin bir cikar yolu yoktur. Eger sizde, bu dogrularin uzerine dozu kacirarak giderseniz, yangina korukle varmis olursunuz. Ben, iste; bu dozaji fark edemedigim icin, yangina korukle vardim ve gereksiz yere dogrularin, ustelik tabulasmis dogrularin ustune fazlaca gittim.

Bu benim; hem evrensel-insan'in evrensel saygisina, hem de insansal vicdanina ters dustu. Kisilerin, kimliklerini ve kisiliklerini olusturan inancsal dogrularin ustune gidilmesi; bilhassa duygusal olan dusunce yapisinda; size kisilik satasmasi olarak geri doner.

Ismiyle soylersek; dini, dinikonu ve kavramlar, dinin getirdigi Tanri'sina inanc konusunun henuz tabu oldugu, pratikte bir kere daha kanitlandi. Iste bunun farkina varamadigim icin, ozelestiri yapiyorum. Birakalim, dogrulari olanlar; dogrularinin savasini versin.

Bu arada; milliyetcilik tabusunu asabilen ve astigini dusunenler icinde; surasi bir gercek olarak kanitlandiki; TC'nin milli reformist dusunce ve davranisi, zamanla; milliyetciligi sorgulayacak yapiyi en azindan; milliyetcilik konusunda sorgulayabilen kesime, bir acilim getirmis.

O zaman ne yapalim, dini tabularin da, yikilabilmesi icin; boyle bir dini reform mu dileyelim? Bunun pek olasi oldugunu dusunmuyorum. Sebebi ise; bugun hala; emperyalizmin; dini inanci hem amac, hem arac yapmasi ve bu dini inanci bir cesit ulke ve iktidar temelin de gorevlendirerek yurutebilmesi.

Yani, gorev gorevdir, eger bu gorev uygulayanin kisisel degerlerinle celisirse, bu onun sorunu olur.

Iste emperyalizm, bu zihniyetle; dini degerleri ideolojik inancsal dogrusallarin herbirini hala canli tutmaktadir. Cunku; toplumlari birbirine dusurebilmek, bolebilmek ve kutuplastirabilmek icin; bundan daha uygun bir arac olamaz.

leprechaun

Yeni Üye
sevgili evrensel-insan,
bence topiğin adını sadece eleştiri olarak koysaydınız daha yerinde olurdu. 🙂

tüm samimiyetimle ellerinizden öperim. 😉

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
sevgili evrensel-insan,
bence topiğin adını sadece eleştiri olarak koysaydınız daha yerinde olurdu. 🙂

tüm samimiyetimle ellerinizden öperim. 😉

Nedenini de aciklayabilirsen, dedigin daha bir algilanir olacak.

Cunku buradaki oz elestiri, evrensel-insan dile getirimi degil; lakabimin dile getirdiklerinin oz elestirisidir.

cemozen

Yeni Üye
Öz-eleştiri istiyorsan samimi ol ve durduğun yerle ilgili bi öz eleştiri yap.

Mesela neden bu kadar çok postal yalamaya meraklısın? Bu durum güdüsel mi yani bırakamadığın bi alışkanlık mı, yoksa bilinçli olarak mı hala TSK'ya kol kanat geriyorsun?

M

Mor ve Ötesi

Ziyaretçi
Nedenini de aciklayabilirsen, dedigin daha bir algilanir olacak.

Cunku buradaki oz elestiri, evrensel-insan dile getirimi degil; lakabimin dile getirdiklerinin oz elestirisidir.

bu cümleyi,evrensel insan dışında bir arkadaşın izah etmesine muhtacım,
inan olsun hiç bir şey anlamadım ve kendimi (afedersiniz...) salak gibi hissediyorum...

cemozen

Yeni Üye
Özetle şu; Hani bazı çocuklar hayali bi arkadaş yaratır ya, ettiği kabahati de ona yükler.

Uçurtmayı Vurmasınlar'daki "ben yapmadım Miki yaptı" hesabı...O diyor işte...

Ama valla açıkcası ben bu kemalizmden bi doz kullanıcam, onca içerim bu kafaya ulaşamadım daha. Harbiden iyi kafa yapıyor gibi duruyor.

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
Öz-eleştiri istiyorsan samimi ol ve durduğun yerle ilgili bi öz eleştiri yap.

Mesela neden bu kadar çok postal yalamaya meraklısın? Bu durum güdüsel mi yani bırakamadığın bi alışkanlık mı, yoksa bilinçli olarak mı hala TSK'ya kol kanat geriyorsun?

hangi şartlar altında olursa olsun, bir insana 'postal yalatıcısı' filan demek, tam anlamıyla açık bir hakarettir ve hakaretin olduğu yerde, anlamlı bir paylaşımın olanakları yoktur... burada farkına varılması gereken şey, hakaret yoluyla haklılık kazanılamayacağının bir türlü anlaşılamamasıdır; ve bu durum yalnız 'anlayamayanlar' için değil, diğer katılımcılar için de giderek ağırlaşan bir problem haline gelmektedir...

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
bu cümleyi,evrensel insan dışında bir arkadaşın izah etmesine muhtacım,
inan olsun hiç bir şey anlamadım ve kendimi (afedersiniz...) salak gibi hissediyorum...

sn. mor ve ötesi, burada anlaşılmayacak bir şey yok.. evrensel diyor ki : benim de paylaştığım ama birey olarak benden ayrı, 'evrensel insan zihniyeti' diye bir anlayış var ve bu özeleştiri o anlayışın özeleştirisi değil de; 'evrensel-insan' nickiyle , birey olarak kendi dile getirdiklerimin özeleştirisidir... demek istiyor....

allfeelingheart

Yeni Üye
evrensel-insan; özeleştiri iyi güzel ama şu konuya değinelim; "Emperyalizm, her türlü din düşüncesini insanları sömürmek için ayakta tutuyor" kıvamında bir sözünüz var yanlış yorumlamadıysam. Eksiğinizi şöyle düzeltiyorum; "Emperyalizm, her türlü din düşüncesini ve bilgisini yozlaştırması gerektiğini yüzlerce yıl önce anladığı ve o zamanlar bu amaç uğrunda harekete geçtiği için, günümüzde gözler önünde yozlaşmış din anlayışları mevcuttur ve emperyalizm işte bu yozlaşmış hallerini insanları sömürmek için ayakta tutuyor."

Cebimizdeki cep telefonu konuşmaya, iletişime yarar bunu biliyoruz hepimiz. Fakat onun dahi, insanlar arası sınıfları oluşturmak için kullanılabildiğine ve zaten "bir amaç" olarak bunun için kullanıldığına şahidiz, bu durumda cep telefonu kullanmayalım, bazı güçler tarafından bizi sınıflamak için kullanılıyor. Böyle bir mantıkla hiçbir yaklaşım yapılamaz. Çünkü en ufağından en büyüğüne kadar, hem maddi hem manevi olmak üzere, her maddesel biçimin ve/veya her konunun "sınırları içinde yararları" ve "sınırları dışında zararları" mevcuttur.

Bir inanca sahip değilsiniz ve her türlü inanca karşı olduğunuz hissediliyor. Daha ileriye gidip, Yaratan inancının emperyalizmin destekçileri tarafından ortaya atılmış olabileceğini aklınızda döndürdüğünüzü hayal ediyorum.

M

Mor ve Ötesi

Ziyaretçi
sn. mor ve ötesi, burada anlaşılmayacak bir şey yok.. evrensel diyor ki : benim de paylaştığım ama birey olarak benden ayrı, 'evrensel insan zihniyeti' diye bir anlayış var ve bu özeleştiri o anlayışın özeleştirisi değil de; 'evrensel-insan' nickiyle , birey olarak kendi dile getirdiklerimin özeleştirisidir... demek istiyor....

Bunu; "Cunku buradaki oz elestiri, evrensel-insan dile getirimi degil; lakabimin dile getirdiklerinin oz elestirisidir..." dediği cümlede mi diyor?
ben gerçekten -çok af edersiniz- salak olmalıyım... 🙂 🙂

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
Bunu; "Cunku buradaki oz elestiri, evrensel-insan dile getirimi degil; lakabimin dile getirdiklerinin oz elestirisidir..." dediği cümlede mi diyor?
ben gerçekten -çok af edersiniz- salak olmalıyım... 🙂 🙂

evet, bu cümlenin anlamı/açıklaması tam da budur... örneğin siz ''marksizm'' nickiyle, marksizmi savunan yazılar yazsanız, ve daha sonra bir özeleştiri yapma gereği duysanız; yaptığınız özeleştirinin, ideolojik,politik ve felsefi bir doktrin /öğreti/dünya görüşü olarak marksizmin özeleştirisi değil de; ''marksizm'' nickiyle , kendi dile getirdiklerinizin özeleştirisi olduğunu belirtmek istemez miydiniz...

seyduna

Yeni Üye
Başlık özeleştiri ama kendisi dışında herkes eleştirilmiş.
Bu konunun mizah bölümüne taşınmasından yanayım.Google'da "mizah" diye arayan insanların da kolaylıkla ulaşması güzel olur. Ben çok güldüm başkaları da gülsün hep böyle : )

M

Mor ve Ötesi

Ziyaretçi
isterdim istemesine de,
ya sen çok iyi niyetlisin ya ben gerçekten söylediğim gibiyim...

adınız marksist olabilir ve siz özeleştiri yapabilirsiniz,zaten öz eleştiri yaptığınızda bu "kişiseldir" ve meydan da dır,
sizin yaptığınız eleştiriyi de kimse marksizmin eleştirisi olarak almaz...
"çünkü buradaki özeleştiri, evrensel insan dile getirimi değil" dediğiniz de; karşınızdaki sorar evrensel insan kim? sen kimsin?
"lakabımın dile getirdiklerinin özeleştirisidir" dediğinde karşında ki yine sorar; sen kimsin?lakabın kim? diye...

sonuç olarak; şimdi ben sana desem ki; "yukarıdakilerin benimle bir alakası yok,onları lakabım olan mor ve ötesi yazdı..."
sen bana sormazmısın? sen kimsin? lakabın kim? lakabının dile getirdikleri ne demek???

P

Pyramos

Ziyaretçi
Başlık özeleştiri ama kendisi dışında herkes eleştirilmiş.
Bu konunun mizah bölümüne taşınmasından yanayım.Google'da "mizah" diye arayan insanların da kolaylıkla ulaşması güzel olur. Ben çok güldüm başkaları da gülsün hep böyle : )

ben daha önce bayağı güldümdü şimdi gene güldüm🙂 en iyi esprisini yaptı evrensel üstad🙂

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
isterdim istemesine de,
ya sen çok iyi niyetlisin ya ben gerçekten söylediğim gibiyim...

adınız marksist olabilir ve siz özeleştiri yapabilirsiniz,zaten öz eleştiri yaptığınızda bu "kişiseldir" ve meydan da dır,
sizin yaptığınız eleştiriyi de kimse marksizmin eleştirisi olarak almaz...
"çünkü buradaki özeleştiri, evrensel insan dile getirimi değil" dediğiniz de; karşınızdaki sorar evrensel insan kim? sen kimsin?
"lakabımın dile getirdiklerinin özeleştirisidir" dediğinde karşında ki yine sorar; sen kimsin?lakabın kim? diye...

sonuç olarak; şimdi ben sana desem ki; "yukarıdakilerin benimle bir alakası yok,onları lakabım olan mor ve ötesi yazdı..."
sen bana sormazmısın? sen kimsin? lakabın kim? lakabının dile getirdikleri ne demek???
anlamak istemediğinizi düşünmek istemediğim için, tekrar cevap veriyorum: evrensel o cümlesiyle, ''evrensel insan zihniyeti'' dediği anlayışla, kendi kullandığı ve lakabım diye bahsettiği ''evrensel insan'' nickinin dile getirdiklerini ayrı tutmaya çalışıyor ve bu gayet anlaşılabilir bir durumdur... bana; ''yukarıdakilerin benimle alakası yok, onları lakabım olan mor ve ötesi yazdı'' diyemezsiniz...çünkü evrensel insan, bunu söylemediği gibi, birey olarak 'evrensel insan' nickiyle kendi yazdıklarını özeleştiriye tabi tutuyor... durumu karıştırmaya çalışarak, anlaşılmaz kılma yönelimi doğru ve çözümleyici bir yaklaşım olamaz....

P

Pyramos

Ziyaretçi
anlamak istemediğinizi düşünmek istemediğim için, tekrar cevap veriyorum: evrensel o cümlesiyle, ''evrensel insan zihniyeti'' dediği anlayışla, kendi kullandığı ve lakabım diye bahsettiği ''evrensel insan'' nickinin dile getirdiklerini ayrı tutmaya çalışıyor ve bu gayet anlaşılabilir bir durumdur... bana; ''yukarıdakilerin benimle alakası yok, onları lakabım olan mor ve ötesi yazdı'' diyemezsiniz...çünkü evrensel insan, bunu söylemediği gibi, birey olarak 'evrensel insan' nickiyle kendi yazdıklarını özeleştiriye tabi tutuyor... durumu karıştırmaya çalışarak, anlaşılmaz kılma yönelimi doğru ve çözümleyici bir yaklaşım olamaz....

ya teknik olarak imkansız, bu öyle ideolojiye falan benzemez..insan diyorsun..evrensel sıfatı ekliyorsun..bize dair kapsamadığı şey kaldı mı? evrensel ne demek? var mı böyle bir insan?
inanılmaza inan!!! the matrix 🙂 pardon evrensel insan🙂

E

evrensel-insan

Ziyaretçi

Yukaridaki aciklamaya paralel olarak, dusuncenin oznesi ve vucudu yoktur. Dusunce sadece dile gelmek icin bir ozne ve vucudu kullanir. Bir vucut ve oznenin dile getirdigi dusunce de artik vucutsuz ve oznesizdir. Dile gelen bu dusunce kendiyle ilgilenen etkilenen onemsenen algilanan ve alinmak istenen baska vucutlara ve oznelere aciktir ve isteyen vucut ve ozne de bu dusunceyi alir ve kendi duzeyinin algisi ve bilgisiyle kullanir.

Iste tarihler boyu bir kisinin vucut ve oznesinden cikan dusunceler, tarihler ve nesiller boyu tasinir ve hatirlanir. Zaten dusunce olumsuz olmasaydi, bugun sokrates anilamazdi.

Iste bu temelde diyelim bir dusunce ortaya atan Marx marxizmin vucut ve oznesine sahip olmasi disinda, bir de marx kisisel degerlerine sahiptir.

Marx'in yasamindaki her dusunce dile getirisi de marxizm degildir. Marx yerine gore sadece kendine ait dusuncesini dile getirebilir ve bu marx dile getirdi diye marxizm degildir.

Evrensel-insan zihniyeti de boyledir. Onu dile getiren vucut ve oznenin, kendi bireysel dusuncesi de vardir. Ustelik bu bireysel dusuncesinde taraflari da olabilir ve en onemlisi bir birey olarak hak ve ozgurluklerinin savunucusudur.

Evrensel-insan zihniyeti dile gelirken, iste bu bireyin kendi ve degerleri dile gelende yer almaz. Yani evrensel-insan zihniyeti, bir vucut ve ozne icermez, onu dile getiren vucut ve ozne dahil; her turlu vucut ve ozneye hitabeder. Vucut ve ozneye, dile getirenin vucut ve oznesi dahil yonelik dile gelir.

Burada aciklananlar, bir algi, bilgi ve bilinc temelinde degerlendirilebilirse, ancak algilanabilir.

cemozen

Yeni Üye
Bişi sorcam, bu kemalizmden çarklı neo-faşist haller bizahati senin işin mi? Yoksa hayali arkadaşının mı?

Ona göre çemkireceğim de bundan sonra. Kabahat sende değilse boşuna yüklenmeyeyim durduk yere de ondan soruyorum.

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
ya teknik olarak imkansız, bu öyle ideolojiye falan benzemez..insan diyorsun..evrensel sıfatı ekliyorsun..bize dair kapsamadığı şey kaldı mı? evrensel ne demek? var mı böyle bir insan?
inanılmaza inan!!! the matrix 🙂 pardon evrensel insan🙂

siz katılır ya da katılmazsınız, evrensel insan nickli arkadaşın çeşitli yazılarında anlatmaya çalıştığı gibi, bir 'doğal insan zihniyeti' ve bir de kendisinin de paylaştığı 'evrensel insan zihniyeti' var diyor .... ve burada sözkonusu olan, kendi kullandığı ''evrensel insan'' nicki ile 'evrensel insan zihniyetinin' birbirine karıştırılmamasıdır... ama ille de her şeyi birbirine karıştırıp anlaşılmaz/içinden çıkılmaz hale getirmek isterseniz, birileri de çıkıp kelimelerin/kavramların anlamlarını korumaya çalışacaktır....

cemozen

Yeni Üye
Tamam işte ben de onu soruyorum vaziyet netleşsin diye.

Bu mesela onca devrimcinin içeri tıkılmasını görmezden gelen ve devamlı TSK'ya kol kanat geren haller, evrensel-insan "algı, bilgi ve bilinci"nin işi mi yoksa işgüzarlık edip konu başlıklarına kendi tasarrufu ile mi yazıyor?

Yeni Konular